Gluteeniton mehevä mustikkapiirakka

Himoleipuri

Viime päivät ovat menneet kirjaimellisesti metsässä. Joka päivä on tullut käytyä keräämässä mustikoita, metsävadelmia ja sieniä. Myös lakkaa ja metsämansikoita olen löytänyt. Mustikoita on tänä vuonna erityisen hyvin, ainakin täällä mökkimaisemissa Itä-Suomessa.

Marjastuspäivän tyypillinen saalis

Minulle marjastaminen ja sienestäminen on parasta meditaatiota. Teen metsään lyhyitä, parin tunnin reissuja. Mökille palattua pulahdan järvessä ja siivoan marjat. Illansuussa teen vielä toisen pikkureissun, jos huvittaa. Tehokas himomarjastaja en ole vaan pikemminkin nautiskelija, joka haluaa myös katsella ympärilleen ja kuunnella luonnon ääniä. Luonnossa liikkuminen hoitaa erinomaisesti niin kehoa kuin mieltä.

Eilisen päivän marjastusmaisemaa

Mustikat ovat nyt isoja ja niitä on paljon. Täällä blogissa minulla on jo monenlaisia mustikkaohjeita, mutta päätin kokeilla vielä yhtä uutta ohjetta. Tykkään erityisen paljon kosteista ja mehevistä piirakoista, kuten herukkapiirakkani ja mehevä raparperipiirakkani ovat. Näissä piirakoissa pohjataikinalle laitetaan täyte (= raparperipalat/marjat), jonka päälle lusikoidaan maustettu rahkaseos ja päällimmäiseksi ripotellaan muruseos. Joten eiku mustikoista kehittelemään vastaavanlaista piirakkaa.

Leivoin piirakan näistä aineista

Tein piirakan pitkulaiseen vuokaan, mutta yhtä hyvin voit tehdä sen suureen piirakkavuokaan tai suureen irtopohjavuokaan. Jos tuplaat ainemäärät voit tehdä pellillisen. Tämä piirakka on kyllä niin taivaallisen hyvää, että suosittelen tekemään kerralla pellillisen. Melkein itkettää kun tää on niin hyvää!

Leivinpaperin saat parhaiten asettumaan vuokaan, kun rypistät sen, kastelet vedellä ja ravistat ylimääräisen veden pois.

Viimeinen lomaviikko alkaa olla lopuillaan, mutta onneksi viikonloppuisin on mahdollisuus käydä mökillä. Metsävadelmia kypsyy koko ajan lisää ja mustikkaa riittää. Odotan innolla myös edessä olevaa sienisesonkia sekä puolukka- ja karpaloaikaa. Ja pitänee nuo viinimarjatkin kerätä…

Satoisia mustikkareissuja – kerätään kesä talteen pakkaseen!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton mehevä mustikkapiirakka

Himoleipuri Viime päivät ovat menneet kirjaimellisesti metsässä. Joka päivä on tullut käytyä keräämässä mustikoita, metsävadelmia ja sieniä. Myös lakkaa ja metsämansikoita olen löytänyt. Mustikoita on tänä vuonna erityisen hyvin, ainakin täällä… Makeat gluteeniton, mustikka, mustikkapiirakka, mehevä mustikkapiirakka, marjapiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohjaan ja muruseos päälle
150 g voita tai margariinia
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
1 dl gluteenitonta kauralesettä tai gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

1 kananmuna
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa

Täyte
6 dl mustikoita
1 prk (= 200 g) vaniljarahkaa
1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
½ dl sokeria
1 kananmuna

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa uunivuoka (noin 30 cm x 25 cm) leivinpaperilla.

Sulata rasva. Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää voisula. Sekoita murumaiseksi.

Ota neljännes muruseoksesta toiseen kulhoon. Tämä tarvitaan muruseokseksi piirakan pinnalle.

Lisää suurempaan muruseokseen jogurtti ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina lusikan tai nuolijan avulla vuoan pohjalle. Ripottele päälle mustikat.

Sekoita täytteen rahka, jogurtti, sokeri ja kananmuna keskenään.

Lusikoi täyte mustikoiden päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.

Paista piirakkaa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea.

Vinkit

Voit laittaa pohjataikinaan myös ripauksen kardemummaa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

14 kommenttia

Isto 1 syyskuun, 2021 - 11:45 pm

Todella maukas mustikkapiirakka! Oon aina tehny samalla vanhalla ohjeella kun ei paremmasta tiennyt, mutta tämä on ehdottomasti parasta mitä olen syönyt!

Vastaa
Himoleipuri 4 syyskuun, 2021 - 3:04 pm

Kiitos ihanasta palautteestasi! Samaa mieltä, tää on tosi hyvää. 🙂

Vastaa
Eija 21 elokuun, 2021 - 11:52 am

Aivan huippu ohje. Tätä on nyt mökillä levottu jo vioden ajan. Aina käyttänyt mustikoita pakkasesta jäisinä, tänä vuonna tuoreita ei löydy lähimaastosta. Olen leiponut pelkästään kaurajauhoilla 4dl(en lisännyt kaurahiutaleita)onnistuu aivan upeasti!!!
Vinkkinä käyttäkää tummaa ruokosokeria, siinä on hyvät aromit. Välillä mukana myös kookossokeri jos kaapista löytyy.
Piirakka paraikaa uunissa😋

Vastaa
Himoleipuri 21 elokuun, 2021 - 1:00 pm

Kiitos ihanasta palautteestasi! 🙂 Ja kiitos kaurajauho- ja ruokosokerivinkeistä. Pitääpä itsekin kokeilla, kaura kun on niin hyvänmakuista ja kuitupitoista. Tämä piirakka on myös minun suosikkiohjeitani. Viime viikonloppuna tein viimeksi ja laitoin mustikoiden lisäksi mustaherukkaa, nam!

Vastaa
Sari S 10 helmikuun, 2021 - 10:27 am

Uunissa. Katotaan mitä tulee!

Vastaa
Himoleipuri 12 helmikuun, 2021 - 11:17 pm

Toivottavasti tuli herkullista!

Vastaa
Sari 24 tammikuun, 2021 - 7:14 pm

Tuli kyllä täydellistä mustikkapiirakkaa! Käytin Lidlin jauhoseosta. Kiitos reseptistä.

Vastaa
Himoleipuri 25 tammikuun, 2021 - 12:05 am

Ole hyvä! 🙂 Kiva kuulla, että myös Lidlin jauhoseoksesta mustikkapiirakka onnistuu hyvin.

Vastaa
Elli 27 marraskuun, 2020 - 2:51 pm

Täysin taidoton leipuri täällä hei! Ennen kuin tuhlaan raaka-aineita niin mietityttää miten mahtaa pakastemarjat käyttäytyä kyseisellä reseptillä? Meneekö ihan velliksi.

Vastaa
Himoleipuri 27 marraskuun, 2020 - 6:40 pm

Heippa vaan! Voit käyttää pakastemustikoita, mutta lisää ne jäisinä. Tällöin piirakka ei kostu liikaa. Voit halutessasi myös vähentää marjojen määrää. Btw, harjoitus tekee leivonnassa mestarin 😉

Vastaa
Jussi 28 kesäkuun, 2021 - 1:32 pm

Pakkasesta jos käytät marjoja, ne yleensä sulaessaan mehustuu. Asiassa auttaa, kun käyttää hieman perunajauhoja mustikoiden kera, niin neste ei ole enää ongelma.

Vastaa
Himoleipuri 29 kesäkuun, 2021 - 8:41 am

Kiitos hyvästä vinkistä. 🙂 Itse lisään pakastetut marjat kohmeisina ja pyöräytän niihin vähän perunajauhoja.

Vastaa
Minna Rintala 8 elokuun, 2020 - 9:07 pm

Onneksi löysin sinun blogin! Meinaan kylllä kokeilla monenmoista sinun ohjeillasi, tänään väsäsin britakakun. Seuraavaksi tämä mustikkapiirakka🤩 //Minna

Vastaa
Himoleipuri 10 elokuun, 2020 - 9:34 pm

Kiva kuulla, että olet löytänyt blogini 🙂 Mehevä mustikkapiirakka on kyllä tämän kesän suosikkini. Huomenna ajattelin tehdä herukkapiirakkaa mustaherukoista ja vadelmista. Menossa on niin ihana vuodenaika, paljon tuoreita marjoja joista leipoa. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää