Gluteeniton Britakakku

Himoleipuri

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on minun rakkain leivonnaiseni, vastaus olisi varmaan britakakku. Britakakku on mainio kesäkakku ja monet leipovat sitä juhannukseksi tai viimeistään silloin kun kotimaiset mansikat kypsyvät. Meilläkin kakkua leivotaan lähes joka juhannuksena, kuten tänäkin vuonna, mutta myös ympäri vuoden.

Rakkaaksi britakakun tekee se, että perheemme nuoriso on aina toivonut tätä kakkua synttärijuhliinsa, rippijuhliinsa, lakkiaisiinsa ja valmistujaisiin.  Toki on meillä muitakin kakkuja juhlapöydässä 😉 mutta tämä on se vakio must. Meidän kuopuksen suosikkitäytteeseen kuuluu metsävadelmahillo, banaaniviipaleet ja paljon kermavaahtoa. Itse rakastan raparperihilloketta ja kermaa kevennän rahkatuotteilla. Tällä kertaa jätin hillon pois täytteestä, koska kakku on jo muutoinkin makea. Rahkan joukkoon lisäsin lemoncurdia, joka mielestäni antaa ihanan raikkaan maun täytteelle.

Britakakun tavallinen ohje muuntuu gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen samassa suhteessa. Kerrankin helppoa! Marengin vatkaamisessa ei kannata kiirehtiä, ja sokeri lisätään pienissä erissä valkuaisvaahtoon. Näin saat marengista rapean ja ilmavan.

Gluteeniton Britakakku

Himoleipuri Jos minulta kysyttäisiin, mikä on minun rakkain leivonnaiseni, vastaus olisi varmaan britakakku. Britakakku on mainio kesäkakku… Makeat gluteeniton, kakku, britakakku, mansikkakakku, marenki European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
150 g voita
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunan keltuaista
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 dl maitoa

Marenki
2 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja

Täyte ja päälle
3,3 dl kuohukermaa
1 prk (=250 g) maitorahkaa
1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
1 tl vaniljasokeria
1½ l mansikoita

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmista kakkupohja. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina lusikalla ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Valmista marenki. Pese ja kuivaa vatkaimen terät huolella ennen marengin vatkaamista. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä. Vaahto on valmista, kun se on kuohkeaa ja vaahto pysyy kulhossa vaikka kulho käännettäisiin ylösalaisin.

Levitä marenki lusikalla taikinan päälle varovasti, ettei se sekoitu taikinaan. Ripottele päälle mantelilastut.

Paista kakkupohjaa uunissa noin 20 minuuttia 175 asteisessa uunissa tai kunnes se saa kauniin värin. Varo polttamasta marenkia.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja sitruunatahna. Mausta vaniljasokerilla.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota toinen puolikas pohjalevy leivinpaperista pitkäteräistä veistä tai ohutta lastaa käyttäen ja siirrä varovasti tarjoiluvadille. Levitä suurin osa kerma-rahkaseoksesta alimman levyn päälle ja ripottele viipaloituja mansikoita pinnalle. Nosta toinen levy päälle. Koristele kakku lopulla kerma-rahkaseoksella ja mansikoilla.

Vinkit

Jos sinulla ei ole lemon curdia, voit korvata sen ½ dl:lla sitruunamehua. Lisää tällöin myös ½ dl sokeria.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

28 kommenttia

Viivi 5.9.2024 - 9:32

Moikka!
Voiko voin korvata leivontamargariinilla? 🙂

Vastaa
Himoleipuri 5.9.2024 - 10:05

Kyllä voi. Mukavaa leivontaa 🙂

Vastaa
Anne-Maija 13.7.2024 - 19:13

Minkä kokoinen pelti/vuoka sinulla oli käytössä? Itse tarvitsisin kakun noin 15hlö ja mietin jos sen tekisin 1,5 kertaisena?

Vastaa
Himoleipuri 17.7.2024 - 10:54

Minulla on 60 cm:n uunin pelti. Nyt en osaa sanoa tarkkaa mittaa kun ei olla kotosalla. Puolitoistakertainen annos ehkä riittäisi. Tein juhannuksena tuplana eli kaksi pellillistä pohjia. Syöjiä oli 15 hlöä ja kakkua jäi jäljelle. Riippuu toki aina siitä, mitä muuta on tarjolla. Mukavaa leivontaa 🙂

Vastaa
Susanna Koskela 30.6.2024 - 15:24

Hei!
En saanut pohjaa siirrettyä, koska se mureni. Teinköhän jotain väärin vai millä saat pohjan siirrettyä?

Vastaa
Himoleipuri 3.7.2024 - 16:23

Hei! Kiva kun olet leiponut Britakakkua 🙂 Pohja kannattaa ensin irrottaa hyvin esimerkiksi pitkällä lastalla leivinpaperista. Jos sinulla on ohut ja notkea muovinen leikkuulauta, sen voit sujauttaa pohjan ja leivinpaperin väliin ja siirtää pohjan kyseisellä leikkuulaudalla.
Minun piti juhannuksena siirtää pellillisen kokoinen pohja toisen pohjan päälle. Oli hieman haasteita. Leikkasin pohjan kahteen osaan ja sitten siirsin osat yksi kerrallaan. Teithän pohjan Semperin hienolla jauhoseoksella?

Vastaa
Niina 13.7.2024 - 20:40

Loistava ja selkeä ohje ???????? Tein ohjeen mukaan mutta tuplana ja loistavasti onnistui.

Vastaa
Niina 13.7.2024 - 20:42

Jostain syystä tuli kysymysmerkkejä mikä ei ollut tarkoitus…

Vastaa
Himoleipuri 17.7.2024 - 10:57

Sen arvasin 🙂 Kommenttipalstalla jostain syystä huutomerkit ja jotkut hymiöt muuttuvat kysymysmerkeiksi. Ei olla vielä saatu ratkaistua ongelmaa. Pahoittelen.

Vastaa
Himoleipuri 17.7.2024 - 10:55

Kiitos ihanasta palautteestasi 🙂

Vastaa
Raija Ahonen 21.6.2024 - 17:03

En sitten saanut onnistumaan. Tein eka kertaa ja en käsittänyt että munavaahto pitää vatkata kovaksi ennen sokerin lisäämistä. Tein uunipellille joka ilmeisesti oli siihen liian suuri. Ensi kerralla uusi yritys.

Vastaa
Himoleipuri 29.6.2024 - 11:45

Harmi, ettei Britakakkusi onnistunut odotusten mukaan. Pohjataikina kannattaa levittää hyvin ohueksi, jolloin se riittää isommallekin pellille. Marenkia tehdessä parhaan tuloksen saa kun ensin vatkaa valkuaiset hyväksi vaahdoksi. Tämän jälkeen pienissä erissä lisätään sokeri. Toivottavasti seuraavalla kerralla onnistuu paremmin. Mukavaa kesää.

Vastaa
Niina 20.6.2023 - 12:11

Kahdesti olen tehnyt tällä ohjeella ja kakku on super hyvää. Ohjeet todella selkeät, tarkat ja kun teen juuri ohjeiden mukaan olen onnistunut 100%
Itse jätän mantelilastut pois ohjeesta allergian vuoksi.
Tällä ohjeella teen taatusti jatkossakin!

Vastaa
Himoleipuri 13.7.2023 - 23:22

Ihana kuulla, kiitos! 🙂

Vastaa
Viivi 20.6.2022 - 20:13

Uskaltaisiko pohjan tehdä jo päivää aikaisemmin valmiiksi ja pakata ilmatiiviisti odottamaan käyttöä? Jonkun toisen ohjeen kanssa pohja+marenki mennyt yön aikana aivan mössöksi…

Vastaa
Himoleipuri 20.6.2022 - 22:50

Voit leipoa britakakun pohjan jo edellisenä päivänä. Pohja kannattaa kuitenkin säilyttää vain kevyesti peitettynä, esimerkiksi leivinpaperilla tai ohuella leivinliinalla. Ilmatiivisti pakattuna marenki ottaa kosteutta pohjasta ja menettää rapeutensa. Mukavia juhannusvalmisteluja! 🙂

Vastaa
Heljä 10.4.2022 - 20:08

Mun britakakusta tulee aina ihan littana, lättäkakusta meillä puhutaankin. Saatko sinä sen pysymään kuohkeana? Maku on hyvä, mut ois kiva joskus saada siitä vähän paksumpi.

Vastaa
Himoleipuri 13.4.2022 - 14:10

Nyt en ole varma, puhutko Brita-kakun pohjasta vai marengin kuohkeudesta. Britakakussa pohjataikina on aina hyvin ohut, eikä juurikaan kohoa. Minusta kakun juju on hyvin onnistunut, kuohkea marenki. Itselläni on joskus aiemmin marenki jäänyt litteäksi ja se on harmittanut. Tällöin olen tehnyt marengin hutiloiden. En ole malttanut vatkata valkuaisia riittävän kauan tai laittanut sokerin liian suurissa erissä. On tärkeää, että valkuaiset vatkataan ensi kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen lisätään sokeri pienissä erissä. Lisään itse sokeria ruokalusikallisen kerrallaan. Valmis marenki on jäykkää ja kiiltävää. Työvälineet pitää olla myös puhtaita ja kuivia, esimerkiksi sähkövatkaimen terät ja nuolija /lusikka. Jos niissä on rasvaa, vaahto voi laskeutua.

Vastaa
Ritu 7.4.2022 - 20:10

Montako henkilöä kakusta syö?

Vastaa
Himoleipuri 9.4.2022 - 12:02

Riippuu siitä, mitä muuta on tarjolla. Esimerkiksi onko kakku aterian jälkiruokana tai ainoa tarjottava kahvipöydässä. Myös täytteiden määrä vaikuttaa riittoisuuteen. Yleensä tästä kakusta riittää 10-12 henkilölle, jos on jotain muutakin syötävää.

Vastaa
Tuula 17.10.2021 - 13:44

mulla pohja jäi raaaksi. Oliskohan pitänyt paistaa hetki ennen marengin lisäämistä.

Vastaa
Himoleipuri 17.10.2021 - 17:49

Voi harmi. Pohjaa ei tarvitse paistaa etukäteen. Se kannattaa paistaa uunin keskitason alapuolella, jotta pohja kypsyy. Jos uunin lämpötila ja paistoaika ovat olleet ohjeen mukaiset, kypsää tulee.

Vastaa
Jassi 31.7.2021 - 8:05

Tästä on muodostunut luotto-ohje Brita-kakulle, joka kerta on tullut todella hyvä kakku! Kiitos ohjeesta!

Vastaa
Himoleipuri 3.8.2021 - 22:19

Kiitos Jassi! Kiva kuulla, että olet tykästynyt ohjeeseen ja ohje toimii. 🙂

Vastaa
Anna 13.3.2021 - 12:23

Ohjeessa on virhe. Vatkaa voi ja marg…

Vastaa
Himoleipuri 14.3.2021 - 21:05

Kiitos kun kerroit. 🙂 Käyn korjaamassa.

Vastaa
Aino 25.7.2019 - 21:33

Brita-kakku on niin herkullista ja monta ihanaa muistoa siihen liittyykin 🙂

Vastaa
Himoleipuri 26.7.2019 - 10:29

Oi, kiitos Aino! 🙂 Brita-kakku on kyllä paras kakku.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää