Etsitkö vähän parempaa ja täyteläistä suklaakakkupohjaa, joka olisi sekä gluteeniton että vegaaninen? Tässä se nyt on. Ohje on hyvin yksinkertainen. Kasvijuoma, öljy ja viinietikka sekoitetaan keskenään. Samoin kuivat aineet keskenään. Ja sitten nämä kaksi ”seosta” yhdistetään taikinaksi.
Tämän ohjeen kehittäminen vaati muutaman koeversion, mutta nyt olen tyytyväinen. Vaihtelin testauksessa nesteen, öljyn ja jauhoseoksen määriä ja niiden keskinäisiä suhteita. Tällä ohjeella olen nyt tehnyt kaksi gluteenitonta ja vegaanista kakkupohjaa ja hyvin onnistui molemmilla kerroilla.
Kasvijuomana olen käyttänyt sekä soijajuomaa että gluteenitonta kaurajuomaa. Keliakialiiton sivuilta voit tarkistaa, mitkä kaurajuomat sopivat gluteenittomaan ruokavalioon.
Kakkupohjan voi tehdä valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Se säilyy mehevänä, ja vetäytyneenä pohja on helppo leikata kahteen osaan. Tämä kakkupohja on niin hyvää, ettei se välttämättä tarvitse edes täytettä. Voit päällystää kakun esimerkiksi soijavispivaahdolla tai gluteenittomalla kauravispivaahdolla ja marjoilla.
Raaka-aineet
2 dl kasvijuomaa
¾ dl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper Fin Mix)
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1½ dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (halkaisija 22 cm–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ja leivinpaperi margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla tai mantelijauheella.
Sekoita kasvijuoma, ruokaöljy ja valkoviinietikka keskenään kulhossa. Anna seistä hetken aikaa.
Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Siivilöi kaakaojauhe, ettei siihen jää paakkuja. Lisää kuivat aineet nesteseokseen ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista kakkupohjaa noin 22–25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa vaan se on kuiva, kakkupohja on kypsä.
Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa 5-10 minuuttia ennen kuin avaat irtopohjavuoan. Siirrä kakku leivinpaperin päälle ritilälle, jos mahdollista. Tällöin kakku jäähtyy tasaisesti.
Vinkit
Jos tarvitset korkeamman kakkupohjan, paista kaksi erillistä kakkupohjaan. Tällöin saat parhaimman lopputuloksen.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
20 kommenttia
Hei, mielenkiintoinen ohje, kärsiiköhän pohja pakastamisesta?
Hei! Kiitos! Voit hyvin paistaa pohjan etukäteen ja laittaa pakkaseen. Kun otat kakkupohjan käyttöön, se kannattaa leikata hieman kohmeisena. Silloin saat leikattua tasaiset levyt.
Hei! Osaatko sanoa paljonko tämän kakkupohjan aineksia pitäisi lisätä jos tekisi levykakkupohjan? Tuplata, ehkä? En ole kovinkaan kokenut leipuri, mutta haluaisin tehdä lapselleni paloautokakun ja sitä varten tarvitsisin suorakaiteen muotoisia kakkupaloja. 🙂
Hei! Pahoittelen, että olen unohtanut vastata viestiisi. Olet ehkä jo leiponut paloautokakun. Tuplaamalla tai triplaamalla ainekset saa jo mukavan kokoisen paloauton.
Hei Leila, pidän inspiroivasta blogistasi ja siitä, että sinulla on myös munattomia&maidottomia/veganreseptejä gluteenittomien lisäksi. Tämä ohje on niin helppo ja nopea toteuttaa! Olen leiponut sitä useamman kerran ja aina tulee onnistunut lopputulos. Kuten kaikki “kaikettomat” leivonnaiset, tässäkin maku on seuraavana päivänä vielä parempi. Välillä olen vaihtanut kasvijuoman suklaakaurajuomaan ja suklaan maku on ollut entistä syvempi.
Hei Annika! Ihana kuulla, että tykkäät blogistani ja olet löytänyt kiinnostavia reseptejä. Kiitos! ?
Tein pohjan suklaisena ja se onnistui täydellisesti ja leikkautui hyvin jopa kolmeen osaan kun malt0in leikata pohjan vasta seuraavana päivänä. Kokeilin tehdä samalla ohjeella vaalean kakkupohjan johon käytin kaakaojauheen tilalla omenasosetta 3rkl ja lisäsin 0,5dl enemmän jauhoja. saa nähdä onko oma kokeilu yhtä onnistunut kuin suklainen versio.
Kiva kuulla, että suklaakakkupohja onnistui hyvin. Voisitko kertoa, miten vaalean kakkupohjan kokeilusi onnistui?
Hei
Vaalea kakkupohja onnistui yhtä hyvin. Ohjeen kaakaojauheen tilalla 3rkl omenasosetta ja0,5dl enemmän jauhoja kuin ohjeessa. Käytin kaapistani löytyvää Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta suklaisessa ja vaaleassa kakkupohjassa.
Loistavaa, että vaaleakin kakkupohja onnistui hyvin. Kiitos vinkistä! 🙂
Hei,
siskoni katsoi, että Semperin fin mix jauhoseoksessa olisi maitojauhetta. Jos näin on, ei ohje sovellu vegaaneille.
Terveisin
Sirpa Kukkonen
Hei Sirpa! Semperin Fin Mix ei sisällä maitojauhetta. Sen sijaan Semperin Mix jauhoseos sisältää maitoa ja vehnätärkkelystä. Fin Mix apunimi on gluteeniton hieno jauhoseos ja Mixistä käytetään nimeä gluteeniton jauhoseos. Harmi kun nimet ovat samankaltaisia ja helposti voi tulla sekaannuksia. Mukavaa leivontakevättä!
Tein juuri koekakun ja hyvä että tein! Kakkupohja maistuu happamalta ja melkein suoraan “pahalta”. Tein täysin reseptin mukaan (soijamaitoon) ja rakenne onkin täydellinen…maku vaan aivan kauhea. En millään keksi mistä tämä voisi johtua tai miten asian voisi korjata.
Voi harmi, että kakun maku on aiheuttanut hämminkiä. Kyllä kakkupohjan pitäisi maistua suklaiselta. Mietin kovasti, mistä se voisi johtua. Siihen voi olla monta vaihtoehtoa. Kerroit, että kakun rakenne oli täydellinen, joten ainesuhteet olivat kohdallaan. Ekana tulee mieleen viinietikka. Eihän se vaan ole päässyt pullossa vanhenemaan? Joskus kun etikkapullo on pitkään avattuna, sen maku voi kitkeröityä. Itse käytän etikkana yleensä omena- tai valkoviinietikkaa. Soijamaitotölkkiä kannattaa myös ravistaa, ennenkuin kaataa. Jos voit käyttää gluteenitonta kauramaitoa, se on maultaan soijamaitoa pehmeämpi. Kolmas mikä tulee mieleen on kaakaojauhe. Kaakaojauheissa on paljon makueroja. Itse käytän Van Houten -kaakaota, jonka maku on täyteläisen suklainen. Jotenkin vaikuttaisi, että joku raaka-aine on ollut huonolaatuinen. Toivottavasti rohkenet kokeilemaan ohjetta uudelleen.
Kiitos ihanista ohjeista ja kuvadi ovat upeita?????
Kiitos myös vegaaniohjeista, olen itse välillä vegaanilinjalla?????
Ihanaa syksyä
Nähdäön varmaan jossain vaiheessa, toivon niin?????
Oi, kiitos paljon kommenteistasi, Maarit! ❤❤ On oikein ihana leipoa ja jakaa ohjeita täällä blogissa. ? Toivottavasti ehdit joskus kokeilemaan ohjeitani. ??????
Mukavaa viikonloppua ja kaunista syksyä! ???? Ja tapaamisiin ❤
Kiitos hyvästä reseptistä! Jonkun verran tullut jo glut+veg leivontaa harrastettua, mutta tämä oli parhaiten onnistunut kakkupohja.
Ole hyvä. Kiva kuulla, että kakkupohja onnistui hyvin ja tykkäsit, kiitos!
Hei,
on tosi hyviä sekä makeita että suolaisia gluteenittomia reseptejä! Kiva kun myös vegaanisia ohjeita. Hieno juttu kun on tällainen sivusto:)
Hyvää jatkoa sinulle!
Hei kaima Leila! Mukava kuulla, että olet löytänyt blogini ja tykkäät ohjeistani. Kiitos! ? Julkaisen vegaanisia ohjeita silloin tällöin. Hyvä, että niillekin ohjeille on käyttöä. Voit esittää minulle myös toiveita ohjeista, joita kaipaat. Mukavaa alkavaa syksyä! ?