Gluteeniton ja vegaaninen maisemakahvilan raparperipiirakka

Himoleipuri

Pohdin, minkälaisen piirakan leipoisin ensi viikon työkuvioihin? Tarjottavan kun tulee olla gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen. Nyt rapaperikausi on parhaimmillaan ja moni varmasti haikailee raparperipiirakan perään. Blogistani löytyy jo loistava gluteeniton versio kuuluisasta Maisemakahvilan raparperipiirakasta. Nyt halusin jalostaa ohjetta siten, että raparperipiirakka on sekä gluteeniton että vegaaninen. Saas nähdä, miten kokeiluni onnistuu. Kun tiedossa on monia erityisruokavalioita, on mielestäni kätevää tehdä sellainen raparperipiirakka, joka sopii kaikille. Ja mikä tärkeintä, piirakan mausta ei tule tinkiä.

Gluteenittoman ja vegaanisen raparperipiirakan pohja valmistuu näistä aineista.

Piirakan pohjaan laitoin Pirkan vaalean jauhoseoksen lisäksi gluteenittomia kaurahiutaleita ja tattarijauhoa. Rapaperissa on voimakas maku, joka mielestäni vaatii myös piirakan pohjalta makua ja rakennetta. Jos gluteeniton kaura ei sovi sinulle, voit korvata sen tattari- tai hirssihiutaleilla. Vegaanisena rasvana käytin Sunnuntain laktoositonta margariinia.

Soijavalmisteet sopivat mielestäni parhaiten vegaanisiin piirakoihin.

“Soijajogurtit” korvaavat mainiosti kananmunan ja hyytyvät hyvin paistettaessa. Alprolla on kaksi jogurtin kaltaista tuotetta: maustamaton soijavalmiste on hyvin tavisjogurtin tyyppinen ja Greek style -soijavalmisteet muistuttavat rakenteeltaan rahkaa. Molemmissa tuotteissa on useita makuvaihtoehtoja.

Laitoin piirakkaan reilusti raparperiä. Voit halutessasi vähentää raparperin määrää.

Gluteenittomasta ja vegaanisesta raparperipiirakasta tuli kyllä tosi hyvää ja mehevää. Täyte hyytyi juuri passelisti. Olen oikein tyytyväinen kokeiluuni. Tällä piirakalla mennään työkahvitukset. Ihanaa kun kaikki voivat nauttia samaa piirakkaa. 🙂

Maistuvin raparperiterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton ja vegaaninen maisemakahvilan raparperipiirakka

Himoleipuri Pohdin, minkälaisen piirakan leipoisin ensi viikon työkuvioihin? Tarjottavan kun tulee olla gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen. Nyt… Makeat gluteeniton, vegaaninen, raparperi, raparperipiirakka, raparperimurupiirakka, maisemakahvilan raparperipiirakka, maisemakahvilan gluteeniton ja vegaaninen raparperipiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
250 g maidotonta margariinia
5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
1 dl tattarijauhoja
1½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 dl Alpron maustamatonta soijavalmistetta (jogurtti)

Täyte
1 l raparperia paloiteltuna
3 dl Alpron Greek style Vanilla (rahkan tyyppinen)
1 dl Alpron maustamatonta soijavalmistetta (jogurtti)
½ dl sokeria

Päälle
muruseos, otetaan pohjataikinasta ennen soijajogurtin lisäämistä

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa iso uunivuoka (noin 40 cm x 25 cm) tai pieni uunipelti leivinpaperilla. Leivinpaperin saat parhaiten asettumaan vuokaan, kun kastelet vuoan pohjan vedellä.

Valmista pohjataikina. Sulata maidoton margariini. Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää hieman jäähtynyt margariinisula. Sekoita murumaiseksi.

Ota neljännes muruseoksesta toiseen kulhoon. Tämä tarvitaan piirakan pinnalle.
Lisää suurempaan muruseokseen soijajogurtti. Sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina lusikan avulla vuokaan. Ripottele päälle raparperin palat.

Valmista täyte. Mittaa soijarahka kulhoon ja sekoita käsivispilällä tasaiseksi. Lisää soijajogurtti ja sokeri. Lusikoi täyte raparperien päälle.

Ripottele pinnalle talteen otettu muruseos.

Paista raparperipiirakkaa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea ja täyte on hyytynyt.

Vinkit

Jos haluat leipoa pienemmän raparperipiirakkan piirakkavuoassa, tee ohjeesta puoli annosta.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

11 kommenttia

Hanna 28.6.2022 - 10:16

Tein tätä juhannukseksi. Itselle tämä maistui “terveyspiirakkana”, koska maut tosi neutraalit ja ehkä tattari antoi sellaisen “terveellisen maun”. Miehet (oma ja siskon) ja lapset jättivät syömättä, eivät tykänneet. Jotta maistuisi enemmän muillekin ihmisille, jotka eivät noudata gluteenitonta ruokavaliota muuten, tekisin tämän voista (ei vegaaninen) ja lisäisin ehkä vaniljasokeria.

Vastaa
Himoleipuri 8.7.2022 - 11:33

Harmi, ettei piirakka maistunut lapsille ja miehille. Blogistani löytyy myös vastaava raparperipiirakka gluteenittomana, nimellä Mehevä raparperipiirakka. Piirakassa on käytetty voita, piimää, kanamunia ja vaniljarahkaa. Kun on tottunut tavanomaisiin maitotaloustuotteisiin, niin kasvipohjaiset vastaavanlaiset tuotteet toki maistuvat vähän erilaisilta. Hienoa, että vegaanista ruokavaliota noudattaville on myös vaihtoehtoja, joilla voi korvata maitotaloustuotteet.

Vastaa
Mari 18.7.2021 - 10:49

Tämä on juuri sellainen valmis resepti jota olen etsinyt. Jäin miettimään, että voiko piirakkaa pakastaa? Kärsiikö koostumus/maku?

Vastaa
Himoleipuri 19.7.2021 - 21:07

Kiva kun löysit mieleisen reseptin. Piirakan voi pakastaa. Maku pysyy hyvänä, mutta pinnan rapeus vähän kärsii pakastamisesta. Mukavia leivontahetkiä!

Vastaa
Sini 29.6.2021 - 19:34

Hei,

Kiitos reseptistä. Onko sinulla kokemusta jonkin muun kuin soijavalmisteen käytöstä siten, että piirakasta tulee kuitenkin hyvä ilman kananmunaa? Toimisiko esim kaurasta tai lehmän maidosta valmistettu joge/rahka?

Terveisin
Gluteeniton, soijaton ja munaton piirakka tarjolle heinäkuun ensimmäisenä lauantaina

Vastaa
Himoleipuri 30.6.2021 - 20:15

Ole hyvä! 🙂 Olen aina käyttänyt soijavalmisteita (= soijajogurttia ja rahkan kaltaista soijajogurttia). Ne kun hyytyvät tosi hyvin. Voisit kokeilla kaurasta valmistettuja gurtteja soijavalmisteen tilalla. Lisäksi kannattaa laittaa 1-2 rkl perunajauhoja. Pitäisi toimia. Jos kokeilet tätä vaihtoehtoa, kertoisitko miten onnistui?

Vastaa
Sini 4.7.2021 - 7:52

Hei,
Käytin laktoositonta maitorahkaa, jota notkistin täytettä varten hieman vedellä. Sokerina käytin fariinisokeria. Tuli oikein hyvää. Kiitos vielä reseptistä ja hyvää kesää!

Vastaa
Anna 14.6.2021 - 9:07

Kiitos ohjeesta, tuli mainion maistuvaa piirakkaa! Lisäsin hiukan jauhoja crumbleen, koska se oli niin kosteaa ja epäilin, ettei olisi pysynyt sellaisenaan muruina piirakan päällä.

Vastaa
Himoleipuri 17.6.2021 - 22:48

Ole hyvä! 🙂 Kiva kun olet testannut ohjetta ja piirakka maistui.

Vastaa
Marja 9.6.2021 - 15:34

Vege maisemakahvila piirakka onnistui hyvin. Itse käytin vain yhtä sorttia soijavalmistetta eli alpro greek style. Kiitos ihanasta palstasta ja hyvistä resepteistä.

Vastaa
Himoleipuri 17.6.2021 - 22:57

Hienoa, että piirakka onnistui. Kiitos paljon myös ihanasta palautteestasi! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää