Eilen kävimme Vanhassa Vääksyssä joulufiilistelemässä, joten tänään olikin sitten vegaanisen leivonnan superpäivä. Leivoin gluteenittomasti ja vegaanisesti taatelikakun, browniepohjaisen puolukka-valkosuklaajuustokakun ja saaristolaisleivän. Lisäksi tuli pyöräytettyä tavanomaisia, vegaanisia karjalanpiirakoita ja rukiisia tähtitorttuja. Ohjeet gluteenittomiin karjalanpiirakoihin, tattaritorttuihin ja saaristolaisleipään löydät blogistani linkkien takaa.
Taatelikakku kuului lapsuuteni jouluihin. Se oli äitini bravuuri joka joulu. Vieläkin muistan vahvan taatelin maun kakussa. Harmi kun en huomannut kysyä ohjetta äidiltäni hänen elinaikanaan. Onneksi minulla on tallessa hyvä resepti talouskouluajoiltani.
Vegaanisessa ja gluteenittomassa taatelikakussa voi korvataan maidottomalla margariinilla, munat soijajogurtilla sekä vehnäjauhot Pirkan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella.
Kakku onnistui mainiosti. Rakenne oli yllättävän hyvä ja maku täyteläinen. Turhaa arkailen vegaanista leivontaa. Toki gluteeniton ja vegaaninen yhdessä tuovat helposti haastetta. Kakku maistui kyllä niin hyvälle, ettei arvaisi millään “spesiaalikakuksi”. Vahvasti ennakoin, että tämä taatelikakku saa vakiopaikan joulupöydässämme.
Mukavia joululeivontahetkiä sinulle!
t. Himoleipuri Leila
P.S. Huomenna postaan vegaanisen puolukka-valkosuklaajuustokakun ohjeen. Tänään ei pysty enää kuvaamaan valmista kakkua kun on jo niin pimeää.
Raaka-aineet
1 pkt (=250 g) taateleita
3 dl vettä
2 dl fariinisokeria
200 g maidotonta ja laktoositonta margariinia (Sunnuntai)
1 dl maustamatonta soijajogurttia
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rengaskakkuvuoka maidottomalla margariinilla ja jauhota gluteenittomilla ja maidottomilla korppujauhoilla. Sekoita jauhoseos, sooda, leivinjauhe ja kaneli keskenään.
Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi. Laita kattilaan vesi, fariinisokeri ja taatelipalat. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes taatelit pehmenevät.
Soseuta taateli-sokeriseos sauvasekoittimella tasaiseksi ja jätä jäähtymään. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään veteen.
Vaahdota pehmeä margariini vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää margariinivaahtoon jäähtynyt taateliseos ja soijajogurtti vuorotellen kuivien aineiden kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.
Nosta kakkutaikina isolla lusikalla tai nuolijan avulla rengasvuokaan. Tasoita pinta.
Paista kakkua noin 55-60 minuuttia uunissa.
Anna kakun levähtää 10-15 minuuttia vuoassa ennen kumoamista. Jäähdytä kumottu kakku ritilän päällä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
15 kommenttia
Ihanaa kun saa gluteenittomia ohjeita. Vielä kun löytyisi vaaleita jauhoja ilman perunajauhoja. Tyttäreni ei voi syödä yhtään perunaa.
Iloista joulun odotusta.
Se on totta, että lähes kaikissa gluteenittomissa jauhoseoksissa on perunaa jossain muodossa. Peruna pehmentää ja sitoo rakennetta, siksi sitä käytetään runsaasti. Se myös tasapainottaa esimerkiksi tattarin vahvaa makua. Oletko kokeillut teffiä? Se sopii moneen lähtöön.
Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksellä on paljon hyviä reseptejä eri ruokavaliohin https://www.pirkanmaanallergia.fi/erimenu-reseptit/ Erimenuun voi syöttää oman profiilin ja hakea itselle sopivia reseptejä. Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa!
Voiko soijajugurtin korvata jollain ihan maitotuotteella? Tarvitsen gluteenittoman ja munattoman kakun ?
Voit kokeilla soijajogurtin tilalla maitorahkaa. Saattaisi toimi, tosin en ole itse kokeillut. Hyvää joulua!
Minkä kokoiseen rengasvuokaan tämä kannattaisi tehdä? Ohjeessa ei ole mainintaa vuoan vetoisuudesta.
Kiitos mainioista ohjeistasi. Nytkin selaan ohjeitasi tulevia juhlia suunnitellen.. ?
Kaikki mun vuoat ovat 2 litraisia. Varmasti 1,8 litrainenkin riittää. Kiva kun olet löytänyt blogini ja tykkäät resepteistäni 🙂
Uunia ei kannata laittaa ensimmäisenä päälle kun kakun valmistamiseen menee melkein puoli tuntia.
Kiitos ohjeesta! Leipominen on viime aikoina jäänyt kun perheen allergiat ovat lisääntyneet, mutta taatelikakun ohje vaikutti houkuttelevalta. Maidoton, munaton ja gluteeniton käy kaikille ja lapsetkin tykkäsivät. Seuraavaksi kokeiluun karjalanpiirakat maidottomina.
Hei Anna! Ole hyvä! 🙂 Kiva kun olet leiponut taatelikakkua ja tykkäsitte kakusta. Teen aina silloin tällöin teen gluteenittomia ja vegaanisia ohjeita, varsinkin silloin kun tytär on käymässä Suomessa. Hän on vegaani ja on kiva leipoa hänelle uusia juttuja. Kun laittaa hakusanaksi vegaaninen, niin löytyy helposti blogini munattomat ja maidottomat ohjeet.
Kiitos tästäkin ohjeesta, mutta.. missä välissä margariini sekoitetaan? Se on jäänyt tuosta pois 🙂
Ole hyvä. 🙂 Ensin vaahdotetaan margariini. Vaahdotettuun margariiniin lisätään jäähtynyt taateliseos ja soijajogurtti vuorotellen kuivien aineiden kanssa. Täsmensin ohjetta blogiin, joten nyt pitäisi olla selkeämpi.
Joissain ohjeissa neuvotaan keittämään taatelit kahvissa ja/tai lisäämään lusikaiisen konjakkia siihen. Konjakki on sitten vahvasti makuasia mutta mieltä olet kahvin lisäämisestä taateleiden keitinliemeen?
Voit hyvin korvata osan vedestä kahvilla. Leivonnan iloa!
Kiitos reseptistä!
Taatelikakku onnistui erinomaisesti, kakun rakenne ja maku ovat kohdillaan. Vaikeaoireisen ruoka-aineallergikon läheisenä etsin maidottomia, kananmunattomia ja luontaisesti gluteenittomia leivontareseptejä, joita ei ihan hurjan runsaasti ole tarjolla -ainakaan sellaisia reseptejä, joilla lopputulos on maistuva ja rakenne kuohkea. Silmäilin blogiasi ja seuraavaksi kokeilen leipoa gluteenittomia karjalanpiirakoita tosin maidottomalla riisipuurotäytteellä.
Kiva kuulla, että kakku onnistui erinomaisesti! 🙂 Toivottavasti myös karjalanpiirakat onnistuvat yhtä hyvin. Mukavia leivontapuuhia ja joulun aikaa!