Arki on asettunut vahvasti taloksi ja kevättä kohti kuljetaan. Vielä kuitenkin palaan vuoden alun parhaisiin muistoihin ja resepteihin. Leivoin tämän gluteenittoman ja vegaanisen täytekakun sen kunniaksi, että saimme kaikki lapset yhtä aikaa kotiin ja saimme mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä perheenä.
Tytär asuu ulkomailla ja edellisen kerran hän kävi Suomessa vuosi sitten joululomallaan. Kukaan ei osannut silloin aavistaa, että menee kokonainen vuosi, ennen kuin voimme nähdä seuraavan kerran.
Leivoin vadelma-valkosuklaatäytekakun pohjaksi gluteenittoman ja vegaanisen suklaakakun, jonka ohje löytyy täältä. Halkaisin kakun kahteen osaan. Kakku sai täytteeksi vegaanisen valkosuklaa-tuorejuustotäytteen, jonka hyydytin agar-agar-hyytelöimisjauheella.
Koristelin kakun itsekerätyillä metsävadelmilla. Ne kun ovat koko perheen mielestä parhaita marjoja. Metsävadelmien aromi, ei oo sen voittanutta! Ennen pakastevadelmien lisäämistä kannattaa kakun pintaan sivellä vähän marmeladia. Tein jäisille pakastevadelmille hyytelösokerista kiilteen, jolloin ne pysyvät hyvin muodossaan eivätkä mehustu. Kesällä tämä kakku on helppo tehdä tuoreista vadelmista. Tällöin kiillettä ei tarvita.
Perheessämme tämä vuosi on juhlavuosi. On kahdet pyöreät synttärit ja yhdet häät. Kaikkia juhlia ei voida yhdessä viettää. Eikä isosti juhlia. Toivottavasti viimeistään kesällä voimme jälleen nähdä koko porukalla livenä. Ihanissa merkeissä. 🙂
Raaka-aineet
Kakkupohja
gluteeniton ja vegaaninen kakkupohja
Täyte
80 g vegaanista valkosuklaata
1 dl kauravispiä (Aito Fazer)
½ prk (=100 g) vegaanista tuorejuustoa (Violife tai Tofutti)
1 dl maustamatonta soijajogurttia
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl agar-agar-hyytelöimisjauhetta
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
1-2 dl kotimaisia vadelmia
Päälle
1 dl omena- tai jotain muuta marmeladia
3 dl kotimaisia vadelmia
1½ dl kauravispiä
1 rkl vaniljasokeria
Kiille marjoille
1 dl vettä
1 dl hyytelöimissokeria
Näin valmistat
Valmista gluteeniton ja vegaaninen suklaakakkupohja. Voit tehdä kakkupohjan jo edellisenä päivänä, jolloin sen leikkaaminen on helpompaa.
Täytekakun kokoaminen.
Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja reunoille leivinpaperisuikaleet. Voit käyttää myös reunakalvoa. Siirrä kakkupohjan alaosa irtopohjavuokaan ja kostuta vaniljakasvijuomalla, jos se on tarpeellista. Käytä samaa vuokaa, jossa paistoit kakkupohjan.
Täytteen valmistaminen.
Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa. Jätä suklaaseos jäähtymään. Vatkaa kauravispi sakeaksi vaahdoksi kulhossa.
Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja soijajogurtti keskenään. Lisää sulatettu valkosuklaa ja sokerit sekä viimeisenä vaahdotettu kauravispi.
Mittaa sitruunamehu, vesi ja agar-agar jauhe kattilaan. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen ja keitä kaksi minuuttia. Seos paksunee keittämisen aikana. Kaada seos heti ohuena nauhana täytemassaan samalla täytettä koko ajan sekoittaen. Varmista esimerkiksi nuolijalla, että täyte on sekä reunoista että pohjasta hyvin sekoittunut.
Kaada täyte suklaapohjan päälle ja ripottele jäisiä vadelmia täytteen joukkoon. Tasoita pinta.
Nosta kakkupohjan toinen puoli päällä. Paina kevyesti. Siirrä kakku hyytymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.
Vadelmapäällysteen valmistaminen
Vatkaa kauravispi sakeaksi vaahdoksi. Sivele marmeladia kakun pinnalle. Levitä jäiset vadelmat kakun päälle siten, että jätät pari senttiä reunasta vapaaksi. Siihen tulee kauravispipursotus.
Kiilteen valmistaminen. Kiehauta vesi tai mehu kattilassa. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kiehauta uudelleen ja siirrä kattila jäähtymään, kunnes liemi alkaa paksuuntua. Sekoita välillä. Levitä liemi lusikalla tai pullasudilla vadelmien päälle. Tarvittaessa saat liemen uudelleen juoksevaksi kuumentamalla.
Viimeistele kakku kauravispipursotuksella.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Hei. En saa jostain syystä täytettä onnistumaan. Agar jähmettyy tuolla nestemäärällä keitettäessä tönköksi hyytelöksi eikä sitä voi kaataa muiden ainesten joukkoon nauhana niinkuin ohjeessa kuvaillaan. Täytteeseen jää tästä syystä agar “paakkuja”. Mitä teen väärin?
Voit lisätä hieman kiehuvaa vettä joukkoon, jos agar agar -seos jää liian paksuksi. Juu on tärkeää, että se on “juoksevaa” kun kaataa täytemassaan. Muutoin tulee helposti paakkuja. Agar-agarin mittaamisessa kannattaa käyttää mittasarjan lusikkaa.