Uusimmassa Maku-lehdessä oli mielenkiintoinen parsapiirakan ohje, Primavera-parsapiirakka. Parsan suurena ystävänä piti heti muokata ohje gluteenittomaksi. Kyseisessä ohjeessa piirakan pohja tehtiin tavallisesta valmiista rahkavoitaikinasta. Gluteenittomaan piirakkaan tein rahkataikinan itse.

Gluteenittomaan pohjataikinaan käytin Semperin gluteenittomia jauhoseoksia. Lisäsin taikinaan psylliumia, joka helpottaa taikinan kaulittavuutta. Voin korvasin margariinilla. Toinen hyvä vaihtoehto pohjataikinaksi on gluteenittoman sadonkorjuupiirakkaohjeeni pohja, johon tulee myös rahkaa. Tällöin taikinasta riittää isolle uunipellille ja taikinan voi taputella sormin pellille.

Keväisen parsapiirakan täytteessä ilahduin pinaatin ja pakasteherneiden lisäämisestä parsan kaveriksi. Tällöin ruokaisa piirakka sopii hyvin ateriaksi. Täytteeseen kannattaa valita ohuita parsoja, jotta ne ehtivät pehmetä ilman esikeittämistä.

Gluteenitonta piirakkataikinaa oli varsin helppo käsitellä. Kaulitsin sen isoksi levyksi, johon muotoilin pienet reunat. Taikina riittää 50 cm:n uunin pellille. Itsellä on 60 cm:n uuni, joten tein piirakan isoon piirakkavuokaan.

Keväisestä gluteenittomasta parsapiirakasta tuli herkullinen. Tykkäsin kovasti herneistä parsan lisänä. Uusissa ravitsemussuosituksissa kannustetaan käyttämään proteiinipitoisia palkokasveja 50–100 g päivässä. Palkokasveiksi luetaan herneet, pavut ja linssit.

Blogistani löydät myös supersuositun gluteenittoman parsapiirakkaohjeeni. Piirakassa on reilusti parsaa ja smetanaa. Eilen leivoin kevään toisen parsapiirakan, johon yhdistelin aineksia tästä ja aikaisemmasta parsapiirakastani. Pohjataikina sai myös hieman uutta ilmettä. Leivonta on ihanan luova harrastus. Aina tahtoo kokeilla jotain uutta. Jos tykkäät katkaravuista ja parsasta, kannattaa myös kurkata katkarapu-parsapiirakan gluteeniton ohje.

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Rahkavoitaikina
3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta, Semper
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
200 g voita tai margariinia
1 prk (= 250 g) maitorahkaa
Täyte
1 pss (= 200 g) pakasteherneitä
500 g vihreää parsaa (ohutta)
1 dl hienonnettua kevätsipula
1 pss (=65 g) babypinaattia
1 dl hienonnettua basilikaa
1 dl hienonnettua persiljaa
2 dl juustoraastetta
50 g parmesaania raastettuna
Kerma-munaseos
2 dl ruokakermaa
1 prk (= 150 g) ranskankermaa
3 kananmunaa
½ sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunan menua
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
Näin valmistat
Valmista ensin rahkataikina. Yhdistä jauhoseokset, leivinjauhe, suola ja psyllium keskenään. Kuutio margariini ja nypi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina litteäksi ja sujauta se muovipussiin tai kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Sulata herneet. Huuhtele ja kuivaa parsat ja leikkaa kovat tyvet pois. Hienonna kevätsipuli ja yrtit. Varaa juustoraasteet.
Sekoita kerma, ranskankerma, kananmunat, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet keskenään.
Muokkaa rahkataikina joustavaksi karkealla gluteenittomalla jauhoseoksella jauhotetulla pöydällä. Taputtele taikinapala litteäksi käsin. Kaulitse leivinpaperin päällä taikina suorakaiteen muotoiseksi isoksi levyksi.
Nosta taikinalevy leivinpapereineen uunipellille. Muotoile taikinalevystä 2 cm:n korkeat reunat piirakalle.
Levitä levyn päälle ensin pinaatit, hienonnetut kevätsipuli ja yrtit. Levitä päälle perusjuustoraaste. Ripottele pinnalle herneet ja asettele parsat.
Kaada täytteen päälle kermamunaseos tasaisesti. Ripottele pinnalle parmesaaniraaste.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin värin.
Vinkit
Jos haluat oikaista, osta pohjaa varten kaksi valmista gluteenitonta voitaikinaa kaupan pakastehyllystä..
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂