Gluteeniton ja vegaaninen puolukka-valkosuklaajuustokakku

Himoleipuri

Tytär tulee tänä iltana kotiin, joten meillä alkaa vegaaniherkkujen aika. Huomisen jouluaaton ateria katetaan pöytään täysin vegaanisena. Mukava syödä samaa ruokaa, ja näin myös pääsee valmisteluissa helpommalla.

Tein joulukakkuun gluteenittoman ja vegaanisen browniepohjan, koska loput piparit halusin säästää tyttärelle. Jos haluat, voit tehdä pohjan myös gluteenittomista ja vegaanisista pipareista, niin saat kakun nopeammin valmiiksi.

Browniepohjaan tulee maidotonta suklaata, maidotonta margariinia, fariinisokeria, kasvijuomaa, kaakaojauhetta, riisijauhoja, mantelijauhetta sekä kohotusaineita.

Alun perin oli tarkoitus tehdä postaamani kinuski-piparikakku vegaanisena versiona. Mutta suunnitelma muuttui. Tein viime viikolla puolukka-valkosuklaajuustokakun piparipohjalla Salli-ystävälleni ja se oli niiiin hyvää, että päätinkin vaihtaa suunnitelmaa. Toki tähänkin kakkuun voit tehdä kinuskin gluteenittomasta kaurakermasta ja fariinisokerista ja käyttää hyydyttämiseen agar-agar jauhetta, jos haluat.

Browniepohjan rakenne oli oikein passeli.

Täytteeseen tulee maidotonta valkosuklaata, soijatuorejuustoa, soijakermaa ja -jogurttia sekä sokeria ja vaniljasokeria. Täyte hyydytetään agar agar jauheella, joka lisätään nesteeseen ja keitetään pari minuuttia. Seoksen kanssa ei voi aikailla vaan se kaadetaan kuumana ohuena nauhana täytemassan joukkoon hyvin sekoittaen. Jos käytät ensimmäistä kertaa agar agaria, voit lukea tarkemmin käyttöohjeita Kamomillan konditorian blogista. Minusta agar agarin käyttö on helppoa, kunhan vaan toimii ohjeiden mukaan ja ripeästi.

Tämännäköisiä juttuja tuli täytteeseen. Maidotonta valkosuklaata löytyy parhaiten isoista marketeista ja Tofuttia S-ryhmän kaupoista.

Valkosuklaatäyte saa hyytyä ainakin kaksi tuntia jääkaapissa ennen puolukkakerroksen lisäämistä. Puolukkakerrokseen laitetaan puolukat jäisinä suoraan pakastimesta. Tällöin ne eivät ehdi sulaa ja niiden päälle voi huoletta lusikoida kuuman glögi-agar-agar seoksen.

Käynnistin blogin tasan puoli vuotta sitten heinäkuun lopulla. Gluteeniton leivonta ja ohjeiden postaaminen on ollut ihana harrastus, joka on vienyt mukanaan. Blogin kävijämäärä on kasvanut hienosti ja moni on kokeillut ohjeitani.  Se onkin paras ja innostavin palaute minulle. Otan mielelläni toiveitasi vastaan siitä, minkälaisia ohjeita kaipaat. Ota rohkeasti yhteyttä!

Himoleipuri laittaa nyt jauhopussit kiinni ja ryhtyy joulun viettoon ja leppoisaan oleiluun rakkaimpiensa kanssa. Leivonnan riemu jatkuu ensi vuonna.

Oikein ihanaa ja rentouttavaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton ja vegaaninen valkosuklaajuustokakku

Himoleipuri Tytär tulee tänä iltana kotiin, joten meillä alkaa vegaaniherkkujen aika. Huomisen jouluaaton ateria katetaan pöytään täysin vegaanisena. Mukava syödä samaa ruokaa, ja näin myös pääsee valmisteluissa helpommalla. Tein joulukakkuun gluteenittoman… Makeat gluteeniton, vegaaninen, kakku, juustokakku, valkosuklaa, puolukka, puolukka-valkosuklaajuustokakku, joulukakku, joulu, munaton, maidoton European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Brownie-pohja
100 g tummaa maidotonta ja gluteenitonta suklaata
50 g maidotonta margariinia (Sunnuntai)
1 dl fariinisokeria
1 dl gluteenitonta kasvijuomaa
1 dl riisijauhoja
½ dl mantelijauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Valkosuklaatäyte
150 g maidotonta valkosuklaata
1 prk (= 250 ml) soijavispiä
1 prk (= 225 g) Tofutti-soijatuorejuustoa
1 dl maustamatonta soijajogurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1½ tl agar-agar jauhetta
½ dl sitruunamehua
½ dl vettä

Puolukkakerros
3-4 dl pakastepuolukoita
2½ tl agar-agar jauhetta
1 dl vettä
2 dl glögitiivistettä (esim. Marli)

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Valmista browniepohja 22-24 cm:n kokoisessa irtopohjavuoassa. Pingota leivinpaperi vuoan pohjan ja reunojen väliin ja voitele vuoan reunat margariinilla. Jauhota reunat gluteenittomilla ja maidottomilla korppujauhoilla.

Browniepohjan valmistaminen. Leikkaa suklaa paloiksi, säästä puolet lisättäväksi taikinaan viimeiseksi. Sulata margariini, fariinisokeri ja puolet suklaapaloista kattilassa. Jätä jäähtymään.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuiviin aineisiin kasvijuoma ja suklaa-margariini-sokeriseos. Lisää lopuksi suklaapalat. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä lusikan avulla vuoan pohjalle. Taikina on aika sakeaa.

Paista pohjaa uunissa noin 15 minuuttia.

Siirrä kypsä pohja pois vuoasta ja pese vuoka. Anna pohjan jäähtyä.

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja reunoille leivinpaperisuikaleet. Voit käyttää myös reunakalvoa. Siirrä jäähtynyt pohja takaisin irtopohjavuokaan.

Täytteen valmistaminen. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa soijavispi sähkövatkaimella sakeaksi vaahdoksi.

Vatkaa toisessa kulhossa soijatuorejuusto ja soijajogurtti keskenään pari minuuttia tai niin kauan, että massa on sileää. Lisää sokerit joukkoon sekä vaahdotettu soijavispi.

Mittaa sitruunamehu, vesi ja agar-agar jauhe kattilaan. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen ja keitä kaksi minuuttia. Seos paksunee keittämisen aikana. Kaada seos heti ohuena nauhana täytemassaan samalla täytettä koko ajan sekoittaen. Varmista esimerkiksi nuolijalla, että täyte on sekä reunoista että pohjasta hyvin sekoittunut.

Kaada täyte browniepohjan päälle ja tasoita. Siirrä kakku hyytymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.

Puolukkakerroksen valmistaminen. Levitä jäiset puolukat hyytyneen valkosuklaatäytteen päälle. Mittaa vesi, puolet glögitiivisteestä ja agar-agar jauhe kattilaan. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen ja keitä kaksi minuuttia. Seos paksunee keittämisen aikana. Kaada seokseen loput glögitiivisteestä, sekoita ja lusikoi seos puolukoiden päälle.

Anna kakun hyytyä vielä ainakin tunnin verran ennen tarjoilua.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Hanna 7 joulukuun, 2020 - 1:15 am

Ihana blogi! Olen gluteeniton ja vegaani ja joskus olisi kiva leipoa, ja äitikin haluaisi jotain mulle tehdäz niin tämä ilahduttaa 😊 sellainen kysymys sinulle, että oletko kokeillut korvata Sunnuntai-margariinin vaikkapa tässä reseptissä kookosöljyllä? Tai mitä luulet, onnistuisiko? Ihanaa joulun odotusta!

Vastaa
Himoleipuri 7 joulukuun, 2020 - 9:56 pm

Kiva kun olet löytänyt blogini ja tykkäät. Kiitos! 🙂 Uskoisin, että kookosöljy toimii browniepohjassa. Kannattaa kokeilla. Ihanaa joulun odotusta myös sinulle ja leivonnan iloa!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää