Gluteeniton saaristolaisleipä

Himoleipuri

Minulta on kysytty hyvää gluteenitonta saaristolaisleivän ohjetta. Siinäpä tulikin vähän haastetta Himoleipurille…

Saaristolaisleipää olen kyllä useasti tehnyt, mutta tavallisista raaka-aineista. Ydinkysymys on, miten olutmaltaat ja ruisjauhot tulisi korvata gluteenittomaan ruokavalioon sopivaksi siten, että leivän rakenne, maku ja väri eivät muuttuisi.

Googlettelin netistä, minkälaisia gluteenittomia ohjeita löytyy. Aika monenlaisia versioita on tarjolla. Kokit ja potit-blogin sivuilla törmäsin erinomaiselta näyttävään gluteenittomaan saaristolaisleipään. Testasin ohjetta pari kertaa ja tein siihen pieniä omia säätöjä.

Saaristolaisleivän raaka-aineet

Gluteenittomassa saaristolaisleivässä piimä korvataan tummalla gluteenittomalla oluella ja olutmaltaat pellavansiemenillä. Olueksi sopii esimerkiksi Laitilan Tumma Kukko, joka tuo leipään maltaiden vahvaa makua. Pellavansiemenet antavat leivälle rouheisuutta ja hyvän värin. Ruisjauhot korvataan tummalla gluteenittomalla jauhoseoksella ja tattarijauhoilla. Saaristolaisleivälle tyypillinen makeus tulee tummasta siirapista.

Leivästä tuli erinomainen, maku ja rakenne ovat enemmän kuin kohdallaan. Leivän maku paranee säilytyksessä. Parhaimmillaan leipä on parin päivän kuluttua.

Ensi sunnuntaina vietetään isänpäivää. Gluteenittomasta saaristolaisleivästä saat tehtyä isälle mieluisat alkupalat. Leivän kanssa sopii hyvin kalat ja äyriäiset, kuten kylmäsavulohi, katkaravut, mäti ja erilaiset kalatahnat.

Meillä herkuteltiin näillä saaristolaisleivillä viime sunnuntaina. Ostin kaupasta valmista rapuherkkua kylmäsavulohen alle, joten alkupalat valmistuivat nopeasti.

Mukavaa marraskuuta! 😊

Gluteeniton saaristolaisleipä

Himoleipuri Minulta on kysytty hyvää gluteenitonta saaristolaisleivän ohjetta. Siinäpä tulikin vähän haastetta Himoleipurille… Saaristolaisleipää olen kyllä useasti tehnyt, mutta tavallisista raaka-aineista. Ydinkysymys on, miten olutmaltaat ja ruisjauhot tulisi korvata gluteenittomaan ruokavalioon… Suolaiset gluteeniton, leipä, vuokaleipä, saaristolaisleipä, joululeipä, vegaaninen, joulu European Tulosta
Serves: 1 leipävuoka
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

5 dl (= 1 tlk) gluteenitonta tummaa olutta (Kukko)
50 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1½ dl tummaa siirappia
1½ tl suolaa
2 dl pellavarouhetta
2 dl tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoja
1½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)

leivän sivelyyn
1 rkl siirappia
2 rkl vettä

Näin valmistat

Kaada olut kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liuota se hyvin oluen joukkoon. Lisää psyllium ja anna seoksen turvota 10 minuuttia.

Lisää siirappi ja suola, sekoita. Lisää pellavarouhe ja tattarihiutaleet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella muutama minuutti. Lopuksi lisää tattarijauhot ja jauhoseos.

Nosta taikina isolla lusikalla margariinilla voideltuun 2 litran kokoiseen leipävuokaan. Tasoita pinta tasaiseksi.

Anna leivän kohota 30-40 minuuttia. Laita uuni lämpenemään kohotuksen aikana 175 asteeseen.

Paista leipää 50-60 minuuttia. Sivele leivän pintaa siirappivedellä kerran pari paiston loppuvaiheessa.

Anna leivän vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen kumoa se ritilän päälle.

Vinkit

Kylmäsavustettu lohi ja kalatahnat sopivat mainiosti saaristolaisleivän kanssa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

10 kommenttia

Aino 5 marraskuun, 2019 - 9:24 pm

Nam, tätä vois tehdä jouluna! 😋

Vastaa
Himoleipuri 7 marraskuun, 2019 - 4:42 pm

Kiitos! Saaristolaisleipä sopii tosin hyvin joulupöytään. Sen voi leipoa hyvissä ajoin jo valmiiksi. Säilyy mehevänä muutaman päivän ja voi myös pakastaa.

Vastaa
Katriina 18 joulukuun, 2019 - 10:22 pm

Voisikohan tattarin korvata jollain?

Vastaa
Himoleipuri 18 joulukuun, 2019 - 10:58 pm

Jos gluteeniton kaura sopii, voisit kokeilla kaurahiutaleita ja kaurajauhoja sekä Semperin Grov Mixiä. Tosin en ole itse näillä jauhoilla tehnyt, mutta uskoakseni näillä voisi toimia. Laitattaisitko viestiä tänne, miten onnistui, jos korvaat tattarin muilla jauhoilla? Olisi hyvä tieto muillekin tattaria välttäville.

Vastaa
Katriina 19 joulukuun, 2019 - 4:52 pm

Kokeilin kaurajutuilla, maku ja koostumus on tosi hyvät, ainoa vaan, että laitoin liian pieneen vuokaan ja hiukka tuli niin kuin yli äyräiden😊. Eli ulkonäkö vähän sekundaa. Mutta pitää kokeilla viikonloppuna uudestaan.

Vastaa
Himoleipuri 19 joulukuun, 2019 - 5:27 pm

Kiva kuulla, että kaura toimi tattarin tilalla. Kiitos kun kokeilit ja jaoit kokeilun tulokset meille muille! 😊 Ohjeesta tosiaan tulee muhkeankokoinen leipä, joka vaatii ison leipävuoan. Iloista joulun odotusta ja leivonnan iloa sinulle! 🎄🤶

Vastaa
Marika 20 elokuun, 2020 - 3:12 pm

Hei,
Kiitos reseptistä, kuulostaa todella maukkaalta! Ystäväni on allerginen perunalle, jota Virtasalmen Viljatuotteen tumma gluteeniton jauhoseos (niin kuin monet muutkin jauhoseokset) sisältää. Olisiko hyviä vinkkejä millä jauholla sen voisi korvata?

Vastaa
Himoleipuri 20 elokuun, 2020 - 6:17 pm

Ole hyvä 🙂 Se on totta, että monet jauhoseokset sisältävät perunaa. Jytte tumma jauhoseos saattaisi sopia saaristolaisleipään. Ko. jauhoseoksessa on riisijauhoa, täysjyvätattarijauhoa ja maissijauhoa. Jyttejauhoa tarvitsee yleensä laittaa vähemmän kuin muita jauhoseoksia. Siksi en osaa sanoa tarkkaa Jytte jauhon määrää saaristolaisleipään. Kokeilemalla se selviää.

Vastaa
Marika 7 syyskuun, 2020 - 10:26 am

Kiitos vinkistä, Jytte olikin itselleni ihan uusi merkki. Laitoin Jytte-
jauhoja saman määrän kuin alkuperäisessä ohjeessa ja onnistui täydellisesti. Kiitos 🙂

Vastaa
Himoleipuri 8 syyskuun, 2020 - 5:53 pm

Loistavaa, että olet kokeillut Jytte-jauhoja ja lopputulos oli onnistunut! 🙂 Tärkeä tieto muillekin peruna-allergisille. Kiitos!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää