Kurpitsakausi on nyt parhaimmillaan. Ruokakaupasta löytyy erivärisiä hurmaavia kurpitsoja, joita ei voi vastustaa. Kurpitsasta tulee useimmiten tehtyä keittoa tai leivottua piirakka. Myös täytetyt kurpitsat ovat makoisia.
Itse leivon kurpitsasta useimmiten kurpitsajuustokakkua, johon tulee paljon kurpitsasosetta ja tuoksuvia mausteita, tuorejuuston lisäksi. Tämä kakku onnistuu aina ja on ihanan mehevää. Kurpitsapiirakka on kotoisin Yhdysvalloista, jossa sitä tarjotaan marraskuun lopulla vietettävän kiitospäiväaterian jälkiruokana.
Kurpitsasose valmistuu kätevimmin paahtamalla paloitellut kurpitsalohkot uunissa. Paahtaminen antaa kurpitsalle pähkinäistä makua.
Gluteenittomista digestivekekseistä saa mainion pohjan. Leivinpaperi kannattaa pingottaa irtopohjan vuoan pohjan ja reunan väliin, jolloin leivinpaperi suojaa uunia.
Itse paistoin kakun vähän turhan pienessä vuossa (halkaisija 20 cm). Taikina juuri ja juuri mahtui vuokaan ja onneksi pysyi vuoassa paistumisen aikana. 🙂 Suosittelen käyttämään vuokaa, jonka halkaisija on 24-26 cm.
Tulevana lauantaina on pyhäinpäivä, jolloin muistellaan poisnukkuneita ja kyläillään. Tämä gluteeniton kurpitsakakku sopii mainiosti vierastarjottavaksi kahvipöytään. Kakun voi tehdä valmiiksi jo pari päivää aiemmin ja maku vain paranee säilytyksessä.
Raaka-aineet
Pohja
150 g gluteenittomia digestivekeksejä
60 g sulatettua margariinia
Täyte
400 g kurpitsasosetta (= 1 iso tai 2 pientä myskikurpitsaa)
600 g tuorejuustoa (Philadephia), 3 X 200 g rasiaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl maissitärkkelystä
4 kananmunaa
2 rkl sitruunamehua
2-3 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
½ tl suolaa
Näin valmistat
Kurpitsasoseen valmistus
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Halkaise myskikurpitsa pituussuunnassa. Poista siemenet ja paloittele kurpitsanpuolikkaat lohkoiksi. Laita lohkot uunipellille ja sivele öljyä pintaan. Paahda kurpitsalohkoja noin 30 minuuttia tai siihen saakka, kunnes ne ovat pehmeitä. Anna jäähtyä. Koverra kurpitsanliha irti kuorista ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Mittaa 400 g sosetta kakkua varten. Lopun soseen voit käyttää sämpylätaikinaan tai rieskoihin.
Kakun valmistus
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja voitele vuoan pohja ja reunat margariinilla.
Valmista pohjataikina. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Hienonna digestivekeksit muruiksi monitoimikoneella tai pane keksit puhtaaseen muovipussiin ja murskaa kaulimella. Kaada sulatettu rasva keksimurun joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Painele muruseos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi lusikan avulla.
Sekoita maissitärkkelys sokerin joukkoon, jolloin mahdolliset paakut hajoavat.
Vatkaa tuorejuusto ja sokerit (sis. maissitärkkelyksen) keskenään sähkövatkaimella. Lisää munat vatkaten yksitellen sekä lopuksi kurpitsasose ja mausteet. Sekoita massa tasaiseksi.
Kaada seos pohjamurun päälle vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50-60 minuuttia. Täyte saa olla keskeltä vielä vähän liikkuvaa. Sammuta virta uunista, laita puuhaarukka uunin ja uunin luukun väliin. Anna kakun vetäytyä uunissa vielä ½-1 tuntia.
Kakun on hyvä tekeytyä viileässä vähintään kolme tuntia, mielellään yön yli. Tarjoa kakun kanssa kermavaahtoa.
Vinkit
Jos kypsennät kurpitsat keittämällä, varmista, ettei soseesta tulee liian löysää.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Kaunis kakku. Niin tasainen pinta.
Kiitos paljon! 🙂 Kiva kun olet löytänyt blogi-sivustoni. Leivonnan iloa ja mukavaa syksyä!