Oletko kuullut sitruunamutakakusta? Kakku on viime aikoina noussut hitiksi somessa. Kakun ohje löytyy Annin uunissa-blogista. Anni julkaisi ohjeen ennen pääsiäistä ja minäkin testasin sen heti gluteenittomana. Kakku onnistui hyvin ja maku oli herkullinen. Silloin en vain ehtinyt kuvaamaan työvaiheita ja postaamaan ohjetta kun oli omia pääsiäisreseptejä työn alla.
Testasin nyt gluteenittoman sitruunamutakakun ohjeen uudelleen pienin muutoksin, kahdella eri jauhoseoksella. Pedantti kun olen 😉 Alkuperäisellä reseptillä mutakakusta tuli minun makuuni turhan makea. Halusin myös lisätä hieman sitruunan mehua. Sitruuna kun on lempiraaka-aineeni leivonnassa.
Gluteeniton sitruunamutakakku on tosi helppo valmistaa. Sokerit, kananmunat, lemon curd sekä sitruunan raastettu kuori ja mehu sekoitetaan keskenään. Jäähtynyt sulatettu voi kaadetaan joukkoon ja lopuksi sekoitetaan gluteeniton jauhoseos.
Gluteenitonta sitruunamutakakkua paistetaan reilu kaksikymmentä minuuttia uunissa ja paiston jälkeen sen annetaan vetäytyä vuoassa pari tuntia. Ja jos maltat odottaa seuraavaan päivään, sitruunamutakakun maku vaan paranee.
Päätin tehdä mutakakusta pikkuleivoksia. Siistin mutakakun reunat suoriksi ja leikkasin kakun 16 palaan. Ennen palojen siirtämistä tarjoiluvadille siivilöin pinnalle tomusokeria.
Testasin kakun sekä Pirkan vaalealla jauhoseoksella että Virtasalmen Viljatuotteen pullajauhoseoksella. Pirkan jauhoseoksella kakusta tuli ihanan pehmeä ja tahmainen. Viljatuotteen jauhoseoksella rakenne oli karkeampi ja tiiviimpi. Maku oli kyllä molemmissa ihanan sitruunainen. Eipä suotta sitruunamutakakkua hehkuteta somessa. Kokeile sinäkin gluteenitonta ohjettani. 🙂
Raaka-aineet
150 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori
3 rkl sitruunanmehua
2 rkl lemon curdia (= sitruunatahnaa)
2½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
Koristeluun
tomusokeria
½ prk vaniljarahkaa
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla. Itse käytin neliönmuotoista 21 x 21 cm vuokaa. Voit tehdä myös suorakaiteen tai pyöreän muotoiseen vuokaan (halkaisija 20-22 cm).
Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.
Mittaa kulhoon sokerit, munat, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä lemon curd. Kaada joukkoon jäähtynyt voisula ja sekoita.
Lisää viimeisenä gluteeniton jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Tässä nuolija on kätevä väline.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 22-23 minuuttia, kunnes mutakakku näyttää kypsältä, mutta on vielä keskeltä pehmeä.
Anna sitruunamutakakun jäähtyä paistovuoassa pari tuntia. Sitruunan maku voimistuu, jos maltat antaa kakun tekeytyä yön yli. Laita tällöin jäähtynyt kakku jääkaappiin.
Koristele jäähtynyt kakku sihtaamalla sen päälle tomusokeria ja pursottamalla vaniljarahkaa tai kermavaahtoa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
12 kommenttia
Vau, tämä herkku valikoitui meillä viikonlopun juhliin! Ajattelin vielä täydentää mansikkaviipaleilla koristellen.
Ihmeellisesti mennyt tämä sitruunamutakakkuhypetys minulta aiemmin ohi. ???? Huomasin, että sinulla on kuvassa 16 upeaa palasta. Tarvitsisin tehdä n.30kpl. Oletko tehnyt tuon 16 tuplaamalla annetun ohjeen? Kiitos!
Eli toimisiko tehdä uunipellillinen suoraan tuplaamalla ohje? Ja sitten toinen pellillinen perään. 🙂
Yksi pellillinen riittää. Pahoittelen, noita kysymysmerkkejä huuhtomerkin tilalla edellisessä viestissäni. Ongelma, jota tekninen asiantuntija ei ole pystynyt ratkaisemaan.
Ihana kuulla, että innostuit sitruunamutakun ohjeesta ???? Leivoin kakun neliön muotoisessa irtopohjavuoassa (koko 21 cm z 21 cm). Leikkasin kakun 16 osaan. En siis tuplannut taikinaa. Jos haluat 30 palaa, tuplaa taikina ja leivo uunipellillä. Tosi mainio idea koristella mutakakku mansikoilla. Toivottavasti vastaukseni ei tullut liian myöhään. Mukavaa kesää ☀️
Oi, mitä omistautumista asialle, kiitos! Soijapohjaiset tuotteet ei meillä käy allergioiden takia, mutta pitää tuolla oddly goodilla kokeilla.
Hyvää pääsiäistä.
Kiva mutta miten saisi tästä extra gluteenisen version?
Gluteenittomanakin maistuu erinomaiselta. Jos haluat kuitenkin leipoa vehnäjauhoilla, voit kurkata ohjeen Annin uunissa-blogista https://www.anninuunissa.fi/ihanan-helppo-sitruunamutakakku-g/
Kiitos vastauksesta !
Hei, mitä jauhoseosta mieluummin käytät kakuissasi?
Niissä on eroa.
Kiitos ohjeista, aion kokeilla.
Hei Maija! Käytän vaihtelevasti eri jauhoseoksia. Mainitsen aina käyttämäni jauhoseoksen, koska sillä ohje varmasti onnistuu. Jauhoseoksissa on eroja, kuten mainitsit. Osassa niistä on psylliumia, osassa ei. Psyllium vaikuttaa jauhoseoksen määrään.
Sinulla kun on vegaanisestakin leivonnasta kokemusta, niin millä tässä voisi korvata tuom kananmunan? Lemon curd pitää toki tehdä itse, että saa veg., mutta tuo muna tuottaa itselle haastetta. ????
Eilen testasin vegaanista versioita ohjeesta. Korvasin kananmunat gluteenittomalla Oddly Good Dreamy Lemon -välipalalla (130 g). Lemon curdin jätin pois ja laitoin sitruunamehua hieman enemmän, ½ dl. Paistoaika 25 minuuttia. Maku oli hyvä, mutta vähän jauhoinen. Rakenne ok. Ostin myös Alpron Lemon Cheesecake Flavor -välipalaa/jälkiruokaa (150 g). Testaan sitä seuraavaksi. Soijapohjaiset tuotteet toimivat yleensä paremmin. Valitettavasti en ehdi postata lopullista ohjetta ennen pääsiäistä. Mutta tulossa on. Mukavaa Pääsiäisen aikaa!