10 parasta vegaanista ja gluteenitonta leivontareseptiäni

Himoleipuri

Parhaillaan on menossa vegaanihaastekampanja. Otitko haasteen vastaan? Jos et halua täysin syödä vegaanisesti, kannattaa kuitenkin silloin tällöin kokata vegaanista ruokaa. Ja leipoakin vegaanisia herkkuja. Hyvää on. Meidän perheessä tytär on ollut vegaani jo yhdeksän vuotta, joten hänen kauttaan vegaaniruokavalio on tullut tutuksi. Vegaaniruokavaliossa ei syödä mitään eläinkunnan tuotteita, ei edes hunajaa.

Gluteenittomista jauhotuotteista puuttuu sitko. Vegaanisessa leivonnassa puolestaan ei käytetä kananmunia eikä maitotaloustuotteita.  Nämä kaksi asiaa voi kuitenkin mainiosti yhdistää ja saada herkullisia niin makeita kuin suolaisia leivonnaisia. Blogissani on lähes parikymmentä vegaanista ja gluteenitonta leivontareseptiä. Kokosin tähän postaukseen 10 parasta vegaanista ja gluteenitonta reseptiäni. Kuvateksteissä on suorat linkit resepteihin. Monia muitakin reseptejäni on helppo muuttaa vegaanisiksi vaihtamalla maitotaloustuotteet kasvimaitotuotteiksi ja voin vegaaniseen rasvaan. Kananmunan korvaamisesta voit lukea täältä.

Vegaaniset ja gluteenittomat pinaattiletut, nam!

Pinaatti antaa puhtia ja voimaa uuteen vuoteen, sillä se on erinomainen raudan lähde. Gluteenittomat pinaattivohvelit on helppo valmistaa myös vegaanisena. Maito korvataan gluteenittomalla kasvijuomalla ja kananmunat jätetään pois taikinasta. Vegaanisesta taikinasta tehdään normaalia paksumpaa, jolloin paistaminen on helppoa.

Ruokaisa vegaaninen ja gluteeniton härkis-tomaattipiirakka

Härkis-tomaattipiirakka on tosi maukkaan makuinen. Maistuu varmasti kaikille, vannoutuneelle lihansyöjällekin. Beanit-tuotemerkillä markkinoidut, härkäpavusta tehdyt tuotteet ovat gluteenittomia. Beanitit ovat suosikkejani myös ruoanvalmistuksessa.

Vegaaninen ja gluteeniton lehtikaali-tofupiirakka

Meillä leivotaan tätä lehtikaali-tofupiirakkaa kesäisin, kun tytär lomailee Suomessa. Se on hänen suosikkipiirakkansa, kantarellipiirakan lisäksi. Nyt kun lehtikaali ei ole sesongissa, voit korvata sen parsakaalilla ja paprikalla.

Vegaaninen ja gluteeniton suklaakakkupohja

Mehevä kakkupohja onnistuu myös ilman kananmunia. Totta. Tämä kakkupohja on niin hyvää, ettei se välttämättä tarvitse edes täytteitä. Voit päällystää kakun esimerkiksi soijavispivaahdolla tai gluteenittomalla kauravispivaahdolla ja koristella marjoilla/ sesongin hedelmillä.

Vegaaninen ja gluteeniton kuningatarpiirakka

Vegaanisen marjapiirakan täytteessä soijajogurtti korvaa parhaiten kermaviilin ja kananmunan. Soijajogurtti hyytyy hyvin paiston aikana. Kannattaa valita high protein tai greek style soijajogurtteja-, jotka ovat paksumpia kuin natural. Voit käyttää myös vaniljan makuista soijajogurttia.

Gluteeniton ja vegaaninen kookos-mustikkapiirakka
Vegaaninen ja gluteeniton kookos-mustikkapiirakka

Kookos-mustikkapiirakka on yksin suosituimpia vegaanisia ohjeitani, eikä suotta. Kookos antaa hienon aromin piirakalle ja sopii hyvin mustikan pariksi. Chian siemenet täytteessä muodostavat hyytelön ja siten korvaavat kananmunan.

Vegaaninen ja gluteeniton limepiirakka

Limepiirakan rakenne on loistava ja maku taivaallinen. Ei kyllä äkkiseltään uskoisi vegaaniseksi versioksi. Piirakkaan tulee kondensoitua kookosmaitoa, limen kuorta ja mehua. Maustamaton soijajogurtti keventää piirakan makeutta ja piirakan hyytyminen varmistetaan maissitärkkelyksellä. 

Vegaaninen ja gluteeniton vadelma-valkosuklaakakku

Tämä vadelma-valkosuklaakakku vie ajatukset viime kesään. Kakku oli ihanan pehmeää ja ”kermaista”. Se muistutti rakenteeltaan lähinnä moussekakkua. Kakun hyydyttämiseen käytin agar agaria. Sen käyttö on helppoa, kun vaan seuraa ohjeita.

Vegaaninen ja gluteeniton puolukkamurupiirakka

Murupiirakat ovat helppoja valmistaa vegaanisina. Vegaanisessa piirakassa soijajogurtti ja soijarahka (greek style) korvaavat tavanomaisen kermaviilin ja rahkan sekä kananmunan. Soijavalmisteet hyytyvät hyvin paiston aikana. Voit käyttää puolukoiden asemasta murupiirakkaan mustikoita tai vadelmia. Keväästä haaveileville tiedoksi, blogistani löytyy myös ohje vegaaniseen ja gluteenittomaan maisemakahvilan raparperipiirakkaan.

Vegaaniset ja gluteenittomat donitsit

Donitsit maistuvat ympäri vuoden ja nekin onnistuvat ilman gluteenia, maitoa ja munia. Donitsipelti on mainio must. Ei tarvitse kuumennella öljyä ja miettiä mitä käytetylle öljylle tekisi. Uunidonitseja voi syödä myös useamman, kun ne eivät ole niin rasvaisia kuin öljyssä paistetut.

Toivottavasti innostut kokeilemaan jotain vegaanista ja gluteenitonta leivonnaisreseptiäni! T. Himoleipuri Leila

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää