Gluteeniton puolukka-kinuskijuustokakku

Himoleipuri

Herkuttelevat herrat kokoontuivat perinteiseen tapaamiseensa viime viikonloppuna. Minulla on ollut tapana leipoa joku kakku paremman puoliskoni matkaan. Tänä vuonna ei tarvinnut pitkään pohtia, mikä olisi tämän vuoden juttu. Puolukka-aika menossa, joten jotain uutta ihanaa puolukasta. Pari vuotta sitten leivoin jouluksi vegaanisen ja gluteenittoman puolukka-valkosuklaajuustokakun. Nyt halusin tehdä pelkästään gluteenittoman puolukkajuustokakun, jonka kruunaan kinuskipäällysteellä.  

Puolukoita kasvaa hyvin tänä vuonna

Puolukka-kinuskijuustokakun pohjaan testasin Pirkan gluteenittomia suklaa-kaurapaloja. Kaupasta löytyy myös Pirkan suklaa-riisipaloja, joista tulee mieleen lapsuuden herkku, riisisuklaa. Jauhoin suklaa-kaurapalat monitoimikoneella karkeaksi muruksi. Aika kovia olivat, kovempia kuin riisipalat. Voit tehdä kakkupohjan kummasta tahansa tai käyttää muita gluteenittomia keksejä. Pirkan kyseiset gluteenittomat tuotteet ovat hinnaltaan varsin edullisia verrattuna gluteenittomiin kekseihin. Muruseoksena niiden maku on minusta enemmän kuin kohdallaan. Suosittelen kokeilemaan.

Puolukka-kinuskijuustokakkuun tarvitset näitä raaka-aineita

Perusaineiden lisäksi laitoin täytteeseen turkkilaista jogurttia keventämään ja raikastamaan makua. Tein kakun pakastepuolukoita, jotka jauhoin jäisinä karkeaksi rouheeksi. Tuoreista tämä onnistuu yhtä hyvin.

Puolukasta tulee kauniinvärinen juustokakku

Kinuskikerroksen tekeminen oli tosi helppoa. Kiehautin kerman ja fariinisokerin kattilassa ja keitin seosta pari minuuttia. Lisäsin kuumaan seokseen ripauksen suolaa syventämään kinuskin makua sekä vedessä pehmenneet liivatelehdet. Jäähdytin kinuskiseoksen kädenlämpöiseksi ennen kuin kaadoin sen hyytyneen juustokakun päälle. Tämä kinuski leikkautuu kauniisti ja onnistuu aina.

Kinuskistakin tuli tosi kaunista

Jännityksellä odotin herkuttelevien herrojen kommentteja kakusta. Itse kun en päässyt sitä maistamaan. Oli kuulema ollut oikein hyvää. Herrat olivat syöneet kakun jälkiruoaksi yhdellä istunnolla. Siitäkin voi päätellä kakun onnistuneen. Tänään illalla leivon uuden puolukka-kinuskijuustokakun viikonlopun vieraille. Juustokakut ovat minun suosikkejani ja kiva päästä itsekin maistamaan tätä kakkua, nam!

Makoisaa viikonloppua!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton puolukka-kinuskijuustokakku

Himoleipuri Herkuttelevat herrat kokoontuivat perinteiseen tapaamiseensa viime viikonloppuna. Minulla on ollut tapana leipoa joku kakku paremman puoliskoni matkaan. Tänä vuonna ei tarvinnut pitkään pohtia, mikä olisi tämän vuoden juttu. Puolukka-aika menossa,… Makeat gluteeniton, kakku, juustokakku, puolukka, kinuski, puolukkajuustokakku, puolukka-kinuskijuustokakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
150 g gluteenittomia suklaa-kaurapaloja tai muita gluteenittomia keksejä
70 g sulatettua voita
Täyte
4 liivatetta
200 g (= 3½ dl) puolukoita
2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
1 prk (=200 g) turkkilaista jogurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kinuskipäällyste
2 liivatetta
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Näin valmistat

Leikkaa 20 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi sekä vuoan reunoille leivinpaperisuikaleet. Voit käyttää myös reunakalvoa.

Jauha kaura-suklaapalat monitoimikoneella muruiksi tai murskaa kaulimella (kaurapalat muovipussin sisällä). Sekoita sulatettu voi joukkoon. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

Täytteen valmistaminen. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Jauha jäiset puolukat monitoimikoneella tai tehosekoittimella karkeaksi rouheeksi ja anna rouheen sulaa. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Vatkaa tuorejuusto, jogurtti ja sokerit keskenään sähkövatkaimella. Lisää joukkoon jauhettu puolukkarouhe. Kuumenna 2 rkl vettä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateseos tuorejuusto-karpaloseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi.

Kaada täyte pohjan päälle. Kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla vuokaan. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Valmista kinuskikerros. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä noin 2 minuuttia. Sekoita joukkoon ripaus suolaa. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne kinuskiin. Sekoita hyvin, jotta liivate liukenee tasaisesti.

Anna kinuskin jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita kevyesti jäähtymisen aikana. Kaada kinuski hyytyneen juustokakun päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Koristele puolukka-kinuskijuustokakku puolukoilla ja puolukan lehdillä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

TK 23 lokakuun, 2021 - 8:17 am

Voisikohan tehdä ei-gluteenittomista kekseistä ihan samalla suhteella, esim. kaurakeksit?

Vastaa
Himoleipuri 23 lokakuun, 2021 - 10:08 am

Onnistuu oikein hyvin, jos et tarvitse tehdä gluteenitonta versiota.

Vastaa
Susanna K 16 lokakuun, 2021 - 4:29 pm

Kyllä oli raikas ja ihana kakku. Tein eka kerralla niin että mursin tuoreet puolukat vain vähän haarukalla joten ne erotti hyvin joukosta. Maistui niinkin. Toisella virallisella kerralla (70v metsäjuhlat) pakastepuolukat pienellä tehosekoittimellä ja meni helposti. Kinuski on niin helppo tehdä. Yhdeltä istumalta kakku oli syöty. Saa kuulemma tehdä uudestaan.

Vastaa
Himoleipuri 17 lokakuun, 2021 - 5:42 pm

Kiva kuulla, että kakku maistui, kiitos. Metsäjuhlat kuulostaa tosi mukavalta idealta! Puolukat voi tosiaan laittaa monella tapaa täytteeseen, sattumilla tai ilman. Hyvää syksyä!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää