Gluteenittomat uunidonitsit

Himoleipuri

Donitsit ovat käteviä valmistaa uunissa donitsipellillä. Ostin donitsipellin viime keväänä ja ihastuin siihen heti. Paistamiseen ei tarvita öljyä, joten donitseista tulee näin kevyempiä. Voi syödä useamman, kun ne eivät ole niin rasvaisia. Eikä ole päänvaivaa siitä, mitä paistamisessa käytetylle lopulle öljylle tekisi. Usein se jää pyörimään keittiön kaappiin ilman jatkokäyttöä.

Voitele donitsipellin kolot rasvalla. Pullasuti on tähän hyvä apuväline.

Taikina on helppo valmistaa. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja muut aineet lisätään joukkoon. Löysän taikinan saa siirrettyä donitsipellin koloihin kätevimmin pursottamalla. Tällöin taikina sujautetaan kertakäyttöiseen pursotinpussiin, jonka alakulma leikataan auki ja eiku pursottamaan. Pursotinpussin asemasta voit käyttää vahvaa pakastepussia.

Semperin jauhoseoksella taikina on löysää ja helppo pursottaa.

Donitsit voi kuorruttaa monella tapaa. Itse laitoin näihin gluteenittomiin donitseihin tomusokerikuorrutuksen. Värjäsin perustomusokerin punaiseksi pakastemustikoista irroneelle mustikkamehulla. Näppärää on myös käyttää makutomusokereita, joita saa sekä mansikan makuisena että kaakaotomusokerina. Kuorrutuksen voi tehdä myös kerma- tai hopeatoffeista tai suklaasta.

Nämä gluteenittomat donitsit leivoin ja kuvasin jo kesällä. Harmi, että ohje oli jäänyt minulta unholaan tänne arkistojen uumeniin. Mutta ei hätää. Donitsit maistuvat aina ja niitä voi leipoa milloin tahansa.

Päivitys 3.5.2020

Tänä vappuna minuun iski suoranainen donitsihuuma. Testasin donitsiohjettani kolmella eri jauhoseoksella. Lisäksi kehittelin gluteenittoman ja vegaanisen donitsiohjeen. Tein siis neljä taikinaa. Donitseja taitaa riittää juhannukseen saakka. 🙂

Jauhoseoksista parhaiten toimi Semperin ja Virtasalmen viljatuotteen vaaleat jauhoseokset. Semperin jauhoseoksella tulee tosi kuohkeat donitsit. Viljatuotteen jauhoilla paksumpi taikina ja tiiviimpi rakenne. Kokeilin myös Myllärin vaaleaa, kaurapohjaista jauhoseosta. Myllärin jauhoseoksella donitseista tuli aika murenevia. Maku oli kyllä hyvä.

Donitseja voi kuorruttaa monella tapaa. Vain mielikuvitus on rajana.

Kun donitsit paistaa 12 -paikkaisella donitsipellillä, paistoajaksi riittää noin 10 minuuttia. Jos donitseja paistaa kauemmin niistä tulee helposti liian kuivia. Korjasin tähän ohjeeseen paistoajan aikaisempaa lyhyemmäksi.

Gluteenittomat uunidonitsit

Himoleipuri Donitsit ovat käteviä valmistaa uunissa donitsipellillä. Ostin donitsipellin viime keväänä ja ihastuin siihen heti. Paistamiseen ei… Makeat donitsit, donitsit uunissa, uunidonitsit European Tulosta
Serves: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Donitsitaikina
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Semper tai Virtasalmen Viljatuote
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
½ dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 dl kevytkermaa
1 muna

Kuorrutus
4 dl mansikanmakuista tomusokeria
3-4 rkl vettä

Koristeluun
sulatettua suklaata
gluteenittomia nonparelleja

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rasvaa pullasudin avulla donitsipellin kolot.

Sekoita puuhaarukalla jauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään.

Lisää öljy, kevytkerma ja kananmuna jauhoseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.

Laita taikina kertakäyttöiseen pursotinpussiin tai muovipussiin. Leikkaa pussin kulma auki. Pursota taikina rinkuloiksi muffinipellin koloihin.

Paista donitsit uunissa noin 10 minuuttia.

Valmista kuorrutus. Sekoita mansikan makuinen tomusokeri ja vesi keskenään kulhossa. Kuorrutteen tulee olla paksua, mutta hyvin levittyvää. Jos kuorrrutus on liian paksua, lisää tippa pari vettä. Jos se on liian löysää, lisää tomusokeria.

Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen tai levitä kuorrute lusikan avulla valuttaen donitseille.

Koristele heti nonparelleilla ja halutessasi sulatetulla suklaalla.

Vinkit

Jouluista makua donitseihin saat lisäämällä taikinaan 1-2 tl piparkakkumaustetta.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

12 kommenttia

Henna 24.10.2024 - 10:39

Mitähän tapahtuu jos kananmunan jättää pois tai millä sen voisi ehkä korvata? Lapsen syntymäpäivävieraissa kananmuna-allergikko ja gluteeniton toisella ja olisi kiva, jos pystyisi kaikille tekemään yhteiset tarjottavat. Kananmunaa tuntuu olevan melkein aina leivonnaisissa muutenkin, niin tuntuu erityisen haastavalta makeissa tarjottavissa.

Vastaa
Himoleipuri 30.10.2024 - 16:20

Blogissani on oma osio vegaanisille ja gluteenittomille makeille ja suolaisille ohjeille, otsikkotasolla Vegaaniset. Gluteeniton ja vegaaninen donitsiohje löytyy täältä https://www.himoleipuri.fi/gluteenittomat-ja-vegaaniset-donitsit/ Kannattaa kurkata muitakin ohjeita.
Mukavia synttärijuhlia ja herkullista leivontasyksyä 🙂

Vastaa
Piipa 25.5.2022 - 15:51

Aivan ihania donitseja tuli! kuohkeita ja maukkaita, ei arvaisi että nämä on gluteenittomia. Oliiviöljyä (miedonmakuista) käytin ja sillä myös voitelin donitsipellin. Nesteenä oli kuohukermapurkin jämät + maitoa.

Vastaa
Himoleipuri 25.5.2022 - 19:34

Ihana kuulla, että tykkäsit ohjeestani, kiitos! 🙂

Vastaa
Elina 21.4.2022 - 15:04

Mikä vika kun murenee ja tartuunosinnkiinni peltiin vaikka hyvin voideltu? Semperin vaaleaa käytin, usempaan kertaan jo yritetty ja sama vika, jopa psylliumia käytin. Ihan tuore gluteenittomissa niin apuja .

Vastaa
Himoleipuri 26.4.2022 - 22:18

Voi harmi, että donitsit eivät ole onnistuneet. Vaikea sanoa mistä johtuu. Jos donitsit meinaa tarttua kiinni, niin kolot kannattaa voidella leivontamargariinilla tai voilla öljyn tai juoksevan margariinin asemasta. Kolot voi myös voitelun jälkeen kevyesti jauhottaa jauhoseoksella. Donitsien on hyvä antaa vähän aikaa jäähtyä ennen niiden irrottamista. Silloin eivät murene niin helposti. Irrottamiseen voi käyttää apuna puista coktailtikkua. Voit vaihtaa jauhoseosta ja kokeilla Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. Toivottavasti näistä vinkeistä olisi apua.

Vastaa
Jansku 17.2.2022 - 19:14

Heippa, onko ohjeita noihin muun välisiin kuorrutuksiin donitseille/mistä ne on tehty? Näyttää niin hyviltä?!

Vastaa
Himoleipuri 25.2.2022 - 22:55

Heippa Jansku! Kiitos! 🙂 Pahoittelen, että vastaukseni on viipynyt. Valitettavasti ei kirjannut ylös noita muita kuorrutuksia.

Vastaa
Henna 30.4.2021 - 16:23

Hei. Säilyykö donitsit hyvin seuraavaan päivään vai muuttuuko kuiviksi? Voisiko siis paistaa jo tänään ja kuorruttaa vasta huomenna? ?

Vastaa
Himoleipuri 30.4.2021 - 19:00

Donitsit ovat parhaimmillaan paistopäivänä. Hieman tahtovat yön aikana kuivaa. Mukavaa ja makoisaa vappua!?

Vastaa
Inka 27.4.2021 - 23:18

Kiitos ohjeesta! 🙂 Olin jo laittamassa kevytruokakermaa, mutta ilmeisesti sittenkin kuohukermasta kyse? Ruokakermaa ei voi käyttää?

Vastaa
Himoleipuri 28.4.2021 - 12:42

Ole hyvä! Ruokakerma soveltuu parhaiten ruoanvalmistukseen ja suolaisiin leivonnaisiin. Kaupasta saa kevytkerma-nimellä kermaa, joka sopii makeisiin leivonnaisiin. Rasvapitoisuus 10 %. Voit käyttää kevytkerman tilalla donitseihin maitoa tai kuohukermaa. Mukavaa vappua! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää