Porkkanakakku on suussa sulava klassikkoleivonnainen. Hienoksi raastettu porkkana mehevöittää taikinan ja herkullinen tuorejuustotäyte kruunaa koko komeuden. Laitoin tähän gluteenittomaan porkkanakakkuun lisäksi fariinisokeria ja ananasmurskaa tuomaan ekstramehevyyttä. Minusta ananasmurska on porkkanakakussa piste iin päällä.
Paistoin porkkanakakun pyöreässä irtopohjavuoassa, koska halusin tehdä täytettävän version. Voit paistaa taikinan myös suorakaiteen muotoisessa vuoassa ja kuorruttaa levyn tuorejuustolla. Pohjaa ei kannata paistaa liian kauan, jotta se ei menetä mehevyyttänsä.
Porkkanoista tulee mieleen hauska tarina. Lastemme ollessa pieniä kasvatimme itse porkkanoita mökillä. Näihin aikoihin syksyllä nostimme porkkanat maasta ja ajattelin siinä samalla antaa ravitsemusneuvontaa lapsukaisille. Kehotin syömään porkkanoita niiden A-vitamiinipitoisuuden takia. Kerroin, että ”A-vitamiini on näkövitamiini. Nyt kun syksyllä alkaa tulla pimeää, niin tämä vitamiini auttaa myös näkemään hämärässä”. 7-vuotias esikoisemme katsoi minua ihmeissään ja totesi: ”Äiti, onhan minulla taskulamppu.” 🙂
Mukavaa syksyistä viikonloppua!
Raaka-aineet
Taikina
4 dl hienoksi raastettua porkkanaa (= 2-3 porkkanaa)
175 g margariinia sulatettuna
3 munaa
3 dl fariinisokeria
4 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
½ tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1 dl ananasmurskaa
Täyte ja kuorrutus
100 g pehmeää voita
300 g maustamatonta tuorejuustoa
5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
Koristelu
50 g tummaa suklaata rouhittuna
7 kpl ananaskirsikoita
mintun tuoreita lehtiä
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat margariinilla sekä jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla tai jauhoseoksella.
Valmista taikina. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään, fariinisokeria lukuun ottamatta.
Vaahdota munat ja fariinisokeri sähkövatkaimella. Lisää sulatettu margariini, ananasmurska, porkkanaraaste ja muutamassa erässä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan.
Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Anna kakun vetäytyä vuoassa muutama minuutti ja siirrä sen jälkeen kakku jäähtymään ritilän päälle.
Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sokerit. Jos tomusokerissa on paakkuja, siivilöi se täytteeseen. Vatkaa täytettä vielä noin 5 minuuttia, jolloin siitä tulee ihanan kuohkeaa ja vaaleaa.
Leikkaa jäähtynyt porkkanakakku vaakasuunnassa kahteen osaan. Voit halutessasi kostuttaa pohjia ananastölkin liemellä.
Levitä puolet kuorrutuksesta kakun väliin ja puolet kakun pinnalle.
Koristele porkkanakakku rouhitulla suklaalla, ananaskirsikoilla ja mintunlehdillä.
Vinkit
Voit valmistaa kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Maku vaan mehevöityy yön aikana jääkaapissa. Koristeluun voit käyttää myös pelkästään pähkinärouhetta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
29 kommenttia
Täydellinen ohje taas! Tehtiin kahteen kertaan: ensin tismalleen tällä ohjeella ja toisen kerran ilman ananasmurskaa. Laakeahkoon uunivuokaan tehtynä jäi mukavasti paksuutta. Tein tarjottavaksi tapahtumaan ja keräsi kehuja ja teki nopeasti kauppansa. Ekalla kertaa tosin sain kuorutteen juoksettumaan (oli varmaan virhe käyttää sähkövatkainta vielä sokerin lisäämisen jälkeen?), mutta peitin jäljet kohtuullisen hyvin kookoshiutaleilla.
Ihana kuulla, kiitos! Täytteen juoksettumisen estää, kun sekä voi että tuorejuusto ovat pehmeitä ja huoneenlämpöisiä kun ne sekoittaa keskenään. Mukavaa kesää!
Tein 26cm irtopohjavuokaan ja noudatin ohjetta sekä paistoaikaa (25min), silti jäi kokonaan raa’aksi keskeltä.
Ei kannattanut edes täyttää. Harmittaa, kun kalliit raaka-aineet gluteenittomissa kakuissa.
Onpa harmillista, että kakku ei onnistunut. Vähän vaikea sanoa, mistä tämä johtui. Kerroit, että teit ohjeen mukaan. Uuneissa voi olla eroja, samoin paistovuoissa. Kakun kypsyyttä kannattaa kokeilla puisella tikulla. Jos taikinaa jää tikkuun, kannattaa jatkaa paistoaikaa.
Voihan kakun tehdä vain ’ykskerroksena’? Onkohan kuorrutteen resepti kuitenkin sama vai tuleeko sitä silloin liikaa?
Kyllä voi. Kuorrutteen ohje kannattaa tällöin puolittaa. Muuten sitä tulee liikaa. Mukavaa leivontaa!
Kuinka monelle tästä riittää?
Arvioisin, että kakku riittää noin 10 hengelle. Toki siihen vaikuttaa, mitä muuta on tarjolla. Leivonnan iloa!
Jes! Ei lösähtänyt yhtään! Tein kakun 22cm kakkuvuokaan ja uunissa kesti siksi 55min. Tuunauksia oli muutamat koska en ehtinyt enää kipaisemaan kauppaan: Margariinin sijasta käytin rypsiöljyä, fariinisokeria ei meillä ollut joten sekoitin 2,5dl sokeria, 0,5dl siirappia ja sekoitin ne rivakasti yhteen (= tee-se-itse fariinisokeri) ja @Bistrokaihovirtaan inspiroimana lisäsin taikinaan muskottia. Ainiin, ei meiltä löytynyt ananasmurskaakaan, joten jätin sen vain pois. Pahoittelut tuunauksista, mutta onnistui silti mahtavasti ja 22cm vuoan ansioista tuli korkea pariksi kerrokseksi helposti leikattava kakku. Kiitän ja kumarran!
Oletpa ihanasta tuunannut ohjetta. Ja kiva kuulla, että kakku onnistui. Sulla on selvästi jauhopeukalo. Kiitos mukavasta viestistäsi 🙂
Onnistuuko ilman ananas murskaa?
Onnistuu ilman ananasmurskaa.Tarvittaessa voit kostuttaa valmiin kakun appelsiinimehulla.
Todella hyvää. Muokkasin reseptiä sen verran, että jätin ananaksen pois, kanelin ja inkiväärin lisäksi ropsautin vähän muskottia. Paiston jälkeen kostutin appelsiinin mehulla ja täytteen maustein appelsiinin kuoriraasteella. Nam.
Hienosti tuunattu porkkanakakku! Voin vaan kuvitella miten hyvin appelsiini sopii porkkanan kanssa. Hyvä sinä!
Mutta hyvää tämä kyllä on 🙂
Hienoa, että maku oli kohdallaan 🙂
Huomasin, että tuo 25 minuuttia 175c ei kyllä omalla kohdalla riittänyt alkuunkaan. Tavallinenkin kakkupohja on noin 40-45.
Paistolämpötilaan vaikuttaa kakkupohjan korkeus. Tein kakun isoon vuokaan jolloin siitä tuli aika matala. Lyhyempi paistoaika riitti. Myös uuneissa on eroja ja käytetty vuokakin voi vaikuttaa paistoaikaan. Hyvä konsti varmistaa kakun kypsyys on kokeilla puisella coktailtikulla kypsyyttää. Jos tikkuun ei jää taikinaa kakku on kypsä. Paistolämpötilat ovat aina ohjeellisia ja niitä voi soveltaa.
Tein ohjeen mukaan mutta jäi keskeltä raa’aksi ja reunoilta kuiva ja mureneva 🙁 vika varmaan oli minussa, mutta yritin kyllä seurata ohjetta tarkkaan. Porkkanoita tuli minulla varmaan viisi, mutta 4dl raastetta niistä vain tuli. 2-3 porkkanaa ei millään riittänyt.
Harmillista, että sinulla oli kakun kypsymisessä ongelmia. Vähän vaikea sanoa mistä tämä johtui. Kakun paistolämpötila vaikuttaa kypsymiseen. Jos lämpötila on liian korkea, kakku ei ehdi kypsyä sisältä. Porkkanoiden koko vaihtelee paljon. Siksi laitoin porkkanaraasteen määrän myös desilitroina.
Millä logiikalla fariinisokeri ei ole kuiva aine?
Hyvä kun huomasit, kiitos! Täsmennän ohjeeseen sokerin paikan, ettei se mene jauhojen joukkoon. Se nääs tarvitaan munien kaveriksi.
Hyvää siitä silti tuli.
Hei voinko korvata fariinisokerin ruokosokerilla? Onko määrä silloin sama?
Kyllä voi ja samalla määrällä onnistuu. Leivonnan iloa!
Hei! Jos teen tämän ei irtovuuassa, teenkö tällä määrällä uunipellillä kuten mokkapalat?
Hei! Kyllä, voit tehdä pellillä mokkapalojen tyyliin. Kuorrutteen määrä on reilu, joten sekin riittää hyvin. 🙂
Tarvitseeko laittaa suolaa taikinaan jos käyttää voita eikä margariinia?
Suolan voi jättää pois. Se ei ole välttämätön, jos käyttää voita taikinaan.