Viime aikoina somessa on vilahdellut kuvia Runebergin kahvikakusta, joten itsekin innostuin kokeilemaan Runebergin torttujen kakkuversiota. Yhteishyvä-lehdestä bongasin herkulliselta kuulostavan ohjeen. Mehevän näköinen Runebergin kahvikakku kätki sisälleen vadelmamarmeladia. Eiku muuttamaan ohjetta gluteenittomaksi.
Gluteenittomaan Runebergin kahvikakkuun laitoin vehnäjauhojen tilalle Semperin gluteenitonta jauhoseosta. Kakkuun tulee myös mantelijauhetta ja gluteenittomia piparkakunmuruja. Jos sinulla ei ole gluteenittomia piparkakkuja, voit käyttää gluteenittomia korppujauhoja. Onneksi itselläni oli vielä joulupyhiltä jääneitä gluteenittomia ja vegaanisia pipareita, jotka jauhoin monitoimikoneella hienoksi.
Kun gluteenittoman kakkutaikinan tulee kantaa marmeladia tai muita sattumia, kakkutaikinan leipominen on hyvä aloittaa vaahdottamalla voi ja sokeri keskenään. Jos voin sulattaa, gluteeniton taikina ei tahdo jaksaa kannatella marmeladia halutulla kohdalla, vaan marmeladi voi painua vuoan pohjalle. Säädin muutoinkin ohjetta, jotta saan oman suun makuisen lopputuloksen. Kakun voit maustaa halutessasi myös karvasmanteliaromilla, jos haluat.
Gluteeniton Runebergin kakku onnistui tosi hyvin. Yllättävän hyvin. Marmeladikin pysyi toivotussa paikassa. Annoin kakun mehevöityä yön yli kakkuvuoan alla. Kakusta tuli tällä tavalla just passeli koostumukseltaan. Kakun sisällä oleva marmeladi mehevöitti sopivasti kakun ja maku oli kyllä taivaallinen. Jos haluat kosteamman kakun, kostuta kakkua esimerkiksi omenamehulla tai rommi-vesi-sokeriliemellä.
Tein kakun pinnalle kuorrutuksen tomusokerista ja kananmunanvalkuaisesta. Valkuaisen tilalla voit käyttää myös vettä, mutta silloin kuorrutuksen väri ei ole niin kaunis ja kuorrutus kuivaa hitaammin.
Tiesithän, että blogistani löytyy myös Runebergin torttujen ja Runebergin kääretortun ohjeet. Tämä kakku oli kyllä niin herkkua, että suosittelen kokeilemaan tätä. Voit tehdä taikinasta myös Runebergin torttuja. Laita taikinaa pienien vuokien pohjalle, päälle lusikallinen marmeladia ja peitoksi loput taikinasta.
Raaka-aineet
200 g voita
2 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1 dl gluteenittomia piparkakkuja hienonnettuna
1 pps (=100 g) mantelijauhetta, josta käytä 2 rkl kakkuvuoan jauhottamiseen
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Semper
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl maitoa
(muutama tippaa karvasmanteliaromia)
1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
kuorrutus
1 kananmunanvalkuainen
noin 2 dl tomusokeria
koristelu
muutama vadelma
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 1,8 litran rengaskakkuvuoka voilla ja jauhota mantelijauheella. Hienonna piparkakut ja mittaa muut raaka-aineet valmiiksi.
Vatkaa pehmeä voi ja fariinisokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää joukkoon hienonnetut piparkakut ja mantelijauhe.
Sekoita jauhoseos, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Jos haluat, lisää taikinaan lopuksi muutama tippa karvasmanteliaromia. Pyöräytä taikina tasaiseksi nuolijalla.
Nosta reilu kolmannes taikinasta lusikalla kakkuvuokaan. Laita päälle marmeladia raidaksi. Nosta lopputaikina päälle ja tasoita kakun pinta.
Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Anna kakun vetäytyä vuoassa 5–10 minuuttia ja kumoa sitten kakku ritilän päälle jäähtymään.
Anna kakun jäähtyä ennen koristelua. Mielellään yön yli, jolloin se mehevöityy.
Mittaa tomusokeri ja kananmunanvalkuainen kulhoon. Säädä tarpeen mukaan tomusokerin määrää. Jos kuorrutus on liian jäykkää, ohenna sitä parilla pisaralla vettä. Jos liian löysää, lisää tomusokeria. Valuta kuorrutusta kakun pinnalle lusikalla tai pursota.
Viimeistele kakku vadelmilla ennen tarjoilua.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
7 kommenttia
Voiko kakkua tai torttuja tehdä ilman mantelia tai millä voi pähkinä- ja manteliallerginen sen korvata?
No niin, tein tämän kakun. ? Hyvin onnistui. Todella hyvän makuista. Suuret kiitokset ohjeesta! ❤️
Ole hyvä! Kiva kun leivoit ja tykkäsit kakun mausta. Minustakin siitä tuli yllättävän herkullinen ja mehevä.
Suuret kiitokset! Aivan varnasti kokeilen, kunhan saan kaikki aineet. ❤️
Ole hyvä! Ihana kuulla, että innostuit ohjeesta.
Tämä ohje tuli kuin vastauksena toiveeseen, kiitos Leila! Itsekin ihastelin samaa Yhteishyvän ohjetta ja haaveilin gluteenittomasta versiosta. No tässäpä se nyt on, täytyy ehdottomasti leipoa! Aurinkoista helmikuuta ja Runebergin päivää sinulle Himoleipuri 🙂
Kiitos Petra viestistäsi! Yhteishyvässä on usein kiinnostavia reseptejä, joita tekee mieli testata gluteenittomana. Toivottavasti kakku onnistui hyvin. Ihanaa talven jatkoa ja leivonnan iloa sinulle! 🙂