Gluteeniton kentakilainen kakku

Himoleipuri

Onko kentakilainen kahvikakku sinulle tuttu? Pari seuraajaani on kysynyt minulta gluteenittoman kentakilaisen kakun ohjetta. Kentakilainen tai Kentuckyn kakku on kuulemma kahvikakkujen aatelia, jota leivotaan jouluksi sekä häihin ja muihin perhejuhliin. Minulle Itä-Suomessa syntyneelle kentakilainen kakku ei ollut tuttu entuudestaan. Innolla lähdin kuitenkin tutustumaan kakun saloihin.

Kakku syntyy näistä aineista

Nopeasti selvisi, että kentakilaisen kakun herkullisuuden salaisuus on kuorrutus. Se on kyllä niin parasta. Palaan kuorrutuksen tekemiseen myöhempänä. Kakkuun tulee kermaa ja mantelirouhetta perusaineiden lisäksi. Kokeilin ohjeen kahdelle eri gluteenittomalla jauhoseoksella; Semperin hienolla jauhoseoksella ja Pirkan vaalealla. Kakku onnistui molemmilla hyvin. Semperin jauhoseoksella maku oli mielestäni parempi.

Uudella kakkuvuoallani tuli kauniin näköinen kakku

Kuorrutukseen tulee sokeria, voita, kuohukermaa ja tomusokeria.

Kuorrutuksen aineet

Kuorrutus on mielestäni paras tehdä kahden kattilan taktiikalla. Ensin kuumennetaan kiehuvaksi kerma ja voi kattilassa. Sitten toisessa kattilassa sokeri ruskistetaan vaalean ruskeaksi ja siirretään pois liedeltä. Kannattaa muuten olla varovainen, ettei sokeri pala. Seuraavaksi kuuma kerma-voiseos kaadetaan ruskistetun sokerin joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi liedellä.

Kahden kattilan taktiikka

Kokeilin toiseen kakkuun voin ja kerman lisäämistä ilman kuumentamista ruskistetun sokerin joukkoon. Sokeri kovettui ja kesti aikansa saada seos tasaiseksi.

Kuorrutus ennen tomusokerin lisäämistä

Viimeisenä lisätään tomusokeri. Kuorrutus saa olla paksuhkoa, kun se valutetaan kakun päälle. Mantelirouhe kannattaa laittaa heti kuorrutuksen päälle, jotta rouhe tarttuu kiinni.

Kun kakun kuorruttaa leivinritilän päällä, ylimääräinen kuorrutus valuu ritilän läpi leivinpaperille

Kentakilainen kakku ja varsinkin sen kuorrutus on kyllä tosi herkullista. Paahdettu sokeri antaa erinomaisen aromin kuorrutukselle, josta tuli ensimmäisenä mieleeni Omar-karkit. Kakku on parhaimmillaan kuorrutusta seuraavana päivänä, jolloin kakku on vetäytynyt ja tiivistynyt. Kentakilainen kakku sopii loistavasti itsenäisyyspäivän ja joulun kahvipöytään ja muihinkin elämän tärkeisiin hetkiin. Olipa ihanaa oppia leipomaan uusi kakku, joka ylsi kahvikakkujen parhaimmiston joukkoon. Lämmin kiitos siitä kakun reseptin kysyjille!

Herkullisin kakkuterveisin,
Himoleipuri Leila

Päivitys 4.12. Sain viestin leipurilta, joka on leiponut kentakialaisia kakkuja joulumyyntiin jo 25 vuotta. Hän kertoi, että kakun kuorrutuksineen voi hyvin pakastaa. Ei siitä kärsi. Hän vinkkasi myös, että kakku kannattaa paloitella pienempiin osiin, jos ei tarvitse sulattaa koko kakkua kerralla. Kuorrutuksen on hyvä antaa kovettua kunnolla jääkapissa ennen kuin leikkaa palasiksi.

Gluteeniton kentakilainen kakku

Himoleipuri Onko kentakilainen kahvikakku sinulle tuttu? Pari seuraajaani on kysynyt minulta gluteenittoman kentakilaisen kakun ohjetta. Kentakilainen tai… Juhlat gluteeniton, kakku, kahvikakku, kuivakakku, Kentuckyn kakku, kentakilainen kakku, juhlakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

200 g voita
3½ dl sokeria
3 munaa
5 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl mantelirouhetta

kuorrutus kakun päälle
2 rkl sokeria
50 g voita
½ dl kuohukermaa
3 dl tomusokeria

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele rengaskakkuvuoka (vähintään 1,8 l) voilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla.

Valmista kakkutaikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.

Sekoita gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää puolet jauhoseoksesta taikinaan ja tämän jälkeen kuohukerma vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Lisää lopuksi mantelirouhe.

Nosta taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi.

Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Anna kakun vetäytyä vuoassa 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.

Valmista kuorrutus kahden kattilan periaatteella. Kuumenna voi ja kerma kattilassa. Ruskista sokeri toisessa (teräs)kattilassa vaalean ruskeaksi. Ole varovainen, ettet polta sokeria. Siirrä kattila liedeltä, kun sokeri on vaalean ruskeaa. Kaada kuuma voi-kermaseos sokerin joukkoon.
Siirrä kattila takaisin liedelle. Kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella tai lastalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista.

Siirrä kattila liedeltä. Lisää tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Kuorrutus saa olla paksuhkoa. Valuta kuorrutus kakun päälle ja koristele välittömästi mantelirouheella.

Vinkit

Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu. Voit lisätä myös tilkan kermaa ja kuumentaa hieman seosta, jos kuorrutus tuntuu liian paksulta.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

13 kommenttia

Riikka Reiman 2.12.2023 - 13:01

Voisiko olla joku vegaaninen kerma? Maito ei sovi mulle..

Vastaa
Himoleipuri 4.12.2023 - 13:24

Gluteenittomia ja vegaanisia kermaa korvaavia ovat ainakin Valion Oddlygood Easy Whipping, Alpron Whipping soijavispi ja Fazerin Aito kauravispi. Mukavia leivontahetkiä!

Vastaa
Pirjo 5.12.2023 - 12:40

Minun ei gluteeniton ohjeessa laitetaan taikinaan taistelua tai rusinoita hyvin pieneksi pilkottuna.

Vastaa
Sanna Varttinen 2.12.2023 - 9:16

Kiitos menee ehdottomasti kokeiluun jouluksi.

Vastaa
Himoleipuri 4.12.2023 - 13:19

Onpa kiva kuulla, kiitos! Mukavaa joulun odotusta ja herkullista leivontaa!

Vastaa
Heli Ruotsalainen 4.12.2023 - 22:38

Haittaako jos jättää taikinasta mantelirouheen pois. Jää ikävästi hampaiden väliin.

Vastaa
Himoleipuri 5.12.2023 - 13:00

Voit laittaa mantelirouheen tilalla mantelijauhetta. Jos jätät mantelin kokonaan pois, lisää jauhoseosta noin ½ dl.

Vastaa
Eeva-Liisa Savilampi 14.12.2023 - 13:19

Hei, mistä löysit tuon kauniin kakkuvuoan? ????

Vastaa
Himoleipuri 14.12.2023 - 22:47

Ostin sen Lissabonista El Corte Ingles-tavaratalosta.

Eeva-Liisa Savilampi 15.12.2023 - 11:10

Oi voi, löytäisinpä Suomesta tai jostain verkkokaupasta….vielä ei etsintä ole tuottanut tulosta….????
Ihania reseptejä olet kyllä kehitellyt ????
Rauhaisaa ja makoisaa Joulun aikaa! ????????✨

Himoleipuri 18.12.2023 - 14:46

Kiitos! Mukava kuulla, että tykkäät resepteistäni. Hyvää ja herkullista joulua myös sinulle!

Eeva-Liisa Savilampi 15.12.2023 - 11:12

Huutomerkit muuttuvat kysymysmerkeiksi jostain syystä…????????‍♀️????

Himoleipuri 18.12.2023 - 14:48

Näin arvelinkin, ei haittaa 🙂

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää