Gluteeniton saaristolaisleipä

Himoleipuri

Minulta on kysytty hyvää gluteenitonta saaristolaisleivän ohjetta. Siinäpä tulikin vähän haastetta Himoleipurille…

Saaristolaisleipää olen kyllä useasti tehnyt, mutta tavallisista raaka-aineista. Ydinkysymys on, miten olutmaltaat ja ruisjauhot tulisi korvata gluteenittomaan ruokavalioon sopivaksi siten, että leivän rakenne, maku ja väri eivät muuttuisi.

Googlettelin netistä, minkälaisia gluteenittomia ohjeita löytyy. Aika monenlaisia versioita on tarjolla. Kokit ja potit-blogin sivuilla törmäsin erinomaiselta näyttävään gluteenittomaan saaristolaisleipään. Testasin ohjetta pari kertaa ja tein siihen pieniä omia säätöjä.

Saaristolaisleivän raaka-aineet

Gluteenittomassa saaristolaisleivässä piimä korvataan tummalla gluteenittomalla oluella ja olutmaltaat pellavarouheella. Olueksi sopii esimerkiksi Laitilan gluteeniton Tumma Kukko, joka tuo leipään maltaiden vahvaa makua. Voit käyttää myös gluteenitonta Tuoppi Kotikaljaa, jota myydään 0,75 litran pullossa. Paahdettu pellavarouhe antavat leivälle rakennetta ja hyvän värin. Ruisjauhot korvataan tummalla gluteenittomalla jauhoseoksella ja tattarijauhoilla. Saaristolaisleivälle tyypillinen makeus tulee tummasta siirapista.

Leivästä tuli erinomainen, maku ja rakenne ovat enemmän kuin kohdallaan. Leivän maku paranee säilytyksessä. Parhaimmillaan leipä on parin päivän kuluttua.

Ensi sunnuntaina vietetään isänpäivää. Gluteenittomasta saaristolaisleivästä saat tehtyä isälle mieluisat alkupalat. Leivän kanssa sopii hyvin kalat ja äyriäiset, kuten kylmäsavulohi, katkaravut, mäti ja erilaiset kalatahnat.

Meillä herkuteltiin näillä saaristolaisleivillä viime sunnuntaina. Ostin kaupasta valmista rapuherkkua kylmäsavulohen alle, joten alkupalat valmistuivat nopeasti.

Mukavaa marraskuuta! ?

Gluteeniton saaristolaisleipä

Himoleipuri Minulta on kysytty hyvää gluteenitonta saaristolaisleivän ohjetta. Siinäpä tulikin vähän haastetta Himoleipurille… Saaristolaisleipää olen kyllä useasti… Suolaiset gluteeniton, leipä, vuokaleipä, saaristolaisleipä, joululeipä, vegaaninen, joulu European Tulosta
Serves: 1 leipävuoka
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

5 dl (= 1 tlk) gluteenitonta tummaa olutta (Kukko) tai Tuoppi Kotikaljaa
50 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1½ dl tummaa siirappia
1½ tl suolaa
2 dl pellavarouhetta
2 dl tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoja
1½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)

leivän sivelyyn
1 rkl siirappia
2 rkl vettä

Näin valmistat

Kaada olut tai kotikalja kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liuota se hyvin oluen joukkoon. Lisää psyllium ja anna seoksen turvota 10 minuuttia.

Lisää siirappi ja suola, sekoita. Lisää pellavarouhe ja tattarihiutaleet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella muutama minuutti. Lopuksi lisää tattarijauhot ja jauhoseos.

Nosta taikina isolla lusikalla margariinilla voideltuun 2 litran kokoiseen leipävuokaan. Tasoita pinta tasaiseksi.

Anna leivän kohota 30-40 minuuttia. Laita uuni lämpenemään kohotuksen aikana 175 asteeseen.

Paista leipää 50-60 minuuttia. Sivele leivän pintaa siirappivedellä kerran pari paiston loppuvaiheessa.

Anna leivän vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen kumoa se ritilän päälle.

Vinkit

Kylmäsavustettu lohi ja kalatahnat sopivat mainiosti saaristolaisleivän kanssa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

42 kommenttia

Sari 18.12.2023 - 23:12

Tänään leivoin 1. kerran. Säilyykö 6 vrk huoneenlämmössä vai kannattaisiko pakastaa jouluaatto on asti ?

Vastaa
Himoleipuri 22.12.2023 - 15:14

Pahoittelen, että nyt vasta ehdin vastaamaan viestiisi. Ehkä olet jo ratkaissut säilytyksen. Saaristolaisleipä säilyy 5-6 päivää hyvänä. Parhaimmillaan se on 2-3 päivän kuluttua paistamisesta.

Vastaa
Jonna 24.12.2022 - 12:17

Kiitos selkeästä ohjeesta. Tein tämän viime jouluna ensimmäisen kerran, kovasti tykättiin ❤️ Hieman häiritsee ainakin näin tuoreena tuon oluen voimakas maistuminen leivän läpi. Teenkö jotain väärin vai kuuluuko asiaan?

Vastaa
Himoleipuri 27.12.2022 - 21:50

Ole hyvä! Kiva kun olet tehnyt saaristolaisleipää ohjeellani. Olen leiponut saaristolaisleipää monesti ja minun suuhuni olut ei maistu läpi. Jos haluat välttää oluen maun, voit laittaa piimää oluen asemasta.

Vastaa
Hartsikallio Kirsi 23.12.2022 - 0:13

Hei taas aika joulun ja saaristolaisleivän. Tällä kertaa kokeilin kuivahiivasta ja ensimmäisen tein tumma kukko lager oluesta( gluteeniton) ja toisen tein tuoppi kotikaljasta (gluteeniton) nyt kävi niin että unohtui paistamisen aikana voidella siirappivedellä. Kun otin uunista niin voitelin reilummin siirappivedellä. Kohosivat hyvin yön yli jääkaapissa kylmäkohotuksessa.

Vastaa
Himoleipuri 23.12.2022 - 18:22

Kiva kun olet kokeilluttehdä leipää monella tapaa ja saanut hyvin onnistumaan. Saaristolaisleipä on kyllä joulun paras leipä. Hyvää joulua!

Vastaa
Gluteeniton saaristolaisleipä | Riitan puutarha ja mummolan riepumatto 20.12.2021 - 20:12

[…] onnistuin löytämään täältä niin hyvän ohjeen gluteenittomaan saaristolaisleipään, että pitää mainostaa teillekin, jos […]

Vastaa
Himoleipuri 20.12.2021 - 21:17

Kiva kun innostuit gluteenittoman saaristolaisleipäni ohjeesta ja jaoit sen blogissasi. Kiitos! Olit leiponut oikein hyvännäköisen leivän, nam! ?

Vastaa
Kirsi Hartsikallio 19.12.2021 - 21:55

Täällä joku mainitsi kylmäkohotuksen ja itseäni kiinnostaa myös mutta olen sämpylöitä tehnyt kylmäkohotus periaatteella. Kylmäkohotuksessa vaan kehoitetaan tekemään jo edellisenä iltana niin on yön yli jääkaapissa. Sekä olut,hiiva sekä psyllium turvotetaan hetken ei laiteta lämpimään vaan kylmään/huoneenlämpöiseen nesteeseen. Sitten siirappi ja muut kuivat aineet. Jatko etenisi samalla tavoin. Itselläni ei ole 2 L leipävuokaa mutta löytyy 4 pienempää leipävuokaa niin aattelin niihin laittaa. Noista 2 on silikonileipä vuokaa jossa on gluteenitonta leipää paistanut. Tämä saaristolaisleivän tekeminen on uusi juttu ja tänä jouluna haluan tehdä. Mietin voiko laittaa kuivahiivaa ja tuorehiivaa molempia tässä ohjeessa ja sitten psylliumia? Olen sämpylöitä tehdessä laittanut kuiva hiivaa ja tuorehiivaa yhdessä mutta toimiikohan miten saaristolaisleivässä? ???Vastausta toivoen Kirsi

Vastaa
Himoleipuri 29.12.2021 - 15:58

Hei Kirsi! Pahoittelen, että vastaukseni tulee liian myöhään. Toivottavasti rohkenit kokeilemaan saaristolaisleipää kylmäkohotuksella. Itse en ole tehnyt ko. leipää kylmäkohotuksella, mutta uskoisin, että onnistuu hyvin. Hiivana käyttäisin pelkästään tuorehiivaa. Kuivahiiva vaatii noin +42-asteisen nesteen toimiakseen. Jos leivoit saaristolaisleivän kylmäkohotuksella, olisi kiva kuulla, miten onnistuit.

Vastaa
Kirsi Hartsikallio 30.12.2021 - 10:41

Hei. Onnistui täydellisesti ja tein kylmäkohotuksella. Käytin tuoretta hiivaa.Gluteenitonta jauhoa käytän Pirkan tummaa gluteenitonta jauhoa.Tein kahdesti tätä leipää. Ensimmäisellä kerralla vaan tuli liian matalia kun jaoin kahteen vuokaan. Silloin olisi taikinaa pitänyt olla kaksinkertainen määrä. Toisella kerralla olin viisaampi ja laitoin yhteen isoon vuokaan jääkappiin. Kohosi hyvin ja onnistui täydellisesi. Yön yli kohotin ja otin huoneenlämpöön vielä puoli tuntia kohotin ennen uuniin laittoa ja pari kertaa siirappi vedellä sivellin paiston aikana. Tästä leivästä tuli todella hyvää ja muutkin jotka maistoivat tykkäsivät kovasti. Tätä teen jatkossakin jouluna ja muulloinkin kun jouluna. Skagenröran kanssa täydellistä ja ilmankin, ai että. Kiitokset kovasti tästä ohjeesta.

Vastaa
Himoleipuri 4.1.2022 - 22:58

Hei Kirsi! Kiitos kun olet kokeillut saaristolaisleivän ohjetta kylmäkohotuksella. Mahtavaa kuulla, että leivät onnistuivat hyvin ja mausta tykkäsi muutkin. Saaristolaisleipä on kyllä niin hyvää, että sitä voi tehdä vaikka ympäri vuoden. Se myös säilyy pitkään mehevänä.

Vastaa
Leena Aaltonen 29.9.2021 - 18:25

Tein ensimmäisen kerran tämän reilu viikko sitten. Käytin puolitoista pussia kuivahiivaa. Olut oli Kukko Pils, kun kyläkaupasta ei löytynyt tummaa gluteenittomana. Tattarihiutaleet korvasin gluteenittomilla kaurahiutaleilla. Lisäilin joukkoon pussin pohjia kuivatuista karpaloista ja pähkinöistä. Uunista otettuna tuntui että hiiva maistui, mutta seuraavana päivänä maku oli jo huomattavasti parempi. Toisena päivänä vein puolikkaan leivän tuliaisiksi anopille. Kehuja ja kiitosta tuli. Kirjoittelen tätä odotellessani seuraavan taikinan kohoamista. Tästä tuli isännän lemppari.

Vastaa
Himoleipuri 6.10.2021 - 21:53

Loistavaa, että olet löytänyt saaristolaisleipäni reseptin. Ja hienosti olet sitä tuunannut. Karpalot ja pähkinät varmasti sopivat hyvin leipään. Pitääpä itsekin niitä lisätä. Leivonnan iloa pimeneviin iltoihin!

Vastaa
Meira 18.6.2021 - 14:07

50 g hiivaa tuntui tosi isolta määrältä kun perinteiseen mallasleipään käytän saman verran kolmeen leipään. Ajattelin että ehkä gluteenittomat jauhot tarvitsevat enemmän puhtia. Mutta ylihän tuo nyt uunissa karkaa leipävuuasta. ?

Vastaa
Himoleipuri 18.6.2021 - 23:13

Itse olen käyttänyt ohjeeseen aina 50 g hiivaa ja hyvin on leipä pysynyt vuoassa. Taikina tarvitsee ison, 2 litran vetoisen vuoan, jotta se mahtuu kohoamaan.

Vastaa
Sonja 22.12.2020 - 11:39

Voiko tätäkin leipää kylmäkohottaa yön yli siten, että käyttää kylmää nestettä johon sekoittaa hiivan ja muut aineet ohjeen mukaan?

Vastaa
Himoleipuri 22.12.2020 - 14:14

En ole itse kokeillut, mutta kyllä pitäisi niinkin toimia. Jos kokeilet, laittaisitko viestiä, kuinka onnistui? Tiedosta olisi varmasti moni kiinnostunut. Kiitos!

Vastaa
Riikka 28.11.2021 - 13:05

Voikohan pellavansiemenet jättää pois vai korvaisitko jollain? Olen niille allerginen.

Vastaa
Himoleipuri 29.11.2021 - 0:08

Nyt on visainen kysymys. Pellavansiemenillä on maun lisäksi suotuisa vaikutus rakenteeseen. Jos pellavansiemenet jättää pois, niiden tilalle kannattaa laittaa jotain muuta. Esimerkiksi tattarihiutaleita ja gluteenitonta jauhoseosta. Määristä en osaa varmuudella sanoa. Jos kokeilet, kertoisitko miten onnistui? Kiitos!

Vastaa
Emilia Strandvall 22.12.2022 - 21:43

Hei, säilytätkö leivän muovipussissa vai miten uskot, että säilyisi parhaana seuraavalle päivälle? 🙂

Vastaa
Himoleipuri 23.12.2022 - 18:18

Hei Emilia! Itse kietasen saaristolaisleivän leivinpaperin sisälle ja säilytän huoneenlämmössä.Muovipussi on turhan tiivis. Leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja säilyy hyvänä useamman päivän. Hyvää joulua!

Niina 21.12.2020 - 21:08

Tämäkin nyt leivottu, kiitos reseptistä! En ole pitänyt aiemmin leipomisesta, kun etenkin gluteenittomat ovat tuntuneet niin vaikeilta. Sinun resepteilläsi olen nyt onnistunut kaikissa.

Vastaa
Himoleipuri 22.12.2020 - 14:11

Kiva kuulla, että olet innostunut leipomisesta ja ohjeeni ovat onnistuneet. Itse tekemällä saa vaihtelua leivonnaisiin ja tuoreen leivonnaisen tuoksun kotiin. Mukavia jouluvalmisteluja ja herkullista joulun aikaa!

Vastaa
LindaK 19.12.2020 - 22:08

Kokeilin ensimmäistä kertaa gluteenitonta saaristolaisleipää. Kukko oluen sijaan käytin lapin kulta pure luomu lageria 0,33 ja siitä allejäävän nesteen vedellä. Vahinko tuli, kun muistin hiivapalan olevan 25g eikä 50g. Uuniin laittaessani tajusin, että hups, hiivaa olikin tässä leivässä nyt 100g…!
Tattarihiutaleet korvasin tattarileseillä. Siemenmäärää sovelsin; auringonkukan siemeniä 1 dl, pellavansiemeniä 1dl ja pellavansiemenrouhetta 0.5dl.
Ihan. Super. Hyvää.

Vastaa
Himoleipuri 21.12.2020 - 18:31

Mahtavaa, että saaristolaisleipä onnistui kertaheitolla. Kivasti olit myös varioinut ohjetta. Toivottavasti leipä pysyi vuoassa runsaasta hiivamäärästä huolimatta. Huonompi juttu olisi ollut, jos olisit unohtanut hiivan. 😉 Gluteenittomia oluita on runsaasti markkinoilla, joten Tumman Kukon voi korvata hyvin muilla gluteenittomilla oluilla. Mukavia leivontapuuhia!

Vastaa
Laila Walldén 14.12.2020 - 8:11

Leivoin nyt viikonloppuna ja tuli kyllä todella hyvää! Ja oikeesti helppo resepti, kiitos ? jos säilytän leipää pari päivää, missä sitä kannattaisi säilyttää? Ettei menee lössöksi?

Vastaa
Himoleipuri 14.12.2020 - 10:24

Kiva kun olet leiponut saaristolaisleipää! Vastoin yleisiä leivän säilytysohjeita, saaristolaisleipä neuvotaan säilyttämään muovipussissa tai folioon käärittynä jääkaapissa. Itse tosin kietaisen leivän leivinpaperin sisälle ja säilytän huoneenlämmössä. Meillä kun leipä tulee syötyä aika nopeasti.

Vastaa
Laura 5.12.2020 - 2:50

Kiitos ohjeesta, tein joulua varten koekappaleen ja tuli aivan älyttömän hyvää! ❤️?

Vastaa
Himoleipuri 5.12.2020 - 20:15

Ole hyvä! 🙂 Kiva kun onnistui ja tykkäsit. Saaristolaisleipä on kyllä joulun must. Mukavia jouluvalmisteluja!

Vastaa
Marika 7.9.2020 - 10:26

Kiitos vinkistä, Jytte olikin itselleni ihan uusi merkki. Laitoin Jytte-
jauhoja saman määrän kuin alkuperäisessä ohjeessa ja onnistui täydellisesti. Kiitos 🙂

Vastaa
Himoleipuri 8.9.2020 - 17:53

Loistavaa, että olet kokeillut Jytte-jauhoja ja lopputulos oli onnistunut! 🙂 Tärkeä tieto muillekin peruna-allergisille. Kiitos!

Vastaa
Marika 20.8.2020 - 15:12

Hei,
Kiitos reseptistä, kuulostaa todella maukkaalta! Ystäväni on allerginen perunalle, jota Virtasalmen Viljatuotteen tumma gluteeniton jauhoseos (niin kuin monet muutkin jauhoseokset) sisältää. Olisiko hyviä vinkkejä millä jauholla sen voisi korvata?

Vastaa
Himoleipuri 20.8.2020 - 18:17

Ole hyvä 🙂 Se on totta, että monet jauhoseokset sisältävät perunaa. Jytte tumma jauhoseos saattaisi sopia saaristolaisleipään. Ko. jauhoseoksessa on riisijauhoa, täysjyvätattarijauhoa ja maissijauhoa. Jyttejauhoa tarvitsee yleensä laittaa vähemmän kuin muita jauhoseoksia. Siksi en osaa sanoa tarkkaa Jytte jauhon määrää saaristolaisleipään. Kokeilemalla se selviää.

Vastaa
Katriina 19.12.2019 - 16:52

Kokeilin kaurajutuilla, maku ja koostumus on tosi hyvät, ainoa vaan, että laitoin liian pieneen vuokaan ja hiukka tuli niin kuin yli äyräiden?. Eli ulkonäkö vähän sekundaa. Mutta pitää kokeilla viikonloppuna uudestaan.

Vastaa
Himoleipuri 19.12.2019 - 17:27

Kiva kuulla, että kaura toimi tattarin tilalla. Kiitos kun kokeilit ja jaoit kokeilun tulokset meille muille! ? Ohjeesta tosiaan tulee muhkeankokoinen leipä, joka vaatii ison leipävuoan. Iloista joulun odotusta ja leivonnan iloa sinulle! ??

Vastaa
Katriina 18.12.2019 - 22:22

Voisikohan tattarin korvata jollain?

Vastaa
Himoleipuri 18.12.2019 - 22:58

Jos gluteeniton kaura sopii, voisit kokeilla kaurahiutaleita ja kaurajauhoja sekä Semperin Grov Mixiä. Tosin en ole itse näillä jauhoilla tehnyt, mutta uskoakseni näillä voisi toimia. Laitattaisitko viestiä tänne, miten onnistui, jos korvaat tattarin muilla jauhoilla? Olisi hyvä tieto muillekin tattaria välttäville.

Vastaa
Aino 5.11.2019 - 21:24

Nam, tätä vois tehdä jouluna! ?

Vastaa
Himoleipuri 7.11.2019 - 16:42

Kiitos! Saaristolaisleipä sopii tosin hyvin joulupöytään. Sen voi leipoa hyvissä ajoin jo valmiiksi. Säilyy mehevänä muutaman päivän ja voi myös pakastaa.

Vastaa
Elina 13.12.2020 - 13:28

Hei! Minä korvasin tumman Kukko-oluen Tuopin kotikaljalla(gluteeniton), koska en löytänyt paikallisesta marketista tummaa Kukkoa. Ja käytin myös Jytte-jauhoa. Hyvä leipä tuli.

Vastaa
Himoleipuri 13.12.2020 - 21:51

Kiitos vinkeistä. Tummaa Kukkoa on kyllä monesti vaikea löytää, joten gluteeniton Tuoppi kotikalja sopii hyvin korvaamaan. Kiva kuulla, että leipä onnistui! Mukavaa joulun aikaa! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää