Gluteeniton joululeipä

Himoleipuri

Eräs seuraajani kyseli Instagramissa gluteenittoman joululimpun ohjetta. Sellaista, jossa ei olisi psylliumia, eikä mielellään hiivaa. Innolla lähdin ohjetta tuunailemaan. Hiivattomille leipäohjeille kun on kysyntää perhepiirissäkin.

Joululeipään tulee tunnetusti reippaasti mausteita, kuten kokonaista kuminaa, fenkolia ja anista. Jotkut tykkäävät laittaa myös korianteria tai kuivattua appelsiinin kuorta. Itse pitäydyin kolmessa ensin mainitsemassani mausteessa. Gluteenittomina jauhoina käytin tattarijauhoa, gluteenittomia kaurahiutaleita sekä Semperin karkeaa jauhoseosta, jossa ei ole psylliumia. Useimpiin gluteenittomiin jauhoseoksiin on lisätty psylliumia.

Mausteinen joululimppu leivotaan yleensä pyöreän leivän eli limpun muotoon. Tämä gluteeniton joululeipä kohotetaan soodalla, jolloin taikina on löysää. Leipä tulee tehdä vuoassa, jotta se pysyy kuosissaan. Leipää ei tarvitse kohottaa, joten se on heti valmis uuniin.

Jäiset puolukat kannattaa lisätä viimeisenä taikinaan, jolloin ne eivät mehusta taikinaa.

Sooda on yllättävän tehokas kohotusaine. Joululeipä kohoaa uunissa nopeasti ja siksi pintaan tulee helposti repeämiä. Sooda myös reagoi puolukoiden ja happaman taikinanesteen kanssa. Valmiiseen leipään tuli tummia kohtia. Ei hätää. Tämä on vain ulkonäköasia, ei vaikuta makuun. Voit käyttää pakastepuolukoiden asemasta puolukkahilloa, jolloin leivän väri pysyy tasaisena.

Gluteeniton joululeipä säilyy mehevänä useamman päivän. Leivän maku vaan syvenee. Jos kaipaat erinomaisen gluteenittoman saaristolaisleivän ohjetta, se löytyy täältä. Gluteeniton karpalo-pähkinäleipä sopii myös mainiosti joulupöytään.

Jouluisin leipäterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton joululeipä

Himoleipuri Eräs seuraajani kyseli Instagramissa gluteenittoman joululimpun ohjetta. Sellaista, jossa ei olisi psylliumia, eikä mielellään hiivaa. Innolla… Suolaiset gluteeniton, leipä, joulu, joululeipä, hiivaton European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl tattarijauhoa
3 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
1 dl pellavansiemenrouhetta
2 tl soodaa
1 tl anista
1 tl kuminaa
1 tl fenkolia
1 tl suolaa
5 dl piimää
¾ dl siirappia
1 dl puolukoita

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rasvalla 2 litran leipävuoka. Hienonna anis, kumina ja fenkoli huhmareessa tai vastaavassa.

Yhdistä kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Sekoita pienemmässä kulhossa piimä ja siirappi, kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita. Kääntele viimeisenä jäiset puolukat taikinaan.

Kaada taikina leipävuokaan. Tasoita pinta ja ripottele päälle kaurahiutaleita.

Paista leipää 50–60 minuuttia uunin alatasolla.

Anna leivän vetäytyä hetki ennen kuin kumoat sen ritilän päälle jäähtymään.

Vinkit

Voit käyttää puolukoiden asemasta puolukkahilloa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

Marjo 22.12.2021 - 10:28

Tein vuosia jouluksi tämmöistä, kadotin reseptin. Tässähän se on 😉

Vastaa
Himoleipuri 29.12.2021 - 15:45

Kiva kuulla, että resepti tuli tarpeeseen. 🙂

Vastaa
Laila Walldén 17.12.2021 - 14:05

Nam mikä ohje! ? leivon huomenna. Ikuinen kysymykseni: sopiiko tähän kaurahiutaleiden tilalle tattarihiutaleet, vai jätänkö vaan kokonaan pois? Kiitos!

Vastaa
Himoleipuri 18.12.2021 - 20:35

Kiitos! Sopii hyvin.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää