Usein yksinkertaiset asiat ovat parhaimpia. Kuten tämä gluteeniton mustikkakukko. Muutamasta raaka-aineesta syntyy täydellinen herkku. Viime kesänä löysimme paljon mustikoita, ja onneksi pakasteessa riittää mustikoita vielä pitkälle kevääseen. Ehkä seuraavan satokauteen saakka,nam!
Mustikkakukko, toiselta nimeltään mustikkarättänä, on savolainen perinneherkku, jota tarjotaan jälkiruokana kermavaahdon tai jäätelön kera. Yhtä hyvin se sopii kahvipöydän tarjottavaksi. Perinteisesti mustikkakukko tehdään ruisjauhoista. Gluteenittoman kukon voit valmistaa tattarijauhoista tai gluteenittomasta jauhoseoksesta, joka sisältää runsaasti tattaria tai kauraa.
Tein mustikkakukon taikinan gluteenittomasta kaurapohjaisesta jauhoseoksesta, jossa on psylliumia. Taikinasta 2/3 painelin vuoan pohjalle ja reunoille. Lopusta taikinasta kaulin kannen. Psylliumin ansiosta kansi oli helppo kaulita ja siirtää mustikkaseoksen päälle. Jos teet pohjan tattarijauhoista, laita taikina kylmään ennen kansiosan kaulitsemista. Voit myös laittaa taikinan nokareina mustikkaseoksen päälle.
Tämä mustikkakukko vei kielen mennessään. Syötiin parissa päivässä kahteen pekkaan. Onneksi aina voi leipoa uuden. Ehkä ensi viikolla taasen …
Himoleipuri Leila
Päivitys 16.8.2024 Ohjeessani käyttämä Myllärin vaalea jauhoseos on poistunut markkinoilta. Voit käyttää sen tilalla Virtasalmen Viljatuotteen tai Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta.
Raaka-aineet
200 g voita
1 dl sokeria
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote tai Pirkka
1 tl leivinjauhetta
Täyte
8 dl (= 400 g) pakastemustikoita
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
Tarjoiluun
kermavaahtoa
Näin valmistat
Ota mustikat pakastimesta, voitele uunivuoka rasvalla (halkaisija 18-20 cm) ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää gluteeniton jauhoseos, johon olet sekoittanut leivinjauheen.
Erota taikinasta 2/3 ja laita lopputaikina jääkaappiin tekeytymään. Taputtele taikina jauhotetuin käsin uunivuoan (halkaisija 18-20 cm) pohjalle ja reunoille noin 3 cm korkeudelle.
Sekoita täytteen sokeri ja perunajauho kohmeisiin mustikoihin. Kaada seos vuokaan.
Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä vuoan malliseksi levyksi ja kumoa se paperin avulla kanneksi. Painele sormin reunakohdat kiinni.
Paista mustikkakukkoa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia.
Anna mustikkakukon hetki vetäytyä uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa kukko lämpimänä kermavaahdon kera.
Vinkit
Voit valmistaa gluteenittoman mustikkakukon myös tattarijauhoista.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Mainitsit ohjetekstissä psylliumun ja kuvassakin purkki näkyi, mutta ohjeeseen sitä ei ole merkitty. Kuinka paljon laitoit taikinaan psylliumia? Kiitos hyvistä ohjeista. Olen leiponut useammalla ohjeellasi.
Kiva kuulla, että olet leiponut ohjeillani. Kiitos 🙂 Laitoitkohan kommenttisi tarkoittamasi reseptin kohdalle? Mustikkakukkoon ei tule psylliumia.
Hei mietin tässä että tuo ohje vaikuttaa hyvältä mutta voiko nuo mustikat muuttaa johonkin muuhun hedelmään tai marjaan? sillä meillä kotona hukutaan luumusatoon että tekis mieli kokeilla minkälaista niistä tulee
Mustikkakukkoidealla voit valmistaa kukon mistä tahansa marjasta ja/tai hedelmistä. Luumuista tulee varmasti hyvää. Blogissani on ohje puolukka-omenakukon ohje.
Todella hyvä ohje! Nyt jo toinen mustikkakukko paistumassa uunissa viikon sisään.
Kiitos! Kiva kun tykkäät ohjeestani. 🙂 Meillä myös herkuteltu kaksi kertaa tällä viikolla mustikkakukolla. Yleisön pyynnöstä.