Herukoista tehty piirakka on ihanan kirpeä ja samalla raikas. Vaniljarahkatäyte taittaa sopivasti herukoiden kirpeyttä ja rapeat taikinanokareet päällä kruunaavat makuelämyksen. Tätä leivonnaista on saatava joka kesä, useamman kerran.
![](https://i2.wp.com/www.himoleipuri.fi/wp-content/uploads/2019/07/Herukkapiirakka-täytekuva.jpg?fit=1024%2C683&ssl=1)
Meillä mökillä kasvaa herukkaa joka lähtöön. Tuli aikanaan vähän innostuttua, kun lapset olivat pieniä. Mustaherukkaa on useampi pensas, pari viherherukkapensasta ja yksi valkoherukka. Punaherukkapensaitakin oli alun perin useampi, mutta vuosien varrella ne ovat jotenkin kuivaneet. No, ei haittaa. Marjoja tulee muutenkin ihan riittävästi.
![](https://i0.wp.com/www.himoleipuri.fi/wp-content/uploads/2019/07/Herukkapensas.jpg?fit=708%2C1024&ssl=1)
Leivoin suosikkiherukkapiirakkaani viime viikonloppuna mökillä. Piirakan ohjeen puhtaaksikirjoitus vähän venähti, mutta tässä se nyt tulee.
Gluteeniton herukkapiirakka tehdään karkeasti näin. Ensin valmistetaan piirakkataikina, joka painellaan vuoan pohjalle ja reunoille. Päälle lisätään perunajauhoissa pyöräyteyt herukat, jotka peitetään rahkatäytteellä.
![](https://i2.wp.com/www.himoleipuri.fi/wp-content/uploads/2019/07/Täyte-päällä.jpg?fit=1024%2C996&ssl=1)
Koko komeus vielä kruunataan pohjataikinasta säästetyillä nokareilla. Monta vaihetta, mutta helppoja kaikki. Käytin herukkapiirakan taikinaan tattaria sisältävää gluteenitonta jauhoseosta ja mantelijauhetta. Mielestäni tämä kombo toimii mainiosti herukoiden kanssa.
Jos sinulla kasvaa herukoita tai saat niitä jostain, suosittelen ehdottomasti testaamaan tätä herkkupiirakkaa. On se vaan niin hyvää!!!
![Herukkapiirakka vaaka 1](https://i0.wp.com/www.himoleipuri.fi/wp-content/uploads/2019/07/Herukkapiirakka-vaaka-1.jpg?resize=150%2C150&ssl=1)
Raaka-aineet
Pohja
200 g margariinia
2 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1½ dl mantelijauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Herukkatäyte
7 dl herukoita
½ dl perunajauhoja
Rahkatäyte
2 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
1 muna
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle
vajaa 1/3 pohjataikinasta
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle leivinpaperista pohjan muotoinen pala. Voitele vuoan reunat.
Tee pohjataikina. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää muna.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää seos taikinaan muutamassa erässä. Levitä reilut 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin. Säästä lopputaikina piirakan pinnalle. Halutessasi voit laittaa taikinan kylmään ennen sen levittämistä piirakkavuokaan ja valmistella sillä aikaa täytteet. Näin piirakkataikinaa on helpompi käsitellä.
Sekoita herukoiden joukkoon perunajauhot ja levitä pohjataikinan päälle.
Tee rahkatäyte. Sekoita vispilällä kananmuna rahkan joukkoon. Yhdistä sokerit ja perunajauhot keskenään ja lisää rahkaseokseen. Kaada rahkatäyte herukoiden päälle. Ripottele pinnalle loput pohjataikinasta pieninä nokareina.
Paista 200 asteessa 40-45 minuuttia.
Vinkit
Voit tehdä piirakan myös suorakaiteenmuotoiseen uunivuokaan.
![](https://i0.wp.com/www.himoleipuri.fi/wp-content/uploads/2019/07/20190729_195430.jpg?fit=925%2C1024&ssl=1)
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Hei, olen tehnyt nyt muutaman kerran mustikkapiirakkaa, koemielessä ja erilaisilla jauhoyhdistelmillä ja ohjeen olen vuosikymmeniä sitten saanut normipiirakan ohjeena. Siinä taikina on ehkä kakkutaikinaan verrattavissa. 1 kkp voisulaa, 2 kkp jauhoja ja 1 kkp sokeria. Ensimmäiseen käytin lähinnä pelkkää vehnätärkkelystä joka kyllä piti piirakan kasassa mutta maku oli jotenkin väljähtynyt. Toiseen versioon laitoin ⅔ vehnätärkkelystä ja ⅓ Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta ja tuloksena oli maukkaampi versio. Kolmatta piirasta tehdessä yllättäen loppui Virtasalmen jauhot joten hätäpäissäni korvasin ne maissijauhoilla. Siitäpä tulikin oivallinen, joskin kuivahko piirakkapohja. Maissijauho antoi kellertävän sävyn ja koostumus muuttui muromaiseksi..
Em. raaka-aineiden lisäksi ei taikinaan tule kuin 1 kananmuna, loraus maitoa ja vaniliinisokeria. Myös tässä ohjeessa otetaan n. ¼ taikinaa syrjään päälle murustettavaksi ennen munan ja maidon lisäämistä. Ohjeena mukaan täyte levitetään pohjan päälle, mutta joskus taikina on sen verran pehmeää, että sekoita marjat suoraan taikinaan ja kaadan koko komeuden ø17 vuokaan.
Tein tällä ohjeella omenapiirakan, tuli aivan loistavaa. Ehkä sokeria laittaisin vähemmän omppuversioon mutta nam nam.
Kiitos mukavasta palautteestasi. Tää on kyllä myös mun suosikkiohjeitani. Kiva kun olet kokeillut piirakkaa omenoilla. Itse ajattelin kokeilla ohjetta myös puolukoilla kunhan ne kypsyvät. Ihanaa, kun ohje taipuu moneen.
Kiitos reseptistä! Olen tehnyt vastaavaa piirakkaa punaherukoista, mutta erilaisella pohjataikinalla. Seuraavaksi kokeilenkin tätä sinun pohjaasi, mantelijauhe sopii tähän varmasti loistavasti. Oletko kokeillut tehdä tätä pakastetuista herukoista?
Ole hyvä! Kiva kun innostuit reseptistäni. Voit tehdä piirakan myös pakastetuista herukoista. Ne kannattaa lisätä kohmeisina, perunajauhoon pyöräytettyinä. Mukavaa leivontaa! 🙂
Ihana ohje. Tuli oikein hyvää piirakkaa/kakkua. En tehnyt gluteenittomana vaan ihan tavallisista vehnäjauhoista.
Kiitos paljon mukavasta palautteestasi! 🙂 Herukkapiirakassa ainessuhteet vehnäjauhojen ja gluteenittoman jauhoseoksen kesken menevät hyvin yksiin. Aina ei ole näin. Tämä piirakka on myös minun lemppareitani.
Ihana ohje, voisin tehdä tämän mutta millä korvaisin allergiani vuoksi mantelijauheen? ? tattarijauhe tai hirssijauhe? Kiitos jo etukäteen!
Kiitos! Voit tehdä piirakan pelkästään myös gluteenittomasta jauhoseoksesta. Leivonnan iloa! 🙂