Gluteenittomat muurinpohjaletut

Himoleipuri

Lettu, lätty, plätti, räiskäle, ohukainen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kesä ja letut kuuluvat ehdottomasti yhteen. Meidän perheessämme muurinpohjaletut kuuluvat lähes jokapäiväiseen herkutteluun mökillä. Lettuja syödään sekä makeilla että suolaisilla täytteillä ja usein niin paljon että napa paukkuu.

Nuorena tyttönä olin useampana kesänä paistamassa muurinpohjalettuja oopperajuhlavieraille Savonlinnassa. Lettujen reseptiä aina kysyttiin mediaa myöten. Tarkkaa reseptiä emme halunneet kertoa, mutta annoimme kuitenkin summittaisen selonteon: jauhoja puolet nesteen määrästä, litralle nestettä kaksi kananmunaa, jauhoina ohra- ja vehnäjauhoja sekä suolaa maun mukaan. Ohrajauhoja turvotetaan yön yli maidossa. Ja paistamiseen ehdottomasti voita, mutta ei taikinaan. Lettujen tulee olla ohuen pitsimäisiä rakenteeltaan. Siten, että letun läpi näkee seitsemän kirkontornia.

Halusin tehdä gluteenittomasta lettutaikinasta mahdollisimman samankaltaisen kuin tuo Savonlinnan ajoilta peritty resepti on. Siksi käytin taikinaan tattarijauhoja gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi. Annoin tattarijauhojen tekeytyä maidossa yön yli. Seuraavana päivänä lisäsin muut aineet. Sokeria en lisää taikinaan, koska tällöin taikinasta voi paistaa niin suolaisia kuin makeitakin lettuja. Jos sinulla ei ole käytössäsi muurinpohjapannua, voit paistaa letut myös paistinpannulla.

Mainion suolaisen täytteen saat savumuikuista tai muusta savustetusta kalasta. Lisää perattujen savumuikkujen joukkoon raejuustoa, hienonnettua kesäsipulia tai purjoa, tuoretta tilliä ja vähän sulatettua voita. On mahottoman hyvvee!!! Tämä vinkki on peräisin myös Savonlinnan ajoilta. Kesän best seller -lettu.

Eiku herkuttelemaan gluteenittomilla letuilla ja mukavaa heinäkuun helleviikonloppua!

Gluteenittomat muurinpohjaletut

Himoleipuri Lettu, lätty, plätti, räiskäle, ohukainen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kesä ja letut kuuluvat ehdottomasti yhteen. Meidän perheessämme muurinpohjaletut kuuluvat lähes jokapäiväiseen herkutteluun mökillä. Lettuja syödään sekä makeilla että suolaisilla… Letut ja vohvelit gluteeniton, lettu, muurinpohjalettu, ohukainen European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

5 dl maitoa
1 dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)

paistamiseen voita

Näin valmistat

Sekoita maidon joukkoon tattarijauhot ja turvota jauhoja vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli.

Lisää kananmunat, suola ja jauhoseos. Anna taikinan turvota vähintään 15 minuuttia ennen paistamista.

Paista letut muurinpohjalettupannulla tai paistinpannulla. Tarjoa letut hillon ja tuoreiden marjojen kanssa.

Paistinpannulla valmistettuja gluteenittomia lettuja

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

Kirsi Hukka 15 kesäkuun, 2021 - 8:16 pm

Normi jauhot aiheuttaa ongelmia joten oon leiponut jotain gluteenittomilla jauhoilla, aina vaan ei onnistu. Vinkkejä kaipaan

Vastaa
Himoleipuri 17 kesäkuun, 2021 - 10:47 pm

Kiva kun olet löytänyt blogini. Jospa täältä löytyisi mielenkiintoisia reseptejä kokeiltavaksi.

Vastaa
Sandra 27 heinäkuun, 2019 - 9:46 pm

Onpa tosi herkullisen näköisiä lettuja! 😍

Vastaa
Himoleipuri 28 heinäkuun, 2019 - 9:36 pm

Kiitos paljon Sandra! 🙂 Letut on parasta kesäherkkua, varsinkin muurinpohjaletut.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää