Gluteeniton puolukka-kinuskijuustokakku

Himoleipuri

Herkuttelevat herrat kokoontuivat perinteiseen tapaamiseensa viime viikonloppuna. Minulla on ollut tapana leipoa joku kakku paremman puoliskoni matkaan. Tänä vuonna ei tarvinnut pitkään pohtia, mikä olisi tämän vuoden juttu. Puolukka-aika menossa, joten jotain uutta ihanaa puolukasta. Pari vuotta sitten leivoin jouluksi vegaanisen ja gluteenittoman puolukka-valkosuklaajuustokakun. Nyt halusin tehdä pelkästään gluteenittoman puolukkajuustokakun, jonka kruunaan kinuskipäällysteellä.  

Puolukoita kasvaa hyvin tänä vuonna

Puolukka-kinuskijuustokakun pohjaan testasin Pirkan gluteenittomia suklaa-kaurapaloja. Kaupasta löytyy myös Pirkan suklaa-riisipaloja, joista tulee mieleen lapsuuden herkku, riisisuklaa. Jauhoin suklaa-kaurapalat monitoimikoneella karkeaksi muruksi. Aika kovia olivat, kovempia kuin riisipalat. Voit tehdä kakkupohjan kummasta tahansa tai käyttää muita gluteenittomia keksejä. Pirkan kyseiset gluteenittomat tuotteet ovat hinnaltaan varsin edullisia verrattuna gluteenittomiin kekseihin. Muruseoksena niiden maku on minusta enemmän kuin kohdallaan. Suosittelen kokeilemaan.

Puolukka-kinuskijuustokakkuun tarvitset näitä raaka-aineita

Perusaineiden lisäksi laitoin täytteeseen turkkilaista jogurttia keventämään ja raikastamaan makua. Tein kakun pakastepuolukoita, jotka jauhoin jäisinä karkeaksi rouheeksi. Tuoreista tämä onnistuu yhtä hyvin.

Puolukasta tulee kauniinvärinen juustokakku

Kinuskikerroksen tekeminen oli tosi helppoa. Kiehautin kerman ja fariinisokerin kattilassa ja keitin seosta pari minuuttia. Lisäsin kuumaan seokseen ripauksen suolaa syventämään kinuskin makua sekä vedessä pehmenneet liivatelehdet. Jäähdytin kinuskiseoksen kädenlämpöiseksi ennen kuin kaadoin sen hyytyneen juustokakun päälle. Tämä kinuski leikkautuu kauniisti ja onnistuu aina.

Kinuskistakin tuli tosi kaunista

Jännityksellä odotin herkuttelevien herrojen kommentteja kakusta. Itse kun en päässyt sitä maistamaan. Oli kuulema ollut oikein hyvää. Herrat olivat syöneet kakun jälkiruoaksi yhdellä istunnolla. Siitäkin voi päätellä kakun onnistuneen. Tänään illalla leivon uuden puolukka-kinuskijuustokakun viikonlopun vieraille. Juustokakut ovat minun suosikkejani ja kiva päästä itsekin maistamaan tätä kakkua, nam!

Täydennys 3.11.2022 Lisäsin täytteeseen yhden liivatteen. Nyt täytteessä on aiemman neljän liivatteen asemasta viisi liivatetta. Juustokakun rakenteesta tulee näin tukevampi ja kauniimmin leikkaantuva, varsinkin, jos kakku on pitkään pöydässä.

Makoisaa viikonloppua!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton puolukka-kinuskijuustokakku

Himoleipuri Herkuttelevat herrat kokoontuivat perinteiseen tapaamiseensa viime viikonloppuna. Minulla on ollut tapana leipoa joku kakku paremman puoliskoni… Makeat gluteeniton, kakku, juustokakku, puolukka, kinuski, puolukkajuustokakku, puolukka-kinuskijuustokakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
150 g gluteenittomia suklaa-kaurapaloja tai muita gluteenittomia keksejä
70 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte
5 liivatetta
200 g (= 3½ dl) puolukoita
2 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g tuorejuustoa
1 prk (=200 g) turkkilaista jogurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kinuskipäällyste
1½ liivatetta
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Näin valmistat

Leikkaa 20 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi sekä vuoan reunoille leivinpaperisuikaleet. Voit käyttää myös reunakalvoa.

Jauha kaura-suklaapalat monitoimikoneella muruiksi tai murskaa kaulimella (kaurapalat muovipussin sisällä). Sekoita sulatettu voi joukkoon. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

Täytteen valmistaminen. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Jauha jäiset puolukat monitoimikoneella tai tehosekoittimella karkeaksi rouheeksi ja anna rouheen sulaa. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Vatkaa tuorejuusto, jogurtti ja sokerit keskenään sähkövatkaimella. Lisää joukkoon jauhettu puolukkarouhe. Kuumenna 2 rkl vettä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateseos tuorejuusto-puolukkaseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi.

Kaada täyte pohjan päälle. Kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla vuokaan. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Valmista kinuskikerros. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä noin 2 minuuttia. Sekoita joukkoon ripaus suolaa. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne kinuskiin. Sekoita hyvin, jotta liivate liukenee tasaisesti.

Anna kinuskin jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita kevyesti jäähtymisen aikana. Kaada kinuski hyytyneen juustokakun päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Koristele puolukka-kinuskijuustokakku puolukoilla ja puolukan lehdillä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

28 kommenttia

NIINA 11.1.2025 - 16:02

Oisko siul vinkkiä miten paljon pitäis laittaa agaragaria jos tekis vegenä?

Vastaa
Himoleipuri 17.1.2025 - 20:15

Nyt en kyllä valitettavasti uskalla sanoa. Pitäisi ensin testata.

Vastaa
Laila Walldén 18.12.2024 - 14:12

Hei! Kaura-allergisena, millä keksillä tuon voisi korvata? Ihan perus gluteeniton suklaa chocolate chip?

Vastaa
Himoleipuri 30.12.2024 - 19:54

Hei! Pahoittelen, että viestini jäi joulun jalkoihin. Olet varmaan ratkaissut asian. Gluteenittomat suklaakeksit sopivat mainiosti. Ja muutkin gluteenittomat keksit, joissa ainesosana ei ole kauraa. Joskus laitan vaaleisiin glut. kekseihin kaakaojauhetta, jolloin saan tumman, suklaisen keksipohjan juustokakkuun.

Vastaa
Marja 10.11.2024 - 13:36

Maku oli hyvä! Täyte oli todella löysää vaikka oli yli yön jääkaapissa, kinuskista tuli taas hirveän jämäkkää. Koostumusten erot olivat epämiellyttävät suussa. Maun kanssa ei mitään valittamista.

Vastaa
Himoleipuri 20.11.2024 - 17:50

Voi harmi, että täyte jäi löysäksi ja kinuskikerros puolestaan oli liian jämäkkää. Onneksi maku oli kuitenkin hyvä. Toki kerrokset pitää olla koostumukseltaan samanlaisia, jotta kakkua on myös miellyttävä syödä. Pienensin liivatteen määrää nyt puolikkaalla liivatteella. Testaan ohjeen lähipäivinä. Olen tehnyt kakun muutaman kerran, mutta siitä on jo aikaa. Päivitän tarvittaessa ohjetta. Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa!

Vastaa
Himoleipuri 24.11.2024 - 23:04

Puolukka-kinuskijuustokakku on testattu tänään. Onnistui ohjeella oikein hyvin. Täyte oli sopivan jämäkkää ja kinuskikerros samoin 1,5 liivatteella. Täytekerrokset keskenään hyvin balanssissa. Maku herkullinen, kolme palaa jo syöty 🙂

Vastaa
NIINA 24.1.2025 - 23:41

6 liivatelehtee täytteeseen eikä hyytyny.. 1,5 riitti kuiteki kiilteeseeen. Varsin omituista.

Vastaa
Minna 8.12.2022 - 12:54

Hei,
Jos teen kakun 26cm vuokaan, monen kertaisena ohje kannattaa tehdä?

Vastaa
Himoleipuri 17.12.2022 - 16:26

Riittää kun teet puolitoistakertaisena. Kaksinkertainen ei ehkä mahdu vuokaan.

Vastaa
Miia 13.11.2022 - 16:59

Isänpäiväksi tein tämän kakun ja onnistui hyvin ? Täytteeseen laitoin 5 liivatetta ja kinuskiin 1,5 liivatetta. Maku oli hyvä!

Vastaa
Himoleipuri 14.11.2022 - 22:39

Kiva, että maistui 🙂

Vastaa
Riikka 15.9.2024 - 9:45

Meiran liivatteet ovat 10kpl=20g ja esim. Belbaken ovat 12kpl=20g, joten kannattaa huomioida mitä merkkiä käyttää ettei jää kakku löysäksi.

Vastaa
Emmelina 28.10.2022 - 18:00

Juuri testailtiin tämä kakku. Tismalleen samat ainesosat, kuin sinulla ja paljon entisyyttä leipomiseen. Meillä myös täyte levisi. Oli liian löysä. Täytyy kokeilla uudelleen, laittaa 1-2 liivatetta lisää täytteeseen ja mahdollisesti 1 vähemmän kinuskiin. Maku oli tosi hyvä!

Vastaa
Himoleipuri 14.11.2022 - 22:31

Kiitos palautteestasi. Huomasin, että sinulle onkin jäänyt vastaamatta. Pahoittelen. Lisäsin liivatteen määrää yhdellä pari viikkoa sitten. Nyt varmasti onnistuu. Itse tykkään pehmeistä, moussemaisista juustokakuista. Kiva, että tykkäsit mausta 🙂

Vastaa
Netta 27.9.2022 - 16:44

Hei!

Kakku vaikuttaa ihanalta! En haluaisi käyttää liivatetta, joten kysyisinkin olisiko sinulla antaa kakun reseptiä vegaaniseksi muutettuna tai vegaanista liivatetta käyttäen? 🙂

Vastaa
Himoleipuri 2.10.2022 - 18:16

Kiitos paljon! Tätä kakkua en ole tehnyt vegaanisena. Voit soveltaa gluteenittoman ja vegaanisen vadelma-valkosuklaakakkuni ohjetta https://www.himoleipuri.fi/gluteeniton-ja-vegaaninen-vadelma-valkosuklaakakku/ Käytin em. kakkuun agar-agarjauhetta ja toimi oikein hyvin. Toinen mainio vegaaninen ja glueeniton kakku on puolukka-valkosuklaajuustokakku https://www.himoleipuri.fi/gluteeniton-ja-vegaaninen-puolukka-valkosuklaajuustokakku/ Toivottavasti näistä ohjeista on apua.

Vastaa
KM 7.9.2022 - 6:26

Hei, monelleko hengelle tällä reseptillä saa?

Vastaa
Himoleipuri 7.9.2022 - 22:19

Uskoisin, että kakusta riittää 8-10 henkilölle.Toki riippuu siitä mitä muuta on tarjolla.

Vastaa
RK 20.4.2022 - 11:24

Mieheni sai herkullisen syntymäpäiväkakun, kiitos ohjeesta 🙂 Kakusta tuli oikein hieno kun vielä tasoitin reunat lämpimällä lastalla. Koko komeus kuitenkin lässähti kun kakkua leikattiin 🙁 kinuski oli liian jämäkkä tai puolukkakerros liian löysä. Seuraavalla kerralla laittaisin 5+1 liivatetta (ohjeessa 4+2).

Vastaa
Himoleipuri 26.4.2022 - 22:49

Harmi, että kakku tuotti ikävän yllätyksen leikatessa, mutta nähtävästi maku oli kohdillaan. Viestistäsi ei oikein käy ilmi, kumpi kerros tuotti haasteita. Itse olen saanut kakun aina onnistumaan ohjeellani. Juustokakut kannattaa tarjoa “suoraan jääkaapista”, jolloin ne ei pääse pehmenemään ja maku on raikas. Mitä tuorejuustoa käytit? Itse käytän aina Philadelpiaa, joka on jämäkkää ja ah, niin hyvää! Esimerkiksi Valion tuorejuustot ovat pehmeämpiä. Halutessasi voit seuraavan kerran lisätä juustokakkutäytteeseen yhden liivatteen. Itse tykkään pehmeästä juustokakkujen rakenteesta ja siksi käytän liivatetta kohtuudella. Jos kinuskikerroksesta jättää toisen liivatteen pois, voi olla vaara, ettei se jähmety tarpeeksi.

Vastaa
RK 27.4.2022 - 7:16

Luulen, että kinuskikerros meni liian jämäkäksi ja kun kakkua yritti leikata, puolukkakerros pursui joka suuntaan.. toinen vaihtoehto on, että toinen oli liian kova ja toinen liian pehmeä eli vaihtaisin liivatesuhteita kuten aiemmassa viestissä kerroin 🙂 Käytin Valion tuorejuustoa.

Vastaa
TK 23.10.2021 - 8:17

Voisikohan tehdä ei-gluteenittomista kekseistä ihan samalla suhteella, esim. kaurakeksit?

Vastaa
Himoleipuri 23.10.2021 - 10:08

Onnistuu oikein hyvin, jos et tarvitse tehdä gluteenitonta versiota.

Vastaa
Riikka 15.9.2024 - 9:33

Voiko löysyysongelma liittyä eri valmistajien liivatelehtien kokoon? Olen juuri tekemässä soveltaen puolukkajuustokakkua ja käyttämäni liivatelehdet ovat kokoa 12kpl=20g. Minkä kokoisia nuo tässä ohjeessa käytetyt ovat?

Vastaa
Himoleipuri 17.9.2024 - 12:19

Käyttämäni Meiran liivatelehtien kokonaispaino on 20 g ja paketissa on 10 kpl, 2 g/liivatelehti. Belbaken liivatelehti painaa 1,67 g ja Dr.Oetkerin 1,7 g. Harmi kun liivatelehdet ovat erikokoisia. Kun kakkuun tarvitaan isompi määrä liivatelehtiä, ero on aika suuri. Esimerkiksi Meiran 5 liivatelehteä painaa 10 g, kun Belbaken 8,35 g ja Dr.Oetkerin 8,5 g. Eroilla on merkitystä kakun hyytymiseen. Kannattaa katsoa raaka-ainekuvasta mitä liivatelehtiä olen käyttänyt. Mukavaa leivontasyksyä 🙂

Vastaa
Susanna K 16.10.2021 - 16:29

Kyllä oli raikas ja ihana kakku. Tein eka kerralla niin että mursin tuoreet puolukat vain vähän haarukalla joten ne erotti hyvin joukosta. Maistui niinkin. Toisella virallisella kerralla (70v metsäjuhlat) pakastepuolukat pienellä tehosekoittimellä ja meni helposti. Kinuski on niin helppo tehdä. Yhdeltä istumalta kakku oli syöty. Saa kuulemma tehdä uudestaan.

Vastaa
Himoleipuri 17.10.2021 - 17:42

Kiva kuulla, että kakku maistui, kiitos. Metsäjuhlat kuulostaa tosi mukavalta idealta! Puolukat voi tosiaan laittaa monella tapaa täytteeseen, sattumilla tai ilman. Hyvää syksyä!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää