Tätä kakkua leivoin jo lukioaikoinani. Harmi vaan, kun en muista reseptin alkuperää. Olinko löytänyt ohjeen jostain vai kenties kehitellyt sen itse? No, eipä sillä väliä. Tärkeintä on, että tämä ihana resepti on pysynyt mukana matkassani vuosikymmenet. Se on ehdottomasti kahvikakkureseptieni parhaimmistoa.

Leivoin kaksi gluteenitonta appelsiini-pähkinäkakkua ja muutin hieman reseptiä kakkujen välillä. Ensimmäisen kakun tein Semperin hienosta gluteenittomasta jauhoseoksesta, toisessa korvasin osan hienosta jauhoseoksesta mantelijauheella. Molemmat kakut onnistuivat hyvin, mutta mielestäni pelkällä jauhoseoksella tulee paras versio. Kakut matkasivat marttailtaan ja molemmat saivat kovasti kehuja.

Kakkuvuoka kannattaa jauhottaa hyvin gluteenittomilla korppujauhoilla. Lisäksi voit rouhia muutaman hasselpähkinän vuoan pohjalle.

Appelsiinin ja hasselpähkinän liitto on mielestäni aivan taivaallinen. Kakun maku vaan paranee säilytyksessä.


Raaka-aineet
250 g margariinia
3 dl sokeria
4 kananmunaa
4½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
2 tl leivinjauhetta
1 dl hasselpähkinöitä
1 appelsiinin kuori raastettuna ja mehu = ¾ dl
Kakkuvuoan käsittelyyn
margariinia
gluteenittomia korppujauhoja
muutama hasselpähkinä
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja tee esivalmistelut. Voitele rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Rouhi muutama hasselpähkinä veitsellä ja laita rouhe vuoan pohjalle. Pese appelsiini huolella, raasta kuori raastimella ja puserra mehu. Sekoita mehu ja kuoriraaste keskenään. Rouhi taikinaan tulevat hasselpähkinät karkeiksi paloiksi.
Valmista kakkutaikina. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita jauhoseos ja leivinjauhe keskenään. Lisää puolet jauhoista taikinaan ja tämän jälkeen appelsiinimehu (sis. kuoriraasteen) vuorotellen jauhojen kanssa. Lisää lopuksi rouhitut hasselpähkinät.
Nosta taikina isolla lusikalla kakkuvuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi.
Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Anna kakun vetäytyä vuoassa 10 minuuttia ja kumoa sitten kakku ritilän päälle jäähtymään.
Vinkit
Appelsiini-pähkinäkakun maku voimistuu ja paranee vaan, jos maltat odottaa päivän pari.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Hei, millaisia gluteenittomia korppujauhoja olet käyttänyt? Itse olen tehnyt hyvin vähän kuivakakkuja ja käyttänyt muuten Mummon gluteenittomia korppujauhoja. Ne vain tuntuvat kärähtävän helposti uunissa.
Oletko huomannut eroja alumiinivuoan ja teflon-vuoan välillä gluteenittomissa kakuissa? Nyt tekee mieli kokeilla tätä jouluksi, mutta en ole vuosiin leiponut kuivakakkuja, koska ne tuntuvat aina jäävän kiinni vuokaan.
Hei! Gluteenittomia korppujauhoja on aika huonosti markkinoilla. Itse käyt Moilas GF:n gluteenitonta korppujauhoa. Hyvä rakenne ja väri.
Kakkuvuokani ovat pääsääntöisesti teflonpintaisia, mutta myös hyvin on toiminut vanha alumiinivuokanikin. Kakkuvuoka kannattaa hyvin voidella margariinilla tai voilla ja huolella korppujauhottaa. Mukavaa leivontaa!
Kiitos vinkeistä! Tein kaiken pilkulleen ohjeen mukaisesti ja onnistui loistavasti, irtosi myös hyvin vuuasta ja näyttää kauniilta. 🙂 Harmi, että maun testaamista pitää vielä odottaa pari päivää tarjoiluhetkeen asti, mutta ainakin taikina oli hyvää.
Ihana kuulla, että kakku onnistui hyvin. Toivottavasti myös maistui 🙂
Gluteeniton appelsiini- pähkinäkakku on kyllä hyvää. Tein ja onnistuin, tuli mehevää ja appelsiini ja pähkinä maistuvat sopivasti.
Kiva, että kakku onnistui ja tykkäsit mausta. Tää on myös minun suosikkini 🙂