Gluteenittoman marjapiirakan voi tehdä helposti myös vegaanisena. Tällöin piirakassa ei käytetä maitotaloustuotteita eikä kananmunaa. Ne korvataan kasvipohjaisilla tuotteilla.
Tyttäremme Aino saapui viikko sitten lomalle Suomeen, joten viime päivinä meillä on leivottu ihania vegaaniherkkuja. Aino on ollut vegaani lähes kuusi vuotta, joten minäkin olen saanut vuosien varrella testata ja oppia vegaanista leivontaa. Leivonta onnistuu hyvin, kun tietää muutaman niksin.
Alkuviikosta leivoin gluteenittoman ja vegaanisen mustikkapiirakan, joka vietiin tuliaisiksi ystäväperheelle. Hyvin tuntui maistuvan isäntäväellekin. ? Eilen pyöräytin kuningatarpiirakan itse kerätyistä, pakastetuista mustikoista ja metsävadelmista. Tämän piirakan pohjaan käytin Myllärin gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, joka sisältää kauraa. Tulipa maukas pohja!
Vegaanisen marjapiirakan täytteessä rahkan kaltainen soijavalmiste korvaa kermaviilin ja kananmunan. Sen tunnistaa kaupasta Greek Style -merkinnästä ja se hyytyy hyvin paiston aikana. Muita kasvipohjaisia jogurtteja en suosittele käyttämään, koska ne eivät hyydy samalla tavalla. Soijatuotteet ovat varma valinta. Piirakkapohja onnistuu myös ilman kananmunaa, kun siihen lisää soijajogurttia.
Vielä yksi vinkki. Jos käytät pakastemarjoja, älä sulata niitä. Pyöräytä kohmeisten marjojen joukkoon perunajauhoja. Tällöin marjoista ei liukene liikaa nestettä täytteeseen.
Anna piirakan hieman jäähtyä ennen tarjoamista. Voit leipoa piirakan myös edellisenä päivänä. Maku vaan paranee.
Raaka-aineet
Pohja
125 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
3½ dl gluteenitonta kaurajauhoseosta (Myllärin)
1 tl leivinjauhetta
1 dl maustamatonta soijajogurttia
Täyte
3 dl (pakaste)mustikoita
2 dl (pakaste)vadelmia
2 rkl perunajauhoja
4 dl maustamatonta soijajogurttia
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jos käytät pakastemarjoja, ota ne sulamaan. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26-28 cm) maidottomalla margariinilla.
Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe kaurajauhoseokseen ja lisää margariini-sokeriseoksen joukkoon. Lisää soijajogurtti. Sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita kohmeisten mustikoiden ja vadelmien joukkoon perunajauhot ja levitä marjaseos piirakkapohjalle. Sekoita soijajogurttiin sokerit ja kaada seos marjojen päälle.
Paista piirakkaa uunissa 30-40 minuuttia. Pitempi paistoaika on tarpeen, jos käytät pakastemarjoja.
Vinkit
Soijajogurttia voit käyttää myös suolaisten piirakoiden täytteissä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
15 kommenttia
Hei! Olisiko vinkkiä, millä korvata pohjan kaurajauhoseos? Tulisikohan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella tai durrajauhoseoksella liian tykky pohja?
Hei Niina! Kyseinen Myllärin gluteeniton jauhoseos ei ole enää markkinoilla. Olen korvannut sen Pirkan gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella. Durrajauhoseos on vielä testaamatta.
Kiitos, hyvä tietää, että onnistuu sillä 🙂 Kokeiluun!
Nyt en tiedä tuliko aiempi kommentti perille.. Mutta tarkoitus oli kysyä, voiko tämän tehdä myös yksinään gluteenittomasta kaurajauhosta (ei seoksesta)?
Tämä kuulostaa hyvältä reseptiltä, loistavaa että saadaan yhdistettyä samaan pakettiin sopiva jälkkäri sekä vegaanille että keliaakikolle 🙂 Kotoa löytyy vain gluteenitonta kaurajauhoa (ei seosta), voisikohan sitä käyttää tähän?
Olisi niin hieno tehdä tämä piirakka. Soija-allergian vuoksi en voi käyttää soijaa. Jos korvaisin 4 dl soijajorurttia maustamattomalla kaurajogurtilla Greek Style + 1/2 rkl perunajauhoa, niin mahtaako onnistua?
Olet ihan oikeassa, kyllä onnistuu. Voit korvata soijajogurtin kaurajogurtilla. Silloin on hyvä lisätä vähän perunajauhoja kaurajogurttiin, jotta täyte hyytyy.
Kiitos ohjeesta, onnisui mainiosti.
Itse käytin marjojen tilalla tuoreita, keltaisia luumuja (lohkoin ne neljään osaan).
Soijajogurttia mulla oli vaan 400g purkki, joten täytteeseen ei jäänyt kuin 3dl mutta se riitti hyvin.
Ole hyvä! Kiva kuulla, että piirakka onnistui luumuistakin. Soijajogurtin määrää voi hyvin täytteessä varioida.Itsekin laitoin vegaaniseen ja gluteenittomaan omenapiirakkaan vain 3 dl, jolloin leipomiseen riitti yksi purkillinen soijajogurttia.
Olen tykännyt ohjeistasi,ovat selkeitä!Olen ollut 30v. keliaakikko.Kiitos ihanista resepteistä!
Ihanaa, että olet löytänyt blogini ja tykkäät resepteistäni! 🙂 On aina mukava kuulla, että resepteilläni on leivottu. Mukavaa syksyn alkua ja leivonnan iloa!
Tämä on kyllä tosi herkullinen ja helppo resepti 🙂 Soijajogurtti toimii niin mainiosti vegaanisessa leivonnassa!
Kiitos! 🙂 Kiva kuulla, että tykkäät reseptistä. Juu, soijajogurtti käy kyllä moneen korvaamaan kananmunaa.
Hei Himoleipuri!
Ihania ohjeita ja upeita kuvia täällä blogissasi! Hyvä, että perustit tämän, on kiva seurata leipomistasi 🙂
Oletko valmistanut omenapiirakkaa omenasoseesta? Olisiko siihen jokin niksi, että saa soseen asettumaan piirakkapohjalle? Tärkkelysjauhot auttaisivat varmaankin, mutta kysynpä nyt pro-leipurilta!
Hei Rouva Raadelmasta!
Kiva kun olet löytänyt blogini ja mukava kuulla, että tykkäät seurata leipomuksiani. Kiitos! ?
Nyt täytyy kyllä myöntää, etten ole koskaan tehnyt omenasoseesta piirakkaa. Äitini kyllä teki, mutta enpä huomannut kysyä hänen niksejään. Pullapohjaiseen mustikkapiirakkaan keitän mustikoista kiisselin suurustamalla mustikat perunajauhoilla. Tällöin mustikat pysyvät aisoissaan niin uunissa kuin syödessä. ? Toimisikohan perunajauhot tai tapiokatärkkelys omenasoseen kanssa? Jos kokeilet, kertoisitko, miten kävi? Pahoittelen, etten osaa enempää auttaa.