Viime viikolla olin ystävien vieraana Lapissa. Lähes joka päivä noustiin lumikengillä tai jalkaisin tuntureiden ja vaarojen päälle. Oli ihanan rentouttavaa viipyillä lumisissa maisemissa, tutkailla luonnon ihmeitä sekä nauttia hyvästä seurasta ja makoisista retkieväistä. Tuliaisiksi Lappiin vein gluteenittomia siemenpatukoita.
Olen tehnyt gluteenittomia välipalapatukoita usein viime syksystä lähtien. Aikaisemmin ei ole vaan tullut sopivaa rakoa postata ohjetta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Välipalapatukat ovat vakioeväitämme kun olemme useamman tunnin lumikenkäily- tai patikointireissussa.
Gluteenittomiin välipalapatukoihin tulee salaattisiemensekoitusta ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Makeus tulee banaaneista ja kuivatuista karpaloista. Kuivattuihin karpaloihin on valmistusvaiheessa lisätty sokeria, koska ne olisivat muutoin tosi kirpeitä. Halutessasi voit vaihtaa ne rusinoihin. Lisäksi olen laittanut vaihdellen joko maapähkinävoita tai rypsiöljyä sekä mausteeksi kanelia ja ripaus suolaa. Joskus laitan joukkoon ruokalusikallisen chiansiemeniä.
Nämä välipalapatukat ovat tosi helppoja ja nopeita tehdä. Banaanit muussataan ja muut aineet sekoitetaan joukkoon. Seos painellaan tiiviisti pieneen uunivuokaan, päälle ripotellaan salaattisiemensekoitusta ja karpaloita. Patukkalevyä paistetaan uunissa reilu parikymmentä minuuttia.
Valmiita salaattisiemenseokset ovat käteviä. Olen käyttänyt sekä Pirkan että Sallisen salaattisiemensekoitusta. Molemmissa on auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä ja pinjansiemeniä. Sallisen sekoituksessa on myös vähän karpaloa. Käyttämällä valmiita sekoituksia ei tarvitse ostaa montaa pussia eri siemeniä. Pussinpohjat kun tuppaavat jäädä pyörimään kaappiin.
Uunista ottamisen jälkeen välipalapatukkalevyn on hyvä antaa jäähtyä kylmäksi ennen leikkaamista. Näin saat leikattua siistejä paloja. Paloittelun jälkeen pakastan ylimääräiset välipalapatukat. Pakkasesta on kätevä ottaa sopiva määrä mukaan retkelle.
Monet kaupan välipalapatukat ovat usein turhan makeita. Mielestäni banaani ja karpalo antavat riittävän makeuden, eikä lisättyä sokeria tarvita. Kaurahiutaleiden ansioista verensokeri myös pysyy tasaisena pitemmässäkin treenissä ja ulkoilussa. Tekemällä itse välipalapatukoita, säästät myös rahaa.
Lapin reissulla ystäväpariskunta tykästyi patukoihin. Ja kyllähän ne maistuivat superherkullisilta useamman tunnin lumikenkäilyretkillämme. Patukoista sai myös kätevästi energiaa, jotta jaksoi taapertaa. Kun tuliaispatukat oli syöty, leivoimme ystäväni kanssa uuden satsin patukoita. Leivoimme myös gluteenittomia puolukkateeleipiä ja gluteenitonta mustikkakukkoa.
Raaka-aineet
3 isoa kypsää banaania
3½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2¾ dl valmista siemensekoitusta
½ dl kuivattuja karpaloita pilkottuina
3 rkl maapähkinävoita tai öljyä
2 tl kanelia
¼ tl suolaa
pinnalle
2–3 rkl salaattisiemensekoitusta
1 rkl pilkottuja karpaloita
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa pieni uunivuoka leivinpaperilla. Käyttämäni vuoka oli 22 cm x 15 cm.
Muussaa banaanit haarukalla tasaiseksi soseeksi. Leikkaa kuivatut karpalot pienemmiksi.
Sekoita banaanisoseen joukkoon kaurahiutaleet, karpalot, siemensekoitus, maapähkinävoi sekä mausteet. Sekoita seos tasaiseksi ja anna tekeytyä 5–10 minuuttia.
Painele ruokalusikalla seos pienen uunivuoan pohjalle tiiviiksi levyksi. Ripottele pinnalle salaattisiemensekoitusta ja pilkottuja karpaloita ja painele ne kiinni seokseen.
Paista uunissa 20-25 minuuttia.
Anna siemenpatukkalevyn jäähtyä kylmäksi. Leikkaa jäähtynyt levy patukoiksi. Ylimääräiset siemenpatukat kannattaa pakastaa.
Vinkit
Voit vaihtaa karpalot rusinoihin, jos haluat välttää sokeria. Kaurahiutaleiden asemasta voit käyttää hirssi- tai tattarihiutaleita.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂