Gluteeniton kurpitsapiirakka

Himoleipuri

Sain marttaystävältäni kaksi valtavan kokoista kurpitsaa. Ulla oli kasvattanut mahtavan kurpitsasadon, josta riitti muillekin jakaa. Keltaisesta kurpitsasta tein ison kattilallisen kurpitsakeittoa, jota laitoin myös pakkaseen monta rasiaa. Vihreän kurpitsan paloittelin ja paahdoin uunissa (noin 40 minuuttia).

Paahtaminen antaa täyteläisen aromin kurpitsalle. Soseutin kypsät kurpitsanpalat sauvasekoittimella ja notkistin vesitilkalla piirakkaan tarvittavan erän. Vielä on mietinnässä, mitähän tekisin lopusta kurpitsasoseesta?

Gluteenittoman kurpitsapiirakan pohjaan kokeilin tattaria sisältävää jauhoseosta. Toimii. Kurpitsasoseen maustoin ruokosokerilla sekä kanelilla, neilikalla ja inkiväärillä.

Kurpitsapiirakka syntyy näistä raaka-aineista.

Kurpitsapiirakan ihana tuoksu tuo mieleen piparit ja joulun. Ja eihän jouluun enää olekaan pitkä aika, pari kuukautta, jee! Viikon päästä monissa lapsiperheissä vietetään Halloween-juhlia. Pukeudutaan naamiaisasuihin, kaiverretaan kurpitsoja kynttilälyhdyiksi ja hassutellaan. Tämä kurpitsapiirakka sopii mainiosti Halloween-juhlien tarjoiluihin, maistuu lapsillekin.

Leivoin piirakan halkaisijaltaan 22 cm:n irtopohjavuoassa, joten sain piirakan aineksista leivottua myös pari pientä annospiirakkaa.

Tiesitkö muuten, että kurpitsapiirakka on peräisin Yhdysvalloista? Kurpitsapiirakka eli Pumpkin pie on tärkeä osa marraskuun lopulla vietettävän kiitospäivän ateriaa. Piirakka tarjotaan aterian jälkiruokana.

Vuosi sitten julkaisin kurpitsa-juustokakun ohjeen, joka kannattaa käydä kurkkaamassa. Jos kaipaat jotain hämähäkkiteemaista pikkuleipää Halloween-juhliin, hämähäkki-maapähkinäkeksit varmasti ilahduttavat pieniä juhlijoita.

Mukavaa viikonloppua ja hurjan hauskoja Halloween-juhlia!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton kurpitsapiirakka

Himoleipuri Sain marttaystävältäni kaksi valtavan kokoista kurpitsaa. Ulla oli kasvattanut mahtavan kurpitsasadon, josta riitti muillekin jakaa. Keltaisesta… Makeat gluteeniton, kurpitsa, kurpitsapiirakka, pumpkin pie, halloween European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
100 g margariinia
½ dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vaalea gluteeniton jauhoseos, Virtasalmen Viljatuote
1 tl leivinjauhetta

Täyte
4 dl kurpitsasosetta
1½ dl ruokosokeria
2 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
½ tl inkivääriä
ripaus suolaa

Koristeluun
1 dl kuohukermaa

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 cm) margariinilla.

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Lisää kananmuna ja jauhoseos, johon olet sekoittanut leivinjauheen.

Laita taikina tekeytymään jääkaappiin.

Valmista täyte. Sekoita kurpitsasoseen joukkoon ruokosokeri ja lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää lopuksi kerma ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.

Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin sormin. Kaada täyte piirakkavuokaan.

Paista piirakkaa uunissa noin 30-40 minuuttia. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, jos alkaa tummumaan liikaa.

Anna piirakan jäähtyä, mielellään seuraavaan päivään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja pursota kukkasia pinnalle.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

11 kommenttia

Rähmäsormi 25.11.2024 - 20:54

Hei,
Voisiko mahdollisesti tuohon vaihtoehdoksi laittaa nuolijalla taikinan levittämisen? Itse en ainakaan sormin saanut levitettyä, mutta nuolijalla onnistui hyvin. Sitäkin sai vähän kostuttaa. Ehkä näille rähmäsormille sopii paremmin esim. cheesecake-tyylisen keksipohjan levittäminen. Nyt on piirakka uunissa. 🙂

Vastaa
Himoleipuri 28.11.2024 - 21:14

Kiitos kommentista. Teitkö piirakkapohjan Virtasalmen viljatuotteen jauhoseoksesta? Minulla taikina on aika jämäkkää, joten leivitän sen kostutetuin sormin.

Vastaa
Kirsi Hartsikallio 2.11.2024 - 15:20

Hei ajattelin laittaa kondensoitua maitoa niin 1dl kermaa ja 2 munaa menee tuohon mutta jos haluan korvata kerman niin kuinka paljon laitetaan vai koko purkki ja voiko munat silti laittaa?
Tai miten kannattaisi tehdä?

Vastaa
Himoleipuri 20.11.2024 - 17:12

Hei! Pahoittelen, että vastaukseni on viipynyt. Olimme lomareissulla ja vasta nyt ehdin blogikommettien ääreen. Olet varmasti jo ratkaisuust asian. Olisi kiva kuulla miten toimit ja miten onnistui. Itsellä kun ei ole varmaa vastausta asiaan.

Vastaa
Kirsi Hartsikallio 20.11.2024 - 17:37

Juu onnistui hyvin ja laitoin reilummin kurpitsasosetta mitä tuossa ohjeessa mainittu ja mausteet mutta puuttui neilikka niin tilalle piparkakkumaustetta jossa on lisätty neilikkaa. Sekä muskotti pähkinää ja maustepippuria molempia 1/4 tl. Tykkään vaniljasokeria ja kardemummaa käyttää niin myös niitä lisäsin 1tl molempia. Kondensoitua maitoa ja satuin löytämään laktoositonta lisäsin sen kokonaan. Koostumus säilyi ihan hyvänä ja oli hyytynyt ihan hyvin. Innostuin vielä piiraan päälle koristella persimon viipaleilla niin tuli tosi hyvää eikä tarvinnut koristella muuten. Pidin vähän pitempään uunissa.

Vastaa
Kirsi Hartsikallio 20.11.2024 - 17:38

Ainiin ja jätin kerman pois tuosta kun käytin kondensoitua maitoa.

Vastaa
Himoleipuri 21.11.2024 - 21:50

Kiitos kun kerroit, miten tuunasit onnistuneesti ohjetta. Hyvä tietää, että kondensoitu maito toimi hyvin. Mausteita voi aina säätää oman suun mukaisesti. Persimoni kuulostaa myös tosi hyvältä kurpitsapiirakan kanssa. Mukavaa joulun odotusta ja leivonnan iloa!

Maikki Jokela 14.11.2020 - 12:20

Kysyn tuon kurpitsapiirakan paistolämpötilaa? Maikki

Vastaa
Himoleipuri 14.11.2020 - 23:02

Se on 200 astetta. Leivonnan iloa!

Vastaa
Titta 22.8.2021 - 10:56

Vatkataabko margariini ja sokeri vaahdoksi asti?

Vastaa
Himoleipuri 24.8.2021 - 22:33

Kannattaa kevyesti vaahdottaa. Oi, tämä on ihanan makuinen piirakka, joten maistuvia herkutteluhetkiä!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää