Kysyin koulutukseeni tulevalta vapaaehtoiselta hänen mahdollisia erityisruokavaliotarpeitaan. Hän kertoi olevansa vegaani, mutta sanoi, että hänelle riittää pelkkä kahvikin. Ei onnistu minun koulutuksessani. Mielestäni on tärkeää, että kaikki voivat nauttia yhteisistä tarjoiluista ja jakaa yhteisen kokemuksen. Erityisruokavalioiden huomioiminen on toisen arvostamista ja tasavertaisuutta.

Otin innolla vastaan tiedon koulutukseen tulijan vegaanisuudesta. Päätin tehdä itse tarjottavat ja samalla saisin kehittää jonkun uuden vegaanisen ja gluteenittoman piirakan ohjeen. Viime aikoina ei ole tullut leivottua juurikaan vegaanisia leivonnaisia, koska tytär ei päässyt kesälomallaan Suomeen koronapandemian takia.

Leivoin suolaiseksi piirakaksi härkis-tomaattipiirakan, jonka pohjataikinaan ja täytteeseen laitoin Oatlyn iMat Fraichea eli kaurapohjaista ranskankermaa. Oatlyn kaurapohjaiset tuotteet sisältävät gluteenia yli 20 mg, mutta alle 100 mg kiloa kohden. Lainsäädännön takia Oatlyn kaurapohjaisia tuotteita ei kuitenkaan saa sanoa erittäin vähägluteenisiksi. Lue lisää Oatlyn sivuilta. Suurin osa keliaakikoista voi käyttää Oatlyn tuotteita. Halutessasi voit korvata ohjeessani Oatlyn Fraichen Alpron maustamattomalla soijajogurtilla (high protein).

Härkis-tomaattipiirakan lisäksi leivoin kuningatarpiirakkaa. Ja kyllä tarjottavat maistuivat kaikille. Ei kuulemma olisi uskonut, että piirakat olivat sekä vegaanisia että gluteenittomia. Kuningatarpiirakan ohje on jo blogissani. Kannattaa kurkata sekin.


Raaka-aineet
Pohja
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon)
1 prk (= 200 g) kaura-ranskankermavalmistetta (Oatly iMat Fraiche) tai maustamatonta soijajogurttia
1 dl vettä
Täyte
1 rkl öljyä
1-2 sipulia varsineen
3 valkosipulinkynttä
250 g kypsää härkäpapuvalmistetta (Härkis)
1 prk (= 190 g/100 g) aurinkokuivattuja tomaatteja viipaleina (öljystä valutettuna)
1-2 pientä chiliä
1 prk (= 200 g) kaura-ranskankermavalmistetta (Oatly iMat Fraiche) tai maustamatonta soijajogurttia
1 ruukku tuoretta basilikaa
150 g punaisia ja keltaisia pikkutomaatteja
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26-28 cm) maidottomalla margariinilla.
Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi maidoton margariini joukkoon.
Lisää kaura-ranskankerma ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Valmista täyte. Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä paistinpannulla. Voit käyttää öljynä aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.
Lisää joukkoon härkäpapuvalmiste, valutetut aurinkokuivatut tomaattiviipaleet ja hienonnettu chili. Lisää kaura-ranskankerma ja hienonnettu basilika. Säästä osa basilikasta koristelua varten. Anna hautua muutama minuutti.
Siirrä paistinpannu pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.
Ota pohjataikina jääkaapista ja levitä se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille veteen kostutetuin sormin.
Lisää täyte päälle. Leikkaa tomaatit puolikkaiksi ja lisää pinnalle.
Paista piirakkaa uunissa noin 25 minuuttia. Koristele piirakka basilikan lehdillä ja nauti.
Vinkit
Jos haluat piirakkaan lisää ruokaisuutta, voit lisätä täytteeseen vegaanista juustoraastetta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
12 kommenttia
Heippa! Voinko tehdä piirakan edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin? Kannattaako piirakka sitten lämmittää esim. hetken uunissa ennen juhlia vai meneekö se kylmänäkin?
Hei! Voit hyvin leipoa piirakan jo edellisenä päivänä. Piirakka kannattaa lämmittää uunissa ennen tarjoilua. Ja kun sen paloittelee kylmänä ennen lämmittämistä, saa siistejä paloja. Mukavia juhlia ?
Hei! Kiitos ihanasta reseptistä – piirakasta tuli oikein maistuva. Mulle kävi sama juttu, kuin Katariinalle, eli pohja jäi kostean mössöiseksi. Mietin, voisiko esipaistaminen auttaa tässä?
Hei! Ole hyvä 🙂 Harmi, että pohja jäi mössöiseksi. Esipaistaminen varmasti auttaisi asiassa. Samoin piirakan paistaminen uunin alatasolla. Tein aika hiljattain piirakkaa ja minulla pohja onnistui oikein hyvin. Uunit ovat myös erilaisia, joskus sekin voi vaikuttaa lopputulokseen.
Hei! Olen valmistelemassa juhlia, joihin tulee sekasyöjien lisäksi pari vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa ihmistä. Ilahduin kovasti blogistasi! Nyt aion hyvissä ajoin testata näitä reseptejä. Olisi vain sellainen kysymys, että kestävätkö piirakat ja kakut hyvänä pakastamisen? Vai muuttuuko koostumus huonoksi? Kiitos, jos ehdit vastata!
Hei Päivikki! Voit hyvin pakastaa kakkuja ja suolaisia piirakoita juhlia varten. Ainoastaan juustokakkujen pohja voi sulaessaan hieman kostua täytteestä, jolloin pohja menettää mureuttaan. Mukavia juhlia!
Maku oli todella hyvä! Pohja jäi koostumukseltaan mielestäni hiukan “mössöiseksi”, eikä piirakkapala oikein tahtonut pysyä kasassa piirakkaa leikatessa. Voisiko / pitäisikö piirakkapohjaa esipaistaa ennen täytteen laittoa?
Hienoa, että piirakka maistui. Voin testata tuon pohjan uudelleen. Todennäköisesti pohjataikinaan tarvitaan lisätä kylmää vettä. Viljatuotteen tummassa jauhoseoksessa on perunahiutaleita, jotka tarvitsevat turpoessaan paljon kosteutta. Jos kosteutta ei ole riittävästi, piirakkapohja murenee leikatessa. Pohjan voi esipaistaa, jolloin siitä tulee rapeampi. Esipaisto ei kuitenkaan ratkaise murenemisongelmaa.
Hei! Voiko kaurahiutaleet korvata lisäämällä tummien jauhojen määrää? Kokeilen tätä reseptiä synttärijuhlille, olemme itse vegaaneja ja vieraissa on gluteenittomia. Ainoa gluteenittoman leipomisen kokemukseni on täytekakku, jonka tein Sunnuntain gluteenittomista jauhoista. Se onnistui kyllä mielestäni ihan hyvin, mutta piirakkapohja on varmaan erilainen leivottava. Ostan tätä varten noita mainitsemiasi Virtasalmen tummia jauhoja, mutta ajattelin että gluteenittomat kaurahiutaleet jäävät meillä todennäköisesti käyttämättä.
Kiitos jo tässä vaiheessa myös hyvistä tietopaketeista; erityisesti kananmunan korvaamisen vinkit olivat mielenkiintoisia.
Hei Sinikka! Gluteenittomat kaurahiutaleet voit korvata gluteenittomalla tummalla jauhoseoksella. Riittää kun laitat 2½ dl jauhoseosta. Kiva kun olet löytänyt blogini ja että tietopaketeista ja ohjeistani on hyötyä. Mukavia synttärijuhlia! 🙂
Olipa todella herkullinen piirakka, ei olisi uskonut gluteenittomaksi ja vegaaniseksi. Mainio kaikille soveltuva tarjottava vieraiden tullessa! Olen kokeillut myös muita ihania reseptejäsi: bageleita, lusikkaleipiä, herukkapiirakkaa ja kuningatarpiirakkaa hyvällä menestyksellä. Toivottavasti julkiset lisää vegaanisia reseptejä, sillä niitä ei gluteenittomina ole järin paljoa tarjolla 🙂
Kiitos ihanasta palautteestasi, Tiina! Mukava kuulla, että olet kokeillut monia gluteenittomia ja vegaanisia ohjeitani ja olet tykännyt niistä. 🙂 Uusia vegaanisia reseptejä tulee parhaiten kehitettyä silloin, kun vegaanitytär tulee käymään Suomessa. Onko sinulla toiveita, mitä ohjeita kaipaisit vegaanisena ja gluteenittomana? Mielelläni voisin kokeilla jotain uutta.