Tänä talvena olen jäänyt marjaisten teeleipien koukkuun. Olen leiponut niitä jo kuusi kertaa, joten haluan jakaa tämän suosikkiohjeeni sinullekin. Ensimmäiset gluteenittomat marjaiset teeleivät leivoin mustikoista. Samoin toiset.

Seuraavaksi kokeilin teeleipiin puolukoita. Nam! Viherherukat kun tuppaavat jäämään pakastimen pohjalle, niitäkin piti kokeilla. Sitten leivoin teeleipiä mustikoiden ja puolukoiden yhdistelmällä. Testasin ohjetta myös kahdella eri jauhoseoksella; Semperin karkealla gluteenittomalla jauhoseoksella ja Pirkan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella.

Suosikkimarjaksi teeleipiin nousi ehdottomasti puolukka, jonka happamuus sopii parhaiten näihin leivonnaisiin. Leivoin puolukkateeleivät vielä uudelleen kuvausta varten. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi valitsin Pirkan vaalean jauhoseoksen. Jos käytät Semperin karkeaa jauhoseosta, lisää jauhojen määrää ½ desilitralla.

Gluteenittomat puolukkateeleivät ovat tosi nopeita ja helppoja tehdä. Pirkan gluteeniton vaalea jauhoseos ja muut kuivat aineet sekä juustoraaste sekoitetaan keskenään. Paloiteltu rasva nypitään joukkoon. Muruseokseen lisätään kermaviili ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Viimeisenä lisätään jäiset puolukat, suoraan pakastimesta, nopeasti pyöräyttäen joukkoon. Näin ne eivät ehdi sulamaan.

Taikina jaetaan 9 keoksi leivinpaperoidulle pellille. Keot taputellaan litteiksi rieskoiksi jauhotetuin käsin. Tämä vaihe kannattaa tehdä ripeästi, etteivät marjat ehdi sulaa.

Gluteenittomat puolukkateeleivät maistuvat parhaimmillaan heti uunista otettuna. Osan voit myös pakastaa ja ottaa välipalaksi teeleipä kerrallaan. Jos kaipaat juustoteeleipien perusohjetta, sen löydät täältä.

Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
1 3/4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
50 g voita tai margariinia
1 dl juustoraastetta
1 prk kermaviiliä
1 dl (pakaste)puolukoita
Taputteluun
½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita leivinpaperi uunipellille.
Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste keskenään kulhossa. Nypi pehmeä margariini joukkoon. Lisää kermaviili ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi jäiset puolukat suoraan pakastimesta. Kesällä voit käyttää tuoreita marjoja.
Nosta lusikalla taikina 9 isoksi keoksi pellille. Muotoile keot jauhotetuin käsin litteiksi teeleiviksi. Ole ripeä, etteivät puolukat ehdi sulaa. Pistele teeleivät haarukalla.
Paista puolukkateeleipiä noin 15 minuuttia uunin keskitasossa tai kunnes ovat kauniin ruskeita.
Gluteenittomat puolukkateeleivät ovat parhaimmillaan heti lämpiminä syötynä teen tai kahvin kanssa.
Vinkit
Jos haluat tehdä mustikkateeleipiä, suosittelen leipomaan niitä tuoreista mustikoista kesällä. Pakastemustikoiden kuori on ohut ja mustikat tuppaavat sulamaan leipomisvaiheessa vaikka marjat ottaa suoraan pakastimesta. On vähän sotkuista hommaa 😉
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Toimiskohan resepti punaherukoilla? Pakkanen pullollaan herukoita…
Kannattaa kokeilla, punaherukassa on mukavasti happamuutta. Tosin herukan kuori on aika ohut ja marjat sulaa nopeasti. Kannattaa olla nopeanäppinen 😉
Ihana ohje. Sinun blogiisi ei ole päässyt moneen viikkoon.
Kiva kun nyt ehdit käymään blogissani. Nyt eiku leipomaan puolukkateeleipäsiä 🙂