Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes, joka sopii myös leivontaan. Oletko kokeillut galettea kesäkurpitsatäytteellä? Galette on ranskalainen piiras, joka tehdään suoraan leivinpaperin päälle pellille. Kätevää ja helppoa, kun ei tarvita ollenkaan piirakkavuokaa. Galetten täytteeksi voi laittaa melkein mitä vaan keksii. Vihanneksia tai juureksia. Voit tehdä myös makean version hedelmistä tai marjoista.
Löysin tämän ihanan herkullisen kesäkurpitsagaletten ohjeen Sikke Sumarin sivuilta toissa kesänä. Täytyy myöntää, että olen jäänyt koukkuun tähän reseptiin. Useampi piiras on tullut leivottua ja aina olen saanut vierailta kovasti kehuja. Joten eiku piiraspohjaa kehittelemään gluteenittomaksi, jotta sinäkin pääset herkuttelemaan. 🙂
Kokeilin gluteenittomaan piirastaikinaan psylliumia, joka tunnetusti parantaa gluteenittoman taikinan käsiteltävyyttä ja kaulimista. Tämä idea toimikin vallan mainiosti. Valmis taikina vaikutti aika löysältä, mutta tekeytyi jääkaapissa aivan mahtavaksi käsitellä. Olin tosi tyytyväinen ensimmäisen kokeiluni onnistumisesta. Aina ei eka kerraalla mene maaliin. Ei edes minulta.
Galetten täytteeseen laitoin muuan muassa ricotta- ja parmesanjuustoja. Piiraan reunat käännetään reilusti täytteen päälle. Piiras saa olla ronskin rustiikkisen näköinen, rennolla otteella tehty. Itse taisin tehdä tästä galettestani turhan siistin näköisen. Heh, heh!
Raaka-aineet
Pohja
1 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper)
2 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
100 g kylmää voita kuutioina
2 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
1 dl creme craichea (ranskankermaa)
½ dl vettä
2 tl sitruunamehua
Täyte
1 pieni kesäkurpitsa, suolaa
½ dl creme craichea (ranskankermaa)
1½ dl ricottajuustoa
1 dl raastettua parmesanjuustoa
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
¼ tl mustapippurirouhetta
2 tl sitruunamehua
Voiteluun
1 kananmunan keltuainen
Päälle
tuoretta timjamia
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista galettepohja. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi kuutioitu voi joukkoon. Lisää ranskankerma, vesi ja sitruunanmehu. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.
Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet uunipellille leivinpaperille. Ripottele päälle hiven suolaa. Laita kesäkurpitsapelti uuniin 10-15 minuutiksi, jotta enin kosteus haihtuu viipaleista.
Valmista täyte. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään kulhossa. Siirrä sivuun odottamaan.
Ota pohjataikina jääkaapista ja pyöräytä se palloksi jauhotetulla pöydällä. Litistä pallo käsin pyöreäksi levyksi ja siirrä se leivinpaperille. Kaulitse pohja taikinakaulimella halkaisijaltaan 30 cm levyksi.
Levitä pohjan päälle täyte siten, että 3-4 senttiä reunoista jää vapaaksi. Lisää kesäkurpitsaviipaleet täytteelle ja käännä pohjataikinan reunat kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Voitele reunat keltuaisella.
Paista galettea uunissa noin 20-25 minuuttia. Koristele piirakka ennen tarjoilua tuoreella timjamilla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂