”Nyt on Leilan aika opetella rypyttämään piirakoita”, totesi mummoni, kun olimme kyläreissulla Ukonjoukossa. En muista tarkkaan, minkä ikäinen olin tuolloin. Ehkä kansakoulun alaluokilla, pikkutyttö kuitenkin. Kylläpä se rypyttäminen oli vaikeaa. Piirakoista tuli aika räjähtäneen näköisiä ja minua vähän nolotti. Mummo rohkaisi sanomalla, että harjoittelemalla oppii. Näinhän se menee. Monessakin asiassa.

Mummolassani karjalanpiirakoita leivottiin joka lauantai, samoin teki äitini lapsuudenkodissani. Kuumassa leivinuunissa paistettiin ensin karjalanpiirakat ja sitten uunin jälkilämpöön laitettiin karjalanpaisti muhimaan. Jälkiruokana syötiin marjasoppaa. Suomalaista perinneruokaa parhaimmillaan.

Äitini teki karjalanpiirakoita vielä lähes 90-vuotiaana. Suvussamme ei ollut juhlia mihin äitini ei olisi leiponut piirakoita. Myös tuliaisina hänellä oli aina iso kasa piirakoita, jotka oli pakattu voipaperin sisään ruskeaan pahvilaatikkoon. Voi veljet, mikä tuoksu, kun laatikon avasi! Äiskän ohutkuoriset karjalanpiirakat olivat kyllä maailman parhaimmat.

Karjalanpiirakat onnistuvat mainiosti myös gluteenittomina. Kiitos psylliumin. Se tuo taikinaan kaivattua sitkoa, ja taikinakuorien kaulitseminen ohuiksi onnistuu. Kaulitseminen on suorastaan yllättävän helppoa. Laitoin taikinakuoreen sekä tattarijauhoja että tattaripohjaista jauhoseosta. Voit tehdä piirakat myös pelkästään tattarijauhosta. Lisää silloin hieman jauhojen määrää.





Gluteenittomat karjalanpiirakat ovat parhaimmillaan kuumina voin tai munavoin kanssa tarjottuna.


Raaka-aineet
Kuoritaikina
2 dl kylmää vettä
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
1 dl tattaripohjaista vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1½ dl tattarijauhoja
Puurotäyte
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
50 g voita
Kaulintaan
½ dl tattarijauhoja
Voiteluun
40 g voita
Näin valmistat
Aloita piirakoiden valmistaminen keittämällä ensin riisipuuro. Kiehauta vesi teflonpohjaisessa tai paksupohjaisessa kattilassa ja lisää riisi. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla välillä pohjaa myöten sekoitellen noin 40-60 minuuttia. Katso tarkempi kypsymisaika riisipakkauksesta. Lisää kypsään puuroon suola ja voi. Jätä puuro jäähtymään.
Valmista kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen psyllium ja suola. Anna seoksen turvota noin 5 minuuttia. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Käytä alussa vispilä, jotta mahdolliset paakut rikkoontuvat. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoista ja on pehmeää.
Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen.
Ripottele pöydälle tattarijauhoja. Leivo taikinasta tanko ja jaa tanko 18-20 samankokoiseen palaan. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja taputtele käsin pyöreiksi kakkaroiksi. Peitä kakkarat kelmulla tai muovipussilla, etteivät ne kuivu.
Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla tai kaulimella ohuiksi soikeiksi kuoriksi. Käytä kaulimiseen tattarijauhoja pöytään tarttumisen estämiseksi.
Levitä taikinakuorille ruokalusikallinen täytettä siten, että reunoilta jää sentin kaistale tyhjäksi.
Rypytä piirakan reunat puuron päälle etusormilla molemmilta laidoilta yhtä aikaa.
Nosta piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista piirakoita 275 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.
Voitele valmiiden piirakoiden pinta voisulalla.
Lado kuumat piirakat päällekkäin, peitä leivinpaperilla ja liinalla.
Vinkit
Jos olet tehnyt puuron valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen ja se tuntuu liian jäykältä, lisää puuroon vettä, älä maitoa. Kylmä maito saa täytteen kuohumaan uunissa. Voit laittaa piirakoiden täytteeksi myös perunamuusia. Mainion täytteen saat myös sekoittamalla riisipuuron joukkoon soseutettua kypsää porkkanaa. Porkkana antaa täytteeseen makeutta ja kauniin värin.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
18 kommenttia
Kiitos reseptistä! Tein maidottoman puuron ja voitelin margariinisulalma, niin sain allergisille lapsille sopivaa. Hyviä tuli.
Ole hyvä! Kiva kun olet leiponut karjalanpiirakoita ja tykkäsit ohjeesta.
Kiitos ohjeesta! Oikein mainiosti onnistui leipominen. Opetteluttaa vähän kun on tottunut ruiskuoreen tekemään, on pehmeämpi, mutta pysyi hyvin kasassa. Makoisia olivat. Semmoinen vinkki vielä tuohon puuron notkistamiseen, että kiehautettu maito toimii myös hyvin.
Ole hyvä! Mukava kuulla, että leipominen sujui hyvin ja piirakoista tuli makoisia. Kiitos myös vinkistä!
Hyvä näköisiä piirakoita. Mitä voisi käyttää psyliumin sijasta, olen sille allerginen?
Ite oon käyttänyt pellavansiemenrouhetta liotettuna veteen ja toimii tosi samalla tavalla (vähän kauemmin vaan pitää antaa turvota) 🙂
Kiitos tiedosta tätä kokeilen. ?
Hei, tein tänään riisipiirakoita, olipahan todella hyviä!? Taikinaa oli helppo käsitellä, eikä se kuivunut samalla tavalla kuin normi karjalanpiirakkataikina. Jäi hyvin aikaa rypytellä piirakat, eikä taikina lohkeillut rypytyksen aikana. Tein 2 annosta, josta ohkaseksi pulikoimalla sain 40 kappaletta herkullisia piirakoita. Riisipuuroa myös tein 2 litraa Kiehu maitoon ja kaikki meni.
Jos tekee isomman taikinan, niin voiko sitä käsitellä hyvin seuraavanakin päivänä?
Hei, kiitos ohjeesta, menee kokeiluun. Yksi asia kuitenkin helpottaisi, kun etsii näitä lähes kaikettomia ohjeita. Jospa itse ainesosaluettelo (resepti) olisi ensimmäisenä, eikä alinna, jolloin selailet pitkät pätkät huomataksesi, että jokin ainesosa ei sovikaan omalle perheelle.
Ole hyvä! Ymmärrän oikein hyvin kommenttisi. Usein tekstissä ennen reseptiä kerron vinkkejä valmistukseen liittyen ja joskus myös vaihtoehtoisista raaka-aineista. Siksi olen nähnyt nykyisen järjestyksen sopivana. Jos resepti olisi ensimmäisenä, voi olla että tärkeät vinkit jäisivät huomaamatta.
Minä etenkin taikinan edellisenä iltana ja laitan tangot yöksi jääkaappiin. Minusta se helpottaa vielä taikinan käsittelyä. Samoin tavallinen piirakka taikina on helpompi käsitellä levanneena
Se on juuri näin. Sinulla on selvästi gluteeniton jauhopeukalo 🙂
Gluteeniton taikina tykkää tekeytyä ennen leivontaa. Hyvä idea tehdä piirakankuoritaikina jo edellisenä iltana. Helpottaa, kun jakaa työvaiheita kahdelle päivälle. Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa!
Niin herkullisia, kiitos paljon ohjeesta! Näin aloittelevanakin leipurina piirakat onnistuivat todella hyvin! Taikina oli helposti leivottavissa, mulla vaan tuli puolet vähemmän piirakoita kuin ohjeessa, mutta teenpähän seuraavalla kerralla kaksinkertaisena.
Ihana kuulla, että piirakat onnistuivat hyvin ja tykkäsit ohjeesta! Itse kaulitsen kuoret tosi ohueiksi, siksi saan piirakoita enemmän. Ohuet kuoret tahtovat vaan mennä helposti rikki.
Voi kun saisi syödä ruistaikina riisipiirakoita? Olen oppinut lapsuudessa leipomaan niitä ja olen paljon myös leiponut niitä ennen keliaakia diagnoosia. Olen tehnyt riisipiirakoita Schär/Mix c mix patisserie jauhoihin. No- eihän ne ole ruisriisipiirakoitas! Kokeilen tätä sinun ohjettasi seuraavan kerran. Tuo kaulitseminen on yleensä ongelma gluteenittomien jauhojen kanssa, niin muissakin piirakoissa ja leivonnaisissa. Mutta aika hyviä riisipiirakoita tekevät Poronkyläläiset. Ostan niitä ensimäiseen himooni. Kiiton kaikista resepteistä Himoleipurille! Odotan aina innolla.
Kiva kuulla, että olet löytänyt blogini ja tykkäät ohjeistani. Palaute ja tällainen vuorovaikutus innostaa leipomaan ja kehittämään lisää reseptejä, kiitos paljon! 🙂 Hyvin kyllä ymmärrän kaipuusi ruisriisipiirakoihin. Onneksi nykyään gluteenittomistakin raaka-aineista saa tehtyä hyviä piirakoita. Psyllium on loistava keksintö, se helpottaa kovasti kaulitsemista. Eipä ole tullut kokeiltua mainitsemaasi Schärin jauhoseosta. Pitääpä tutustua. Oikein mukavaa syksyn alkua ja leivonnan iloa! 🙂
Voi apua, melkein tulee piirakoiden tuoksu netin yli! Ehdottaisin, että tekisit Himoleipurin “varjoblogin”, jossa julkaisisit reseptit ei-gluteenittomina ?. Olisi kiva saada äitisi piirakkaohje??
Kiitos viestistäsi! ? Heh, heh! Hauska idea tuo varjoblogi. Aiemmin minulta on kysytty, miten tavisleivonnaiseni voisi tehdä gluteenittomana. Nyt kun leivon pelkästään gluteenitonta, muutamat ovat kyselleet, miten ohjeeni toimisivat vehnäjauhoilla. ???
Pahoittelen, ettei minulla ole antaa äitini reseptiä piirakoihin. En älynnyt sitä häneltä aikanaan kysyä. Mukavaa syksyn alkua ja leivonnan iloa! ??