Käytän ohjeissani eri valmistajien tuotteita. Jauhoseosten koostumus vaihtelee. Monissa jauhoseoksissa on leivonnan apuaineita, kuten psylliumia tai ksantaania. Tällöin jauhojen tarve on erilainen verrattuna sellaiseen jauhoseokseen, jossa ei ole apuaineita. Myös tärkkelyspohjaisten raaka-aineiden määrä seoksissa vaihtelee. Tärkkelys ja apuaineet sitovat itseensä nestettä ja turpoavat kypsyessään, jolloin jauhomäärää on useimmiten hyvä vähentää.
Käytän itse leivonnassa pääsääntöisesti laktoosittomia maitotaloustuotteita. Ohjeissa tästä en erikseen mainitse. Se, käyttääkö laktoosittomia, vähälaktoosisia vai tavallisia maitotaloustuotteita ei vaikuta lopputulokseen. Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto. Leivon pääsääntöisesti margariinilla, mutta joskus leivonnaisen maku vaatii myös voin käyttöä. 🙂
Gluteenittomat taikinat ovat usein löysiä. Laitan piirakka- ja pikkuleipätaikinat lähes poikkeuksetta jääkaappiin vähäksi aikaa tekeytymään. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä.
Jauhojen mittauksesta. Muista olla tarkka, kun mittaat raaka-aineita. Pienikin mittavirhe vaikuttaa lopputulokseen. Avaan kaatonokalliset jauhopaketit päältä, jolloin lusikalla on helppo nostaa tarvittava määrä jauhoja mitta-astiaan. Kaatamalla helposti hurahtaa liikaa jauhoja ja ylimääräisen jauhojen saaminen takaisin pakettiin on hankalaa.
2 kommenttia
Hei
Sain vihjeen blogistasi ja olen alkanut kokeilla reseptejäsi, kiitos niistä!
Asia mikä minua aina leipoessani askarruttaa on uuni ja sen säätäminen. Käytätkö kiertoilma-asetusta vai ylä-alalämpöä kun paistat kakkuja ym. ?
Kyselee riitta
Hei Riitta! Mukava kuulla, että olet löytänyt blogini ja testannut jo ohjeitani. Kiitos! Käytän pääsääntöisesti ylä-alalämpöä. Kiertoilma on näppärä silloin, kun leipoo suurempia annoksia ja haluaa laittaa kaksi peltiä yhtä aikaa uuniin.