Pienet gluteenittomat sitruunatarteletit

Himoleipuri

Nämä ihanat gluteenittomat sitruunatarteletit leivoin pääsiäiseksi. Meille oli tulossa vieraita ja pohdin mitä uutta leipoisin heille sitruunasta. Blogistani löytyy jo muun muassa kaksi sitruunakahvikakkua, sitruunamutakakku ja sitruuna-marenkitorttu. Pienet sitruunatarteletit ovat olleet mielessäni jo pitemmän aikaa, ja pitkäperjantaina oli sopivasti aikaa näperrellä niitä.

Sitruunatarteletit ennen koristelua

Gluteenittomien sitruunatartelettien valmistus aloitetaan paistamalla ensin pohjat. Pohjataikinaksi tein bebe-leivoksiin kehittämäni gluteenittoman taikinan. Se on tosi hyvä, ei valu yhtään paiston aikana. Taikinaan tulee Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta sekä mantelijauhetta. Kananmuna ja pieni kermatilkka sitovat taikinan kiinteäksi.

Näitä tarvitset pohjataikinaan

Taikinan on hyvä antaa kovettua jääkaapissa, jolloin sitä on helpompi painella pieniin tartelettivuokiin. Annoksesta tulee kahdeksan kappaletta. Tartelettivuoistani yksi oli karkuteillä, siksi kuvissa näkyy vain seitsemän pikkuvuokaa ?

Jauhotin vuoat gluteenittomilla korppujauhoilla. Jauhotus varmistaa, että pohjat irtoavat hyvin vuoista.

Ennen tartelettivuokien laittamista uuniin, laitoin ne jääkaappiin, jotta taikina taas kovettuu. Tämä estää taikinan valumisen reunoilta paistamisen aikana.

Täytteeseen tarvitaan näiden aineiden lisäksi vettä

Sitruunatäyte valmistetaan kattilassa. Täytteen aineet laitetaan kattilaan sitruunankuoriraastetta lukuun ottamatta. Seos kuumennetaan ja annetaan kiehahtaa 2–3 minuuttia. Sitruunakuoriraaste lisätään loppuvaiheessa. Lisäsin voita vähän reilummin, sillä halusin saada täyteläisen maun ja rakenteen. Kun tartaletit ovat hieman jäähtyneet paistamisen jälkeen, ne on hyvä irrotella vuoistaan. Minulla kaikki irtosivat erityisen hyvin. Laitoin tartaletit takaisin vuokiin, sillä näin ne on helpompi säilyttää jääkaapissa.

Valmis sitruunatäyte jaetaan paistettuihin tartelettien päälle. Koristelun ehtii tekemään lähempänä tarjoiluhetkeä.

Gluteenittomat sitruunatarteletit olivat tosi herkullisia ja maistuivat vieraillekin. Aurinkoiset pääsiäispyhät ovat takanapäin, mutta nämä tarteletit sopivat mainiosti myös vapputarjoiluihin ja muihin kevään juhliin. Jos haluat tehdä pienempiä tarteletteja, teet ne pieniin leivosvuokiin. Ihanan raikkaita ja söpöjä juhlatarjottavia 🙂

Aurinkoista kevättä!
T. Himoleipuri Leila

Pienet gluteenittomat sitruunatarteletit

Himoleipuri Nämä ihanat gluteenittomat sitruunatarteletit leivoin pääsiäiseksi. Meille oli tulossa vieraita ja pohdin mitä uutta leipoisin heille… Vappu gluteeniton, tarteletti, sitruuna, sitruunatarteletti European Tulosta
Serves: 8 pientä tartelettiä
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Tartelettipohjat
125 g voita
1 dl sokeria
1 kanamuna
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1 dl mantelijauhetta
1 rkl kermaa

Sitruunatäyte
2 dl vettä
1½ dl sokeria
3 kananmunankeltuaista
3 rkl maissitärkkelystä
2 sitruunan mehu (= 1 dl)
1–2 sitruunan raastettua kuorta
75 g voita

Näin valmistat

Voitele pienten annosvuokien pohjat ja reunat voilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Voit tehdä tarteletin myös isoon piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan (halkaisija 24–26 cm).

Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten.

Lisää gluteeniton jauhoseos ja mantelijauhe sekä lopuksi ruokalusikallinen kermaa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja siirrä taikina jääkaappiin kovettumaan puoleksi tunniksi.

Taputtele taikina jauhotetuin käsin vuokien pohjalle ja reunoille. Pistele pohjat haarukalla. Siirrä vuoat 15 minuutiksi jääkaappiin kovettumaan.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Paista pohjia uunin keskitasolla 13–15 minuuttia tai kunnes ne saavat vähän väriä.

Valmista täyte. Pese sitruunat huolella ja raasta toisen sitruunan kuori. Halutessasi voit raastaa molempien sitruunoiden kuoret, jos tykkäät vahvemmasta mausta. Halkaise sitruunat ja puserra sitruspusertimella mehu ja siivilöi se.

Erottele kolmen kananmunan valkuaiset ja keltuaiset.

Sekoita kattilassa vesi, sokeri, keltuaiset, maissitärkkelys, kuutioitu voi ja sitruunanmehu. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja muuttuu läpikuultavaksi. Lisää raastettu sitruunankuori. Anna seoksen kuplia vielä 2–3 minuuttia. Sekoita tasaiseksi ja siirrä pois levyltä.

Jaa sitruunatäyte isolla lusikalla paistettujen tartelettipohjien päälle. Ravista tartelettivuokia, jotta täyte asettuu tasaiseksi. Kun tarteletit ovat jäähtyneet, siirrä ne jääkaappiin.

Koristele sitruunatarteletit mielesi mukaan, esimerkiksi sitruunaviipaleilla, ananaskirsikoilla, pensasmustikoilla ja tuoreilla mintun lehdillä. Itse ripottelin päälle vielä kuivattua sitruunankuorirouhetta.

Vinkit

Voit tehdä myös yhden ison tarteletin irtopohja- tai piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm-26 cm), jos sinulla ei ole pieniä vuokia.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

Tuula Taponen 14.4.2023 - 11:24

Kertoisitko vielä minkä verran tarvitaan maissitärkelystä täytteeseen?

Vastaa
Himoleipuri 14.4.2023 - 20:45

Hups, maissitärkkelys oli unohtunut raaka-ainelistasta. Pahoittelen. Kiitos kun kerroit tästä. Kävin korjaamassa ohjeen. Maissitärkkelystä tulee 3 rkl.

Vastaa
Lenitha Koponen 13.4.2023 - 21:18

Jos paistaa isommassa vuoassa, voiko silti olla samassa lämmössä? Vaatii myös varmaan pidemmän paistoajan. Vai voisiko käyttää silikonisia muffinsivuokia?

Vastaa
Himoleipuri 14.4.2023 - 21:24

Voit paistaa samassa lämpötilassa niin ison kuin pienet. Silikonisissa muffinssivuoissa taikina saattaa vähän valua, mutta voit käyttää niitäkin. Pohja tai pohjat ovat kypsiä kun ovat saaneet vähän väriä. Leivonnan iloa!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää