Gluteeniton ja vegaaninen lehtikaali-tofupiirakka

Himoleipuri

Lehtikaali on maistuva ja monipuolinen vihannes. Se sopii salaattiin, keittoihin, muhennoksiin, piirakoihin ja smoothiehin. Lehtikaalissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se päihittääkin ravintoarvoltaan muut kaalikasvit.

Olen kasvattanut lehtikaalia mökillä jo useampana vuotena. Yleensä satoa on saatu runsaasti, paitsi tänä kesänä. Ostin keväällä valmiit taimet puutarhamyymälästä ja istutin taimet vakiopaikkaan kasvimaalle. Kun menimme mökille muutaman viikon päästä istutuksesta, kasvimaalla odottikin yllätys. Joku muukin oli tykästynyt lehtikaaliin. Lehtikaaleista ei ollut jäljellä kuin lehtiruoto. Aikainen sadonkorjuu tänä kesänä, heh!

Meillä leivotaan vegaanista lehtikaali-tofupiirakkaa kesäisin, kun tytär lomailee Suomessa. Se on hänen suosikkipiirakkansa, kantarellipiirakan lisäksi.  Usein teemme myös sipsejä omista lehtikaalista. Mutta ei tänä vuonna, sattuneista syistä.

Tämän gluteenittoman ja vegaanisen lehtikaali-tofupiirakan pohjasta tuli oikein mainio. Salaisuus piilee soijajogurtissa, joka kiinteyttää taikinaa ja siten estää pohjaa murenemasta.

Vegaanisessa piirakassa munat ja kerma korvataan soijajogurtilla. Soijajogurtti kannattaa pyöräyttää täyteaineiden joukkoon, jolloin täytteestä tulee mehevää.

Aikanaan oli kovin epäileväinen, onnistuuko suolaiset piirakat vegaanisena. Suotta. Kyllä onnistuu. Ainoa pieni puute mielestäni on leivonnaisten kalpeus. Vegaanijuusto ja soijajogurtti kun eivät ruskistu samalla tavalla kuin vastaavat maitopohjaiset ainekset. Väriä piirakoihin saa kuitenkin esimerkiksi tuoreilla yrteillä. Ja tärkeintähän on maku. Gluteenittomat ja vegaaniset piirakat ovat kyllä oikeasti hyviä. Eiku testaamaan! 🙂

Gluteeniton ja vegaaninen lehtikaali-tofupiirakka

Himoleipuri Lehtikaali on maistuva ja monipuolinen vihannes. Se sopii salaattiin, keittoihin, muhennoksiin, piirakoihin ja smoothiehin. Lehtikaalissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se päihittääkin ravintoarvoltaan muut kaalikasvit. Olen kasvattanut lehtikaalia mökillä… Suolaiset gluteeniton, vegaaninen, suolainen piirakka, lehtikaali, tofu, munaton, maidoton European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
2 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper)
1 dl tattarihiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g maidotonta margariinia
1 dl maustamatonta soijajogurttia

Täyte
½ dl öljyä paistamiseen
200 g savustettua tofua
2 pientä sipulia
100 g tuoretta lehtikaalia (noin 5 lehteä)
125 g vegaanista juustoraastetta
2 dl maustamatonta soijajogurttia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Päälle
½ dl ruohosipulia silputtuna
basilikaa

Näin valmistat

Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi pehmeä margariini joukkoon. Lisää lopuksi soijajogurtti. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistamisen ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 cm) maidottomalla margariinilla.

Valmista täyte. Kuivaa tofu talouspaperilla, leikkaa se kuutioiksi ja ruskista kuutiot pienessä öljymäärässä. Siirrä sivuun jäähtymään. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota öljyssä 2-3 minuuttia. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali. Poista lehtiruotien kovimmat osat ja leikkaa kaalinlehdet suikaleiksi. Lisää lehtikaali sipulin joukkoon ja kuullota seosta vielä muutama minuutti. Siirrä tofukuutiot ja sipuli- ja lehtikaaliseos kulhoon jäähtymään.

Taputtele taikina jauhotetuin käsin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Jatka täytteen valmistusta. Lisää tofu-, sipuli- ja lehtikaaliseokseen vegaaninen juustoraaste, soijajogurtti ja mausteet. Sekoita täyte tasaiseksi ja kaada piirakkapohjan päälle. Tasoita täyte.

Paista piirakkaa uunin alaosassa noin 35-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Koristele piirakka ruohosipulisilpulla ja basilikalla.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Aino 22 elokuun, 2019 - 7:38 pm

Tää oli kyllä oikein herkullista 😋

Vastaa
Himoleipuri 22 elokuun, 2019 - 8:51 pm

Kyllä vaan! 👍 Piirakan pohja oli myös oikein maukas. 😋

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää