Näistä gluteenittomista saaristolaisleipäsistä tuli täydellisiä! Mikä riemu syntyy siitä, kun gluteeniton hiivataikinaleivonnainen onnistuu. Aikaisemmin olen vähän arkaillut kehitellä gluteenittomien leipien ja sämpylöiden ohjeita. Nyt olen jo saanut monta gluteenitonta leipää hienosti onnistumaan. Harjoitus tekee mestarin, vai miten se menikään…

Laitoin gluteenittomien saaristolaisleipästen nesteeksi omenamehua, jolloin sain leipäsistä myös vegaanisia. Voit korvata omenamehun myös piimällä tai gluteenittomalla tummalla oluella. Viljavalmisteina käytin gluteenittomia kaurahiutaleita, teff-täysjyväjauhoa sekä Virtasalmen Viljatuotteen tummaa jauhoseosta. Teff antaa väriä ja pähkinäistä makua leipäsiin ja pellavarouhe rakennetta.

Saaristolaisleipäset on helppo valmistaa. Lämmitin omenamehun 42 asteeseen, koska käytin kuivahiivaa. Lisäsin ensin psylliumin nesteeseen ja annoin tekeytyä reilu 5 minuuttia. Sen jälkeen lisäsin suolan ja siirapin nesteeseen, jolloin liukenevat tasaisesti. Loput aineet, mukaan lukien kuivahiivan, sekoitin keskenään ja lisäsin parissa erässä. En vatkannut taikinaa ollenkaan sähkövatkaimella. Pelkkä nopea sekoitus puuhaarukalla tai nuolijalla riittää.

Taikinan on hyvä antaa tekeytyä ja kiinteytyä 10 minuuttia lämpimässä paikassa. Tämän jälkeen taikinasta leivotaan tanko, joka leikataan paloiksi. Palat hyppyytellään pyöreiksi, taputellaan litteiksi ja nostetaan pellille. Taikina on pehmeää, joten käytä reilusti teff-jauhoja apuna. Leipäsiä kannattaa kohottaa rauhassa, 40–60 minuuttia, riippuen kohotuspaikan lämpötilasta.

Gluteenittomista saaristolaisleipäsistä tuli ihanan kuohkeita ja pehmeitä. Ne säilyivät pehmeinä ja mehevinä useamman päivän. Kotijoukot kommentoivat, ettei leipäsistä millään arvaisi niiden olevan gluteenittomia.

Blogissani on myös muita jouluun sopivia leipäohjeita, kuten paljon kiitosta saanut gluteeniton saaristolaisleipä, soodalla kohotettu joululeipä sekä karpalo-pähkinäleipä. Kaikki gluteenittomat joululeivonnaisohjeeni löydät täältä.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
3 dl omenamehua
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
¾ dl tummaa siirappia
1 pss kuivahiivaa
1 dl pellavarouhetta
¾ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl teff-täysjyväjauhoja
1 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
Näin valmistat
Kuumenna omenamehu 42 asteen lämpöiseksi. Lisää psyllium ja sekoita käsivispilällä tasaiseksi. Peitä kulho tuoresuojahupulla tai leivinliinalla, jotta lämpötila ei juurikaan laske. Anna seoksen turvota 5–10 minuuttia.
Lisää suola ja siirappi. Sekoita kuivahiiva, pellavarouhe, kaurahiutaleet, teff-jauho ja tumma jauhoseos keskenään ja lisää parissa erässä joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi puuhaarukalla tai nuolijalla.
Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia lämpimässä paikassa.
Nosta taikina teff-jauhoilla jauhotetulle pöydälle. Leivo taikinasta tanko ja paloittele tanko 9 osaan.
Taputtele palat litteiksi ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle.
Anna leipästen kohota 40–60 minuuttia lämpimässä paikassa.
Laita kohotuksen aikana uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Paista gluteenittomia saaristolaisleipäsiä noin 25 minuuttia uunin keskitasolla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Hei, tein näitä juuri. Onnistuivat upeasti! Paistoaikaa piti lyhentää 20 minuuttiin kun alkoivat tummentua liikaa.
Mietin, että jos ensi kerralla vähennän siirapin määrään esim. 1-2 ruokalusikalliseen, tulisiko niistä enemmän ruisleipämaisia kun eivät olisi niin makeita?
Kiva kuulla, että olet leiponut saaristolaisleipäsiä. Siirapin määrää voi ilman muuta vähentää. Mukavaa leivontaa!
Psyllium-tuotteissa on iso ero “hyytelöitymisen” suhteen. Mikähän psyllium-tuote tähän reseptiin sopii?
Tuo on just näin. Käytin saaristolaisleipiin Sallisen psylliumia. Mukavaa joululeivontaa!