Gluteeniton sitruunamutakakku

Himoleipuri

Oletko kuullut sitruunamutakakusta? Kakku on viime aikoina noussut hitiksi somessa. Kakun ohje löytyy Annin uunissa-blogista. Anni julkaisi ohjeen ennen pääsiäistä ja minäkin testasin sen heti gluteenittomana. Kakku onnistui hyvin ja maku oli herkullinen. Silloin en vain ehtinyt kuvaamaan työvaiheita ja postaamaan ohjetta kun oli omia pääsiäisreseptejä työn alla.

Vein nämä maistiaispalat ekasta kakusta työkavereille. Pursotin palojen pinnalle vaniljarahkaa.

Testasin nyt gluteenittoman sitruunamutakakun ohjeen uudelleen pienin muutoksin, kahdella eri jauhoseoksella. Pedantti kun olen 😉 Alkuperäisellä reseptillä mutakakusta tuli minun makuuni turhan makea. Halusin myös lisätä hieman sitruunan mehua. Sitruuna kun on lempiraaka-aineeni leivonnassa.

Näillä raaka-aineilla pärjäät

Gluteeniton sitruunamutakakku on tosi helppo valmistaa. Sokerit, kananmunat, lemon curd sekä sitruunan raastettu kuori ja mehu sekoitetaan keskenään. Jäähtynyt sulatettu voi kaadetaan joukkoon ja lopuksi sekoitetaan gluteeniton jauhoseos.

Tein kakun neliönmuotoiseen vuokaan. Voit tehdä sen myös pieneen pyöreään tai suorakaiteen muotoiseen vuokaan.

Gluteenitonta sitruunamutakakkua paistetaan reilu kaksikymmentä minuuttia uunissa ja paiston jälkeen sen annetaan vetäytyä vuoassa pari tuntia. Ja jos maltat odottaa seuraavaan päivään, sitruunamutakakun maku vaan paranee.

Ihanan kostea mutakakku uunista ulos.

Päätin tehdä mutakakusta pikkuleivoksia. Siistin mutakakun reunat suoriksi ja leikkasin kakun 16 palaan. Ennen palojen siirtämistä tarjoiluvadille siivilöin pinnalle tomusokeria.

Testasin kakun sekä Pirkan vaalealla jauhoseoksella että Virtasalmen Viljatuotteen pullajauhoseoksella. Pirkan jauhoseoksella kakusta tuli ihanan pehmeä ja tahmainen. Viljatuotteen jauhoseoksella rakenne oli karkeampi ja tiiviimpi. Maku oli kyllä molemmissa ihanan sitruunainen. Eipä suotta sitruunamutakakkua hehkuteta somessa. Kokeile sinäkin gluteenitonta ohjettani. 🙂

Herkullisin terveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton sitruunamutakakku

Himoleipuri Oletko kuullut sitruunamutakakusta? Kakku on viime aikoina noussut hitiksi somessa. Kakun ohje löytyy Annin uunissa-blogista. Anni… Makeat gluteeniton, kakku, mutakakku, sitruuna, sitruunamutakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

150 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori
3 rkl sitruunanmehua
2 rkl lemon curdia (= sitruunatahnaa)
2½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka

Koristeluun
tomusokeria
½ prk vaniljarahkaa

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla. Itse käytin neliönmuotoista 21 x 21 cm vuokaa. Voit tehdä myös suorakaiteen tai pyöreän muotoiseen vuokaan (halkaisija 20-22 cm).

Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

Mittaa kulhoon sokerit, munat, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä lemon curd. Kaada joukkoon jäähtynyt voisula ja sekoita.

Lisää viimeisenä gluteeniton jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Tässä nuolija on kätevä väline.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 22-23 minuuttia, kunnes mutakakku näyttää kypsältä, mutta on vielä keskeltä pehmeä.

Anna sitruunamutakakun jäähtyä paistovuoassa pari tuntia. Sitruunan maku voimistuu, jos maltat antaa kakun tekeytyä yön yli. Laita tällöin jäähtynyt kakku jääkaappiin.

Koristele jäähtynyt kakku sihtaamalla sen päälle tomusokeria ja pursottamalla vaniljarahkaa tai kermavaahtoa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

12 kommenttia

Tiina 25.6.2024 - 4:28

Vau, tämä herkku valikoitui meillä viikonlopun juhliin! Ajattelin vielä täydentää mansikkaviipaleilla koristellen.

Ihmeellisesti mennyt tämä sitruunamutakakkuhypetys minulta aiemmin ohi. ???? Huomasin, että sinulla on kuvassa 16 upeaa palasta. Tarvitsisin tehdä n.30kpl. Oletko tehnyt tuon 16 tuplaamalla annetun ohjeen? Kiitos!

Vastaa
Tiina 25.6.2024 - 4:32

Eli toimisiko tehdä uunipellillinen suoraan tuplaamalla ohje? Ja sitten toinen pellillinen perään. 🙂

Vastaa
Himoleipuri 29.6.2024 - 11:10

Yksi pellillinen riittää. Pahoittelen, noita kysymysmerkkejä huuhtomerkin tilalla edellisessä viestissäni. Ongelma, jota tekninen asiantuntija ei ole pystynyt ratkaisemaan.

Vastaa
Himoleipuri 29.6.2024 - 11:04

Ihana kuulla, että innostuit sitruunamutakun ohjeesta ???? Leivoin kakun neliön muotoisessa irtopohjavuoassa (koko 21 cm z 21 cm). Leikkasin kakun 16 osaan. En siis tuplannut taikinaa. Jos haluat 30 palaa, tuplaa taikina ja leivo uunipellillä. Tosi mainio idea koristella mutakakku mansikoilla. Toivottavasti vastaukseni ei tullut liian myöhään. Mukavaa kesää ☀️

Vastaa
Marja 27.3.2024 - 12:50

Oi, mitä omistautumista asialle, kiitos! Soijapohjaiset tuotteet ei meillä käy allergioiden takia, mutta pitää tuolla oddly goodilla kokeilla.
Hyvää pääsiäistä.

Vastaa
Erkki 2.2.2023 - 23:40

Kiva mutta miten saisi tästä extra gluteenisen version?

Vastaa
Himoleipuri 7.2.2023 - 23:40

Gluteenittomanakin maistuu erinomaiselta. Jos haluat kuitenkin leipoa vehnäjauhoilla, voit kurkata ohjeen Annin uunissa-blogista https://www.anninuunissa.fi/ihanan-helppo-sitruunamutakakku-g/

Vastaa
Maija Sokkavastauksestesreesta 26.5.2021 - 11:28

Kiitos vastauksesta !

Vastaa
Maija Sokka 21.5.2021 - 7:21

Hei, mitä jauhoseosta mieluummin käytät kakuissasi?
Niissä on eroa.
Kiitos ohjeista, aion kokeilla.

Vastaa
Himoleipuri 25.5.2021 - 21:53

Hei Maija! Käytän vaihtelevasti eri jauhoseoksia. Mainitsen aina käyttämäni jauhoseoksen, koska sillä ohje varmasti onnistuu. Jauhoseoksissa on eroja, kuten mainitsit. Osassa niistä on psylliumia, osassa ei. Psyllium vaikuttaa jauhoseoksen määrään.

Vastaa
Marja 24.3.2024 - 22:34

Sinulla kun on vegaanisestakin leivonnasta kokemusta, niin millä tässä voisi korvata tuom kananmunan? Lemon curd pitää toki tehdä itse, että saa veg., mutta tuo muna tuottaa itselle haastetta. ????

Vastaa
Himoleipuri 27.3.2024 - 11:42

Eilen testasin vegaanista versioita ohjeesta. Korvasin kananmunat gluteenittomalla Oddly Good Dreamy Lemon -välipalalla (130 g). Lemon curdin jätin pois ja laitoin sitruunamehua hieman enemmän, ½ dl. Paistoaika 25 minuuttia. Maku oli hyvä, mutta vähän jauhoinen. Rakenne ok. Ostin myös Alpron Lemon Cheesecake Flavor -välipalaa/jälkiruokaa (150 g). Testaan sitä seuraavaksi. Soijapohjaiset tuotteet toimivat yleensä paremmin. Valitettavasti en ehdi postata lopullista ohjetta ennen pääsiäistä. Mutta tulossa on. Mukavaa Pääsiäisen aikaa!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää