Runebergin päivä innostaa joka vuosi kokeilemaan jotain uutta. Täällä blogissani on jo Runebergin torttujen, Runebergin kahvikakun ja Runebergin kääretortun ohjeet. Tänä vuonna testasin gluteenittomia Runebergin vohveleita. Meillä vohvelirauta on ahkerassa käytössä ympäri vuoden, joten miksipä ei myös Runebergin päivän merkeissä.
Runebergin vohvelitaikinaan tulee perusaineiden, maidon ja munien lisäksi mantelijauhetta ja -rouhetta, sokeria, voisulaa sekä Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, leivinjauhetta ja mausteita.
Mantelirouheen voit korvata gluteenittomilla piparkakkumuruilla, jos sinulla on vielä pipareita kaapissa. Itse lisäsin piparkakkumaustetta pipareiden puuttuessa. Perussokerin voit korvata fariinisokerilla, jolloin saat kinuskista makua vohveleihin.
Paistetut Runebergin vohvelit on hyvä nostaa leivinritilän päälle. Jos ne laittaa lautaselle, vohvelin pohja kostuu, jolloin vohvelin rapeus kärsii. Hieman jäähtyneiden vohveleiden päälle levitin metsävadelmahilloa, jonka ympärille pursotin kermarenkaan. Kermarenkaan asemasta voit pursottaa tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta tehdyn pikeerin.
Kun kokonaisista vohveleista paloittelee pieniä sydämenmuotoisia vohveleita, niistä voi taikoa ihania Runebergin vohvelileivoksia. Nämä sopivat myös pian koittavan ystävänpäivän tarjottaviksi.
Raaka-aineet
2 kananmunaa
½ dl sokeria
4 dl maitoa
50 g voita sulatettuna
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
1½ dl mantelijauhetta
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
1–2 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
Vohveleiden päälle
2 dl vispikermaa
1 dl vadelmahilloa
Näin valmistat
Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maito ja jäähtynyt voisula. Sekoita gluteenittomaan jauhoseokseen leivinjauhe sekä mantelijauhe ja -rouhe, ja mausteet. Lisää seos taikinaan muutamassa erässä.
Anna vohvelitaikinan turvota 10–15 minuuttia.
Kuumenna vohvelirauta. Kaada vohvelitaikinaa raudalle ja auta lusikalla taikinaa leviämään raudan koko paistoalueelle. Paista vohvelit kuumalla raudalla kauniin ruskeiksi.
Anna vohveleiden vähän jäähtyä leivinritilän päällä.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä vadelmahilloa vohvelin keskelle. Pursota hillon ympärille kermarengas.
Voit myös tehdä pieniä sydämenmuotoisia vohvelileivoksia hillon ja kermavaahdon kera.
Vinkit
Mantelirouheen voit korvata gluteenittomillla piparimuruilla. Sokerin asemasta voit käyttää myös fariinisokeria.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂