Jääkaapissani oli tilliä ja ruohosipulia, jotka olivat jääneet vaille käyttötarkoitusta. Hetken pohdin, mitähän suolaista piirakkaa leipoisin, johon voisin hyödyntää yrtit? Katkaravut ovat suurta herkkuani ja samoin parsa tähän aikaan vuodesta. Jääkaapista löytyi myös parsaa ja katkarapuja pakastimesta, joten eiku leipomaan katkarapu-parsapiirakkaa.

Valmistin gluteenittoman katkarapu-parsapiirakan pohjan yhdellä lemppariohjeellani, joka sopi hyvin täyteaineisiin. Gluteenittomana jauhoseoksena käytin Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. Perunahiutaleet ovat mahtava raaka-aine suolaisten gluteenittomien piirakoiden pohjassa. Pohjasta tulee mehevä ja maukas, eikä se murene.

Täytteeseen laitoin pakastekatkarapujen ja parsan lisäksi juustoraastetta, tilliä, ruohosipulia ja kevätsipulia. Sulaneista katkaravuista on hyvä kaataa ylimääräinen suolavesi pois. Pilkoin parsat pieniksi paloiksi ja jätin muutaman kokonaisen parsan koristeeksi piirakan pinnalle. Yleensä lisään kuohukermaa tai perusruokakermaa kananmunien joukkoon. Nyt halusin kokeilla maustettua ruokakermaa, jossa oli valmiiksi sitruunaa ja pippuria. Toimii.

Katkarapu-parsapiirakasta tuli oikein herkullista. Sopivan kevyt piirakka kesäaikaan. Piirakka sopii mainiosti lounaaksi ja vierastarjottavaksi. Myös kesäjuhlien kahvipöytään. Suolaiset piirakat ovat helppoja leipoa ja onnistuvat aina. Moni vieras myös ilahtuu suolaisista tarjottavista.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 dl perunahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g voita tai margariinia
1¾ dl kylmää vettä
Täyte
200 g pakastettuja katkarapuja
½ nippu tuoretta parsaa
1 dl kevätsipulia hienonnettuna
½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna
½ dl ruohosipulia hienonnettuna
150 g mozzarellajuustoraastetta
1 prk (=2½ dl) ruokakermaa (sitruuna ja pippuri)
3 kananmunaa
½ tl suolaa
Näin valmistat
Voitele suuri piirakkavuoka (halkaisija 26–28 cm) margariinilla.
Valmista piirakan pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi kuutioitu rasva joukkoon. Lisää lopuksi vesi. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla.
Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Taikina on löysää, mutta perunahiutale turpoaa ja tiivistää taikinan.
Valmista täyte. Sulata pakastetut katkaravut ja purista kevyesti ylimääräinen suolavesi pois. Paloittele osa parsoista, jätä muutama kokonainen parsa piirakan pinnalle. Hienonna kevätsipuli, tuoretilli ja ruohosipuli.
Lisää katkarapujen joukkoon paloiteltu parsa sekä hienonnetut kevätsipuli, tilli ja ruohosipuli sekä juustoraaste. Sekoita ainekset kevyesti sekaisin.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Ota taikina jääkaapista ja taputtele se kostutetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Kaada täyte piirakan pohjan päälle ja tasoita pinta.
Sekoita kananmunat ja maustettu ruokakerma keskenään. Mausta seos suolalla.
Kaada seos täytteen päälle. Asettele pinnalle parsat.
Paista piirakkaa noin 35 minuuttia uunissa. Koristele piirakka halutessasi katkaravuilla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂