Löysin pakastimeni pohjalta viime kesänä tehtyä mansikkasosetta. Pakastan mansikoita sekä viipaleina että soseena. Tällöin ne menevät pienempään tilaan pakkasessa. Sose ja viipaleet ovat käteviä ja nopeita käyttää moneen eri tarkoitukseen. Makoisa löytö ja helteinen sää antoivat inspiraation tehdä mansikkajuustokakkua.

Gluteeniton mansikkajuustokakku sopii mainiosti juhannustarjottavaksi. Helteisellä säällä ei tee mieli uunia laittaa päälle. Hyydytetyt juustokakut valmistuvatkin kätevästi ilman uunia. Jos olet lähdössä mökille tai reissuun, voit tehdä kakun lähes valmiiksi jo kotona. Ota kakku vuoassa mukaan ja koristele perillä.
Kakun pohjan tein gluteenittomista digestivekekseistä. Täytteeseen lisäsin maustamatonta jogurttia juustokakun perusaineiden lisäksi tuomaan raikkautta. Voit käyttää täytteeseen myös turkkilaista jogurttia.

Halkaisin mansikat pituussuunnassa puoliksi ja asettelin puolikkaat irtopohjavuoan reunaa vasten. Näin ne tulevat kauniista esille valmiissa kakussa.

Kesälomani alkaa juhannuksen jälkeen, joten vein tänään töihin toisen gluteenittoman mansikkajuustokakun juhannuksen ja alkavan loman kunniaksi. Tähän toiseen versioon lisäsin 100 g sulatettua valkosuklaata. Nam, kun tuli herkullista. Jos haluat laittaa valkosuklaata, pienennä liivatteiden määrää yhdellä. Suklaa osaltaan kiinteyttää täytettä.

Juhannukseksi teen vielä kolmannen mansikkajuustokakun mökillä. Sen verran jäin koukkuun tähän reseptiin. Leivon myös perinteisen britakakun, sillä juhannus ei ole juhannus ilman britaa. Eikä ilman muurinpohjalettuja. Juhannusjuomaksi tein jo pari viikkoa sitten mustaherukanlehtijuomaa. Mitä herkkuja sinun juhannukseesi kuuluu?

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
150 g gluteenittomia digestivekeksejä
70 g sulatettua voita
Täyte
10-12 kpl mansikoita halkaistuna vuoan reunoille
5 liivatetta
2 dl mansikkasosetta (= noin 200 g mansikoita)
2 dl vispikermaa
1 iso rasia (= 265 g) tuorejuustoa
1 prk (=150 g) maustamatonta jogurttia
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun
mansikoita
Näin valmistat
Leikkaa 20 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi sekä laita vuoan reunoille reunakalvo tai leivinpaperisuikaleet.
Sulata voi. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita sulatettu voi joukkoon. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, jotta pohja kovettuu.
Halkaise tuoreet mansikat puoliksi pystysuunnassa. Asettele mansikat vuoan sisäreunoille leikkauspinta vuoan reunaan päin.
Täytteen valmistaminen. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta mansikat tasaiseksi soseeksi sauva- tai tehosekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi.
Vatkaa tuorejuusto kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää mansikkasose, jogurtti ja sokerit.
Kuumenna 2 rkl vettä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateseos tuorejuusto-mansikkaseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi.
Kaada täyte pohjan päälle ja samalla varmista, että mansikat pystyvät ryhdikkäästi vuoan reunaa vasten pystyssä. Kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla vuokaan.
Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Koristele kakku tuoreilla mansikoilla ennen tarjoilua.
Vinkit
Voit lisätä kakkuun 100 g valkosuklaata sulatettuna. Vähennän silloin liivatteiden määrää yhdellä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Kiitos himoleipulille kaikista resepteistä. Etenkin tämä uusi Valion vaniljakreemi-mansikkatorttu, oli tosi hyvää ja helppo pyöräyttää. Odotan taas uusia “makuja”.
Ole hyvä. Kiva kun olet kokeillut reseptejäni. Mukavaa kesän jatkoa! 🙂
Näyttää niiiin hyvältä tuo mansikkakakku!
Kiitos paljon! Kun perusreseptiin lisää sulatettua valkosuklaata, maku eiku paranee. Iloista juhannusta! 🙂