Juhannus on jo ihan ovella. Tänään töiden jälkeen lähdetään ajamaan mökille juhannuksen viettoon. Voipi olla luvassa pientä ruuhkaa 5-tiellä, mutta maltilla siitä selvitään. Vietämme juhannusta sukulaisten kanssa mökillämme, kuten ollaan tehty aina ennenkin. Vähän jänskättiin etukäteen, uskaltavatko vieraat tulla. Korona-aikana kun ei olla tavattu. Onneksi mökillä on tilaa ja säät suosivat ulkona olemista. Kyllä on ihana nähdä rakkaita läheisiä pitkästä aikaa.

Juhannuksena leivon lähes aina britakakkua ja raparperipiirakkaa. Ne ovat juhannuksen must-leivonnaisia, jotka ehdin leipomaan mökillä. Pikkuleivät on kuitenkin kätevä tehdä etukäteen valmiiksi.
Jääkaapissa oli hieman vanhaksi mennyttä kuohukermaa, joten ei tarvinnut kahta kertaa pohtia mitä pikkuleipiä leipoisin. Hapankerma antaa hyvän aromin pikkuleiville. Hanna-tädit onnistuvat toki hyvin myös tuoreesta kermasta. Tällöin ohjeesta jätetään sooda pois.

Leivoin gluteenittomat Hanna-tädin pikkuleivät Pirkan vaaleasta gluteenittomasta jauhoseoksesta. Pikkuleipätaikinoihin raaka-aineet kannattaa mitata huolella, jotta pikkuleivistä tulee sellaisia kuin on tavoitteena. Itse leivon taikinasta usein pari koekakkua, jolla varmistan, että jauhomäärä on kohdallaan. Ennen leipomista taikinan kannatta antaa kovettua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Olen kyllä hyvin tyytyväinen, miten hyvin gluteenittomat Hanna-tädin pikkuleivät onnistuivat. Niin kauniita ja mureita. Pikkuleivät säilyvät hyvin tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Ne voi myös pakastaa.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
100 g voita
1½ dl sokeria
1 dl (hapanta) kuohukermaa
1½ dl perunajauhoja
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
Näin valmistat
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota esille kaksi uunipeltiä ja laita niiden päälle leivinpaperit.
Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
Lisää voisulaan sokeri ja kuohukerma. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.
Siirrä taikina jääkaappiin kovettumaan noin 30 minuutiksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Leivo taikinapaloista tanko ja leikkaa se yhtä suuriksi paloiksi. Pyörittele palat palloiksi, litistä hieman ja laita pellille.
Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia.
Säilytä pikkuleivät huoneenlämmössä tiivissä rasiassa.
Vinkit
Voit halutessasi maustaa taikinan vaniljasokerilla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
14 kommenttia
Hei,hyvin onnistui, vaikka perunajauho ei riittänyt, maissitärkkelys puolet. Finmixiä oli jauhoja. Kerma hapanta mutta en tykkää soodan mausta joten laitoin puolet leivinjauhetta. Kiitos ohjeesta.
Ole hyvä ? Hienoa, että pikkuleivät onnistuivat.
Kyllä tuli niin herkkuja pikkuleipiä, ettei ikinä. Tein vielä pinkin sokerimassakoristeen päälle, kun menivät ristiäisiin. Ja viikonlopuksi uusia tulille 7-juhliin. Paras pikkuleipä resepti, en tehnyt edes koekakkua, luotin himoleipurin!!
Kiitos ihanasta viestistäsi. Mukava kun tykkäsit ohjeesta ja ohje toimi hyvin. Kivasti vielä tuunasit pikkuleivät juhliin, hyvä idea! Hanna-tädin kakut ovat kyllä tosi makoisia.
No nyt tuli hyviä maultaan mutta levisivät ja tulivat vaal ruskeita 8 min paistolla. Oisko uuni vähän ärhäkämpi ja ens kerralla vähän lisää jauhoja. Vai oliko jokin muu vialka?
Harmi, että pikkuleivät levisivät. Onneksi kuitenkin maku oli kohdallaan. Uskoisin, että jauhoja oli liian vähän. Leipureiden mittakäsi saattaa vaihdella. Itse mittaan rasvan vaakaa käyttäen ja jauhot tarkasti desimitalla. Myös paistoajat ovat viitteellisiä, koska uunien ärhäkkyys vaihtelee. Pikkuleipien kohdalla on hyvä leipoa ensin koekakku. Tällöin näkee, onko jauhomäärä ok.
Mitenköhän onnistuu jos käytän maidotonta kermaa, esim alpron soijavispiä…?
Nyt en uskalla sanoa varmaksi, mutta kannattaa kokeilla. Voit paistaa ensin koekakun ja tarvittaessa lisätä jauhoa tai soijavispiä. Sen jälkeen voit leipoa koko taikinan.
Miehelläni on vehnäallergia ja diabetes, voinko korvata sokerin stevialla tai karppisokerilla tai käyttää vain vähän sokeria?
Sokeri vaikuttaa makeuden lisäksi myös rakenteeseen. Minulla ei valitettavasti ole kokemusta sokerin korvaamisesta stevialla tai karppisokerilla. Luulisin, että tällöin jauhojen määrä saattaa muuttua. Voit paistaa taikinasta ensin yhden koekakun. Jos pikkuleipä leviää, lisää jauhojen määrää. Jos kokeilet sokerin korvaamista muulla makeutusaineella, kertoisitko täällä blogissa, miten onnistui? Kokeilustasi olisi varmasti hyötyä monelle samaa pohtivalle. Minullekin. Kiitos! 🙂
Leivoin karppisokerilla,oikein hyviä ?
Hienoa, että onnistuivat hyvin myös karppisokerilla! 🙂
Hei, minä käytin erytritoli- ja stevioliglygosidi pohjaista makeutusaineetta, samaa määrää kuin reseptissa sokeria, tulivat hyvät pikkuleivät. Mutta minulla ei ollut kouhukermaa, käytin kermaviiliä 15% 🙂 Pikkuleivät tulivat pulleat kuin alkuperäisessä reseptissa.
Hienoa, että rohkenit kokeilemaan makeutusaineella pikkuleipäreseptiä. Ja mikä parasta, että pikkuleivät onnistuivat. Kiitos tiedon jakamisesta meille muille. 🙂 Kermaviili sopii hyvin Hanna-tädin kakkuihin.