Gluteenittomat kauraleipäset

Himoleipuri

Jo neljäs päivä peräkkäin, kun leivon gluteenittomia kauraleipäsiä. Tällä ohjeella tulee kyllä erinomaisia leipäsiä. Kauraleipäsissä on paljon rapeaa pintaa, ne ovat kuohkeita ja mikä parasta – loistavan hyvänmakuisia! Aamuisin on ihana ottaa jääkaapista yön yli kohonnut taikina ja leipasta uunituoreet leipäset aamupalalle ja välipalaksi. Taikinasta tulee yhdeksän leipästä, joten iltapalaksi niitä ei näköjään riitä. Eilen illalla tein tuplasatsin taikinaa jääkaappiin tekeytymään, jotta leipäsiä riittäisi koko päiväksi.

Gluteenittomat kauraleipäset ovat täyttä tavaraa ja kuitupitoisia. Niihin tulee gluteenittomia kaurahiutaleita, kaurajauhoja ja tummaa gluteenitonta jauhoseosta. Taikinaa ei tarvitse vaivata erikseen ja sen sekoittamiseen riittää puuhaarukka.  Taikinaa jää hieman tahmeaksi, mutta älä lisää jauhoja. Pehmeästä taikinasta saa kuohkeimman lopputuloksen. Taikina kohotetaan yön yli jääkaapissa.

Aamulla jääkapissa odottaa valmis taikina, jonka voit leipoa suoraan rieskasiksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta sitä käsin ja lisää jauhoja. Leivo taikinasta tanko ja paloittele se yhdeksään osaan. Pyöritä palat käsien välissä kevyesti ja taputtele sormin litteiksi rieskoiksi. Käytä jauhoja reilusti apuna leivonnassa. Kohota rieskat vielä ennen paistamista.

Kokeilin ohjetta myös siten, että leivoin leipäset ilman yön yli kohottamista. Lämmitin taikinan nesteen 42 asteiseksi kuivahiivan takia. Muutoin tein taikinan ohjeen mukaan. Kohotin taikinaa 20 minuuttia ennen leipomista. Kohotin myös valmiita rieskasia vielä puoli tuntia ennen uuniin laittamista. Ohje toimi näinkin vallan mainiosti.

Tämän aamun tuplasatsista tuli jälleen ihanan rapeita ja kuohkeita leipäsiä.

Nyt kaikki leipomaan hurjan hyviä kauraleipäsiä!
t. Himoleipuri Leila

Gluteenittomat kauraleipäset

Himoleipuri Jo neljäs päivä peräkkäin, kun leivon gluteenittomia kauraleipäsiä. Tällä ohjeella tulee kyllä erinomaisia leipäsiä. Kauraleipäsissä on paljon rapeaa pintaa, ne ovat kuohkeita ja mikä parasta – loistavan hyvänmakuisia! Aamuisin on… Suolaiset gluteeniton, leipä, leipäset, kaura, kauraleipäset European Tulosta
Serves: 9 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

3 dl vettä
½ rkl psylliumia
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
1 pss kuivahiivaa
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
2 rkl öljyä

leipomiseen
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja

Näin valmistat

Kaada leivontakulhoon kylmä vesi ja lisää joukkoon psyllium. Anna turvota 5-10 minuuttia.

Lisää seokseen puuhaarukalla sekoittaen suola ja siirappi sekä vähitellen jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää viimeiseksi öljy. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Tarvittaessa voit alustaa taikinaa hieman käsin.

Siirrä taikinakulho peitettynä jääkappiin yöksi.

Aamulla nosta taikinakulho jääkaapista ja kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle. Alusta taikinaa käsin ja lisää siihen vähän jauhoja.

Leivo taikinasta tanko ja paloittele se yhdeksään osaan. Pyöritä palat kevyesti käsien välissä ja taputtele ne jauhotetuin sormin litteiksi rieskasiksi jauhotetulla pöydällä. Käytä leipomiseen reilusti jauhoja.

Siirrä rieskaset leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota rieskasia noin puoli tuntia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paista kohonneita kaurarieskasia noin 25 minuuttia uunin keskitasossa.

Vinkit

Taikinan voi kohottaa myös tuorehiivalla. Testattu on, toimii yhtä hyvin kuin kuivahiiva.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

äiti-ihminen 1 huhtikuun, 2020 - 11:43 pm

Kiitos ohjeesta:) näitä voisi kokeilla meidän gluteenittomalle miehelle! Kiva kun saa vaihtelua vaikka koitankin aina uusia itse keksiäkkin:) alla olevassa linkissä on juustosarvia, luulen että sen voisi helposti muokata myös gluteenittomaksi esim. Semperin korkeisiin jauhoihin tai mistä nyt tykkääkään:)

https://lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com/2020/03/alyttoman-hyvat-juustosarvet-ja.html?m=1

Vastaa
Himoleipuri 2 huhtikuun, 2020 - 7:00 pm

Kiva kun olet löytänyt tiesi tänne blogiini. Nää kauraleipäset ovat kyllä tosi hyvänmakuisia. Kannattaa ehottomasti leipoa miehellesi ja tuskin itsekään vältyt niitä syömästä 🙂 Pitääpä käydäkin kurkkaamassa blogiasi, kiitos vinkistä!

Vastaa
Sanna 2 huhtikuun, 2020 - 8:14 pm

Sattumalta löysin tieni tähän sun reseptiin ja oi että miten hyviä leipiä tuli,ilman yön yli kohotustakin 🙂 Tulee jatkossakin käytettyä tätä reseptiä varmasti! Kiitos 🙂

Vastaa
Himoleipuri 3 huhtikuun, 2020 - 10:18 pm

Voi miten ihanaa kuulla, että olet löytänyt reseptini ja kokeillut sitä. Ja tykkäät lopputuloksesta 🙂 Me ollaan jääty kauraleipästen koukkuun. Huomiseksi on taikina taasen valmiina jääkaapissa. Aurinkoista kevättä! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää