Pohdin, minkälaisen piirakan leipoisin ensi viikon työkuvioihin? Tarjottavan kun tulee olla gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen. Nyt rapaperikausi on parhaimmillaan ja moni varmasti haikailee raparperipiirakan perään. Blogistani löytyy jo loistava gluteeniton versio kuuluisasta Maisemakahvilan raparperipiirakasta. Nyt halusin jalostaa ohjetta siten, että raparperipiirakka on sekä gluteeniton että vegaaninen. Saas nähdä, miten kokeiluni onnistuu. Kun tiedossa on monia erityisruokavalioita, on mielestäni kätevää tehdä sellainen raparperipiirakka, joka sopii kaikille. Ja mikä tärkeintä, piirakan mausta ei tule tinkiä.

Piirakan pohjaan laitoin Pirkan vaalean jauhoseoksen lisäksi gluteenittomia kaurahiutaleita ja tattarijauhoa. Rapaperissa on voimakas maku, joka mielestäni vaatii myös piirakan pohjalta makua ja rakennetta. Jos gluteeniton kaura ei sovi sinulle, voit korvata sen tattari- tai hirssihiutaleilla. Vegaanisena rasvana käytin Sunnuntain laktoositonta margariinia.

“Soijajogurtit” korvaavat mainiosti kananmunan ja hyytyvät hyvin paistettaessa. Alprolla on kaksi jogurtin kaltaista tuotetta: maustamaton soijavalmiste on hyvin tavisjogurtin tyyppinen ja Greek style -soijavalmisteet muistuttavat rakenteeltaan rahkaa. Molemmissa tuotteissa on useita makuvaihtoehtoja.

Gluteenittomasta ja vegaanisesta raparperipiirakasta tuli kyllä tosi hyvää ja mehevää. Täyte hyytyi juuri passelisti. Olen oikein tyytyväinen kokeiluuni. Tällä piirakalla mennään työkahvitukset. Ihanaa kun kaikki voivat nauttia samaa piirakkaa. 🙂

Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
250 g maidotonta margariinia
5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
1 dl tattarijauhoja
1½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 dl Alpron maustamatonta soijavalmistetta (jogurtti)
Täyte
1 l raparperia paloiteltuna
3 dl Alpron Greek style Vanilla (rahkan tyyppinen)
1 dl Alpron maustamatonta soijavalmistetta (jogurtti)
½ dl sokeria
Päälle
muruseos, otetaan pohjataikinasta ennen soijajogurtin lisäämistä
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa iso uunivuoka (noin 40 cm x 25 cm) tai pieni uunipelti leivinpaperilla. Leivinpaperin saat parhaiten asettumaan vuokaan, kun kastelet vuoan pohjan vedellä.
Valmista pohjataikina. Sulata maidoton margariini. Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää hieman jäähtynyt margariinisula. Sekoita murumaiseksi.
Ota neljännes muruseoksesta toiseen kulhoon. Tämä tarvitaan piirakan pinnalle.
Lisää suurempaan muruseokseen soijajogurtti. Sekoita taikina tasaiseksi.
Levitä taikina lusikan avulla vuokaan. Ripottele päälle raparperin palat.
Valmista täyte. Mittaa soijarahka kulhoon ja sekoita käsivispilällä tasaiseksi. Lisää soijajogurtti ja sokeri. Lusikoi täyte raparperien päälle.
Ripottele pinnalle talteen otettu muruseos.
Paista raparperipiirakkaa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea ja täyte on hyytynyt.
Vinkit
Jos haluat leipoa pienemmän raparperipiirakkan piirakkavuoassa, tee ohjeesta puoli annosta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
11 kommenttia
Tein tätä juhannukseksi. Itselle tämä maistui “terveyspiirakkana”, koska maut tosi neutraalit ja ehkä tattari antoi sellaisen “terveellisen maun”. Miehet (oma ja siskon) ja lapset jättivät syömättä, eivät tykänneet. Jotta maistuisi enemmän muillekin ihmisille, jotka eivät noudata gluteenitonta ruokavaliota muuten, tekisin tämän voista (ei vegaaninen) ja lisäisin ehkä vaniljasokeria.
Harmi, ettei piirakka maistunut lapsille ja miehille. Blogistani löytyy myös vastaava raparperipiirakka gluteenittomana, nimellä Mehevä raparperipiirakka. Piirakassa on käytetty voita, piimää, kanamunia ja vaniljarahkaa. Kun on tottunut tavanomaisiin maitotaloustuotteisiin, niin kasvipohjaiset vastaavanlaiset tuotteet toki maistuvat vähän erilaisilta. Hienoa, että vegaanista ruokavaliota noudattaville on myös vaihtoehtoja, joilla voi korvata maitotaloustuotteet.
Tämä on juuri sellainen valmis resepti jota olen etsinyt. Jäin miettimään, että voiko piirakkaa pakastaa? Kärsiikö koostumus/maku?
Kiva kun löysit mieleisen reseptin. Piirakan voi pakastaa. Maku pysyy hyvänä, mutta pinnan rapeus vähän kärsii pakastamisesta. Mukavia leivontahetkiä!
Hei,
Kiitos reseptistä. Onko sinulla kokemusta jonkin muun kuin soijavalmisteen käytöstä siten, että piirakasta tulee kuitenkin hyvä ilman kananmunaa? Toimisiko esim kaurasta tai lehmän maidosta valmistettu joge/rahka?
Terveisin
Gluteeniton, soijaton ja munaton piirakka tarjolle heinäkuun ensimmäisenä lauantaina
Ole hyvä! 🙂 Olen aina käyttänyt soijavalmisteita (= soijajogurttia ja rahkan kaltaista soijajogurttia). Ne kun hyytyvät tosi hyvin. Voisit kokeilla kaurasta valmistettuja gurtteja soijavalmisteen tilalla. Lisäksi kannattaa laittaa 1-2 rkl perunajauhoja. Pitäisi toimia. Jos kokeilet tätä vaihtoehtoa, kertoisitko miten onnistui?
Hei,
Käytin laktoositonta maitorahkaa, jota notkistin täytettä varten hieman vedellä. Sokerina käytin fariinisokeria. Tuli oikein hyvää. Kiitos vielä reseptistä ja hyvää kesää!
Kiitos ohjeesta, tuli mainion maistuvaa piirakkaa! Lisäsin hiukan jauhoja crumbleen, koska se oli niin kosteaa ja epäilin, ettei olisi pysynyt sellaisenaan muruina piirakan päällä.
Ole hyvä! 🙂 Kiva kun olet testannut ohjetta ja piirakka maistui.
Vege maisemakahvila piirakka onnistui hyvin. Itse käytin vain yhtä sorttia soijavalmistetta eli alpro greek style. Kiitos ihanasta palstasta ja hyvistä resepteistä.
Hienoa, että piirakka onnistui. Kiitos paljon myös ihanasta palautteestasi! 🙂