Gluteeniton Britakakku

Himoleipuri

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on minun rakkain leivonnaiseni, vastaus olisi varmaan britakakku. Britakakku on mainio kesäkakku ja monet leipovat sitä juhannukseksi tai viimeistään silloin kun kotimaiset mansikat kypsyvät. Meilläkin kakkua leivotaan lähes joka juhannuksena, kuten tänäkin vuonna, mutta myös ympäri vuoden.

Rakkaaksi britakakun tekee se, että perheemme nuoriso on aina toivonut tätä kakkua synttärijuhliinsa, rippijuhliinsa, lakkiaisiinsa ja valmistujaisiin.  Toki on meillä muitakin kakkuja juhlapöydässä 😉 mutta tämä on se vakio must. Meidän kuopuksen suosikkitäytteeseen kuuluu metsävadelmahillo, banaaniviipaleet ja paljon kermavaahtoa. Itse rakastan raparperihilloketta ja kermaa kevennän rahkatuotteilla. Tällä kertaa jätin hillon pois täytteestä, koska kakku on jo muutoinkin makea. Rahkan joukkoon lisäsin lemoncurdia, joka mielestäni antaa ihanan raikkaan maun täytteelle.

Britakakun tavallinen ohje muuntuu gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen samassa suhteessa. Kerrankin helppoa! Marengin vatkaamisessa ei kannata kiirehtiä, ja sokeri lisätään pienissä erissä valkuaisvaahtoon. Näin saat marengista rapean ja ilmavan.

Gluteeniton Britakakku

Himoleipuri Jos minulta kysyttäisiin, mikä on minun rakkain leivonnaiseni, vastaus olisi varmaan britakakku. Britakakku on mainio kesäkakku ja monet leipovat sitä juhannukseksi tai viimeistään silloin kun kotimaiset mansikat kypsyvät. Meilläkin kakkua… Makeat gluteeniton, kakku, britakakku, mansikkakakku, marenki European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
150 g voita
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunan keltuaista
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
1 dl maitoa

Marenki
2 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja

Täyte ja päälle
3,3 dl kuohukermaa
1 prk (=250 g) maitorahkaa
1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
1 tl vaniljasokeria
1½ l mansikoita

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmista kakkupohja. Vatkaa pehmeä voi ja margariini kuohkeaksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina lusikalla ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Valmista marenki. Pese ja kuivaa vatkaimen terät huolella ennen marengin vatkaamista. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri pienissä erissä. Vaahto on valmista, kun se on kuohkeaa ja vaahto pysyy kulhossa vaikka kulho käännettäisiin ylösalaisin.

Levitä marenki lusikalla taikinan päälle varovasti, ettei se sekoitu taikinaan. Ripottele päälle mantelilastut.

Paista kakkupohjaa uunissa noin 20 minuuttia 175 asteisessa uunissa tai kunnes se saa kauniin värin. Varo polttamasta marenkia.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja sitruunatahna. Mausta vaniljasokerilla.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota toinen puolikas pohjalevy leivinpaperista pitkäteräistä veistä tai ohutta lastaa käyttäen ja siirrä varovasti tarjoiluvadille. Levitä suurin osa kerma-rahkaseoksesta alimman levyn päälle ja ripottele viipaloituja mansikoita pinnalle. Nosta toinen levy päälle. Koristele kakku lopulla kerma-rahkaseoksella ja mansikoilla.

Vinkit

Jos sinulla ei ole lemon curdia, voit korvata sen ½ dl:lla sitruunamehua. Lisää tällöin myös ½ dl sokeria.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Aino 25 heinäkuun, 2019 - 9:33 pm

Brita-kakku on niin herkullista ja monta ihanaa muistoa siihen liittyykin 🙂

Vastaa
Himoleipuri 26 heinäkuun, 2019 - 10:29 am

Oi, kiitos Aino! 🙂 Brita-kakku on kyllä paras kakku.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää