Pääsiäisen parhaita herkkuja on sitruunakakku, joka tuo raikkaan tuulahduksen kevääseen. Viime viikonloppuna kehittelin hyvää gluteenitonta sitruunakakun ohjetta, ja ohjeita syntyikin kaksi. Ensimmäisenä leivoin pehmeän sitruunaisen kakun, joka sai nimekseen lempeä gluteeniton sitruunakakku. Kakun makua voit halutessasi voimistaa sitruunakuorrutuksella tai sitruunasiirapilla. Tämän lempeän sitruunakakun ohjeen naputtelin tänne blogiin jo eilen.

Jatkoin testauksiani, sillä kaipasin sitruunakakkuun vahvempaa aromia ilman kuorrutuksia. Blogissani on gluteeniton appelsiini-hasselpähkinäkakun ohje, joka on mielestäni aromiltaan täydellinen. Päätin kokeilla ohjetta sitruunalla, ilman pähkinää. Ja kyllä kannatti. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi valitsin Semperin hienon jauhoseoksen.

Ihana sitruunan tuoksu leijaili jo uunista. Parempi puoliskokin sen noteerasi. Kakun maku on todella aromikas ja täyteläinen. Ja maku sen kun paranee ja voimistuu, kun maltat odottaa päivän pari. Monesti sitruunakakut ovat mielestäni liian pliisuja, mutta tässä kakussa ei makua puutu. Tämä on kakku minun mieleeni.

Tämä aromikas gluteeniton sitruunakakku on helppo valmistaa eikä kaipaa kuorruttamista. Voit halutessasi siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja ripotella sitruunankuoriraastetta, jos sitä jäi jäljelle taikinan teosta. Se on siinä. Nauti!! Tosin tein kakun päälle tomusokerikuorrutuksen, koska kakku matkasi maistiaispalojen jälkeen mieheni työpaikalle. Palaute kakusta oli erinomaista, joten kannattaa sinunkin kokeilla reseptiä!

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
250 g voita
3 dl sokeria
4 kananmunaa
4½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
2 tl leivinjauhetta
1 dl sitruunan mehua (= 2 isoa sitruunaa)
1-2 rkl (luomu)sitruunan raastettua kuorta
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tee esivalmistelut. Voitele 2 litran rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Pese sitruunat huolella, raasta kuori raastimella ja puserra mehu.
Valmista kakkutaikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita jauhoseos ja leivinjauhe keskenään. Lisää puolet jauhoista taikinaan. Lisää raastettu sitruunan kuori sekä sitruunamehu vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Nosta taikina lusikalla kakkuvuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi.
Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Anna kakun vetäytyä vuoassa 10 minuuttia ja kumoa sitten kakku ritilän päälle jäähtymään.
Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
Vinkit
Käytä aina huoneenlämpöisiä kananmunia kakkutaikinaan. Jos taikina alkaa juoksettua munien lisäämisen aikana, laita vähän jauhoseosta joukkoon. Voit lisätä taikinaan myös vaniljasokeria.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
5 kommenttia
Otin tämän juuri uunista ja ihan vähän niversin reunasta ja olen rakastunut! Jo taikina paljasti, että tässä on viimein tarpeeksi sitruunainen kakku ja nyt odotan kieli pitkällä, että jäähtyisi niin paljon, että voin kumota ja maistaa kunnollisen palasen. Miljoona kiitosta ohjeesta!
Ole hyvä ja kiitos paljon ihanasta palautteestasi 🙂 Kiva kun olet leiponut sitruunakakkua ja tykkäsit mausta.Tää on myös mun lempparikakku. Rakastan sitruunaa.
Nomparellit/strösselit kun jättää pois, niin on luontaisesti gluteenitonta. Noissa kun voi olla glukoosisiirappia/tärkkelyssiirappia vehnästä ja se ei kaikille käy.
Ihania ohjeita, kiitos paljon?Juuri mitään en ole vielä leiponut näistä, mutta vähitellen! Yritän välttää sokeria, joten sen takia vähän välttelen myös leipomista…
Kiitos mukavasta palautteestasi! Kiva kun olet löytänyt blogini 🙂 Täältä löytyy hyvin myös suolaisten leivonnaisten reseptejä…