Gluteeniton ja vegaaninen mustikkapiirakka kauravälipalalla

Himoleipuri

Vegaanisiin piirakoihin käytän yleensä Alpron soijavalmisteita, sillä ne hyytyvät hyvin. Minulta on muutaman kerran kysytty, kävisikö soijajogurtin tilalle joku muu vegaaninen ja gluteeniton vaihtoehto. Testasin viikonloppuna Elovenan gluteenitonta ja vegaanista Vanilja kauravälipalaa mustikkapiirakkaan.

Jauhoseokseksi valitsin S-ryhmän Kotimaista -merkin gluteenittoman jauhoseoksen, jossa on gluteenitonta täysjyväkauraa ja perunajauhoa. Ei psylliumia. Lisäsin taikinaan myös mantelijauhetta tuomaan herkullista makua. Kananmunan korvasin Elovenan gluteenittomalla ja vegaanisella kauravälipalalla niin pohjassa kuin täytteessä.

Eleplant-rasva ei ole gluteenitonta. Valitse sen tilalle esimerkiksi Sunnuntain maidoton margariini. Kuvasta poiketen lisäsin pakastemustikoihin 2 ruokalusikallista perunajauhoja.

Vegaanisissa leivontarasvoissa on nykyään mukavasti valinnanvaraa, kuten esimerkiksi Eleplantin, Floran ja Naturlin (Vegan block) kasvipohjaiset ”voit” sekä Sunnuntain ja Pirkan laktoosittomat margariinit. Joulunpyhiltä oli jäänyt jääkaappiin Eleplantin ”voita”, jota käytin piirakkaan. Huom! Eleplant ei ole gluteenitonta. Siinä käytetty kaura ei ole gluteenitonta. Pahoittelen virhettäni.

Levitin piirakkataikinan vuokaan ja päälle kaadoin kohmeiset mustikat, joiden sekaan olin pyöräyttänyt kaksi ruokalusikallista perunajauhoja.  Kauravälipalan maustoin sokerilla ja vaniljasokerilla.

Mustikkapiirakka valmis uuniin

Jännittyneenä seurasin piirakan kypsymistä. Vielä puolen tunnin päästäkin täyte vaikutti löysältä. Otin piirakan pois uunista 35 minuutin kohdalla, jotta piirakan reunat eivät tummuisi liikaa. Mustikkapiirakkaa ei pystynyt nauttimaan heti, sillä täyte oli edelleen löysää. Ajattelin, että peli on menetetty. Jäähtyessään täyte kuitenkin asettui kohtuullisesti. Toki edelleen se oli normi kosteampi ja täyte vähän kiisselimäinen. Piirakan reunat olivat kivan rapeat ja pohja kypsä. Piirakan maku oli hyvä ja kahteen pekkaan syötiin melkein koko piirakka yhden päivän aikana. Auts!

Jäin vielä miettimään, hyytyisiköhän kauravälipala paremmin, jos sen joukkoon lisäisi perunajauhoja?

Tämän testin perusteella voin todeta, että gluteeniton ja vegaaninen Elovenan kauravälipala toimii tyydyttävästi marjapiirakoissa. Toinen soijaton ja gluteeniton gurtti on Valion OddlyGood greek-a-licious Vanilla, jota en ole vielä ehtinyt testaamaan. Olisi kiva kuulla teidän kokemuksianne, millä korvaatte soijajogurtin marjapiirakoissa.

Tässä Kuningatarpiirakassa olen käyttänyt soijarahkaa

Vegaanisten ja gluteenittomien marjapiirakoiden täytteeseen sopii mielestäni parhaiten Alpron soijarahka (Creek Style), jos soija vaan sopii itselle. Tällöin täyte hyytyy erinomaisesti ja maku on oikein hyvä. Soijarahkaa olen käyttänyt muun muassa gluteenittoman ja vegaanisen Kuningatarpiirakan ja Mustikkamurupiirakan ohjeissa. Maitotuotteita korvaavia vegaanisia vaihtoehtoja on tullut kiitettävästi markkinoille. Tarkkana saa kuitenkin olla niiden gluteenittomuuden suhteen.

Koekeittiöterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton ja vegaaninen mustikkapiirakka kauravälipalalla

Himoleipuri Vegaanisiin piirakoihin käytän yleensä Alpron soijavalmisteita, sillä ne hyytyvät hyvin. Minulta on muutaman kerran kysytty, kävisikö… Makeat Gluteeniton ja vegaaninen mustikkapiirakka kauravälipalalla European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
2½ dl gluteenitonta jauhoseosta, Kotimaista
1 dl mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl vegaanista ja gluteenitonta kauravälipalaa, Elovena

Täyte
4–5 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl vegaanista ja gluteenitonta kauravälipalaa, Elovena

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jos käytät pakastemarjoja, ota ne sulamaan. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 cm) maidottomalla margariinilla tai maidottomalla ”voilla”.

Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä maidoton margariini tai ”voi” ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja mantelijauhe gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi desi kauravälipalaa. Sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina lusikalla piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Viimeistele jauhotetuin käsin.

Sekoita kohmeisten mustikoiden joukkoon perunajauhot ja levitä marjaseos piirakkapohjalle. Sekoita kauravälipalaan sokerit ja lusikoi seos marjojen päälle.

Paista mustikkapiirakkaa uunissa 35–40 minuuttia. Täyte vaikuttaa löysältä, mutta ei hätää. Anna piirakan jäähtyä, jolloin täyte kiinteytyy.

Vinkit

HUOM! Tiesithän, että Fazerin maustamaton vegaaninen Greek Style kauragurtti (Aito) ei ole gluteeniton.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Laura 23.1.2024 - 11:38

Eleplant ei taida olla gluteeniton?
Itse olen laittanut maustamattoman jogurtin joukkoon perunajauhoja, niin hyytyy paremmin.

Vastaa
Himoleipuri 23.1.2024 - 11:48

Kiitos tarkasta huomiosta. Pahoittelen virhettäni. Laitan postaukseen tiedon tästä. Vegaanisten rasvojen gluteenittomuus tulee myös tarkistaa. Kaura on hyvä raaka-aine, mutta kaikki kaura ei ole gluteenitonta. Kiitos myös perunajauhovinkistä.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää