Gluteenittomat kauraleipäset

Himoleipuri

Jo neljäs päivä peräkkäin, kun leivon gluteenittomia kauraleipäsiä. Tällä ohjeella tulee kyllä erinomaisia leipäsiä. Kauraleipäsissä on paljon rapeaa pintaa, ne ovat kuohkeita ja mikä parasta – loistavan hyvänmakuisia! Aamuisin on ihana ottaa jääkaapista yön yli kohonnut taikina ja leipasta uunituoreet leipäset aamupalalle ja välipalaksi. Taikinasta tulee yhdeksän leipästä, joten iltapalaksi niitä ei näköjään riitä. Eilen illalla tein tuplasatsin taikinaa jääkaappiin tekeytymään, jotta leipäsiä riittäisi koko päiväksi.

Gluteenittomat kauraleipäset ovat täyttä tavaraa ja kuitupitoisia. Niihin tulee gluteenittomia kaurahiutaleita, kaurajauhoja ja tummaa gluteenitonta jauhoseosta. Taikinaa ei tarvitse vaivata erikseen ja sen sekoittamiseen riittää puuhaarukka.  Taikinaa jää hieman tahmeaksi, mutta älä lisää jauhoja. Pehmeästä taikinasta saa kuohkeimman lopputuloksen. Taikina kohotetaan yön yli jääkaapissa.

Aamulla jääkapissa odottaa valmis taikina, jonka voit leipoa suoraan rieskasiksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta sitä käsin ja lisää jauhoja. Leivo taikinasta tanko ja paloittele se yhdeksään osaan. Pyöritä palat käsien välissä kevyesti ja taputtele sormin litteiksi rieskoiksi. Käytä jauhoja reilusti apuna leivonnassa. Kohota rieskat vielä ennen paistamista.

Kokeilin ohjetta myös siten, että leivoin leipäset ilman yön yli kohottamista. Lämmitin taikinan nesteen 42 asteiseksi kuivahiivan takia. Muutoin tein taikinan ohjeen mukaan. Kohotin taikinaa 20 minuuttia ennen leipomista. Kohotin myös valmiita rieskasia vielä puoli tuntia ennen uuniin laittamista. Ohje toimi näinkin vallan mainiosti.

Tämän aamun tuplasatsista tuli jälleen ihanan rapeita ja kuohkeita leipäsiä.

Nyt kaikki leipomaan hurjan hyviä kauraleipäsiä!
t. Himoleipuri Leila

Gluteenittomat kauraleipäset

Himoleipuri Jo neljäs päivä peräkkäin, kun leivon gluteenittomia kauraleipäsiä. Tällä ohjeella tulee kyllä erinomaisia leipäsiä. Kauraleipäsissä on… Suolaiset gluteeniton, leipä, leipäset, kaura, kauraleipäset European Tulosta
Serves: 9 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

3 dl vettä
½ rkl psylliumia
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
1 pss kuivahiivaa
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
2 rkl öljyä

leipomiseen
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja

Näin valmistat

Kaada leivontakulhoon kylmä vesi ja lisää joukkoon psyllium. Anna turvota 5-10 minuuttia.

Lisää seokseen puuhaarukalla sekoittaen suola ja siirappi sekä vähitellen jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää viimeiseksi öljy. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Tarvittaessa voit alustaa taikinaa hieman käsin.

Siirrä taikinakulho peitettynä jääkappiin yöksi.

Aamulla nosta taikinakulho jääkaapista ja kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle. Alusta taikinaa käsin ja lisää siihen vähän jauhoja.

Leivo taikinasta tanko ja paloittele se yhdeksään osaan. Pyöritä palat kevyesti käsien välissä ja taputtele ne jauhotetuin sormin litteiksi rieskasiksi jauhotetulla pöydällä. Käytä leipomiseen reilusti jauhoja.

Siirrä rieskaset leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota rieskasia noin puoli tuntia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paista kohonneita kaurarieskasia noin 25 minuuttia uunin keskitasossa.

Vinkit

Taikinan voi kohottaa myös tuorehiivalla. Testattu on, toimii yhtä hyvin kuin kuivahiiva.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

26 kommenttia

Kristiina 20.2.2024 - 22:20

hei,
olen yhdysvalloissa. mikä tuo siirappi on joka on raaka-aineiden listalla? ihmettelen, mikä vastaava olisi täällä?

Vastaa
Himoleipuri 21.2.2024 - 15:51

Hei Kristiina! Ihana huomata, että seuraat blogiani sieltä kaukaa, kiitos! Siirappi on jähmeä seos, joka koostuu sokerista, rypälesokerista ja hedelmäsokerista. Siirappia saadaan sekoittamalla erilaisia sivuvirtoja, joita saadaan valmistettaessa valkosokeria juurikas- tai ruokosokerista. Siirappeja on erilaisia, tunnetuimpia ovat tumma ja vaalea siirappi. Itse käytän leivonnaisissa lähes poikkeuksetta tummaa siirappia, joka on voimakasarominen. Voimakas maku, väri ja aromi ovat peräisin sokeriruokosta. Siirappi sopii hyvin leivontaan ja mausteeksi ruoanvalmistuksessa. Suomessa tummaa siirappia käytetään perinteiseen piparkakkutaikinaan. Voit korvata siirapin fariinisokerilla tai hunajalla. Vaahterasiirappikin voisi käydä. Lisätietoa suomalaisesta tummasta siirapista löytyy täältä https://www.dansukker.fi/fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/tumma-siirappi-1-kgn-tolkki Mukavaa kevään odotusta!

Vastaa
Miranda 6.1.2024 - 17:03

Hei Leila!

Kiitos aivan valtavasti hienoista ja herkullisista resepteistäsi! Olet toteuttanut sekä reseptit että niiden ohjeet kuviineen kaikkineen todella selkeästi ja upeasti! Olen saanut monen monta hyvää ohjetta ja vinkkiä sivuiltasi. Olet nähnyt paljon vaivaa testaillessasi eri reseptejä. Kiitos, että jaat niitä meidän muidenkin iloksi! KIITOS! ♥️ Paljon kaikkea hyvää sinulle, Leila!

Vastaa
Himoleipuri 14.1.2024 - 23:20

Hei Miranda! Kiitos ihanasta viestistäsi ja palautteestasi! Kiva kuulla, että tykkäät resepteistäni ja olet niillä leiponut. Gluteeniton leivonta on minulle rakas harrastus. Mielelläni jaan tietoa ja reseptejä muiden avuksi ja iloksi. Leivonnan iloa sinulle ja mukavaa talven jatkoa!

Vastaa
Anu 5.10.2023 - 18:02

Tämä resepti on kestosuosikkini! Sekä yön yli kohotettuna että lämpimään veteen tehtynä. Välillä laitan sekaan siemeniä tuomaan vaihtelua. Kiitos tästäkin reseptistä. Aina, kun mietin mitä leipoisin, katselen sinun reseptisi ensin läpi ja täältä löytyy niin paljon herkullisia että on helppo löytää mieleisensä.

Vastaa
Himoleipuri 7.10.2023 - 10:31

Voi miten ihana kuulla. Kiitos ?

Vastaa
Pirjo 11.1.2023 - 14:43

Hei! Olen myös vasta ennen joulua löytänyt blogisi, ja nyt olen tehnyt jo monta monta leipomusta ohjeillasi. Juuri nyt paistuu kauraleipäset uunissa. Kiitos siitä että olet❤️❤️ja kokeilet kaiken valmiiksi. Helppo tehdä perässä!

Vastaa
Himoleipuri 12.1.2023 - 21:34

Hei Pirjo! Kiitos ihanasta viestistäsi. Mahtavaa, että olet jo testannut monta ohjettani. Minusta leipominen ja uusien reseptien kehittely on niin kivaa ja rentouttavaa. Ja parasta on se, että ohjeille on käyttöä ja ohjeilla onnistuu. Leivonnan iloa sinulle!

Vastaa
Riitta Kaukonen 20.2.2022 - 17:18

Miten ohje muuttuisi, jos koko taikinan paistaisikin vuoassa?

Vastaa
Himoleipuri 25.2.2022 - 23:00

Vähän epäilen, että ohje ei toimisi muutettunakaan vuoassa. Olen yrittänyt tehdä kauravuokaleipää valitettavasti siinä onnistumatta.

Vastaa
Anu 30.1.2022 - 16:35

Hei. Tein viikko sitten sun ihania kaurarieskasia lohisopan kaveriksi, kun ystävät tuli käymään kylässä. Kaikki tykättiin niistä todella paljon ja saan jakaa nyt reseptisi heille. Mulla ei ole noita sun käyttämiä jauhoja, joten olen leiponut ihan kaurahiutaleihin ja Finaxin hirs&teff gluteenittomiin jauhoihin ja hyviä tuli. Eka pelti paistui näkkäreiksi joten toisen pellillisen paistoin vain 15 min. Ja niistä tuli pehmeämpiä joita myös toinen ystäväni pystyi syömään hammasongelman takia. Meillä on kiertoilmauuni joka paistaa nopeammassa ajassa leivonnaiset. Tänään tein 2 kertaisen annoksen mulle ja miehelleni ja öljyn korvasin voilla 50 ml ja laitoin vähän lisää suolaa. On nousemassa tällä kertaa perinteiseen tapaan eli lämpimässä vesihauteessa ja hiivan sekä Psylliumin liuotin lämpimään veteen ihan aluksi enkä laittanut enempää hiivaa kuin sen pussillisen kuivahiivaa. Tällä kertaa lisäsin myös juustoraasteen loput jääkaapista vanhenemesta ? Mie kun olen aina sellainen kokeilija ja tuunailija, että muokkaan taikinoita eri makuiseksi ja rakenteiseksi. Leivon rieskat Finaxin vaalealla jauhoseoksella. Lämmin kiitos ihanasta leipäphjeesta.

Vastaa
Himoleipuri 8.2.2022 - 21:34

Hei Anu! Ihana kuulla, että tykästyit kauraleipästen ohjeeseen, kiitos! Kauraleipäset on kyllä toooosi hyviä. Kiva kuulla, että ohje toimii myös tuunattuna. Leivonnan iloa!

Vastaa
Mirja 25.1.2022 - 14:24

Sattumalta näin blogisi kun hain kivaa leipäohjetta, kauraleipäset ohje tuntui mukavalta ja aineitakin oli , ei tarvinnut lähteä kauppaan, ei kun taikinan tekoon, aamulla paistoin, aivan ihania, nyt unohdan kaupan leipäset ainakin vähäksi aikaa. Innostuin tutkailemaan myös muita ohjeita, löysin kinkkumuffinit. Tein myös niitä samana aamuna, mnuffinipelti hukassa, onneksi oli vuosia kaapissa olleita pieniä foliovuokia, paistoaika oli niissä vähän pitempi, en oikein oilisi malttanut odottaa niidsen jäähtymistä, vihdoin pääsin maistamaan kyllä olivat ihania, söin heti kolme. vastaisuudessa tiedän mistä löydän ideat ja ohjeet. Kiitos

Vastaa
Himoleipuri 27.1.2022 - 23:07

Oi, kiitos paljon ihanasta palautteestasi. Kiva kun olet löytänyt blogini. Tavoitteenani on tehdä helppoja ohjeita, joilla leivonnaiset onnistuvat. Mielestäni on myös tärkeää, että gluteenittomat leivonnaiset maistuvat herkullisilta. Leivonnan iloa sinulle!

Vastaa
Satumarja 6.3.2021 - 12:03

Tänä aamuna jo kolmas aamu perättäin kun kauraleipäset tulivat uunista ulos. Helppoa. Tosin aamuisin voi tulla hoppu jos täytyy lähteä töihin. Onneksi voi tehdä pakkaseen.
Taidan seuraavan kerran testata 1 dl tattarijauhoja.
Seuraavaksi testiin Mustikkakukko.

Vastaa
Himoleipuri 8.3.2021 - 18:59

Hauska kuulla, että sinäkin olet hullaantunut kauraleipäsistä. Ne on kyllä superhyviä. Mustikkakukko vie myös kielen mennessään. Kannattaa ehdottomasti leipasta.

Vastaa
merja 19.12.2020 - 19:26

hei
todella hyvän makuisia. kohosivat myös. en laittanut siirappia, ripaus sokeria. ensimmäinen leipä joka onnistui hyvin ja maistui hyvälle.

Vastaa
Himoleipuri 19.12.2020 - 21:11

Onpa ihanaa, että olet löytänyt ohjeeni. Nämä kauraleipäset ovat suosikkejani ja näihin jää helposti koukkuun. Tarkoituksenani on kehittää ohjeita maku edellä ja tässä se onnistui hienosti.

Vastaa
päivi 19.12.2020 - 18:39

Ihana ohje kiitos kyllä kannattaa leipoa itse koska gluteenittomat leivät ja yms. ovat kaupassa hintavia

Vastaa
Himoleipuri 19.12.2020 - 21:04

Ole hyvä! Nämä kauraleipäset ovat kyllä helppoja tehdä ja niin hyvän makuisia.

Vastaa
Kaarina 12.12.2020 - 19:09

Kiitos,Leila, tästä blogista.? Löysin tänne muutama päivä sitten. Ohjeet ja kuvat ovat selkeitä. Ne houkuttelevat leipomaan. Kinkkupiirakan ja maustekakun jo tein. Hyvää joulua sinulle ja läheisillesi.

Vastaa
Himoleipuri 13.12.2020 - 21:49

Hei Kaarina! Hienoa, että olet löytänyt blogini ja olet jo kokeillut ohjeitani. Kiitos paljon mukavasta palautteestasi ja hyvää joulun aikaa myös sinulle! 🙂

Vastaa
äiti-ihminen 1.4.2020 - 23:43

Kiitos ohjeesta:) näitä voisi kokeilla meidän gluteenittomalle miehelle! Kiva kun saa vaihtelua vaikka koitankin aina uusia itse keksiäkkin:) alla olevassa linkissä on juustosarvia, luulen että sen voisi helposti muokata myös gluteenittomaksi esim. Semperin korkeisiin jauhoihin tai mistä nyt tykkääkään:)

https://lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com/2020/03/alyttoman-hyvat-juustosarvet-ja.html?m=1

Vastaa
Himoleipuri 2.4.2020 - 19:00

Kiva kun olet löytänyt tiesi tänne blogiini. Nää kauraleipäset ovat kyllä tosi hyvänmakuisia. Kannattaa ehottomasti leipoa miehellesi ja tuskin itsekään vältyt niitä syömästä 🙂 Pitääpä käydäkin kurkkaamassa blogiasi, kiitos vinkistä!

Vastaa
Sanna 2.4.2020 - 20:14

Sattumalta löysin tieni tähän sun reseptiin ja oi että miten hyviä leipiä tuli,ilman yön yli kohotustakin 🙂 Tulee jatkossakin käytettyä tätä reseptiä varmasti! Kiitos 🙂

Vastaa
Himoleipuri 3.4.2020 - 22:18

Voi miten ihanaa kuulla, että olet löytänyt reseptini ja kokeillut sitä. Ja tykkäät lopputuloksesta 🙂 Me ollaan jääty kauraleipästen koukkuun. Huomiseksi on taikina taasen valmiina jääkaapissa. Aurinkoista kevättä! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää