Gluteenittomat uunidonitsit

Himoleipuri

Donitsit ovat käteviä valmistaa uunissa donitsipellillä. Ostin donitsipellin viime keväänä ja ihastuin siihen heti. Paistamiseen ei tarvita öljyä, joten donitseista tulee näin kevyempiä. Voi syödä useamman, kun ne eivät ole niin rasvaisia. Eikä ole päänvaivaa siitä, mitä paistamisessa käytetylle lopulle öljylle tekisi. Usein se jää pyörimään keittiön kaappiin ilman jatkokäyttöä.

Voitele donitsipellin kolot rasvalla. Pullasuti on tähän hyvä apuväline.

Taikina on helppo valmistaa. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja muut aineet lisätään joukkoon. Löysän taikinan saa siirrettyä donitsipellin koloihin kätevimmin pursottamalla. Tällöin taikina sujautetaan kertakäyttöiseen pursotinpussiin, jonka alakulma leikataan auki ja eiku pursottamaan. Pursotinpussin asemasta voit käyttää vahvaa pakastepussia.

Donitsit voi kuorruttaa monella tapaa. Itse laitoin näihin gluteenittomiin donitseihin tomusokerikuorrutuksen. Värjäsin perustomusokerin punaiseksi pakastemustikoista irroneelle mustikkamehulla. Näppärää on myös käyttää makutomusokereita, joita saa sekä mansikan makuisena että kaakaotomusokerina. Kuorrutuksen voi tehdä myös kerma- tai hopeatoffeista tai suklaasta.

Nämä gluteenittomat donitsit leivoin ja kuvasin jo kesällä. Harmi, että ohje oli jäänyt minulta unholaan tänne arkistojen uumeniin. Mutta ei hätää. Donitsit maistuvat aina ja niitä voi leipoa milloin tahansa.

Päivitys 3.5.2020

Tänä vappuna minuun iski suoranainen donitsihuuma. Testasin donitsiohjettani kolmella eri jauhoseoksella. Lisäksi kehittelin gluteenittoman ja vegaanisen donitsiohjeen. Tein siis neljä taikinaa. Donitseja taitaa riittää juhannukseen saakka. 🙂

Jauhoseoksista parhaiten toimi Semperin ja Virtasalmen viljatuotteen vaalea jauhoseokset. Lopputulos oli hyvin samanlainen. Kokeilin myös Myllärin vaaleaa, kaurapohjaista jauhoseosta. Myllärin jauhoseoksella donitseista tuli aika murenevia. Maku oli kyllä hyvä.

Donitseja voi kuorruttaa monella tapaa. Vain mielikuvitus on rajana.

Kun donitsit paistaa 12 -paikkaisella donitsipellillä, paistoajaksi riittää noin 10 minuuttia. Jos donitseja paistaa kauemmin niistä tulee helposti liian kuivia. Korjasin tähän ohjeeseen paistoajan aikaisempaa lyhyemmäksi.

Gluteenittomat uunidonitsit

Himoleipuri Donitsit ovat käteviä valmistaa uunissa donitsipellillä. Ostin donitsipellin viime keväänä ja ihastuin siihen heti. Paistamiseen ei tarvita öljyä, joten donitseista tulee näin kevyempiä. Voi syödä useamman, kun ne eivät ole… Makeat donitsit, donitsit uunissa, uunidonitsit European Tulosta
Serves: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Donitsitaikina
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
½ dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 dl kevytkermaa
1 muna

Kuorrutus
4 dl mansikanmakuista tomusokeria
3-4 rkl vettä

Koristeluun
sulatettua suklaata
gluteenittomia nonparelleja

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rasvaa pullasudin avulla donitsipellin kolot.

Sekoita puuhaarukalla jauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään.

Lisää öljy, kevytkerma ja kananmuna jauhoseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.

Laita taikina kertakäyttöiseen pursotinpussiin tai muovipussiin. Leikkaa pussin kulma auki. Pursota taikina rinkuloiksi muffinipellin koloihin.

Paista donitsit uunissa noin 10 minuuttia.

Valmista kuorrutus. Sekoita mansikan makuinen tomusokeri ja vesi keskenään kulhossa. Kuorrutteen tulee olla paksua, mutta hyvin levittyvää. Jos kuorrrutus on liian paksua, lisää tippa pari vettä. Jos se on liian löysää, lisää tomusokeria.

Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen tai levitä kuorrute lusikan avulla valuttaen donitseille.

Koristele heti nonparelleilla ja halutessasi sulatetulla suklaalla.

Vinkit

Jouluista makua donitseihin saat lisäämällä taikinaan 1-2 tl piparkakkumaustetta.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää