Tänä vuonna joulupöydässämme on kaksi vegaania. Halusin leipoa täytettyjä pipareita, joista kaikki voisivat nauttia. Gluteenittomista joulupipareista lemppareitani ovat teff-piparit, joten lähdin kehittelemään niistä vegaanista versiota täytepipareiden pohjiksi. Täytteeksi päätin kokeilla gluteenittoman kentakilaisen kakun kuorrutetta, joka maistuu Omar-karkeilta.
Korvasin vegaanisessa versiossa kananmunan ½ dl soijakermaa ja voin maidottomalla margariinilla. Soijakerman tilalla voit käyttää myös soijajogurttia. Lisäksi säädin hieman mausteita.
Piparitaikina tehdään tuttuun tapaan. Siirappi, fariinisokeri ja mausteet kiehautetaan kattilassa. Kattila nostetaan liedeltä ja sekaan laitetaan paloiteltu maidoton margariini sulamaan. Hieman jäähtyneeseen seokseen lisätään soijakerma tai -jogurtti sekä viimeisenä jauhot, joihin sooda on sekoitettu. Taikinan on hyvä antaa kovettua jääkaapissa yön yli. Samalla mausteet ehtivät tekeytyä.
Ennen taikinan kaulitsemista kannattaa aina paistaa koekakku. Jos pipari leviää, lisää hieman teff-jauhoja taikinaan. Mittakäsi saattaa olla leipojilla vähän erilainen. Pikkuleivissä ja piparkakuissa pienikin heitto rasvan tai jauhojen määrässä vaikuttaa lopputulokseen. Kaulitusta taikinasta otetaan muotilla pipareita ja aukotetaan puolet pipareista. Tämä käy parhaiten pellillä, jolloin pipareita ei tarvitse enää siirtää. Pipareiden paistoajaksi riittää 7–8 minuuttia.
Paistettujen aukotettujen koristeluun sulatetaan Pandan maidotonta ja gluteenitonta tummaa suklaata. Sulanut suklaa leivitetään viiruiksi pipareiden päälle lusikalla tai leivinpaperista tehdyllä pursotuspussilla. Piparit kannattaa siirtää hetkeksi jääkaappiin, jotta suklaa kovettuu. Näin pipareita on helpompi käsitellä.
Paistettujen teff-pipareiden täytteeseen tarvitaan sokeria, kasvikermaa, kasvipohjaista margariinia. Soijakerma ja margariini kuumennetaan mukissa mikrossa. Sokeri ruskistetaan kattilassa vaaleanruskeaksi. Älä polta sokeria. Kattila siirretään liedeltä ja kuuma soijakerma-margariiniseos kaadetaan ruskistetun sokerin joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi. Tomusokeri lisätään hieman jäähtyneeseen seokseen. Täytteestä tulee kiinteänoloista, mutta ei hätää. Seos saa hieman jäähtyä ja vatkataan jäähtyneenä sähkövatkaimella. Seokseen lisätään 1–1½ rkl soijakermaa ja simsala pim! Lopputuloksesta tulee tasainen ja helposti levittyvä.
Täytettä levitetään kokonaisille pipareille ja aukotettu pipari painetaan päälle. Eikö tullutkin aika söpöjä? Ja niin makoisia, ettei uskoisi näiden olevan ton-ton pipareita.
Raaka-aineet
Piparitaikina
1 dl tummaa siirappia
½ dl fariinisokeria
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
½ dl gluteenitonta Alpron soijakermaa- tai jogurttia
100 g maidotonta margariinia, Sunnuntai maidoton
2 dl mantelijauhetta
3½ dl teffjauhoja
1 tl soodaa
Aukotettujen pipareiden päälle
50 g maidotonta ja gluteenitonta suklaata, Panda
Täyte
1½ rkl sokeria
25 g vegaanista margariinia, Sunnuntai laktoositon
2½ rkl Alpron soijakermaa
2 dl tomusokeria
1–1½ rkl Alpron soijakermaa vaahdotuksen aikana
Näin valmistat
Kiehauta kattilassa siirappi, fariinisokeri ja mausteet. Siirrä kattila liedeltä, lisää paloiteltu maidoton margariini ja anna sen sulaa. Jätä seos jäähtymään.
Lisää seokseen soijakerma tai -jogurtti. Sekoita teff-jauho, mantelijauhe ja sooda keskenään ja lisää seos pienissä erissä. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Paista piparitaikinasta koekakku uunissa. Jos pipari leviää paistettaessa, lisää hieman teff-jauhoja.
Ripottele teffjauhoja leivinpöydälle. Kauli taikina kahdessa erässä. Ota puolet taikinasta, muokkaa taikina tasaiseksi ja taputtele levyksi hyvin jauhotetulla pöydällä. Käytä jauhotukseen teff-jauhoja. Kaulitse levy noin puolen sentin paksuiseksi ja ota siitä muotilla pipareita. Tee samoin taikinan toiselle puoliskolle.
Aukota puolet pipareista haluamallasi tavalla. Aukotus on paras tehdä pellillä, jolloin piparia ei tarvitse siirtää ja aukon muoto pysyy hyvänä.
Paista pipareita uunin keskitasolla noin 7–8 minuuttia.
Kuorruta jäähtyneet aukotetut piparit sulatetulla suklaalla. Levitä sulanut suklaa viiruiksi lusikalla tai leivinpaperista tehdyllä pursotuspussilla pipareiden päälle. Siirrä piparit hetkeksi jääkaappiin, jotta suklaa kovettuu.
Valmista täyte. Kaada soijakerma ja margariini mukiin ja kuumenna varovasti mikrossa. Ruskista sokeri kattilassa vaalean ruskeaksi. Varo polttamasta sokeria. Siirrä kattila liedeltä ja kaada kuuma soijakerma-margariiniseos ruskistetun sokerin joukkoon ja sekoita tasaiseksi liedellä.
Lisää tomusokeri hieman jäähtyneeseen seokseen. Seos on jämäkkää, mutta ei hätää. Anna seoksen hieman jäähtyä. Vatkaa jäähtynyttä seosta sähkövatkaimella ja lisää seokseen 1–1½ rkl soijakermaa. Lopputuloksesta tulee pehmeä ja tasainen sekä helposti levitettävää.
Levitä täytettä kokonaisille pipareille ja paina aukotetut piparit päälle.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Reseptin aineksista puuttui soodan määrä
Hyvä kun huomasit ja kerroit, kiitos! Sooda lisätty nyt ohjeeseen. Hyvää joulua!