Viikon päästä vappua vietetään hyvin erilaisissa tunnelmissa kuin normaalisti. Koronan takia perinteinen vappulounas ja vappujuhlat ystävien kanssa jäävät väliin. Donitsit eivät kuitenkaan jää väliin. Niitä tehdään nyt useampaa sorttia. Tässä jo maistiaisia tulevasta.
Blogistani löytyy jo mainio gluteenittomien uunidonitsien perusohje. Halusin kehittää myös donitsiohjeen, joka on sekä gluteeniton että vegaaninen, myös samalla maidoton ja munaton. Tällöin se sopii keliaakikoiden lisäksi muna- ja maitoallergisille sekä vegaaneille.
Tämä gluteeniton ja vegaaninen donitsitaikina tehdään soijajogurttiin. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi kokeilin tällä kertaa Pirkan vaaleaa jauhoseosta.
Donitsipellin kolot voidellaan öljyllä. Kertakäyttöinen pursotinpussi tai muovipussi, jonka kulma leikataan auki, on kätevä taikinan pursottamiseen.
Gluteenittomat ja vegaaniset donitsit eivät saaneet uunissa juurikaan väriä. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä donitsit kuorrutetaan. Tein näihin donitseihin sokeri-ja kanelikuorrutuksen sekä vaaleanpunaisen pomadakuorrutuksen.
Raaka-aineet
1½ dl maustamatonta soijajogurttia (Alpro)
1 dl sokeria
½ dl öljyä
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
Kuorrutus
4 dl mansikanmakuista tomusokeria
3-4 rkl vettä
nonparelleja
tai
50 g maidotonta margariinia sulatettuna
½ dl sokeria
½ rkl kanelia
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele donitsipellin kolot öljyllä pullasudilla.
Sekoita kulhossa soijajogurtti, sokeri ja öljy puuhaarukalla.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muutamassa erässä jogurtti-sokeri-öljyseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.
Laita taikina kertakäyttöiseen pursotinpussiin tai muovipussiin. Leikkaa pussin kulma auki. Pursota taikina rinkuloiksi muffinipellin koloihin.
Paista donitseja uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.
Valmista tomusokerikuorrutus. Sekoita mansikan makuinen tomusokeri ja vesi keskenään kulhossa. Kuorrutteen tulee olla paksua, mutta hyvin levittyvää. Jos kuorrrutus on liian paksua, lisää tippa pari vettä. Jos se on liian löysää, lisää tomusokeria.
Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen tai levitä kuorrute lusikan avulla valuttaen donitseille. Koristele heti nonparelleilla.
Kaneli-sokerikuorrutus. Sulata maidoton margariini. Sekoita sokeri ja kaneli keskenään. Dippaa donitsit yksi kerrallaan ensin margariinisulaan ja sitten sokeri-kaneliseokseen.
Vinkit
Voit laittaa taikinaan mausteeksi myös raastettua sitruunankuorta .
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
15 kommenttia
Hei. Meillä on soija-allerginen lapsi, toinen on taas viljoille ja kananmunalle, niin olisiko ajatusta, millä jugurtin voisi korvata? Toimisiko ihan joku paksumpi maitopohjainen jugurtti? 🙂
Hei! Valitettavasti en osaa sanoa kun en ole kokeillut muulla jogurtilla. Gluteeniton kaurajogurtti voisi olla vaihtoehto, ehkä. Jos kokeilet, kertoisitko miten kävi? Kiitos!
Käytin Juustoportin Friendly Viking Sour oat valmistetta ja lisäsin noin 1,5tl ogran no egg munankorviketta. Toimii aivan loistavasti! Taikina oli kuohkea ja tosi maukas. 🙂
Kiitos ihanasta kommentistasi. Kiva kuulla, että ohje toimi pienillä muutoksillakin.
Tein ohjeen mukaan ja petyin kovasti, koska nämä eivät maistu yhtään donitseilta. Enemmänkin joltain muffinsseilta, joten jos odotat näistä tulevan lähellekään arnoldsmaisia donitseja niin älä edes vaivaudu tekemään ?
Minun donitsit ei kohonnut yhtään? Oisko taikinan pitänyt antaa tekeytyä ennen uunia vai missä meni vikaan ?
Taikinan voi pursottaa heti donitsipellin koloihin. Muistithan laittaa sekä leivinjauhetta että soodaa kohotusaineiksi?
En ollut huomannut ostaa soijajugurttia vastaavaa meidän allergisille, mutta onneksi kotona oli Oatlyn i mat fraichea. Tuli aivan täydelliset donitsit. Kiitos ohjeesta!
Ole hyvä! Kiva kun onnistui pienellä tuunauksellakin. Mukavaa ja herkullista vappua! ?
Kiitos paljon reseptistä! Olin miettinyt miten muuntaisin ei-vegaanisen donitsireseptini vegaaniseksi, mutta sitten törmäsin tähän ja säästyin ylimääräisiltä kokeiluilta. Näistä tuli aivan samanlaisia rakenteelta ja maultaan kuin aiemmin tekemäni donitsit. Öljyn vaihdoin vain juoksevaan kasvirasvaan ja koristeluun käytin tumma suklaata ja pähkinärouhetta. Gluteenitonta leivontaa harjoittelevalle tuli siitäkin vähän lisäkokemusta kaupanpäällisiksi.
Kiva kun olet leiponut ohjeellani ja lopputulos onnistui! Tumma suklaa ja pähkinärouhe kuorrutteena kuulostaa tosi herkulliselta, nam!
Hmmm, voikohan taikinan tehdä päivä tai kaksi etukäteen pursotuspussiin jääkaappiin? ?
En ole itse koskaan tehnyt taikinaa etukäteen. Voi olla, että rakenne kärsii. Aina voi kuitenkin kokeilla.
Olenkohan minä nyt aivan tyhmä kun en ymmärrä. Missä se resepti näihin donitseohin on? Siis ainesosat, paistoajat ym? Pahoittelut jos olen vain sokea enkä tajua/nää sitä 😀
Kiitos paljon kun laitoit viestiä! Mulla oli jäänyt yksi koodi laittamatta kun julkaisin postauksen. Siksi resepti pysyi piilossa. Pahoittelen. Nyt pitäisi näkyä. 🙂 Aurinkoisia kevätpäiviä ja leipomisen iloa!