Oletko tehnyt suolaisia joulutorttuja? Vuosi sitten löysin Perinneruokaa Prkl -blogista mainion ruistorttujen ohjeen. Koska itse en ole voitaikinatorttujen suuri fani, ruistorttujen ohje vei sydämeni.
Tein ruistorttuja viime jouluna sekä jouluetkoille tavallisena versiona että varsinaiseen joulupöytään vegaanisena. Tuolloin moni kysyi minulta torttuihin gluteenitonta ohjetta. Valitettavasti en ehtinyt siihen hätään kehittelemään ohjetta, mutta se tulee nyt tässä. Olen oikein tyytyväinen, miten hyvä gluteenittomasta suolaisesta torttutaikinasta tulikaan!
Nämä gluteenittomat tattaritortut olivat tosi helppoja valmistaa. Torttutaikinaan käytin Virtasalmen Viljatuotteen tattarijauhoja ja vaaleaa jauhoseosta, jossa on myös tattaria. Lisäsin psylliumia taikinaan, jolloin siitä tuli helposti kaulittavaa.
Neliönmuotoinen ohut levy (32 cm x 32 cm) leikataan neljään osaan molempiin suuntiin, jolloin torttuja tulee 16 kpl. Veitsellä tehdään neliöpalojen kulmista vinot viillot kohti tortun keskustaa. Joka toinen sakara nostetaan ylös ja painetaan kiinni keskelle veteen kostutetuin sormin.
Tattaritorttuja paistetaan uusin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä.
Torttujen täytteeseen tulee kylmäsavulohta ja yrttituorejuustoa, jota notkistetaan kermalla tai maidolla. Mausteeksi sopii mustapippuri ja tuore tilli. Voit lisätä täytteeseen myös sitruunamehua.
Jos sinulle jää rippeitä taikinasta, kaulitse rippeet ohueksi levyksi ja ota levystä muotilla pieniä pyöreitä nappeja. Paista nappeja 225 asteessa kunnes saavat väriä. Voit syödä niitä sellaisenaan tai käyttää käyttää coktailpalojen alustoina.
Vuoden pimein aika on menossa. Mitäpä jos leipoisit tattaritorttuja ja kutsuisit ystäväsi tai naapurisi kylään? Pienillä asioilla voit tuottaa iloa ja valoa elämään.
Raaka-aineet
Torttutaikina
2 dl vettä
½ tl suolaa
1½ tl psylliumia
2 dl tattarijauhoja
1 dl tattaria sisältävää vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
Täyte
50 g kylmäsavulohta
100 g yrttituorejuustoa
2 rkl kermaa tai maitoa
½ tl mustapippuria
½ dl hienonnettua tuoretta tilliä
Koristeluun
50 g mätiä
tilliä
Näin valmistat
Valmista torttutaikina. Sekoita kylmään veteen psyllium ja suola. Anna seoksen turvota noin 5 minuuttia. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Käytä alussa vispilää, jotta mahdolliset paakut rikkoontuvat. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoista ja on pehmeää.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Ripottele pöydälle tattarijauhoja. Taputtele taikina neliön muotoiseksi ja kaulitse ohueksi noin 32 cm x 32 cm levyksi. Käytä tattarijauhoja kaulintavaiheessa levyn alle, jottei taikina tartu pöytään kiinni.
Leikkaa levy neljään osaan molempiin suuntiin siten, että torttujen kokonaismääräksi tulee 16 kpl. Yksittäisen torttupalan koko on 8 cm x 8 cm.
Tee veitsellä neliöpalojen kulmista vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen sakara ylös ja paina sakarat keskelle kiinni kostutetuin sormin.
Paista tattaritorttuja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä pintaansa.
Voitele torttujen pinta voisulalla heti uunista ottamisen jälkeen. Anna jäähtyä.
Valmista täyte. Hienonna kylmäsavulohi ja sekoita joukkoon yrttituorejuusto. Notkista seos kermalla ja mausta tillillä ja mustapippurilla.
Laita täytettä jokaisen tortun keskelle sekä koristele mädillä ja tillillä.
Vinkit
Torttujen täytteeksi sopii hyvin myös porosta ja pippurituorejuustosta tehty tahna. Taikinan rippeet voit kaulita ohueksi levyksi ja ottaa siitä muotilla ohuita nappeja. Paista napit 225 asteisessa uunissa kunnes saavat väriä. Voit syödä niitä sellaisenaan tai käyttää cocktailpalojen alustoina.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂