Gluteeniton porkkanakakku

Himoleipuri

Porkkanakakku on suussa sulava klassikkoleivonnainen. Hienoksi raastettu porkkana mehevöittää taikinan ja herkullinen tuorejuustotäyte kruunaa koko komeuden. Laitoin tähän gluteenittomaan porkkanakakkuun lisäksi fariinisokeria ja ananasmurskaa tuomaan ekstramehevyyttä. Minusta ananasmurska on porkkanakakussa piste iin päällä.

Paistoin porkkanakakun pyöreässä irtopohjavuoassa, koska halusin tehdä täytettävän version. Voit paistaa taikinan myös suorakaiteen muotoisessa vuoassa ja kuorruttaa levyn tuorejuustolla. Pohjaa ei kannata paistaa liian kauan, jotta se ei menetä mehevyyttänsä.

Porkkanoista tulee mieleen hauska tarina. Lastemme ollessa pieniä kasvatimme itse porkkanoita mökillä.  Näihin aikoihin syksyllä nostimme porkkanat maasta ja ajattelin siinä samalla antaa ravitsemusneuvontaa lapsukaisille. Kehotin syömään porkkanoita niiden A-vitamiinipitoisuuden takia. Kerroin, että ”A-vitamiini on näkövitamiini. Nyt kun syksyllä alkaa tulla pimeää, niin tämä vitamiini auttaa myös näkemään hämärässä”. 7-vuotias esikoisemme katsoi minua ihmeissään ja totesi: ”Äiti, onhan minulla taskulamppu.”  🙂

Mukavaa syksyistä viikonloppua!

Gluteeniton porkkanakakku

Himoleipuri Porkkanakakku on suussa sulava klassikkoleivonnainen. Hienoksi raastettu porkkana mehevöittää taikinan ja herkullinen tuorejuustotäyte kruunaa koko komeuden.… Makeat gluteeniton, kakku, porkkana, porkkanakakku, naked cake European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Taikina
4 dl hienoksi raastettua porkkanaa (= 2-3 porkkanaa)
175 g margariinia sulatettuna
3 munaa
3 dl fariinisokeria
4 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
½ tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1 dl ananasmurskaa

Täyte ja kuorrutus
100 g pehmeää voita
300 g maustamatonta tuorejuustoa
5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristelu
50 g tummaa suklaata rouhittuna
7 kpl ananaskirsikoita
mintun tuoreita lehtiä

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat margariinilla sekä jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla tai jauhoseoksella.

Valmista taikina. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään, fariinisokeria lukuun ottamatta.

Vaahdota munat ja fariinisokeri sähkövatkaimella. Lisää sulatettu margariini, ananasmurska, porkkanaraaste ja muutamassa erässä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan.

Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Anna kakun vetäytyä vuoassa muutama minuutti ja siirrä sen jälkeen kakku jäähtymään ritilän päälle.

Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sokerit. Jos tomusokerissa on paakkuja, siivilöi se täytteeseen. Vatkaa täytettä vielä noin 5 minuuttia, jolloin siitä tulee ihanan kuohkeaa ja vaaleaa.

Leikkaa jäähtynyt porkkanakakku vaakasuunnassa kahteen osaan. Voit halutessasi kostuttaa pohjia ananastölkin liemellä.

Levitä puolet kuorrutuksesta kakun väliin ja puolet kakun pinnalle.

Koristele porkkanakakku rouhitulla suklaalla, ananaskirsikoilla ja mintunlehdillä.

Vinkit

Voit valmistaa kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Maku vaan mehevöityy yön aikana jääkaapissa. Koristeluun voit käyttää myös pelkästään pähkinärouhetta.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

29 kommenttia

Saara 16.5.2024 - 22:08

Täydellinen ohje taas! Tehtiin kahteen kertaan: ensin tismalleen tällä ohjeella ja toisen kerran ilman ananasmurskaa. Laakeahkoon uunivuokaan tehtynä jäi mukavasti paksuutta. Tein tarjottavaksi tapahtumaan ja keräsi kehuja ja teki nopeasti kauppansa. Ekalla kertaa tosin sain kuorutteen juoksettumaan (oli varmaan virhe käyttää sähkövatkainta vielä sokerin lisäämisen jälkeen?), mutta peitin jäljet kohtuullisen hyvin kookoshiutaleilla.

Vastaa
Himoleipuri 23.5.2024 - 12:19

Ihana kuulla, kiitos! Täytteen juoksettumisen estää, kun sekä voi että tuorejuusto ovat pehmeitä ja huoneenlämpöisiä kun ne sekoittaa keskenään. Mukavaa kesää!

Vastaa
Jaana 24.3.2024 - 14:39

Tein 26cm irtopohjavuokaan ja noudatin ohjetta sekä paistoaikaa (25min), silti jäi kokonaan raa’aksi keskeltä.
Ei kannattanut edes täyttää. Harmittaa, kun kalliit raaka-aineet gluteenittomissa kakuissa.

Vastaa
Himoleipuri 24.3.2024 - 17:53

Onpa harmillista, että kakku ei onnistunut. Vähän vaikea sanoa, mistä tämä johtui. Kerroit, että teit ohjeen mukaan. Uuneissa voi olla eroja, samoin paistovuoissa. Kakun kypsyyttä kannattaa kokeilla puisella tikulla. Jos taikinaa jää tikkuun, kannattaa jatkaa paistoaikaa.

Vastaa
Emilia 9.10.2023 - 18:38

Voihan kakun tehdä vain ’ykskerroksena’? Onkohan kuorrutteen resepti kuitenkin sama vai tuleeko sitä silloin liikaa?

Vastaa
Himoleipuri 11.10.2023 - 8:38

Kyllä voi. Kuorrutteen ohje kannattaa tällöin puolittaa. Muuten sitä tulee liikaa. Mukavaa leivontaa!

Vastaa
Elina 14.5.2023 - 23:15

Kuinka monelle tästä riittää?

Vastaa
Himoleipuri 23.5.2023 - 22:55

Arvioisin, että kakku riittää noin 10 hengelle. Toki siihen vaikuttaa, mitä muuta on tarjolla. Leivonnan iloa!

Vastaa
Krooninen lösähtelijä 29.11.2022 - 21:23

Jes! Ei lösähtänyt yhtään! Tein kakun 22cm kakkuvuokaan ja uunissa kesti siksi 55min. Tuunauksia oli muutamat koska en ehtinyt enää kipaisemaan kauppaan: Margariinin sijasta käytin rypsiöljyä, fariinisokeria ei meillä ollut joten sekoitin 2,5dl sokeria, 0,5dl siirappia ja sekoitin ne rivakasti yhteen (= tee-se-itse fariinisokeri) ja @Bistrokaihovirtaan inspiroimana lisäsin taikinaan muskottia. Ainiin, ei meiltä löytynyt ananasmurskaakaan, joten jätin sen vain pois. Pahoittelut tuunauksista, mutta onnistui silti mahtavasti ja 22cm vuoan ansioista tuli korkea pariksi kerrokseksi helposti leikattava kakku. Kiitän ja kumarran!

Vastaa
Himoleipuri 4.12.2022 - 23:43

Oletpa ihanasta tuunannut ohjetta. Ja kiva kuulla, että kakku onnistui. Sulla on selvästi jauhopeukalo. Kiitos mukavasta viestistäsi 🙂

Vastaa
Maria 18.1.2024 - 1:23

Onnistuuko ilman ananas murskaa?

Vastaa
Himoleipuri 18.1.2024 - 21:41

Onnistuu ilman ananasmurskaa.Tarvittaessa voit kostuttaa valmiin kakun appelsiinimehulla.

Vastaa
Bistrokaihovirtaa 13.11.2022 - 22:25

Todella hyvää. Muokkasin reseptiä sen verran, että jätin ananaksen pois, kanelin ja inkiväärin lisäksi ropsautin vähän muskottia. Paiston jälkeen kostutin appelsiinin mehulla ja täytteen maustein appelsiinin kuoriraasteella. Nam.

Vastaa
Himoleipuri 14.11.2022 - 22:19

Hienosti tuunattu porkkanakakku! Voin vaan kuvitella miten hyvin appelsiini sopii porkkanan kanssa. Hyvä sinä!

Vastaa
Ton1 8.10.2022 - 12:04

Mutta hyvää tämä kyllä on 🙂

Vastaa
Himoleipuri 9.10.2022 - 11:24

Hienoa, että maku oli kohdallaan 🙂

Vastaa
Ton1 8.10.2022 - 12:02

Huomasin, että tuo 25 minuuttia 175c ei kyllä omalla kohdalla riittänyt alkuunkaan. Tavallinenkin kakkupohja on noin 40-45.

Vastaa
Himoleipuri 9.10.2022 - 11:23

Paistolämpötilaan vaikuttaa kakkupohjan korkeus. Tein kakun isoon vuokaan jolloin siitä tuli aika matala. Lyhyempi paistoaika riitti. Myös uuneissa on eroja ja käytetty vuokakin voi vaikuttaa paistoaikaan. Hyvä konsti varmistaa kakun kypsyys on kokeilla puisella coktailtikulla kypsyyttää. Jos tikkuun ei jää taikinaa kakku on kypsä. Paistolämpötilat ovat aina ohjeellisia ja niitä voi soveltaa.

Vastaa
Ei-leipuri 22.1.2022 - 22:08

Tein ohjeen mukaan mutta jäi keskeltä raa’aksi ja reunoilta kuiva ja mureneva 🙁 vika varmaan oli minussa, mutta yritin kyllä seurata ohjetta tarkkaan. Porkkanoita tuli minulla varmaan viisi, mutta 4dl raastetta niistä vain tuli. 2-3 porkkanaa ei millään riittänyt.

Vastaa
Himoleipuri 27.1.2022 - 23:00

Harmillista, että sinulla oli kakun kypsymisessä ongelmia. Vähän vaikea sanoa mistä tämä johtui. Kakun paistolämpötila vaikuttaa kypsymiseen. Jos lämpötila on liian korkea, kakku ei ehdi kypsyä sisältä. Porkkanoiden koko vaihtelee paljon. Siksi laitoin porkkanaraasteen määrän myös desilitroina.

Vastaa
Sokerit ja jauhot sekaisin 17.10.2021 - 14:55

Millä logiikalla fariinisokeri ei ole kuiva aine?

Vastaa
Himoleipuri 17.10.2021 - 17:54

Hyvä kun huomasit, kiitos! Täsmennän ohjeeseen sokerin paikan, ettei se mene jauhojen joukkoon. Se nääs tarvitaan munien kaveriksi.

Vastaa
Sama miäs 30.10.2021 - 8:53

Hyvää siitä silti tuli.

Vastaa
Pia Freund 7.8.2021 - 10:00

Hei voinko korvata fariinisokerin ruokosokerilla? Onko määrä silloin sama?

Vastaa
Himoleipuri 7.8.2021 - 12:31

Kyllä voi ja samalla määrällä onnistuu. Leivonnan iloa!

Vastaa
Laila Walldén 8.11.2020 - 23:24

Hei! Jos teen tämän ei irtovuuassa, teenkö tällä määrällä uunipellillä kuten mokkapalat?

Vastaa
Himoleipuri 8.11.2020 - 23:42

Hei! Kyllä, voit tehdä pellillä mokkapalojen tyyliin. Kuorrutteen määrä on reilu, joten sekin riittää hyvin. 🙂

Vastaa
Kaisa 17.9.2020 - 18:43

Tarvitseeko laittaa suolaa taikinaan jos käyttää voita eikä margariinia?

Vastaa
Himoleipuri 17.9.2020 - 20:55

Suolan voi jättää pois. Se ei ole välttämätön, jos käyttää voita taikinaan.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää