Gluteeniton ja vegaaninen vadelma-valkosuklaakakku

Himoleipuri

Viikonloppuna kokoonnuttiin perhedinnerille. Mahtavaa saada koko perhe yhtä aikaa koolle saman pöydän ääreen. Meillä näitä hetkiä ei ole kovin usein, koska tytär asuu ulkomailla. Siksi tämä yhteiset kohtaamiset ovat sitäkin arvokkaampia. Tytär on ollut lähes 8 vuotta vegaani, joten meillä leivotaan vegaanisia herkkuja hänen lomaillessaan kotona.

Leivoin jälkiruoaksi kaksi vegaanista ja gluteenitonta leivonnaista: mustikkakukon ja vadelma-valkosuklaakakun. Kakun pohja valmistui vegaanisista ja gluteenittomista digestivekekseistä, joita nykyään löytyy useammalta valmistajalta. Vegaaniseksi vaahtoutuvaksi kermaksi valitsin Alpron soijavispin. Jos sinulle sopii gluteeniton kaura, myös Aito kauravispistä saa sakean vaahdon. Tyttäreni mielestä soijavispi on maultaan parasta, vaikkei se vaahtoudu yhtä hyvin kuin kauravispi. Koska tänä kesänä olen löytänyt metsävadelmia vähän, käytin Bonnen valmista vadelmasosetta kakkuun. Ensi kerralla taidan kyllä tehdä itse soseen kotimaisista puutarhavadelmista, jolloin saan kauniinmman värin ja tuoreen vadelmien maun.

Vegaaninen ja gluteeniton kakku syntyy tämännäköisistä raaka-aineista

Vegaaniset kakut hyytyvät mainiosti agar agar -hyytelöimisjauheella. Jauhe on valmistettu merilevästä, joten se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.  Käyttö ei ole vaikeaa, kunhan vaan seuraa ohjeita. Perusidea on, että jauhe sekoitetaan kylmään nesteeseen, kuumennetaan kiehuvaksi ja keitetään vähintään kaksi minuuttia. Seos lisätään kuumana ja ohuena nauhana täytteeseen.

Vadelmatäytteen on hyvä antaa hyytyä pari tuntia jääkaapissa ennen valkosuklaatäytteen lisäämistä päälle

Vegaanisesta ja gluteenittomasta vadelma-valkosuklaakakusta tuli ihanan pehmeää ja ”kermaista”. Se muistuttaa rakenteeltaan lähinnä moussekakkua. Leipomukseni maistui hyvin kaikille ja mikä tärkeintä – saimme yhdessä herkutella samalla kakulla. Kakun lisäksi tein vegaanista mustikkakukkoa. Se oli helppo homma, koska ohjeestani vain rasva piti vaihtaa vegaaniseksi. Jos et tarvitse tehdä vegaanisia versioita, kurkkaa gluteenittoman vadelma-valkosuklaajuustokakun ja gluteenittoman mustikkakukon ohjeet toisaalta blogistani.

Kaunista syyskauden alkua!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton ja vegaaninen vadelma-valkosuklaakakku

Himoleipuri Viikonloppuna kokoonnuttiin perhedinnerille. Mahtavaa saada koko perhe yhtä aikaa koolle saman pöydän ääreen. Meillä näitä hetkiä… Makeat gluteeniton, vegaaninen, maidoton, munaton, vadelma, vegaaninen valkosuklaa, moussekakku, vadelma-valkosuklaakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
150 g gluteenittomia ja vegaanisia digestivekeksejä
70 g maidotonta margariinia (laktoositon Sunnuntai-margariini)

Vadelmatäyte
1 prk (=250 ml) soijavispiä, Alpro
¾ dl sokeria
2 dl vadelmasosetta
3 rkl sitruunamehua
3 tl agar agar -hyytelöimisjauhetta

Valkosuklaatäyte
2 kpl (= 160 g) vegaanista valkosuklaata
1 prk (= 250 ml) soijavispiä, Alpro
1 rasia (= 200 g) vegaanista tuorejuustoa, maustamaton Violifen Creamy original
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua
2 tl agar agar -hyytelöimisjauhetta

Koristeluun
kotimaisia vadelmia
mintun tai sitruunamelissan tuoreita lehtiä

Näin valmistat

Pingota 20 cm:n irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi sekä vuoan reunoille leivinpaperisuikaleet. Voit käyttää myös reunakalvoa ja leikata leivinpaperin vain vuoan pohjalle.

Murskaa keksit hienoksi ja sekoita sulatettu ja jäähtynyt margariini joukkoon. Paine seos irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin, jotta pohja kovettuu.

Valmista vadelmatäyte. Vaahdota soijavispi sakeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon sokeri ja puolet vadelmasoseesta.

Kaada sitruunamehu ja loppu vadelmasose kattilaan ja lisää joukkoon agar agar-jauhe. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen ja keitä vähintään 2 minuuttia eli kunnes seos sakenee.

Lisää kuuma seos nopeasti vadelma-soijavispivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

Kaada vaahto vuokaan. Kopauta vuokaa pöytään, että vaahto asettuu hyvin vuokaan. Tasoita pinta. Laita kakku hyytymään jääkaappiin pariksi tunniksi.

Valmista valkosuklaatäyte. Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä.
Vaahdota soijavispi sakeaksi vaahdoksi ja lisää sokerit joukkoon.

Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi kulhossa. Lisää jäähtynyt valkosuklaa ja sitten soijavispivaahto.

Kaada sitruunamehu kattilaan ja lisää joukkoon agar agar-jauhe. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen ja keitä vähintään 2 minuuttia eli kunnes seos sakenee. Lisää kuuma seos nopeasti tuorejuusto-valkosuklaa-soijavispivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

Kaada vaahto vadelmatäytteen päälle. Kopauta vuokaa pöytään, että vaahto asettuu hyvin vuokaan. Tasoita pinta. Laita kakku takaisin jääkaappiin hyytymään yön yli tai vähintään kahdeksi tunniksi.

Koristele kakku tuoreilla kotimaisilla vadelmilla ja mintun tai sitruunamelissa lehdillä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

29 kommenttia

Mimi 6.7.2024 - 11:28

Hei! Huomasin agar agar jauhepurkin sivussa, että sitrushedelmät ja muut happamat ainesosat heikentävät sen tehoa. Tämä varmaan vaikuttaa hyytymiseen, sillä tekemäni kakku ohjeiden mukaan ei hyytynyt kunnolla.

Vastaa
Himoleipuri 16.7.2024 - 11:25

Hei! Harmi, ettei kakku hyytynyt kunnolla. Sitruunamehun vaikutus hyytymistehoon onkin minulle uusi tieto. Kiitos kun kerroit. Voisin testata kesän aikana ohjeen uudelleen. Agar agarilla hyydytetyt kakut ovat lähtökohtaisesti pehmeämpiä kuin liivatteella hyydytetyt.

Vastaa
Nina 13.8.2024 - 12:04

Hei, voisiko gluteenittoman juustokakkupohjan jotenkin taikoa esim: tattari, mantelujaiho, kaurajauhoista itse sekoittaen ja käyttää muuta kuin valkoista myrkkyä eli sokeria, ettei glykeeminen indeksi kohoaisi? Sokeriin helppo ratkaisu intiaani sokeri esim.

Vastaa
Himoleipuri 16.8.2024 - 14:16

Hei, varmasti onnistuu näinkin. En uskalla luvata, ehtisinkö tällaista kokeilemaan. Blogini pyörittäminen ja uusien reseptien kehittäminen on minulle harrastus. Ja kun minulla on paljon muitakin harrastuksia…

Vastaa
Anne 15.2.2024 - 12:10

Tuleeko vadelmatäytteeseenkin valkosuklaata? Tossa ohjeessa lukee näin: “Valmista vadelmatäyte……
Lisää kuuma seos nopeasti vadelma-valkosuklaa-soijavispivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. “

Vastaa
Himoleipuri 15.2.2024 - 13:39

Ei tule. Hyvä kun huomasit valmistusohjeessa virheen ja kerrot, kiitos! Kävin korjaamassa asian. Valkosuklaata tulee vain valkosuklaatäytteeseen.

Vastaa
Sanni 15.11.2023 - 14:44

Huomasin että kuvan mukaan olet käyttänyt IChoc-valkosuklaata tähän kakkuun. Sehän ei ole kuitenkaan gluteenitonta, vaan siinä on jäämävaroitus gluteenista. Kakku ei siis ole täysin gluteeniton jos tuota suklaata käyttää. Dammenbergiltä löytyy vegaanista ja gluteenitonta valkosuklaata. Se on muuten myös maidotonta (ei sisällä maitojäämiä, kuten tuo IChoc), eli soveltuu vegaanien lisäksi herkille maitoallergikoille. Täältä siis tällainen keliaakikon ja maitoallergikon vinkki leivontaan. 🙂

Vastaa
Himoleipuri 15.11.2023 - 18:35

Kiitos viestistäsi. Nämä varoitusmerkinnät ovat kyllä hankalia. Vegaanisessa IChoc-suklaassa on varoitusmerkintä ”saattaa sisältää jäämiä pähkinöistä, maidosta ja gluteenista”. Keliakialiiton mukaan makeiset, joissa on ”Saattaa sisältää vehnää/ohraa/gluteenia/tms.”-merkintä sopivat gluteenittomaan ruokavalioon satunnaisesti käytettynä, noin 1–2 kertaa kuukaudessa. Suositeltava enimmäiskerta-annos saattaa sisältää -merkittyjä makeisia on oman kouran kokoinen annos. Sen sijaan muut tuotteet, esimerkiksi hiutaleet, suurimot ja jauhot, joissa on ”saattaa sisältää ”-merkintä eivät sovellu gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Makeiset ovat siis ainoa poikkeus. Jos haluaa kuitenkin välttää saattaa sisältää -merkittyjä tuotteita makeisissa, mainitsemasi Dammerbergin valkosuklaa on erinomainen vaihtoehto tähän kakkuun. Worry Free valkosuklaa on täysin gluteeniton, maidoton ja pähkinätön vaihtoehto.

Vastaa
Hanna 1.11.2023 - 10:53

Hei, tahtoisin tehdä tämän kakun tulevan viikonlopun synttäreille, tarve on maidottomalle ja gluteenittomalle kakulle. Mutta olisiko tämän kakun hyydyttäminen mahdollista liivatteella agar agarin sijasta? Osaatko neuvoa, miten paljon liivatetta pitäisi olla?

Vastaa
Himoleipuri 8.11.2023 - 20:03

Hei! Pahoittelen, etten ehtinyt ajoissa vastata. Olin lomareissulla ulkomailla. Myös liivatteella kakku onnistuu. Tosin itse sitä en ole kokeillut. Agar agarilla hyydytettäessä kakusta tulee pehmeä, liivatteella puolestaa kiinteämpi rakenteeltaan. Arvelisin, että vadelmatäytteeseen riittää 3 liivatetta ja valkosuklaatäytteeseen 2 liivatetta.

Vastaa
Emma 21.8.2023 - 20:08

Hei!

Kokeilin reseptiä ja jostain syystä kakku ei hyytynyt kunnolla. Se ei sentään lähde valumaan leikatessa, mutta palat eivät pysy kasassa ja lautaselle päätyy kasa mössöä. Mistähän tämä johtuu ja mitä voisin asialle tehdä? Pitäisikö agar agar-jauheen määrä esim tuplata? Voiko tästä tulla liian kovaa? Tarkoitus olisi tehdä tätä lauantain 1-vuotisjuhliin tarjolle, mutten ehdi tehdä enää uutta testiversiota. Ensi kerralla siis olisi hyvä osua nappiin ? Maku oli oikein hyvä, joten en haluaisi luopua kakun tekemisestä. Mielestäni myös mittasin kaiken ihan oikein, joten kakun epäonnistuminen yllätti täysin.

Kiitos jo etukäteen ohjeista!

Vastaa
Himoleipuri 22.8.2023 - 10:26

Hei Emma! Onpa harmi, ettei kakku hyytynyt kunnolla. Oliko sama tilanne molempien kerrosten kanssa? Vähän vaikea sanoa, mistä tämä mahtoi johtua. Varsinkin jos mittasit aineet oikein ja teit kaiken ohjeen mukaan. Mittaamisessa tulee yksi mahdollinen asia mieleen. Mitä teelusikkaa käytit mittaamiseen? Agar agarin mittaamiseen kannattaa käyttää mittasarjan teelusikkaa (= 5 ml). Olen huomannut, että tavallisten teelusikoiden pesien koot vaihtelevat ja ne ovat yleensä pienempiä kuin mittasarjan teelusikka on. Sama tilanne on ruokalusikoiden kanssa. Itse käytän kaikkeen mittaamiseen mittasarjan lusikoita, joissa on vakioidut koot. Voit toki lisätä hieman agar agarin määrään. En kuitenkaan tuplaisi, korkeintaan 1 tl lisää per täyte. Kakun on hyvä antaa hyytyä yön yli jääkaapissa ja juhlapäivänä nostaa se pöytään vasta juuri ennen tarjoilua. Toivottavasti seuraava versio onnistuu hyvin. Ihania synttärijuhlia 🙂

Vastaa
Mirja 25.5.2024 - 15:47

Minkä korkuinen kakku on valmiina?

Vastaa
Sarianna 25.11.2022 - 8:37

Miten tuon valkosuklaan ja soijavispiin saa tuon agar agarin sekitettua joukkoon, ilman että se ei jää kokkareiseksi? Sitä on niin pieni tilkkanen kattilassa kiehautettavana?

Vastaa
Himoleipuri 4.12.2022 - 23:36

Kannattaa käyttää mahdollisimman pientä kattilaa. Sitruunamehua on melkein puoli desiä ja agar agaria vain 2 tl. Jos tuntuu, että seos jää kokkareiseksi lisää 1 rkl vettä joukkoon. On tärkeää, että seos on tasaisen juoksevaa, kun lisäät sen muiden aineiden joukkoon.

Vastaa
Ennik 3.11.2022 - 16:35

Hei! Toivoisin pikaista vastausta. Ajattelin valmistaa tätä 15 hlön juhliin. Kuinka monelle henkilölle tämän ohjeen kakusta riittää? Onko jotain muutoksia tehtävä?

Vastaa
Himoleipuri 3.11.2022 - 22:43

Hei! Tästä kakusta riittää 8-10 henkilölle.Toki menekki riippuu siitä mitä muuta on tarjolla. Ihania juhlia!

Vastaa
Martta 16.11.2022 - 17:57

Miten paljon vegaanista valkosuklaata tarvitaan? Ohjeessa on suluissa 180g, mutta jos ostaa kaupasta kaksi levyä jotka ovat 80g, niin niistä tulee vain 160g.. ?

Vastaa
Himoleipuri 20.11.2022 - 22:58

Kaksi levyä riittää. Taitaapa olla reseptissä painovirhepaholainen. Kiitos kun kerroit. Korjaan.

Vastaa
Enni90 7.11.2022 - 10:29

Haluaisin tämän juhliin “pääkakkuna”. Tuplaanko tällöin ohjeen. Minulla on myös 24 ja 26cm irtopohjavuoka…

Vastaa
Himoleipuri 7.11.2022 - 20:42

Hei! Voit tehdä kakun 1½-kertaisena 26 cm:n vuokaan. Silloin kakusta pitäisi riittää 15 hengelle. Kakusta tulee hieman matalampi kuin minun kakkuni. Jos tuplaat aineet, en ole satavarma mahtuuko kakku 26 cm:n vuokaan. Pahoittelen, että vastaukseni viipyvät. Käyn kokopäivätöissä ja bloggaaminen on minulle vapaa-ajan harrastus. Aika on välillä kortilla.

Vastaa
Hanna 24.7.2022 - 8:07

Tein tätä lapseni 1-vuotissynttäreille. Tuli aivan ihana kakku, kaikki tykkäsivät!?

Vastaa
Himoleipuri 25.7.2022 - 22:52

Kiitos! Kiva kuulla, että kakku maistui. Kaikille. ?

Vastaa
EnniK 7.11.2022 - 7:00

Hei! Juhliin on tulossa 15hlöä. Osaisitko ohjeistaa moninkertaisena kakku olisi valmistettava? Minulla löytyisi myös 24/26cm irtopohjavuoka…

Vastaa
Pinja 13.7.2022 - 18:14

Hei! Resepti vaikuttaa oikein maukkaalta ja tarpeisiini sopivalta. Haluaisin kuitenkin käyttää hyytymiseen liivatelehtiä (riittää, että leipomus on pelkästään maidoton), niin millä määrällä liivatelehtiä voisi korvata agar agar-jauheen?

Vastaa
Himoleipuri 14.7.2022 - 19:41

Kiitos, kiva kuulla. Perussääntönä on, että 0,75 teelusikallista agar agar-jauhetta vastaa yhtä liivatelehteä. Äkkiseltään laskien vadelmatäytteeseen tulisi 4 liivatetta ja valkosuklaatäyteeseen 2 liivatetta. Jos kokeilet näillä ainemäärillä, olisi kiva kuulla, miten onnistui.

Vastaa
Iina 24.5.2022 - 7:28

Oletko testannut että kestääkö pakastuksen?

Vastaa
Himoleipuri 25.5.2022 - 19:21

Juustokakut kestävät hyvin pakastusta, joten en näkisi mitään syytä, etteikö onnistuisi. Pakastaminen on hyvä tehdä ilman koristeluja, jottei vadelmien rakenne kärsi. Juustokakku kannattaa ottaa sulamaan noin vuorokausi ennen juhlia. Sulata juustokakku jääkaapissa, jolloin se sulaa tasaisesti. Koristele sulamisen jälkeen.

Vastaa
Marja Houtbeckers 27.4.2022 - 10:11

Moi, luuletko, että kakku voisi onnistua niin, että kerrokset laittaa päinvastoin, ensin valkoisen ja sitten punaisen? Vai onko hyytymisen kannalta olennaista, että juuri näin päin? Kiitos!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää