Onko kentakilainen kahvikakku sinulle tuttu? Pari seuraajaani on kysynyt minulta gluteenittoman kentakilaisen kakun ohjetta. Kentakilainen tai Kentuckyn kakku on kuulemma kahvikakkujen aatelia, jota leivotaan jouluksi sekä häihin ja muihin perhejuhliin. Minulle Itä-Suomessa syntyneelle kentakilainen kakku ei ollut tuttu entuudestaan. Innolla lähdin kuitenkin tutustumaan kakun saloihin.
Nopeasti selvisi, että kentakilaisen kakun herkullisuuden salaisuus on kuorrutus. Se on kyllä niin parasta. Palaan kuorrutuksen tekemiseen myöhempänä. Kakkuun tulee kermaa ja mantelirouhetta perusaineiden lisäksi. Kokeilin ohjeen kahdelle eri gluteenittomalla jauhoseoksella; Semperin hienolla jauhoseoksella ja Pirkan vaalealla. Kakku onnistui molemmilla hyvin. Semperin jauhoseoksella maku oli mielestäni parempi.
Kuorrutukseen tulee sokeria, voita, kuohukermaa ja tomusokeria.
Kuorrutus on mielestäni paras tehdä kahden kattilan taktiikalla. Ensin kuumennetaan kiehuvaksi kerma ja voi kattilassa. Sitten toisessa kattilassa sokeri ruskistetaan vaalean ruskeaksi ja siirretään pois liedeltä. Kannattaa muuten olla varovainen, ettei sokeri pala. Seuraavaksi kuuma kerma-voiseos kaadetaan ruskistetun sokerin joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi liedellä.
Kokeilin toiseen kakkuun voin ja kerman lisäämistä ilman kuumentamista ruskistetun sokerin joukkoon. Sokeri kovettui ja kesti aikansa saada seos tasaiseksi.
Viimeisenä lisätään tomusokeri. Kuorrutus saa olla paksuhkoa, kun se valutetaan kakun päälle. Mantelirouhe kannattaa laittaa heti kuorrutuksen päälle, jotta rouhe tarttuu kiinni.
Kentakilainen kakku ja varsinkin sen kuorrutus on kyllä tosi herkullista. Paahdettu sokeri antaa erinomaisen aromin kuorrutukselle, josta tuli ensimmäisenä mieleeni Omar-karkit. Kakku on parhaimmillaan kuorrutusta seuraavana päivänä, jolloin kakku on vetäytynyt ja tiivistynyt. Kentakilainen kakku sopii loistavasti itsenäisyyspäivän ja joulun kahvipöytään ja muihinkin elämän tärkeisiin hetkiin. Olipa ihanaa oppia leipomaan uusi kakku, joka ylsi kahvikakkujen parhaimmiston joukkoon. Lämmin kiitos siitä kakun reseptin kysyjille!
Päivitys 4.12. Sain viestin leipurilta, joka on leiponut kentakialaisia kakkuja joulumyyntiin jo 25 vuotta. Hän kertoi, että kakun kuorrutuksineen voi hyvin pakastaa. Ei siitä kärsi. Hän vinkkasi myös, että kakku kannattaa paloitella pienempiin osiin, jos ei tarvitse sulattaa koko kakkua kerralla. Kuorrutuksen on hyvä antaa kovettua kunnolla jääkapissa ennen kuin leikkaa palasiksi.
Raaka-aineet
200 g voita
3½ dl sokeria
3 munaa
5 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl mantelirouhetta
kuorrutus kakun päälle
2 rkl sokeria
50 g voita
½ dl kuohukermaa
3 dl tomusokeria
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele rengaskakkuvuoka (vähintään 1,8 l) voilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla.
Valmista kakkutaikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää puolet jauhoseoksesta taikinaan ja tämän jälkeen kuohukerma vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Lisää lopuksi mantelirouhe.
Nosta taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi.
Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Anna kakun vetäytyä vuoassa 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.
Valmista kuorrutus kahden kattilan periaatteella. Kuumenna voi ja kerma kattilassa. Ruskista sokeri toisessa (teräs)kattilassa vaalean ruskeaksi. Ole varovainen, ettet polta sokeria. Siirrä kattila liedeltä, kun sokeri on vaalean ruskeaa. Kaada kuuma voi-kermaseos sokerin joukkoon.
Siirrä kattila takaisin liedelle. Kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella tai lastalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista.
Siirrä kattila liedeltä. Lisää tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Kuorrutus saa olla paksuhkoa. Valuta kuorrutus kakun päälle ja koristele välittömästi mantelirouheella.
Vinkit
Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu. Voit lisätä myös tilkan kermaa ja kuumentaa hieman seosta, jos kuorrutus tuntuu liian paksulta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
17 kommenttia
Onkohan reseptin kuorrutuksen aineksissa virhe? Tein kuorrutuksen ja se oli koostumukseltaan kuin paksua taikinaa. Katsoin vasta sen jälkeen muita ohjeita netistä ja niissä tuohon määrään tomusokeria tulee 100 g voita ja 1 dl kermaa. Mukavaa joulunaikaa!
Kyllä resepti on kohdallaan. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, sitä voi lämmittää, jolloin se notkistuu. Voit lisätä myös tilkan kermaa ja kuumentaa hieman seosta, jos kuorrutus tuntuu liian paksulta. Huomasithan, että mainitsemissasi ohjeissa tomusokerin määrä on grammoina eli 300 g. Tämä tarkoittaa noin 5,5 dl tomusokeria. Mielestäni tällöin tulee turhan paljon kuorrutusta. Mukavaa uutta vuotta ja leivonnan iloa!
Kiitos! Kokeilin kuorrutteen lämmittämistä, mutta se ei auttanut. Tein sitten uuden erän, johon laitoin vain puolet ohjeen tomusokerista. Tästäkin tuli niin paksua, että se piti levittää veitsellä kakun päälle, kaataminen ei onnistunut. Kakusta tuli kuitenkin tosi hyvää. En tajua, miksi minun kuorrutukseni olivat noin jähmeitä, tuskin vispikerman käyttäminen kuohukerman tilalla voi aiheuttaa tuota? ????
Oho, hymiö muuttuu kysymysmerkeiksi 😀
Voisiko olla joku vegaaninen kerma? Maito ei sovi mulle..
Gluteenittomia ja vegaanisia kermaa korvaavia ovat ainakin Valion Oddlygood Easy Whipping, Alpron Whipping soijavispi ja Fazerin Aito kauravispi. Mukavia leivontahetkiä!
Minun ei gluteeniton ohjeessa laitetaan taikinaan taistelua tai rusinoita hyvin pieneksi pilkottuna.
Kiitos menee ehdottomasti kokeiluun jouluksi.
Onpa kiva kuulla, kiitos! Mukavaa joulun odotusta ja herkullista leivontaa!
Haittaako jos jättää taikinasta mantelirouheen pois. Jää ikävästi hampaiden väliin.
Voit laittaa mantelirouheen tilalla mantelijauhetta. Jos jätät mantelin kokonaan pois, lisää jauhoseosta noin ½ dl.
Hei, mistä löysit tuon kauniin kakkuvuoan? ????
Ostin sen Lissabonista El Corte Ingles-tavaratalosta.
Oi voi, löytäisinpä Suomesta tai jostain verkkokaupasta….vielä ei etsintä ole tuottanut tulosta….????
Ihania reseptejä olet kyllä kehitellyt ????
Rauhaisaa ja makoisaa Joulun aikaa! ????????✨
Kiitos! Mukava kuulla, että tykkäät resepteistäni. Hyvää ja herkullista joulua myös sinulle!
Huutomerkit muuttuvat kysymysmerkeiksi jostain syystä…????????♀️????
Näin arvelinkin, ei haittaa 🙂