Innostukseni tähän leipään sain uusimmasta Leivotaan -lehdestä, jossa huomasin puolukka-pähkinäleivän ohjeen. Leipä näytti niin herkulliselta, että ohjeesta täytyi heti kehitellä gluteeniton versio. Tosin se vaati kolme testauskertaa. Aina ei mene maaliin eka kerralla. 😉

Jauhot muutin gluteenittomiksi ja niiden määrää vähensin. Hasselpähkinöiden tilalle laitoin cashewpähkinöitä. Puolukan korvasin kuivatuilla karpaloilla ja jogurtin piimällä. Kohotusaineena käytetään soodaa.


Gluteenittomasta karpalo-pähkinäleivästä tuli mehevä ja maukas. Kuivattu karpalo tuo mukavasti makeutta leipään. Pähkinät ja siemenet lisäävät leivän kuitupitoisuutta ja niitä on kiva rouskutella. Tämä leipä säilyy hyvänä useamman päivän ajan.

Viikonloppuna löydettiin karpaloita Lapakiston suolta. Päätin testata ohjeen vielä tuoreilla karpaloilla. Vähensin karpaloiden määrän yhteen desiin – happamia kun ovat, ja tuplasin siirapin määrän. Leipä tuntui aika pehmeältä eilen illalla uunista otettuna, joten annoin sen vetäytyä tähän aamuun. Nyt aamulla leipä oli loistava. Rakenne kuohkea ja mikä ihana mehevä makeus. Karpalosattumatkin näyttivät kauniilta ja taittoivat sopivasti leivän makeutta.

Tuoreen leivän tuoksua alkaneeseen viikkoosi!

Raaka-aineet
3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper)
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl cashew-pähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl rouhittuja pellavansiemeniä
1½ dl kuivattuja karpaloita
1 tl suolaa
2 tl soodaa
5 dl piimää
½ dl tummaa siirappia
Päälle
1-2 rkl auringonkukansiemeniä
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele margariinilla 1½ litran leipävuoka.
Rouhi pähkinät. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon. Sekoita aineet keskenään.
Sekoita piimän joukkoon siirappi ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon.
Sekoita taikina tasaiseksi taikinaksi.
Nosta taikina isolla lusikalla voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä.
Paista leipää uunissa noin 50-55 minuuttia.
Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sen jälkeen leipä ritilälle.
Anna jäähtyä liinan alla ennen leivän leikkaamista.
Vinkit
Jos teet leivän tuoreista karpaloista, vähennä karpaloiden desiin ja lisää siirappia. Anna valmiin leivän tekeytyä seuraavaan päivään, jolloin se on parhaimmillaan.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Tämä on paras gluteeniton leipä, mitä olen saanut pari kuukautta keliakiadiagnoosin jälkeen. Kiitos reseptistä.
Kiitos ihanasta palautteestasi.:) Olet uuden tilanteen edessä, toivottavasti blogistani on sinulle paljon iloa ja hyötyä. Oletko jo kokeillut gluteenittomien kauraleipästen ohjettani? Ne ovat mielestäni myös tosi hyviä.