Jos minulta kysyttäisiin, mikä on minun rakkain leivonnaiseni, vastaus olisi varmaan britakakku. Britakakku on mainio kesäkakku ja monet leipovat sitä juhannukseksi tai viimeistään silloin kun kotimaiset mansikat kypsyvät. Meilläkin kakkua leivotaan lähes joka juhannuksena, kuten tänäkin vuonna, mutta myös ympäri vuoden.
Rakkaaksi britakakun tekee se, että perheemme nuoriso on aina toivonut tätä kakkua synttärijuhliinsa, rippijuhliinsa, lakkiaisiinsa ja valmistujaisiin. Toki on meillä muitakin kakkuja juhlapöydässä 😉 mutta tämä on se vakio must. Meidän kuopuksen suosikkitäytteeseen kuuluu metsävadelmahillo, banaaniviipaleet ja paljon kermavaahtoa. Itse rakastan raparperihilloketta ja kermaa kevennän rahkatuotteilla. Tällä kertaa jätin hillon pois täytteestä, koska kakku on jo muutoinkin makea. Rahkan joukkoon lisäsin lemoncurdia, joka mielestäni antaa ihanan raikkaan maun täytteelle.

Britakakun tavallinen ohje muuntuu gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen samassa suhteessa. Kerrankin helppoa! Marengin vatkaamisessa ei kannata kiirehtiä, ja sokeri lisätään pienissä erissä valkuaisvaahtoon. Näin saat marengista rapean ja ilmavan.
Pohja Marenki Täyte ja päälle Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmista kakkupohja. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina lusikalla ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Valmista marenki. Pese ja kuivaa vatkaimen terät huolella ennen marengin vatkaamista. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä. Vaahto on valmista, kun se on kuohkeaa ja vaahto pysyy kulhossa vaikka kulho käännettäisiin ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla taikinan päälle varovasti, ettei se sekoitu taikinaan. Ripottele päälle mantelilastut. Paista kakkupohjaa uunissa noin 20 minuuttia 175 asteisessa uunissa tai kunnes se saa kauniin värin. Varo polttamasta marenkia. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja sitruunatahna. Mausta vaniljasokerilla. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota toinen puolikas pohjalevy leivinpaperista pitkäteräistä veistä tai ohutta lastaa käyttäen ja siirrä varovasti tarjoiluvadille. Levitä suurin osa kerma-rahkaseoksesta alimman levyn päälle ja ripottele viipaloituja mansikoita pinnalle. Nosta toinen levy päälle. Koristele kakku lopulla kerma-rahkaseoksella ja mansikoilla. Jos sinulla ei ole lemon curdia, voit korvata sen ½ dl:lla sitruunamehua. Lisää tällöin myös ½ dl sokeria.
Raaka-aineet
150 g voita
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunan keltuaista
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 dl maitoa
2 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja
3,3 dl kuohukermaa
1 prk (=250 g) maitorahkaa
1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
1 tl vaniljasokeria
1½ l mansikoitaNäin valmistat
Vinkit
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
14 kommenttia
Uskaltaisiko pohjan tehdä jo päivää aikaisemmin valmiiksi ja pakata ilmatiiviisti odottamaan käyttöä? Jonkun toisen ohjeen kanssa pohja+marenki mennyt yön aikana aivan mössöksi…
Voit leipoa britakakun pohjan jo edellisenä päivänä. Pohja kannattaa kuitenkin säilyttää vain kevyesti peitettynä, esimerkiksi leivinpaperilla tai ohuella leivinliinalla. Ilmatiivisti pakattuna marenki ottaa kosteutta pohjasta ja menettää rapeutensa. Mukavia juhannusvalmisteluja! 🙂
Mun britakakusta tulee aina ihan littana, lättäkakusta meillä puhutaankin. Saatko sinä sen pysymään kuohkeana? Maku on hyvä, mut ois kiva joskus saada siitä vähän paksumpi.
Nyt en ole varma, puhutko Brita-kakun pohjasta vai marengin kuohkeudesta. Britakakussa pohjataikina on aina hyvin ohut, eikä juurikaan kohoa. Minusta kakun juju on hyvin onnistunut, kuohkea marenki. Itselläni on joskus aiemmin marenki jäänyt litteäksi ja se on harmittanut. Tällöin olen tehnyt marengin hutiloiden. En ole malttanut vatkata valkuaisia riittävän kauan tai laittanut sokerin liian suurissa erissä. On tärkeää, että valkuaiset vatkataan ensi kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen lisätään sokeri pienissä erissä. Lisään itse sokeria ruokalusikallisen kerrallaan. Valmis marenki on jäykkää ja kiiltävää. Työvälineet pitää olla myös puhtaita ja kuivia, esimerkiksi sähkövatkaimen terät ja nuolija /lusikka. Jos niissä on rasvaa, vaahto voi laskeutua.
Montako henkilöä kakusta syö?
Riippuu siitä, mitä muuta on tarjolla. Esimerkiksi onko kakku aterian jälkiruokana tai ainoa tarjottava kahvipöydässä. Myös täytteiden määrä vaikuttaa riittoisuuteen. Yleensä tästä kakusta riittää 10-12 henkilölle, jos on jotain muutakin syötävää.
mulla pohja jäi raaaksi. Oliskohan pitänyt paistaa hetki ennen marengin lisäämistä.
Voi harmi. Pohjaa ei tarvitse paistaa etukäteen. Se kannattaa paistaa uunin keskitason alapuolella, jotta pohja kypsyy. Jos uunin lämpötila ja paistoaika ovat olleet ohjeen mukaiset, kypsää tulee.
Tästä on muodostunut luotto-ohje Brita-kakulle, joka kerta on tullut todella hyvä kakku! Kiitos ohjeesta!
Kiitos Jassi! Kiva kuulla, että olet tykästynyt ohjeeseen ja ohje toimii. 🙂
Ohjeessa on virhe. Vatkaa voi ja marg…
Kiitos kun kerroit. 🙂 Käyn korjaamassa.
Brita-kakku on niin herkullista ja monta ihanaa muistoa siihen liittyykin 🙂
Oi, kiitos Aino! 🙂 Brita-kakku on kyllä paras kakku.