Gluteeniton mehevä kesäkurpitsakakku

Himoleipuri

Kesäkurpitsa-aika on nyt parhaimmillaan ja satoa pukkaa. Kesäkurpitsa on miedonmakuinen vihannes, joka sopii moneen käyttöön, niin ruoanvalmistukseen kuin leivontaan. Omia suosikkejani ovat täytetyt kesäkurpitsat ja kesäkurpitsapihvit sekä gluteeniton kesäkurpitsagalette, jonka ohje löytyy täältä blogista. Nyt päätin kokeilla kesäkurpitsaa gluteenittomaan kakkuun. Kesäkurpitsa on maultaan mieto, joten sitä on helppo piilottaa kakkuun. Ei välttämättä edes arvaisi, että tässä kakussa on kesäkurpitsaa.

Tämä gluteeniton kesäkurpitsakakku muistuttaa paljolti gluteenitonta porkkanakakkua. Molemmissa on ideana, että kakkutaikinaan lisätään raastettua vihannesta ja maustetaan fariinisokerilla ja kanelilla. Kokeilin kesäkurpitsakakkuun Myllärin gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ja rasvana öljyä. Hyvin toimii. Laitoin kakkuun myös sitruunaa, joka kivasti tuo oman säväyksen makuun.

Kakku syntyy näistä aineista

Kesäkurpitsa kannattaa raastaa karkeaksi raasteeksi, raastimen isoimmalla terällä. Tällöin siitä ei irtoa nestettä. Neste vaikuttaisi rakenteeseen ja ainesosien suhdetta tulisi säätää. Kesäkurpitsaraaste on kevyttä, joten gluteenitonkin taikina jaksaa kannatella sen tasaisena kakussa.

Kakku valmiina uuniin. Pingotin leivinpaperin vuoan pohjan ja reunan väliin.

Gluteeniton kesäkurpitsakakku onnistui tosi hyvin. Siitä tuli kaunis ja tasainen. Pintakaan ei yhtään repeillyt. Kakun on hyvä antaa tekeytyä yön yli, jolloin se mehevöityy ja rakenne kiinteytyy. Leivoin tämän kakun torstai-iltana ja eilen kuorrutin vähän ennen vieraiden tuloa. Kätevää kun kakun voi tehdä hyvissä ajoin lähes valmiiksi.

Kuorrutus valmistui voista, maustamattomasta tuorejuustosta ja tomusokerista. Voi kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta se on pehmeää ja vaahtoutuu hyvin. Maustoin kuorrutuksen tilkalla sitruunanmehua ja ripauksella sitruunankuorta.

Tässä vielä kuvina kuorrutuksen raaka-aineet

Koristelin kakun tuoreella timjamilla ja pähkinärouheella. Sinä voit koristella omien mieltymystesi mukaisesti.

Satoisaa sadonkorjuun aikaa!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton mehevä kesäkurpitsakakku

Himoleipuri Kesäkurpitsa-aika on nyt parhaimmillaan ja satoa pukkaa. Kesäkurpitsa on miedonmakuinen vihannes, joka sopii moneen käyttöön, niin ruoanvalmistukseen kuin leivontaan. Omia suosikkejani ovat täytetyt kesäkurpitsat ja kesäkurpitsapihvit sekä gluteeniton kesäkurpitsagalette, jonka… Makeat gluteeniton, kakku, kesäkurpitsa, kesäkurpitsakakku, mehevä kesäkurpitsakakku, kuorrutettu kesäkurpitsakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

3 kanamunaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
3½ dl gluteeniton vaaleaa jauhoseosta (Myllärin)
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
200 g = noin 4 dl karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa
1½ dl öljyä
2 rkl sitruunanmehua
½ sitruunan raastettu kuori

Kuorrutus
50 g pehmeää voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunanmehua
½ sitruunan raastettu kuori

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele reunat margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla tai mantelijauheella.

Raasta kesäkurpitsa raasteeksi raastinraudan suurimmalla terällä. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja puserra mehu.

Vatkaa kananmunat ja sokerit kevyeksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne muna-sokerivaahtoon.

Lisää taikinaan raastettu kesäkurpitsa, öljy, 2 rkl sitruunanmehua ja puolet sitruunan kuoriraasteesta.

Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan.

Paista kakkua uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kakku on kypsä, jos tikkuun ei tartu taikinaa ja kakku irtoaa vuoan reunoista.

Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia vuoassa ennen kuin avaat irtopohjavuoan. Nosta kakku jäähtymään ritilälle. Anna kakun tekeytyä mielellään seuraavaan päivään. Rakenne paranee ja maku mehevöityy.

Valmista kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto joukkoon.
Lisää tomusokeri ½ dl kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi 1 rkl sitruunanmehua ja raastettu sitruunankuori. Vatkaa vielä hetki, jolloin kuorrutuksen väri vaalenee.

Koristele kakku mielesi mukaan.

Vinkit

Voit käyttää kakkuun myös pelkästään fariinisokeria tai tummaa ruokosokeria.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää