Jos minulta kysyttäisiin, mikä on minun rakkain leivonnaiseni, vastaus olisi varmaan britakakku. Britakakku on mainio kesäkakku ja monet leipovat sitä juhannukseksi tai viimeistään silloin kun kotimaiset mansikat kypsyvät. Meilläkin kakkua leivotaan lähes joka juhannuksena, kuten tänäkin vuonna, mutta myös ympäri vuoden.
Rakkaaksi britakakun tekee se, että perheemme nuoriso on aina toivonut tätä kakkua synttärijuhliinsa, rippijuhliinsa, lakkiaisiinsa ja valmistujaisiin. Toki on meillä muitakin kakkuja juhlapöydässä 😉 mutta tämä on se vakio must. Meidän kuopuksen suosikkitäytteeseen kuuluu metsävadelmahillo, banaaniviipaleet ja paljon kermavaahtoa. Itse rakastan raparperihilloketta ja kermaa kevennän rahkatuotteilla. Tällä kertaa jätin hillon pois täytteestä, koska kakku on jo muutoinkin makea. Rahkan joukkoon lisäsin lemoncurdia, joka mielestäni antaa ihanan raikkaan maun täytteelle.
Britakakun tavallinen ohje muuntuu gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen samassa suhteessa. Kerrankin helppoa! Marengin vatkaamisessa ei kannata kiirehtiä, ja sokeri lisätään pienissä erissä valkuaisvaahtoon. Näin saat marengista rapean ja ilmavan.
Pohja Marenki Täyte ja päälle Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmista kakkupohja. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina lusikalla ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Valmista marenki. Pese ja kuivaa vatkaimen terät huolella ennen marengin vatkaamista. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä. Vaahto on valmista, kun se on kuohkeaa ja vaahto pysyy kulhossa vaikka kulho käännettäisiin ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla taikinan päälle varovasti, ettei se sekoitu taikinaan. Ripottele päälle mantelilastut. Paista kakkupohjaa uunissa noin 20 minuuttia 175 asteisessa uunissa tai kunnes se saa kauniin värin. Varo polttamasta marenkia. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja sitruunatahna. Mausta vaniljasokerilla. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota toinen puolikas pohjalevy leivinpaperista pitkäteräistä veistä tai ohutta lastaa käyttäen ja siirrä varovasti tarjoiluvadille. Levitä suurin osa kerma-rahkaseoksesta alimman levyn päälle ja ripottele viipaloituja mansikoita pinnalle. Nosta toinen levy päälle. Koristele kakku lopulla kerma-rahkaseoksella ja mansikoilla. Jos sinulla ei ole lemon curdia, voit korvata sen ½ dl:lla sitruunamehua. Lisää tällöin myös ½ dl sokeria.Raaka-aineet
150 g voita
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunan keltuaista
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 dl maitoa
2 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja
3,3 dl kuohukermaa
1 prk (=250 g) maitorahkaa
1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
1 tl vaniljasokeria
1½ l mansikoitaNäin valmistat
Vinkit
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
28 kommenttia
Moikka!
Voiko voin korvata leivontamargariinilla? 🙂
Kyllä voi. Mukavaa leivontaa 🙂
Minkä kokoinen pelti/vuoka sinulla oli käytössä? Itse tarvitsisin kakun noin 15hlö ja mietin jos sen tekisin 1,5 kertaisena?
Minulla on 60 cm:n uunin pelti. Nyt en osaa sanoa tarkkaa mittaa kun ei olla kotosalla. Puolitoistakertainen annos ehkä riittäisi. Tein juhannuksena tuplana eli kaksi pellillistä pohjia. Syöjiä oli 15 hlöä ja kakkua jäi jäljelle. Riippuu toki aina siitä, mitä muuta on tarjolla. Mukavaa leivontaa 🙂
Hei!
En saanut pohjaa siirrettyä, koska se mureni. Teinköhän jotain väärin vai millä saat pohjan siirrettyä?
Hei! Kiva kun olet leiponut Britakakkua 🙂 Pohja kannattaa ensin irrottaa hyvin esimerkiksi pitkällä lastalla leivinpaperista. Jos sinulla on ohut ja notkea muovinen leikkuulauta, sen voit sujauttaa pohjan ja leivinpaperin väliin ja siirtää pohjan kyseisellä leikkuulaudalla.
Minun piti juhannuksena siirtää pellillisen kokoinen pohja toisen pohjan päälle. Oli hieman haasteita. Leikkasin pohjan kahteen osaan ja sitten siirsin osat yksi kerrallaan. Teithän pohjan Semperin hienolla jauhoseoksella?
Loistava ja selkeä ohje ???????? Tein ohjeen mukaan mutta tuplana ja loistavasti onnistui.
Jostain syystä tuli kysymysmerkkejä mikä ei ollut tarkoitus…
Sen arvasin 🙂 Kommenttipalstalla jostain syystä huutomerkit ja jotkut hymiöt muuttuvat kysymysmerkeiksi. Ei olla vielä saatu ratkaistua ongelmaa. Pahoittelen.
Kiitos ihanasta palautteestasi 🙂
En sitten saanut onnistumaan. Tein eka kertaa ja en käsittänyt että munavaahto pitää vatkata kovaksi ennen sokerin lisäämistä. Tein uunipellille joka ilmeisesti oli siihen liian suuri. Ensi kerralla uusi yritys.
Harmi, ettei Britakakkusi onnistunut odotusten mukaan. Pohjataikina kannattaa levittää hyvin ohueksi, jolloin se riittää isommallekin pellille. Marenkia tehdessä parhaan tuloksen saa kun ensin vatkaa valkuaiset hyväksi vaahdoksi. Tämän jälkeen pienissä erissä lisätään sokeri. Toivottavasti seuraavalla kerralla onnistuu paremmin. Mukavaa kesää.
Kahdesti olen tehnyt tällä ohjeella ja kakku on super hyvää. Ohjeet todella selkeät, tarkat ja kun teen juuri ohjeiden mukaan olen onnistunut 100%
Itse jätän mantelilastut pois ohjeesta allergian vuoksi.
Tällä ohjeella teen taatusti jatkossakin!
Ihana kuulla, kiitos! 🙂
Uskaltaisiko pohjan tehdä jo päivää aikaisemmin valmiiksi ja pakata ilmatiiviisti odottamaan käyttöä? Jonkun toisen ohjeen kanssa pohja+marenki mennyt yön aikana aivan mössöksi…
Voit leipoa britakakun pohjan jo edellisenä päivänä. Pohja kannattaa kuitenkin säilyttää vain kevyesti peitettynä, esimerkiksi leivinpaperilla tai ohuella leivinliinalla. Ilmatiivisti pakattuna marenki ottaa kosteutta pohjasta ja menettää rapeutensa. Mukavia juhannusvalmisteluja! 🙂
Mun britakakusta tulee aina ihan littana, lättäkakusta meillä puhutaankin. Saatko sinä sen pysymään kuohkeana? Maku on hyvä, mut ois kiva joskus saada siitä vähän paksumpi.
Nyt en ole varma, puhutko Brita-kakun pohjasta vai marengin kuohkeudesta. Britakakussa pohjataikina on aina hyvin ohut, eikä juurikaan kohoa. Minusta kakun juju on hyvin onnistunut, kuohkea marenki. Itselläni on joskus aiemmin marenki jäänyt litteäksi ja se on harmittanut. Tällöin olen tehnyt marengin hutiloiden. En ole malttanut vatkata valkuaisia riittävän kauan tai laittanut sokerin liian suurissa erissä. On tärkeää, että valkuaiset vatkataan ensi kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen lisätään sokeri pienissä erissä. Lisään itse sokeria ruokalusikallisen kerrallaan. Valmis marenki on jäykkää ja kiiltävää. Työvälineet pitää olla myös puhtaita ja kuivia, esimerkiksi sähkövatkaimen terät ja nuolija /lusikka. Jos niissä on rasvaa, vaahto voi laskeutua.
Montako henkilöä kakusta syö?
Riippuu siitä, mitä muuta on tarjolla. Esimerkiksi onko kakku aterian jälkiruokana tai ainoa tarjottava kahvipöydässä. Myös täytteiden määrä vaikuttaa riittoisuuteen. Yleensä tästä kakusta riittää 10-12 henkilölle, jos on jotain muutakin syötävää.
mulla pohja jäi raaaksi. Oliskohan pitänyt paistaa hetki ennen marengin lisäämistä.
Voi harmi. Pohjaa ei tarvitse paistaa etukäteen. Se kannattaa paistaa uunin keskitason alapuolella, jotta pohja kypsyy. Jos uunin lämpötila ja paistoaika ovat olleet ohjeen mukaiset, kypsää tulee.
Tästä on muodostunut luotto-ohje Brita-kakulle, joka kerta on tullut todella hyvä kakku! Kiitos ohjeesta!
Kiitos Jassi! Kiva kuulla, että olet tykästynyt ohjeeseen ja ohje toimii. 🙂
Ohjeessa on virhe. Vatkaa voi ja marg…
Kiitos kun kerroit. 🙂 Käyn korjaamassa.
Brita-kakku on niin herkullista ja monta ihanaa muistoa siihen liittyykin 🙂
Oi, kiitos Aino! 🙂 Brita-kakku on kyllä paras kakku.