1. Ennen leivonnan aloittamista on hyvä puhdistaa työskentelypinnat ja varmistaa työvälineiden, kuten sähkövatkaimen, pullasudin, kaulimen, leivinliinojen, paistovuokien ja uunipeltien puhtaus. Käytä pelleillä aina uusia leivinpapereita.
2. Leivonnassa käytettävien raaka-aineiden gluteenittomuus on hyvä varmistaa pakkausten ainesosaluetteloista. Turvallisinta on varata oma sokeripussi, leivinjauhe ja mausteet gluteenittomaan leivontaan, jos perheessä leivontaan myös tavanomaisia tuotteita. Gluteenittomat raaka-aineet tulee säilyttää erillään gluteenipitoisista, esimerkiksi omassa kannellisessa laatikossa tai ylähyllyllä.
3. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja mittaa raaka-aineet huolella. Pienikin mittavirhe vaikuttaa lopputulokseen. Suosi leivonnassa isoja kulhoja, sillä gluteenittomat jauhoseokset pölisevät tavanomaisia jauhoja enemmän.
4. Vuoat kannattaa voidella hyvin ja jauhottaa huolella esimerkiksi gluteenittomilla korppujauhoilla, leseillä tai hiutaleilla. Jauhotukseen voit käyttää myös mantelijauhetta, kookoshiutaleita, pähkinä- ja siemenrouheita.
5. Monet gluteenittomat taikinat ovat löysiä ja helposti tarttuvia. Jauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä ohjeesta poiketen, sillä tärkkelys turpoaa paiston aikana. Taikinan nostaminen lusikalla pelille tai vuoassa paistaminen helpottavat käsittelyä. Myös käsien öljyäminen, vedellä kasteleminen tai jauhottaminen auttavat leivonnaisten muotoilussa. Piirakkapohja- ja pikkuleipätaikinoiden käsittelyä helpottaa kun antaa taikinan tekeytyä vähän aikaa jääkaapissa.
6. Hiivataikinoita kannattaa alustaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella 5-10 minuuttia. Näin taikinaan saadaan ilmakuplia, jolloin lopputulos on kuohkeampi. Hiivataikinoissa riittää yksi kohotus. Kohota leivonnaiset vasta valmiiksi muotoiltuina.
7. Gluteenittomissa jauhoissa ei ole vehnäjauhon sisältämää sitkoa. Hiivataikinaleivonnaisiin suosittelen käyttämään psylliumia, joka helpottaa taikinan käsiteltävyyttä ja varmistaa kuohkean lopputuloksen.
8. Leivonnassa on hyvä yhdistellä erilaisia jauhoja, hiutaleita ja rouheita. Kypsä peruna eri muodoissaan, perunahiutaleet, banaani sekä juures- ja hedelmäsoseet parantavat leipoutumista ja saavat aikaan mehevän ja maistuvan lopputuloksen.
9. Gluteenittomien leivonnaisten rakennetta voit parantaa lisäämällä valkuaisaineen määrää, kuten maitorahkaa, kermaviiliä, jogurttia tai kananmunaa. Väriä gluteenittomiin leivonnaisiin saat voitelemalla ne kananmunalla tai maidolla.
10. Gluteenittomat leivonnaiset ovat parhaimmillaan vastaleivottuna. Erityisesti hiivataikinaleivonnaiset vanhenevat nopeasti. Ylimääräiset leivonnaiset kannattaakin paloitella annospaloiksi ja pakastaa heti jäähtymisen jälkeen.
16 kommenttia
Kelpaako tää kommentti kun ei luista mikään
Harjoittelen vasta gluteettomien leivonnaisia
Harjoitus tekee mestarin ?
Olen myös glut.kauralle allerginen, mitä tilalle
Ensimmäisenä tulee mieleen tattarijauho ja -hiutaleet, hirssihiutaleet, durrajauho sekä teff-jauho ja -hiutaleet. Jospa näistä joku tai jotkut kävisivät. Mukavaa leivontasyksyä 🙂
Opettelen gluteenittomat leivonnaiset
Olipas kattava tietopaketti. Sain juuri tänään keliakia diagnoosin ja olen täysin ulalla, että mitä ihmettä mä saan syödä ?
Menossa juuri kauppaan ohjeesi näkyvillä, että saan leivottua itselleni leipää, koska se oli aivan järkyttävän kallista ostaa pakasteesta suoraan…
Kiitos
Kiitos! Hyvä, että löysit blogini. Toivottavasti ohjeistani on sinulle paljon apua. Keliakiadiagnoosi varmasti hämmentää alkuvaiheessa kun syömiset menee uusiksi. Onneksi Suomessa gluteenittomien tuotteiden valikoima ja saatavuus on hyvä. Ravintoloissakin huomiodaan gluteenittomuus. Alussa on paljon opittavaa, mutta hyvin tulet pärjäämään keliakian kanssa. Onneksi et tarvitse lääkkeitä vaan pärjäät ruokavaliolla. Tsemppiä uuteen arkeen!
Tosi hyviä ohjeita sinulla =)! Raaka-aineet tavallisia, ei mitään ihme kikkailuja. Minulle gluteeniton ruokavalio on uusi ja perheessä ennestään munaton ja pähkinätön ruokavalio. Kaiketonta melkein pitää leivonnan siis nykyään olla.
Kiitos paljon ihanasta palautteestasi! Tavoitteenani on tehdä helppoja ohjeita, joilla gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat. Tämä on tärkeää, varsinkin silloin kun tutustuu gluteenittomaan leivontaan. Gluteeniton leivonta on vähän erilaista kuin vehnäjauhoilla leipominen. Gluteenittomat jauhoseokset ovat myös keskenään erilaisia, joten käyttäytyvät usein erilailla. Siksi mainitsenkin, millä jauhoseoksella olen reseptin tehnyt. Toivottavasti löydät resepteistäni paljon kokeiltavaa. Mukavaa vappua!
Todella hyvä blogi! Erinomaiset ja yksityiskohtaiset ohjeet ja maistuvia reseptejä. Kiitos!
Kiva kun olet löytänyt blogini ja kiitos ihanasta palautteestasi! Mukavaa, että testaat ohjeitani ja tykkäät. Tämä tieto innostaa minua kehittelemään lisää reseptejä. Kiitos!
Hei, vihdoinkin löysin sinun sivusi, sillä vävyni joutui gluteiinittomalle hiljattain ja olen ollut ihmeissäni, mitä hänelle voin tarjota/tehdä. Sivuiltasi on löytynyt vastaus moneen avoimeen kysymykseen, kiitos. Edelleen minua hämmentää sekava jauhotarjonta, eikä oikein tiedä, että minkä valitsisi. Vuokasprayn käyttö helpottaa huimasti, ja tuotteet todella irtoaa vuuista. Mukavaa Joulun aikaa,
Saga
Kiva kuulla, että sivuistani on ollut sinulle apua uudessa tilanteessa. Gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia on nykyään varsin kattavavasti tarjolla, mikä on aivan loistavaa. Haasteen toki tuo se, että jauhoseokset käyttäytyvät leivonnassa eri lailla. Niiden käyttömäärät eivät aina mene yksi yhteen. Tämän vuoksi itse merkitsen, mitä jauhoseosta olen käyttänyt ohjeessa. Kun gluteenitonta leipoo useammin, aika nopeasti oppii tuntemaan eri raaka-aineiden toimivuuden. Ihanaa kun nykyään gluteenittomana voi leipoa oikeastaan mitä vaan ja hyvin onnistuu. Rohkeasti vaan kokeilemaan, harjoitus tekee mestarin. Mukavaa joulun aikaa myös sinulle! 🙂
Hei, hyvät ohjeet sulla. Käytätkö vuokaspraytä kun leivot kakkupohjia?
Kiitos! 🙂 En käytä vuokaspraytä. Voitelen kakkuvuoat margariinilla tai voilla. Pitäs varmaan kokeilla.