Muutama vuosi sitten huomasin Glorian ruoka ja viini -lehdestä herkullisen kookoksisen mustikkapiirakan ohjeen, jonka tietty heti muutin gluteenittomaksi. Postasin leipomukseni henkilökohtaisella instagram-tililläni ja kas kummaa – postauksestani oli kuva lehden seuraavassa numerossa Instagramissa jaettua -palstalla. ?
Olen leiponut piirakkaa tämän jälkeen monta kertaa ja se on ollut erityisen suosittu nuorten vieraiden keskuudessa. Kookos antaa hienon aromin piirakalle ja sopii hyvin mustikan pariksi. Chiansiemenet täytteessä muodostavat hyytelön ja siten korvaavat kananmunan. Muokkasin ohjeen vielä gluteenittomuuden lisäksi vegaaniseksi tyttäremme maisterijuhliin ja kehuja satoi laariin. Resepti lähti kiitämään eteenpäin ja haluan jakaa sen myös sinulle.
Piirakan pohjaan tarvitset kookossokeria ja -öljyä, gluteenitonta hienoa jauhoseosta ja leivinjauhetta. Tämä kookos-mustikkapiirakka on siitä mainio tarjottava, että se sopii sekä gluteenittomaan että vegaaniseen ruokavalioon. Piirakassa ei ole kananmunaa eikä maitopohjaisia raaka-aineita.
Piirakan pinnalle tulee muruseos. Ennen muruseoksen lisäämistä piirakkaa paistetaan uunissa noin 20 minuuttia. Muruseokseen tulee gluteenittomia kaurahiutaleita, mantelijauhetta, kookossokeria ja kookosöljyä. Seoksen aineet nypitään keskenään sekaisin ja ripotellaan piirakan päälle. Valmiissa piirakassa on ihanan rapea pinta, nam!
Raaka-aineet
Pohja
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 tl leivinjauhetta
1 dl kookosöljyä
1 dl kookossokeria
Täyte
5 rkl chiansiemeniä
1 ½ dl vettä
3 dl mustikoita (pakaste)
2 rkl kookossokeria
Muruseos
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
½ dl mantelijauhetta
¾ dl kookossokeria
¾ dl kookosöljyä
Pinnalle
½-1 dl mustikoita
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita irtopohjaisen pienen pyöreän tai suorakaiteen muotoisen (30 x 20 cm) vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kookosöljyllä. Yhdistä täytteeseen tulevat chiansiemenet ja vesi. Jätä seos turpoamaan noin 10 minuutiksi.
Tee pohja. Sekoita jauhoseos ja leivinjauhe keskenään. Lisää loput pohjan ainekset ja nypi tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina jauhotetuin käsin ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille.
Valmista täyte. Sekoita jäiset mustikat ja kookossokeri chiansiemen-vesiseokseen. Levitä chiamustikkatäyte piirakkapohjan päälle ja paista uunissa 20 minuuttia.
Sekoita kaikki muruseoksen ainekset kulhossa tasaiseksi muruksi. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Levitä muruseos piirakan pinnalle ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.
Koristele piirakka mustikoilla ennen tarjoilua.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂