Gluteeniton ja vegaaninen puolukkamurupiirakka

Himoleipuri

Puolukan satokausi on parhaimmillaan. Puolukkaa löytyy nyt hyvin, ainakin meidän mökkimaisemissa. Viikonloppuna tulikin poimittua reippaasti puolukoita, sekä itselle että iloksi sukulaisille. Puolukka on erinomainen marja leivonnassa. Ihanan hapokas ja kirpeä.

Kesän piirakkabravuurini on ollut mehevä mustikkapiirakka, josta onkin tullut ihanaa palautetta. Päätin kokeilla piirakkaa puolukoista ja tehdä siitä samalla vegaanisen. Vegaanisessa leivonnassa ei käytetä mitään eläinkunnan tuotteita, joten piirakassa ei ole maitoa eikä munaa. Suurensin ohjeen myös pellillisen kokoiseksi, jottei piirakka lopu heti kättelyssä.

Valitsin tattaripohjaisen jauhoseoksen, joka sopii hyvin yhteen voimakkaan puolukan kanssa. Gluteenittomat kaurahiutaleet voit halutessasi korvata tattari- tai hirssihiutaleilla.

Itse olen tykästynyt Alpron soijavalmisteisiin. Soijajogurtti sopii korvaamaan esimerkiksi tavallista jogurttia, kermaviiliä ja piimää. Alpron rahkankaltaista valmistetta (high in protein) voi käyttää tavallisen rahkan asemasta. Vegaanisessa piirakassa soijajogurtti ja soijarahka korvaavat tavanomaisen kermaviilin ja rahkan sekä kananmunan. Soijavalmisteet hyytyvät hyvin paiston aikana ilman kananmunaa.

Piirakkapohjan päälle levitetään ensin puolukat. Sitten puolukoille lusikoidaan vegaaninen rahka-jogurttiseos ja viimeisenä pinnalle ripotellaan muruseos.

Tarjosin tämän gluteenittoman ja vegaanisen puolukkamurupiirakan tällä viikolla töissä koulutusiltaan osallistuneille. Piirakasta tykättiin kovasti ja reseptiä kyseltiin. Maistui kaikille, myös taviksille. Oli kyllä herkkua minustakin! Olin tosi tyytyväinen, että kokeiluni meni maaliin kertaheitolla. Ihana onnistumisen tunne. Joskus reseptiä kun joutuu testaamaan kolmekin kertaa ennen kuin siitä tulee julkaisukelpoinen.

Aurinkoisia syyspäiviä – nautitaan ruskan ihanista väreistä!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton ja vegaaninen puolukkamurupiirakka

Himoleipuri Puolukan satokausi on parhaimmillaan. Puolukkaa löytyy nyt hyvin, ainakin meidän mökkimaisemissa. Viikonloppuna tulikin poimittua reippaasti puolukoita,… Makeat gluteeniton, vegaaninen, piirakka, puolukka, puolukkapiirakka, puolukkamurupiirakka, syksy, munaton, maidoton European Tulosta
Serves: pellillinen
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
250 g maidotonta margariinia
5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl sokeria
1½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

2 dl Alpron maustamatonta soijavalmistetta (jogurtti)

Täyte
6 dl puolukoita
3 dl Alpron Greek style Vanilla (rahkan tyyppinen)
1 dl Alpron maustamatonta soijavalmistetta (jogurtti)
½ dl sokeria

Päälle
muruseos, otetaan pohjataikinasta ennen jogurtin lisäämistä

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa iso uunivuoka (noin 40 cm x 25 cm) tai uunipelti leivinpaperilla. Leivinpaperin saat parhaiten asettumaan vuokaan, kun kastelet vuoan pohjan vedellä.

Valmista pohjataikina. Sulata margariini. Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää margariinisula. Sekoita murumaiseksi.

Ota neljännes muruseoksesta toiseen kulhoon. Tämä tarvitaan muruseokseksi piirakan pinnalle.

Lisää suurempaan muruseokseen soijajogurtti. Sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina lusikan tai nuolijan avulla vuokaan. Ripottele päälle puolukat.

Valmista täyte. Sekoita soijarahka, soijajogurtti ja sokeri keskenään. Kaada / lusikoi täyte puolukoiden päälle.

Ripottele pinnalle loppu muruseos.

Paista piirakkaa uunissa 40-45 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea ja täyte on hyytynyt.

Vinkit

Puolukoiden asemasta voit käyttää myös mustikoita tai herukoita.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

12 kommenttia

Kristiina 11.3.2023 - 17:29

Kyllä tuli hyvää! Kiitos! Käytin soijan sijaan Valion Aito kaurajogurtteja. Unohdin laittaa perunajauhon kaurajogurttiin, mutta se hyytyi silti. ?

Vastaa
Himoleipuri 16.3.2023 - 20:50

Ole hyvä! 🙂 Kiva kuulla, että piirakka onnistui hyvin myös kaurajogurtilla. Ja ilman perunajauhoja. Puolukasta ei kovin paljon tule nestettä, joten perunajauho ei ole välttämättä tarpeellinen.

Vastaa
Krisse 6.3.2023 - 20:13

Kiitos ohjeesta! Aijon kokeilla tätä piirakkaa. Soijan tilalle Fazerin Aito kaurajogurttia Greek Style ja vähän perunajauhoja. Meille tulee viikonloppuna vieraita. ?

Vastaa
Himoleipuri 16.3.2023 - 20:56

Ole hyvä 🙂 Toivottavasti piirakka onnistui hyvin ja maistui vieraillekin.

Vastaa
Nila /Lappalainen etelässä blogi 24.9.2020 - 21:19

Kiitos taas sinulle. Minusta on ihanaa että olet kuvannut kaikki aineet se selkeyttää paljon meitä kenellä ei ole suurta kokemusta gluteenittomistä leipomuksista. Tämäkin menee varmasti kokeiluun kun nyt saan puolukkaa taas lisää. Mukavaa kun olet myös suurentanut sen peltikokoon Minulla on 60 cm uuni. Kiitos sinulle ❤

Vastaa
Himoleipuri 24.9.2020 - 22:10

Ole hyvä 🙂 Joskus mietin, onko hassua ja tarpeellista laittaa kuvia raaka-aineista. Olen kuitenkin ajatellut, että se ehkä helpottaisi vähemmän leipovia ja auttaisi gluteenitonta syövän ystäviä tunnistamaan gluteenittomia jauhovalmisteita, kun menee ostoksille. Kiva kuulla, että pidät sitä hyvänä. Kävin kurkkaamassa blogiasi, ihania juttuja 🙂

Vastaa
Heta 24.9.2020 - 15:23

Herkulliselta näyttää! Mutta millä voisi korvata soijajogurtit jos tarvitsee välttää myös soijaa?

Vastaa
Himoleipuri 24.9.2020 - 21:52

Kiitos! Soijavalmisteiden tilalla voit kokeilla gluteenitonta kaurapohjaista jogurttia, johon on hyvä lisätä vähän perunajauhoja hyytymisen varmistamiseksi. Valion maustetut Oddlygood-gurtit ovat gluteenittomia. Oatlyn maustamaton kaurapohjainen jogurtti on hyvä vaihtoehto, jos voi käyttää erittäin vähägluteenisia tuotteita. Valmistaja takaa, että Oatlyn kaikki tuotteet sisältävät vähemmän kuin 100 ppm gluteenia eli on rinnastettavissa erittäin vähägluteenisiin tuotteisiin. Lue lisää https://www.oatly.com/fi/questions-and-answers#gluten Tosin Keliakialiiton ravitsemusjaosto suosittelee tällä hetkellä keliaakikoille ainoastaan gluteenittomasta kaurasta valmistettuja maitotuotteita korvaavia tuotteita. Jos kokeilet kaurapohjaista jogurttia, laittaisitko tänne viestiä, miten toimi? Olisi kiinnostavaa tietää ja kokeilusta olisi varmasti monelle muullekin hyötyä.

Vastaa
Heta 25.9.2020 - 14:15

Kiitos avusta! Kyllä voin tulla kertomaan miten kaurajogurtti toimii! Ajattelin kokeilla reseptiä silmällä pitäen tulevia tyttäreni 1v juhlia, joihin tämä voisi sopia todella hyvin! 🙂

Vastaa
Himoleipuri 25.9.2020 - 23:43

Hienoa! Mukavia synttärijuhlia teille 🙂 ja hyvää viikonloppua!

Vastaa
Heta 22.10.2020 - 20:45

Hei! Tein tänään piirakan korvaten soijatuotteet kaurajogurteilla. Pohjaan käytin Yosan natural jogurttia ja täytteeseen Oatlyn vaniljajogurttia ja Oatlyn turkkilaista jogurttia.
Piirakasta tuli todella hyvää ja mehevää, vieraat tykkäsivät. Pelkäsin aluksi piirakasta tulevan vetinen kun laitoin siihen jäisiä puolukoita, mutta hyvää siitä tuli kun sai vetäytyä rauhassa ennen tarjoilua. Gluteenittomuudesta ei voi mennä ihan takuuseen näiden kauratuotteiden takia, mutta maidottomille ja muuten vehnäherkille hyvä leivonnainen!
Kiitos reseptistä!

Himoleipuri 25.10.2020 - 23:32

Ole hyvä! 🙂 Hienoa, että olet kokeillut ohjettani ja tykkäsit. Tämä on kyllä tosi maistuva piirakka 🙂 Keliakialiitto suosittelee keliaakikoille ainoastaan gluteenittomasta kaurasta tehtyjä vegaanisia tuotteita. Näitä on mm. Valion Oddlygood-tuotteet.

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää