1. Ennen leivonnan aloittamista on hyvä puhdistaa työskentelypinnat ja varmistaa työvälineiden, kuten sähkövatkaimen, pullasudin, kaulimen, leivinliinojen, paistovuokien ja uunipeltien puhtaus. Käytä pelleillä aina uusia leivinpapereita.
2. Leivonnassa käytettävien raaka-aineiden gluteenittomuus on hyvä varmistaa pakkausten ainesosaluetteloista. Turvallisinta on varata oma sokeripussi, leivinjauhe ja mausteet gluteenittomaan leivontaan, jos perheessä leivontaan myös tavanomaisia tuotteita. Gluteenittomat raaka-aineet tulee säilyttää erillään gluteenipitoisista, esimerkiksi omassa kannellisessa laatikossa tai ylähyllyllä.
3. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja mittaa raaka-aineet huolella. Pienikin mittavirhe vaikuttaa lopputulokseen. Suosi leivonnassa isoja kulhoja, sillä gluteenittomat jauhoseokset pölisevät tavanomaisia jauhoja enemmän.
4. Vuoat kannattaa voidella hyvin ja jauhottaa huolella esimerkiksi gluteenittomilla korppujauhoilla, leseillä tai hiutaleilla. Jauhotukseen voit käyttää myös mantelijauhetta, kookoshiutaleita, pähkinä- ja siemenrouheita.
5. Monet gluteenittomat taikinat ovat löysiä ja helposti tarttuvia. Jauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä ohjeesta poiketen, sillä tärkkelys turpoaa paiston aikana. Taikinan nostaminen lusikalla pelille tai vuoassa paistaminen helpottavat käsittelyä. Myös käsien öljyäminen, vedellä kasteleminen tai jauhottaminen auttavat leivonnaisten muotoilussa. Piirakkapohja- ja pikkuleipätaikinoiden käsittelyä helpottaa kun antaa taikinan tekeytyä vähän aikaa jääkaapissa.
6. Hiivataikinoita kannattaa alustaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella 5-10 minuuttia. Näin taikinaan saadaan ilmakuplia, jolloin lopputulos on kuohkeampi. Hiivataikinoissa riittää yksi kohotus. Kohota leivonnaiset vasta valmiiksi muotoiltuina.
7. Gluteenittomissa jauhoissa ei ole vehnäjauhon sisältämää sitkoa. Hiivataikinaleivonnaisiin suosittelen käyttämään psylliumia, joka helpottaa taikinan käsiteltävyyttä ja varmistaa kuohkean lopputuloksen.
8. Leivonnassa on hyvä yhdistellä erilaisia jauhoja, hiutaleita ja rouheita. Kypsä peruna eri muodoissaan, perunahiutaleet, banaani sekä juures- ja hedelmäsoseet parantavat leipoutumista ja saavat aikaan mehevän ja maistuvan lopputuloksen.
9. Gluteenittomien leivonnaisten rakennetta voit parantaa lisäämällä valkuaisaineen määrää, kuten maitorahkaa, kermaviiliä, jogurttia tai kananmunaa. Väriä gluteenittomiin leivonnaisiin saat voitelemalla ne kananmunalla tai maidolla.
10. Gluteenittomat leivonnaiset ovat parhaimmillaan vastaleivottuna. Erityisesti hiivataikinaleivonnaiset vanhenevat nopeasti. Ylimääräiset leivonnaiset kannattaakin paloitella annospaloiksi ja pakastaa heti jäähtymisen jälkeen.
4 kommenttia
Hei, vihdoinkin löysin sinun sivusi, sillä vävyni joutui gluteiinittomalle hiljattain ja olen ollut ihmeissäni, mitä hänelle voin tarjota/tehdä. Sivuiltasi on löytynyt vastaus moneen avoimeen kysymykseen, kiitos. Edelleen minua hämmentää sekava jauhotarjonta, eikä oikein tiedä, että minkä valitsisi. Vuokasprayn käyttö helpottaa huimasti, ja tuotteet todella irtoaa vuuista. Mukavaa Joulun aikaa,
Saga
Kiva kuulla, että sivuistani on ollut sinulle apua uudessa tilanteessa. Gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia on nykyään varsin kattavavasti tarjolla, mikä on aivan loistavaa. Haasteen toki tuo se, että jauhoseokset käyttäytyvät leivonnassa eri lailla. Niiden käyttömäärät eivät aina mene yksi yhteen. Tämän vuoksi itse merkitsen, mitä jauhoseosta olen käyttänyt ohjeessa. Kun gluteenitonta leipoo useammin, aika nopeasti oppii tuntemaan eri raaka-aineiden toimivuuden. Ihanaa kun nykyään gluteenittomana voi leipoa oikeastaan mitä vaan ja hyvin onnistuu. Rohkeasti vaan kokeilemaan, harjoitus tekee mestarin. Mukavaa joulun aikaa myös sinulle! 🙂
Hei, hyvät ohjeet sulla. Käytätkö vuokaspraytä kun leivot kakkupohjia?
Kiitos! 🙂 En käytä vuokaspraytä. Voitelen kakkuvuoat margariinilla tai voilla. Pitäs varmaan kokeilla.