Gluteeniton mehevä mustikkapiirakka

Himoleipuri

Viime päivät ovat menneet kirjaimellisesti metsässä. Joka päivä on tullut käytyä keräämässä mustikoita, metsävadelmia ja sieniä. Myös lakkaa ja metsämansikoita olen löytänyt. Mustikoita on tänä vuonna erityisen hyvin, ainakin täällä mökkimaisemissa Itä-Suomessa.

Marjastuspäivän tyypillinen saalis

Minulle marjastaminen ja sienestäminen on parasta meditaatiota. Teen metsään lyhyitä, parin tunnin reissuja. Mökille palattua pulahdan järvessä ja siivoan marjat. Illansuussa teen vielä toisen pikkureissun, jos huvittaa. Tehokas himomarjastaja en ole vaan pikemminkin nautiskelija, joka haluaa myös katsella ympärilleen ja kuunnella luonnon ääniä. Luonnossa liikkuminen hoitaa erinomaisesti niin kehoa kuin mieltä.

Eilisen päivän marjastusmaisemaa

Mustikat ovat nyt isoja ja niitä on paljon. Täällä blogissa minulla on jo monenlaisia mustikkaohjeita, mutta päätin kokeilla vielä yhtä uutta ohjetta. Tykkään erityisen paljon kosteista ja mehevistä piirakoista, kuten herukkapiirakkani ja mehevä raparperipiirakkani ovat. Näissä piirakoissa pohjataikinalle laitetaan täyte (= raparperipalat/marjat), jonka päälle lusikoidaan maustettu rahkaseos ja päällimmäiseksi ripotellaan muruseos. Joten eiku mustikoista kehittelemään vastaavanlaista piirakkaa.

Leivoin piirakan näistä aineista

Tein piirakan pitkulaiseen vuokaan, mutta yhtä hyvin voit tehdä sen suureen piirakkavuokaan tai suureen irtopohjavuokaan. Jos tuplaat ainemäärät voit tehdä pellillisen. Tämä piirakka on kyllä niin taivaallisen hyvää, että suosittelen tekemään kerralla pellillisen. Melkein itkettää kun tää on niin hyvää!

Leivinpaperin saat parhaiten asettumaan vuokaan, kun rypistät sen, kastelet vedellä ja ravistat ylimääräisen veden pois.

Viimeinen lomaviikko alkaa olla lopuillaan, mutta onneksi viikonloppuisin on mahdollisuus käydä mökillä. Metsävadelmia kypsyy koko ajan lisää ja mustikkaa riittää. Odotan innolla myös edessä olevaa sienisesonkia sekä puolukka- ja karpaloaikaa. Ja pitänee nuo viinimarjatkin kerätä…

Satoisia mustikkareissuja – kerätään kesä talteen pakkaseen!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton mehevä mustikkapiirakka

Himoleipuri Viime päivät ovat menneet kirjaimellisesti metsässä. Joka päivä on tullut käytyä keräämässä mustikoita, metsävadelmia ja sieniä. Myös lakkaa ja metsämansikoita olen löytänyt. Mustikoita on tänä vuonna erityisen hyvin, ainakin täällä… Makeat gluteeniton, mustikka, mustikkapiirakka, mehevä mustikkapiirakka, marjapiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohjaan ja muruseos päälle
150 g voita tai margariinia
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
1 dl gluteenitonta kauralesettä tai gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

1 kananmuna
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa

Täyte
6 dl mustikoita
1 prk (= 200 g) vaniljarahkaa
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
½ dl sokeria
1 kananmuna

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uunivuoka (noin 30 cm x 25 cm) leivinpaperilla.

Sulata rasva. Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää voisula. Sekoita murumaiseksi.

Ota neljännes muruseoksesta toiseen kulhoon. Tämä tarvitaan muruseokseksi piirakan pinnalle.

Lisää suurempaan muruseokseen jogurtti ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina lusikan tai nuolijan avulla vuoan pohjalle. Ripottele päälle mustikat.

Sekoita täytteen rahka, jogurtti, sokeri ja kananmuna keskenään.

Lusikoi täyte mustikoiden päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.

Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea.

Vinkit

Voit laittaa pohjataikinaan myös ripauksen kardemummaa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Minna Rintala 8 elokuun, 2020 - 9:07 pm

Onneksi löysin sinun blogin! Meinaan kylllä kokeilla monenmoista sinun ohjeillasi, tänään väsäsin britakakun. Seuraavaksi tämä mustikkapiirakka🤩 //Minna

Vastaa
Himoleipuri 10 elokuun, 2020 - 9:34 pm

Kiva kuulla, että olet löytänyt blogini 🙂 Mehevä mustikkapiirakka on kyllä tämän kesän suosikkini. Huomenna ajattelin tehdä herukkapiirakkaa mustaherukoista ja vadelmista. Menossa on niin ihana vuodenaika, paljon tuoreita marjoja joista leipoa. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää