Gluteenittomien jauhoseosten koostumus vaihtelee paljon, joka vaikuttaa niiden leipoutumisominaisuuksiin. Usein koeleivon ja muokkaan reseptiä pari kolme kertaa ennen kuin julkaisen parhaimman version ohjeesta täällä blogissa. Tarkoituksella olen kokeillut eri jauhoseoksia, jotta en suosisi kenenkään tietyn valmistajan tuotteita. Vaihdellessani jauhoseoksia olen havainnut, että vaikka resepti on sama, niin eri jauhoseoksilla tulee / voi tulla erilainen lopputulos.
Jauhoseosten eroavuuksien vuoksi päädyin kirjoittamaan resepteihini tiedon siitä, minkä yrityksen jauhoseoksella olen ohjeen leiponut. Lisään tiedot myös jo julkaistuihin ohjeisiini. Käytän leivonnassa lähinnä kotimaisten ja pohjoismaisten valmistajien tuotteita, joita saakin parhaiten kaupoista. Vehnätärkkelyspohjaisia jauhoseoksia en käytä, koska tämä rajaisi pienen joukon innokkaita kotileipureita blogini ulkopuolelle.
Gluteenittomassa leivonnassa parhaan lopputuloksen saat, kun käytät useamman jauhon yhdistelmää. Siksi jauhoseokset ovat käteviä käyttää ja niitä onkin runsaasti tarjolla. On vaaleaa ja tummaa, hienoa ja karkeaa, kuitupitoista, vähäproteiinista, kauraista, vehnätärkkelystä sisältävää jauhoseosta jne. Leipoessani mietin aina, minkälainen jauhoseos mielestäni parhaiten sopii makunsa ja rakenteensa puolesta juuri tähän leivonnaiseen sekä parhaiten leivonnaisen täytteen kanssa.
Joissakin jauhoseoksissa on enemmän tärkkelyspohjaisia ainesosia kuten toisissa. Tärkkelystä sisältävät (esimerkiksi perunajauhot ja -hiutale, maissitärkkelys, vehnätärkkelys) sitovat enemmän nestettä kuin ei-tärkkelyspitoiset, mikä vaikuttaa reseptiin. Jauhojen määrä pienenee.
Useimmissa jauhoseoksissa on psylliumia, mutta ei kaikissa. Psylliumin määrä myös vaihtelee. Psyllium sitoo paljon nestettä turvotessaan, joten jauhoja tarvitaan vähemmän. Muutamissa jauhoseoksissa on runsaasti gluteenitonta kauraa ja muutamissa runsaasti tattaria. Kaura ja tattari vaikuttavat leivonnaisen makuun ja osittain rakenteeseen.
Kaupanhyllyllä on saatavilla myös valmisjauhoseoksia, jotka ovat tarkoitettu tiettyyn käyttötarkoitukseen. Näitä ovat esimerkiksi pulla-, leipä-, piirakka-, pizza-, suklaakakku- ja lettujauhoseoksia. Näitä tuotteita tulee harvemmin testattua, koska pakkauksissa on täsmäohjeet leivonnaisille.
Leivonnan iloa ja onnistumisen riemua!
t. Himoleipuri Leila