Viime päivät ovat menneet kirjaimellisesti metsässä. Joka päivä on tullut käytyä keräämässä mustikoita, metsävadelmia ja sieniä. Myös lakkaa ja metsämansikoita olen löytänyt. Mustikoita on tänä vuonna erityisen hyvin, ainakin täällä mökkimaisemissa Itä-Suomessa.
Minulle marjastaminen ja sienestäminen on parasta meditaatiota. Teen metsään lyhyitä, parin tunnin reissuja. Mökille palattua pulahdan järvessä ja siivoan marjat. Illansuussa teen vielä toisen pikkureissun, jos huvittaa. Tehokas himomarjastaja en ole vaan pikemminkin nautiskelija, joka haluaa myös katsella ympärilleen ja kuunnella luonnon ääniä. Luonnossa liikkuminen hoitaa erinomaisesti niin kehoa kuin mieltä.
Mustikat ovat nyt isoja ja niitä on paljon. Täällä blogissa minulla on jo monenlaisia mustikkaohjeita, mutta päätin kokeilla vielä yhtä uutta ohjetta. Tykkään erityisen paljon kosteista ja mehevistä piirakoista, kuten herukkapiirakkani ja mehevä raparperipiirakkani ovat. Näissä piirakoissa pohjataikinalle laitetaan täyte (= raparperipalat/marjat), jonka päälle lusikoidaan maustettu rahkaseos ja päällimmäiseksi ripotellaan muruseos. Joten eiku mustikoista kehittelemään vastaavanlaista piirakkaa.
Tein piirakan pitkulaiseen vuokaan, mutta yhtä hyvin voit tehdä sen suureen piirakkavuokaan tai suureen irtopohjavuokaan. Jos tuplaat ainemäärät voit tehdä pellillisen. Tämä piirakka on kyllä niin taivaallisen hyvää, että suosittelen tekemään kerralla pellillisen. Melkein itkettää kun tää on niin hyvää!
Viimeinen lomaviikko alkaa olla lopuillaan, mutta onneksi viikonloppuisin on mahdollisuus käydä mökillä. Metsävadelmia kypsyy koko ajan lisää ja mustikkaa riittää. Odotan innolla myös edessä olevaa sienisesonkia sekä puolukka- ja karpaloaikaa. Ja pitänee nuo viinimarjatkin kerätä…
Raaka-aineet
Pohjaan ja muruseos päälle
150 g voita tai margariinia
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
1 dl gluteenitonta kauralesettä tai gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
Täyte
6 dl mustikoita
1 prk (= 200 g) vaniljarahkaa
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
½ dl sokeria
1 kananmuna
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uunivuoka (noin 30 cm x 25 cm) leivinpaperilla.
Sulata rasva. Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää voisula. Sekoita murumaiseksi.
Ota neljännes muruseoksesta toiseen kulhoon. Tämä tarvitaan muruseokseksi piirakan pinnalle.
Lisää suurempaan muruseokseen jogurtti ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
Levitä taikina lusikan tai nuolijan avulla vuoan pohjalle. Ripottele päälle mustikat.
Sekoita täytteen rahka, jogurtti, sokeri ja kananmuna keskenään.
Lusikoi täyte mustikoiden päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.
Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea.
Vinkit
Voit laittaa pohjataikinaan myös ripauksen kardemummaa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
37 kommenttia
Nyt täytyy sanoa, että en oo ikinä syönyt parempaa mustikkapiirakkaa kuin tällä ohjeella. Aivan todella helppo tehdä ja vieraat kehui maasta taivaisiin. Iso kiitos tästä reseptistä❤️
Ole hyvä. Ja iso kiitos ihanasta palautteestasi 🙂 Tää piirakka on myös mun lemppari. Viime viikolla laitoin mustikoiden tilalle mustaherukoita. Tuli myös tosi hyvää.
Ekaa kertaa tällä ohjeella mustikkapiirakka metsästysseuran onkikilpailuihin ☺️ Veikkaan että en itse kerkeä saamaan palaakaan ????
Selkeä ja helppo ohje ainakin tehdä, kiitos!
Kiitos ihanasta viestistäsi 🙂 Toivottavasti sait edes pienen palan maistaa.
Piirakkaa oli hyvää, mutta esipaistaisin pohjaa ensin vähän aikaa sen jälkeen lisäisin mustikat ja muut aineet.
Kiva, että piirakka maistui. Esipaistaminen on hyvä idea. Saa rapeamman pohjan.
Kun kaura ei sovi niin millähän voisi kauraleseet korvata? Jos laittaas vaan desin enemmän jauhoja niin mahtaisko onnistua?
Gluteenittomat kaurahiutaleet ja -leseet voit korvata hirssi-tai tattarihiutaleilla. Piirakka onnistuu myös jos korvaat esittämällä tavallasi eli desi enemmän jauhoseosta. Mukavaa leivontaa 🙂
Yhdyn edellisiin, todella maukas piiras tuli ellei jopa paras. Taisin laittaa liikaa voita, lisäsin desin jauhoja ja vähän vielä leivinjauhetta, täydellinen tuli. Kiitos ohjeesta. <3
Ole hyvä 🙂 Mahtavaa, että tykkäsit piirakasta. Tää on kyllä minustakin superherkullista.
Hei, onko tämä resepti myös soijaton?
Pahoittelen, että vastaukseni on viipynyt. Piirakka on soijaton.
Maire mummi
Hei. Aivan mahtava piirakka tuli, jopa paras mitä olen kymmeniä vuosia erilaisia tehnyt.
Nyt jo toinen uunissa. Helppo tehdä.
Kävipä myös nk moka, kun tein ensimmäistä: olin jo laittanut taikinaan kaiken muun mutta hupsista, sokeri oli vielä pöydällä. Olin jo kerennyt ottaa sen pinnalle tulevan muruosion erilleen.
Sokerit vaan perään taikinaan ja se muru meni päälle ilman sokeria. Eipä haitannut yhtään, joten tämän toisenkin murut menivät sokerittomana. Ei haittaa makua tai koostumusta yhtään.
Hei Maire mummi! Kiitos viestistäsi! Ihana kuulla, että tykkäät ohjeestani ja leivoit jo toisen piirakan. Tällä ohjeella voit tehdä piirakan myös muista marjoita. Leivonnan iloa alkavaan syksyyn!
Oli todella hyvä resepti, oli ekakertalaisellekin helppo tehdä ja maistui vaikka uskalsin puolittaa sokerin määrän, sillä vaniljarahka oli sokeroitu. Vieraat söivät niin nopeasti etten ehtinyt kuvaa ottaa. Yksi vieras hämmästyi kuullessaan, että piirakka oli gluteeniton. Teen uudestaan!
Kiitos ihanasta palautteestasi! Kiva kun tykkäsit reseptistä ja piirakka maistui. Se on totta, että piirakkaa tuskin tunnistaa gluteenittomaksi. Mehevä mustikkapiirakka on kyllä toooosi hyvää!
Kahvipöydässä oli tänään kolme keliaakikkoa ja tein tämän mustikkatortun tuoreista mustikoista ensimmäistä kertaa. Oli todella herkullista ja maistui koko seurueelle. Tutustuin muutenkin olosuhteiden pakosta tähän blogiin ja ohjeet tuntuvat varsin hyviltä eli varmasti tulee käytyä täällä, ja usein ?
Hei Paula! Kiitos ihanasta viestistäsi. Kiva, kun olet löytänyt blogini ja tykkäät ohjeistani. Tämä mustikkapiirakka on kyllä tosi herkullista! ?
Tästä tuli uusi suosikki! En varmasti ole koskaan syönyt näin hyvää mustikkapiirakkaa. Perheen mielipide oli, ettei uskoisi gluteenittomaksi kun on niin hyvää 🙂 Tuskin tarttee tehdä tulevaisuudessa muulla ohjeella.
Onpa ihana kuulla 🙂 Kiva, että piirakka maistui koko perheelle. Mustikan tilalla voit käyttää myös herukoita tai puolukkaa.
Aivan loistava ohje, nopea ja helppo… Piirakka uunissa, huomenna vien töihin ??
Kiitos paljon! 🙂
Todella maukas mustikkapiirakka! Oon aina tehny samalla vanhalla ohjeella kun ei paremmasta tiennyt, mutta tämä on ehdottomasti parasta mitä olen syönyt!
Kiitos ihanasta palautteestasi! Samaa mieltä, tää on tosi hyvää. 🙂
Aivan huippu ohje. Tätä on nyt mökillä levottu jo vioden ajan. Aina käyttänyt mustikoita pakkasesta jäisinä, tänä vuonna tuoreita ei löydy lähimaastosta. Olen leiponut pelkästään kaurajauhoilla 4dl(en lisännyt kaurahiutaleita)onnistuu aivan upeasti!!!
Vinkkinä käyttäkää tummaa ruokosokeria, siinä on hyvät aromit. Välillä mukana myös kookossokeri jos kaapista löytyy.
Piirakka paraikaa uunissa?
Kiitos ihanasta palautteestasi! 🙂 Ja kiitos kaurajauho- ja ruokosokerivinkeistä. Pitääpä itsekin kokeilla, kaura kun on niin hyvänmakuista ja kuitupitoista. Tämä piirakka on myös minun suosikkiohjeitani. Viime viikonloppuna tein viimeksi ja laitoin mustikoiden lisäksi mustaherukkaa, nam!
Tämä piirakka uunissa juurikin nyt. Päivällä poimin mustikat siihen mökillä. Rakastan maisemakahvilan raparperipiirakkaa, siis sitä gton versiota tietenkin. Tämä ohje olikin hyvä kun ei tarvinnut vatkainta, senkun sekoitteli menemään.
Uunissa. Katotaan mitä tulee!
Toivottavasti tuli herkullista!
Tuli kyllä täydellistä mustikkapiirakkaa! Käytin Lidlin jauhoseosta. Kiitos reseptistä.
Ole hyvä! 🙂 Kiva kuulla, että myös Lidlin jauhoseoksesta mustikkapiirakka onnistuu hyvin.
Täysin taidoton leipuri täällä hei! Ennen kuin tuhlaan raaka-aineita niin mietityttää miten mahtaa pakastemarjat käyttäytyä kyseisellä reseptillä? Meneekö ihan velliksi.
Heippa vaan! Voit käyttää pakastemustikoita, mutta lisää ne jäisinä. Tällöin piirakka ei kostu liikaa. Voit halutessasi myös vähentää marjojen määrää. Btw, harjoitus tekee leivonnassa mestarin 😉
Pakkasesta jos käytät marjoja, ne yleensä sulaessaan mehustuu. Asiassa auttaa, kun käyttää hieman perunajauhoja mustikoiden kera, niin neste ei ole enää ongelma.
Kiitos hyvästä vinkistä. 🙂 Itse lisään pakastetut marjat kohmeisina ja pyöräytän niihin vähän perunajauhoja.
Onneksi löysin sinun blogin! Meinaan kylllä kokeilla monenmoista sinun ohjeillasi, tänään väsäsin britakakun. Seuraavaksi tämä mustikkapiirakka? //Minna
Kiva kuulla, että olet löytänyt blogini 🙂 Mehevä mustikkapiirakka on kyllä tämän kesän suosikkini. Huomenna ajattelin tehdä herukkapiirakkaa mustaherukoista ja vadelmista. Menossa on niin ihana vuodenaika, paljon tuoreita marjoja joista leipoa. 🙂